$
דו"ח טכנולוגי

היום אני אמבולנס: הייתם סומכים על נהג אובר שיבהיל אתכם למיון?

מדיניות ביטוח הבריאות של ארה"ב מעמידה את נהגי אובר במצב בלתי אפשרי במקרי חירום, פייסבוק יצרה מאגר ביומטרי אליו מוכנסים גם אנשים שכלל לא משתמשים בה וחוק חדש מצנזר אתרים שמספרים על סחר בנשים, מה שמגביל את המאבק בתופעה

יוסי גורביץ 16:3628.02.18

היום אני גם אמבולנס

 

כידוע, ארה"ב היא המדינה המתועשת הגדולה היחידה שלא טורחת לספק לאזרחיה ביטוח רפואי ראוי. מחירי הטיפול הרפואי לבלתי מבוטחים מאמירים, במיוחד לאור העובדה שהקונגרס והנשיא הרפובליקני עושים במשך עשור כמיטב יכולתם לחבל בכל ניסיון לשפר את המצב. כתוצאה מכך, תועדה לאחרונה תופעה חדשה: אמריקאים שלא מזמינים אמבולנס במצב חירום, אלא מנסים להגיע לחדר מיון באמצעות אובר או ליפט.

 

זה רעיון איום ונורא; הרעיון של הגעה במונית הוא רעיון רע כשלעצמו, אבל לנהגי מוניות בארצות הברית יש מינימום של הכשרה בנושא. הם יודעים איך להגיע לחדר מיון במהירות ומה לעשות אם יש אשה הרה ברכב. לנהגי ליפט ואובר אין שום נסיון ושום הכשרה.

 

אמבולנס? יקר מדי אמבולנס? יקר מדי צילום: שאטרסטוק

 

 

כל זה מציב את הנהגים בבעיה: אם הם לוקחים את הנוסע החולה או הפצוע, הם מסתכנים באחריות משפטית למצבו. אם הם מסרבים לנסיעה, זה מוריד את הדירוג שלהם. אובר מסרבת לראות בנהגים שלה כעובדים, היא טוענת שהם קבלנים פרטיים, קרה משהו לנוסע? בעיה של הנהג, לא שלה. מצד שני, היא עדיין תפגע בדירוג של נהג שביטל נסיעה שכזו, מה שיפגע ביכולת שלו להתפרנס.

 

באובר ובליפט אמרו בתגובה שהחברות אינן שירות רפואי ושאנשים מתבקשים להזמין אמבולנס. המציאות, כך מסתבר, אחרת: מחקר ראשוני (אותו יש לקחת כאינדיקציה בלבד, שכן עדיין לא עבר ביקורת עמיתים) מצא שבערים בהן מתחילה אובר לפעול, חלה ירידה בשיעור הזמנת האמבולנסים. בחלק מערי ארה"ב יגיעו נהגי המונית מהר יותר מנהגי האמבולנס, וכאמור - זה הרבה יותר זול.

 

היי, חבר, הכנסנו אותך למאגר הביומטרי

 

פייסבוק החלה לפנות למשתמשים ולהציע להם לנסות את פיצ'ר המאגר הביומטרי שלה - או ליתר דיוק, באוסף תכונות זיהוי הפנים שהיא מציעה. מה עושים בעזרתן? אפשר למצוא תמונות בהן מופיע המשתמש אך לא תייגו אותו, לזהות מקרים בהם מישהו משתמש בתמונות שלהם ועוד. בינתיים, הפיצ'ר אופציונלי, אך יש להניח שבמוקדם או במאוחר יהפוך לחלק מובנה ומחייב ברשת החברתית; כל זה יוצר בעיה ענקית

 

פייסבוק בנתה מאגר תמונות עצום; יש לה יותר משני מיליארד משתמשים ורובם העלו יותר מתמונה אחת. פייסבוק דולה מתוך התמונות הללו את המאפיינים היחודיים של כל פרצוף, יוצרת חתימה ביומטרית המקושרת לאדם ספציפי ואז מציעה לאנשים להשתמש בפיצ'ר שלה. אבל המשתמשים כבר נמצאים במאגר, בין אם בחרו בכך ובין אם לא. פייסבוק הכניסה את כולנו פנימה, ומשתמשת בניסוחים משפטיים שהדבר הברור היחיד מהם הוא שהחברה לא הולכת למחוק אף אחד מהמאגר.

