$
דו"ח טכנולוגי

דו"ח טכנולוגי

פשיטה של רשויות המס? יש לנו אפליקציה לזה

נחשפה תוכנה של אובר שמוחקת מרחוק מחשבים כשהרשויות מתדפקות על דלתה, פייסבוק ויתרה על תוכניותיה לכבוש את האינטרנט, מדוע נתבעת גוגל בידי מיזוגנים ונשים בו זמנית ואיך הפכו המטבעות הווירטואליים לסוגיה חברתית בוערת בקוריאה

יוסי גורביץ 15:3714.01.18

הרשויות בדלת? לחץ על הכפתור האדום

 

רוב החברות המסחריות לא מתארגנות מראש לאפשרות של פשיטה משטרתית כסיכון של קבע. אובר, עם זאת, היא לא חברה רגילה. עבירה על החוק היא המודוס אופרנדי שלה, והשאלה היא רק איזה רשות תרגיז הפעם.

 

במאי 2015 הסתערו חוקרי רשות המס הקנדית על המטה של אובר במונטריאול. מנהל המטה לא מצמץ, ולחץ על הכפתור האדום שהוכן מראש. תוך שניות, עובדים מרוחקים של אובר ביצעו ניתוק מרחוק לכל המחשבים במשרד. החוקרים לא יכלו לקבל את המידע שרצו, ועזבו בזעף.

 

משרדי אובר משרדי אובר צילום: Hills48

 

 

כן, אובר בנתה מערכת ספציפית להתמודדות עם צו חיפוש. קוראים לה Ripley, והחברה השתמשה בה בהנאה רבה מספר פעמים בשנים 2015-2016. המערכת, שלא הרבה ידעו על קיומה עד לימים האחרונים, איפשרה למטה של אובר לנעול מחשבים מרחוק - אבל גם להחליף להם סיסמאות או למחוק מידע. הקצין העצבני יכול לעמוד מול מנהל הסניף המקומי של אובר, וזה יכל לומר שהוא מאוד רוצה לשתף פעולה, פשוט אין לו את הסיסמה של המחשב.

 

השם של המערכת נובע מהדמות של סיגורני וויבר ב-Aliens, שנותנת בשלב מסוים פקודה להפציץ מהחלל בסיס ענקי ומלא חייזרים מרושעים. אם אני נציב המס של קנדה, הייתי דורש לדעת מה העלות של ריפלי, מדווח על זה לכל העולם, ומצפה שכל משרד מס בעולם ידרוש החזר מאובר על העלות. ואם הייתי תובע עצבני, כבר מזמן הייתי מכריז על אובר כעל קנוניית פשע מאורגן.

 

פוליטיקה? מי צריך את זה

 

מארק צוקרברג הודיע בסוף השבוע על נסיגה מאחת התכניות הבולטות של פייסבוק: בליעה של כל הרשת והחלפת האינטרנט ברשת החברתית. בשנים האחרונות השקיעה פייסבוק מאמצים אדירים בכיוון הזה. היא רקמה קשרים עם כל כלי תקשורת בעצם, במטרה לשכנע אותם להגיע לפייסבוק. כלי התקשורת שנפלו למלכודת למדו במהירות שהתעבורה שלהם תלויה עכשיו לגמרי בפייסבוק. לפני מספר חודשים עשתה פייסבוק ניסיון ראשון, בכמה מדינות "לא חשובות" כמו סרביה, במסגרתו בדקה מה קורה אם היא מוחקת את תוכני חברות החדשות מהפיד. התוצאה היתה צניחה חופשית בשיעור החשיפה של כלי התקשורת, ועכשיו זה יהפוך למדיניות רשמית.

 

לשלוט בעולם? צוקרברג מוותר לשלוט בעולם? צוקרברג מוותר צילום: איי פי

 

 

מעתה, אומרת פייסבוק, המשתמש יקבל בעיקר את הפיד של חבריו וקרובי משפחתו. כלי תקשורת, ארגונים וכל גורם אחר שהשקיע זמן, מאמץ וכסף כדי להגיע לקהל? לפייסבוק יש בעיות משלה: ההנהלה גילתה שכשהיא הופכת לשער אל העולם, היא צריכה פתאום להתחיל לגלות שיקול דעת. למשל, מאשימים אותה בהפצת תעמולה עוינת, מזמנים אותה לחקירות, היא חשופה לקנסות על הפצת שנאה ועוד. לחלום השליטה הגלובלית הטוטאלית היה מחיר, והסתבר שצוקרברג לא מוכן לשלם אותו.

 

פייסבוק נכשלה במאבקה בידיעות שקריות. ספק אם היה לה סיכוי, אבל אין ספק שהנסיון שלה היה חלקי ומועט, ושהיא לא היתה מוכנה לשלם את המחיר הנדרש. היא גם גילתה, לזוועתה, שאנשים שצורכים את החדשות המזויפות שמופצות בה הם אנשים עצבניים. זה לא מפתיע: החדשות שמוכרים להם אמורות לעצבן אותם. אנשים עצבניים לא מקליקים על מודעות.

 

אז צוקרברג הגיע למסקנה שהוא ניסה לבלוע יותר מדי, והוא חוזר כעת למסלול הישן של פייסבוק: שליטה על כל התקשורת של המשתמשים בינם ובין עצמם. מלכודות הדופמין של פייסבוק, שהפכו אותה למה שהיא, עדיין שם: הלייקים, השיתופים, התגובות. עכשיו פשוט ידגימו לך איך התגובה שלך מוצלחת כל כך. לא תרצה להכנס שוב ולראות אם עוד מישהו הגיב או הקליק לייק? אתה הרי מכור. כל המידע שלך עדיין אצל פייסבוק, והיא עדיין תמכור אותו למפרסמים. כן, היא תמשיך לרגל אחריך וכל כפתור לייק ברחבי הרשת עדיין יאמר לה איפה היית ולאן אתה הולך. היא פשוט יוצאת מעסקי החדשות והפוליטיקה, זה לא בריא לה.