 

זיהוי פנים וולנטרי? לא בדיוק זיהוי פנים וולנטרי? לא בדיוק

 

  

כמובן, העובדה שמישהו מופיע בתמונה בפייסבוק אין פירושה שהוא משתמש ברשת החברתית. אם במקרה בחרתם לא להצטרף לפייסבוק או לעזוב אותה, עדיין תיכנסו למאגר שלה כי החברים שלכם עדיין מעלים תמונות, בהן יש מצב שתופיעו. בהתחשב בזמינות המידע ברשת, כנראה שפייסבוק לא תתקשה לגלות מי אתם, על בסיס הנתון הביומטרי שבידיה. היא גם חברה שסוחרת במידע, כך שלא תהיה לה בעיה משפטית או מוסרית למכור את המאגר.

 

הנושא איננו תיאורטי: שורה של תושבים במדינת אילינוי בארה"ב כבר הגישו מספר תביעות יצוגיות בשל האיסוף הביומטרי שלה, שמנוגד לחוק באילינוי. אילינוי היא אחת משתי מדינות בארה"ב (השניה היא, במפתיע, טקסס) שהעבירו חוק שאוסר על תאגידים לבנות מאגרי מידע ביומטריים ללא הסכמה.

 

אתמול (ג') דחה שופט בקליפורניה בקשה של פייסבוק לבטל אוטומטית את אחת התביעות נגדה בנושא; בית המשפט מצא שהתובעים הרימו את המשא הנדרש לצרכי תביעה, וכתב שכאשר "שירות מקוון פשוט מתעלם מהנהלים באילינוי, כפי שנטען שעשתה פייסבוק, זכות הפרט לשמור על פרטיותה הביומטרית מתנדפת, וזהו בדיוק סוג הפגיעה שהמחוקקים באילינוי ניסו למנוע". פייסבוק היא גודזילה של 500 מיליארד דולר, כך שלא יהיה פשוט להביס אותה בקרב משפטי. אבל אם היה צורך בעוד הוכחות לכך שצריך למשטר את החברה, הנה הן.

 

החוק שיסתום את הפה לקורבנות סחר בנשים

 

בית המחוקקים של ארה"ב, הבית התחתון של הקונגרס, אישר הצעת חוק שאוסרת על אתרים לקדם סחר בנשים, גם אם האתר עצמו לא חלק מהתהליך אלא רק משמש כלוח מודעות. על החוק הזה צריך לומר את מה שנאמר למלך כוזר: "כוונתך רצויה, מעשיך אינם רצויים".

 

ה-EFF וארגוני זכויות גולשים אחרים תקפו את החוק עד קודם להצבעה עליו (הוא עדיין טעון אישור הסנאט) משום שהדרישה שלו מאתרים לסנן התייחסות לסחר בנשים תפגע במידה ניכרת ביכולת של נשים שהפכו לקורבנות לספר את הסיפור שלהן.

 

הרשת עדיין בטוחה יותר מהרחוב הרשת עדיין בטוחה יותר מהרחוב צילום: שאטרסטוק

 

 

מדובר באוכלוסיה שגם כך היא מהמוחלשות ביותר בעולם, ועכשיו היכולת שלהן להעביר מה קרה להן תפגע עוד יותר. אתרים ייטו לסנן תוכן בצורה מרחיבה כדי להגן על עצמם, ופרדוקסלית - נשמע פחות על סחר בנשים.

 

החוק סובל משורה של בעיות אחרות, בין השאר מכך שהוא יוצר עבירה פדרלית של זנות. שורה של פעילים טוענים שלמעשה, החיפוש של זונות אחרי זנאים באמצעות הרשת בטוח יותר עבורן מאשר באמצעות סתם מודעות או עמידה ברחוב. כשהן חוששות יותר מפעילות של כוחות המשטרה, הן נוטות לפעול באזורים מבודדים יותר - ובכך חשופות יותר לאלימות.