 

אתה באמת רוצה לגלות שכל הקולגות שלך נאצים?

 

זו תקופה מאוד מוזרה להיות עו"ד באוגדת הפרקליטים של גוגל: לפני מספר ימים, הגיש כותב המניפסט המיזוגני של גוגל, ג'יימס דיימור, תביעת אפליה כנגד החברה: לטענתו, היא מפלה לרעה גברים לבנים שמרנים. התביעה הוגשה על רקע תביעה אחרת, שהגישו עובדות בחברה, במסגרתה נטען שענקית הטכנולוגיה מפלה נשים לרעה בתנאי השכר. גוגל, מצידה, מנהלת כבר זמן מה מאבק משפטי נגד לשכת העבודה של ארה"ב, בנסיון להסתיר את פערי השכר האמורים.

  

לתוך קלחת המכשפות הזו מגיעה תלונה נוספת. הפעם המתלונן הוא קורי אלטהיידה, עובד בחברה שהפיץ מניפסט שקשור לגיוון. לדברי אלטהיידה, הוא הביע עמדות ליברליות בעד גיוון, ותקף את העמדות החשוכות, לדעתו, של גוגל וצוות שוכרי העובדים שלה. להפתעתו הוא מצא את עצמו מול בכירים במחלקת כוח אדם שהאשימו אותו ב"פרסום פוסטים מפלגים". אותו בכיר גם אמר לו, לדבריו, ש"אם רוב הקולגות שלך הם נאצים, לא עדיף שלא תדע מזה?" אלטהיידה התפטר לאחר מכן משום שהוא חש סביבת עבודה עוינת.

   

קצרצרים

 

1. הרשויות בדרום קוריאה הכריזו על היערכות להפיכת הסחר במטבעות קריפטו כבלתי חוקי בסוף השבוע, וכוחות משטרה שם פשטו על שורה בורסות קריפטו. התוצאה היתה מחאה נרחבת, והיא הגיעה מקרב צעירי המדינה. שיעור האבטלה בקרב צעירים גבוה פי שלושה משיעורו באוכלוסיה הכללית, וחלק ניכר מהצעירים מאמינים משום מה שספקולציית עאלק-מטבע תשפר את מצבם הכלכלי. המבוגרים מנסים להסביר להם שהם הולכים להפסיד את החולצה, אבל הצעירים, מצידם, חושדים בכל מי שעבר את גיל 30 והצליח להסתדר. מה שאמור היה להיות מהלך פשוט נגד הונאת ספקולנטים הפך לבלאגן פוליטי שלם.

 

מטבעות וירטואליים מטבעות וירטואליים צילום: Coin/Flick

 

 

2. לפני כשלוש שנים גילה מהנדס בגוגל שאחד השירותים שלה, Google Photos, תייג תמונה שלו ושל עמית שחור אחר כ"גורילות". שלוש שנים אחרי, ניסו ב-Wired לברר מה השתנה, וגילו שכעת, אתה לא יכול למצוא גורילות או קופים ב-Google Photos. התמונות שם (Wired העלו כמה בעצמם) אבל אי אפשר למצוא אותן באמצעות מילת החיפוש. אם היה מחולק פרס שנתי להקטנת ראש, גוגל כבר היתה יכולה לפנות מקום בארון הגביעים.  

  

3. השנה נחשף מחקר שטען שאפשר, באמצעות AI ותמונות פנים, לקבוע את הנטיה המינית של אדם. המחקר משך ביקורת קשה והעלה באוב פסודו-מדע בשם פיזיוגנומיה, כלפיו ניתן לדעת דברים על אדם רק בהתבסס על מראהו. מחקרים קצת יותר רציניים בחנו את תוצאות ה-AI, וגילו שכל מה שהתוכנה יכולה לגלות זה סגנונות מראה שנפוצים יותר בקרב קבוצות בעלות נטיה הומוסקסואלית: למשל, לסביות נוטות להשתמש פחות באיפור עיניים כבד. אין אף תוכנה שיכולה לגלות נטייה מינית על בסיס מראה, וטוב שכך.

 

4. משתמשים סינים שפתחו חשבונות אפל מחוץ לסין כדי להתחמק מהצנזורה של המשטר, קיבלו אזהרה מהחברה: המידע שלהם עלול להיעלם. המשטר דורש כעת מחברות הטכנולוגיה להחזיק את כל המידע שלהם על משתמשים סינים על אדמת סין, ופתיחת החשבונות בחו"ל מיועדת להוציא את המידע הזה מרשות המשטר. אפל כבר הצהירה על כוונתה לציית לחוק הסיני, וכעת היא מתריעה בפני משתמשים שאם הם רוצים לעקוף את המשטר שלהם, שלא יצפו ממנה לעזרה.

 

 

 

5. המשתמשים של סנאפצ'ט לא אוהבים את העיצוב החדש שלה: 83% ממשתמשי האפליקציה באייפון העניקו ציון שלילי לגרסה החדשה (כוכב אחד או שניים), ורק 17% נתנו לה דירוג חיובי. ההערה הנפוצה ביותר ביחס לעדכון היא "אנא תקנו", וחשבון הטוויטר של סנאפצ'ט נמצא תחת התקפה של משתמשים זועמים שלא מבינים למה הרסו את חוויית המשתמש שלהם. במתקן סודי מתחת להר געש כלשהו יושב מארק צוקרברג, מלטף חתול לבן ומצחקק.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x