 

קצרצרים

 

1. ביל גייטס לא מתרשם ממטבעות קריפטו: הפילנתרופ המוביל ומייסד מיקרוסופט כתב לאחרונה שמטבעות קריפטו גורמים למוות באופן ישיר. לטענתו, היכולת של אנשים לבצע תשלומים אנונימיים מובילה ישירות לסחר בסמים, ולא רק בסמים לא מזיקים יחסית אלא גם פנטניל, סם לשיכוך כאבים שהשימוש הבלתי חוקי בו הופך למגפה בארה"ב. משתמש רדיט ציין שאפשר להשתמש גם במזומן כדי לרכוש פנטניל באופן בלתי חוקי, וגייטס השיב שהכל נכון, אבל מטבע קריפטו מאפשר לרכוש אותו בלי נוכחות פיזית במקום או תיעוד של הרכישה. לדברי גייטס, יש צורך ביכולת של ממשלות לעקוב אחרי תנועות כסף כדי למנוע סחר בסמים והלבנת הון – טענה שצפויה לקומם עליו את תומכי מטבעות הקריפטו.

 

ביל גייטס ביל גייטס צילום: גטי אימג'ס

 

 

2. בית משפט גרמני דחה תביעה שהיתה עשויה לסכן את הרשת כפי שאנחנו מכירים אותה. שני גברים גרמנים הגישו תביעה שדורשת מגוגל לסנן אתרים שבהם הם מושמצים על ידי משתמשים אחרים, ולטענתם התביעה שלהם נשענת על הזכות להשכח (שמוכרת באירופה, אבל לא מחוצה לה). כדי למנוע את הפרסומים השליליים נגדם, רצו התובעים שגוגל תבנה סנן שמראש מונע דיבה נגדם וחוסם אתרים שמפרסמים כזו. בית המשפט קבע שאין חובה על גוגל לסנן מראש תוצאות חיפוש דיבתיות, אם כי עליה לנקוט פעולות כאשר אדם שהוצאה נגדו דיבה פונה אליה בנושא, וציין בהגיון שללא מנועי חיפוש מתפקדים אנשים לא יוכלו לעשות שימוש משמעותי ברשת. מקורותינו מדווחים על צחוק רועם שמגיע מכיוונים לא ברורים ברשת האפלה.

  

3. נישאר בגרמניה: הקואליציה החדשה שנבנית שם מתכוונת להכיר בזכות לאינטרנט מהיר כזכות רשמית של כל אזרחי גרמניה. כך, על כל פנים, אמרה המיועדת לתפקיד ראש לשכת הקנצלרית, הלגה בראון. עוד אמרה בראון: "הרשת המהירה חשובה כמו האספקה של גז, מים וחשמל, ועל כן הנושא עומד בראש סדר העדיפויות של הקנצלרית". הקואליציה העתידית כבר הסכימה על הקצאה של 100 מיליון יורו להרחבת הפס הרחב בגרמניה, במגמה להביא את הפס הרחב לכל המחוזות של גרמניה עד 2025.

  

4. יש ברנש בשם קרייג רייט, טיפוס תמהוני שלפני כמה שנים טען שהוא-הוא סאטושי נקמוטו, היוצר האגדי שקיומו איננו ברור של הביטקוין. כאשר הוא נדרש להוציא את החרב מן האבן ולהוכיח שהוא נקומוטו - כלומר, להעביר ביטקוינים מהחשבון של נקומוטו - רייט ניסה להתחמק, נכשל, והפך לבדיחה. כעת הוא חטף תביעה שבה הוא מואשם שהוא גנב ביטקוין בחמישה מיליארד דולר משותפו לשעבר, שמת בינתיים. לטענת התובעים, שרוצים את הביטקוין בחזרה - הוא שווה בינתיים עשרה מיליארד - רייט זייף מסמכים כדי להעביר את הביטקוין אליו. מה שמזכיר, שוב, שביטקוין הרבה פחות בטוח מכל מטבע שאתם שמים בבנק. נעדכן, כי זה מסתמן כפארסה נהדרת.

 

 

  

5. נוקיה, אאודי ו-Vodafone מתכננות להשיק את רשת הסלולרית הראשונה על הירח, שתוקם בשנה הבאה - לקראת יום השנה ה-50 לנחיתה על הירח. רשת הסלולר של הלבנה תהיה בטכנולוגיית דור רביעי, לדברי היזמים משום שהטכנולוגיות של הדור החמישי עדיין לא אפויות מספיק. כל הציוד ישוגר לירח על רקטה של SpaceX. לטענת היזמים אפשר יהיה לקלוט אות מהרשת החדשה - שתתבסס על ציוד בגודל של שק סוכר - גם על פני כדור הארץ. בהתחשב בכך שקליטת הסלולר ברחוב שלו תלויה, כך ממש, במצב הרוח. המדור מעט ספקני.

 

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x