$
דו"ח טכנולוגי

דו"ח טכנולוגי

האנס המקוון הראשון הולך לכלא

פסיקה תקדימית באירופה קובעת שיש עבירה של אונס מקוון, טוויטר שוב מסתבכת עם עצמה סביב ציוצים של טראמפ, צפון קוריאה בדרכה להפוך לבסיס התקפות סייבר רוסיות ואיך עושים פיגוע במטוס רק בעזרת חיבור WiFi פשוט

יוסי גורביץ 15:4603.12.17
כן, יש אונס מקוון

 

העונש קל מדי, למרבה הצער, אבל התקדים הוא תקדים: גבר שבדי נידון לעשר שנות מאסר על אונס מקוון שביצע ב-27 קטינים. זו הפעם הראשונה שאדם מורשע באונס באמצעות הרשת.

 

החלאן המדובר, ששמו לא פורסם, יצר מגע דרך הרשת עם ילדים מבריטניה, ארה"ב וקנדה, ובאמצעות איומים לרצוח את בני משפחתם אילץ אותם לבצע אקטים מיניים מול מצלמת וידאו. הוא נעצר בשבדיה לאחר שהיורופול נכנס לתמונה.

 

העבריין הורשע העבריין הורשע צילום: shutterstock

 

 

התובעת, אניקה וונרסטרום, אמרה לאחר ההליך שמשפטנים צריכים להתאים את צורת החשיבה שלהם לטכנולוגיה הנוכחית. לדבריה, הטכנולוגיה לא יודעת גבולות ועל המשפטנים להרחיב את חשיבתם בשאלה "מהו אונס". היא ציינה שמדובר ב"פשע אמיתי, שבוצע בכלי וירטואלי".

 

התופעה של סחיטת קטינים לביצוע עבירות מין בעצמם אינה חדשה; המדור תיעד לאורך תשע השנים האחרונות שורה של מקרים כאלו - ואלו רק המקרים שפוענחו. מה שחדש פה הוא ההתייחסות למעשה כאל אונס. יש בו את כל המרכיבים של אונס: כפיה, איום באלימות, אילוץ הקורבן לביצוע אקט מיני. מה שאין בו הוא נוכחות פיזית של האנס בזירה. החוק מפגר אחרי המציאות בקביעות - זה טיבו. הוא מתקבע על פי נורמות קיימות ומגיב באיטיות לשינויין. אבל הנה: הנורמות השתנו. מעניין כמה שנים יחלפו בטרם יתעוררו בנושא גם פה בישראל.

 

ממשיכים להתפתל

 

דונלד טראמפ, הצליח לדפוק השבוע את יחסי בריטניה-ארה"ב לאחר שצייץ שלושה סרטוני שנאה שהגיעו מחשבון של תנועת שנאה בריטית, שהמנהיג שלה עומד לדין. לתרזה מיי לא היתה ברירה אלא לגנות את המהלך של טראמפ, טראמפ תקף אותה, ובינתיים הביקור הרשמי שלו בממלכה המנוטרת נדחה. אבל הצרות לא היו רק מנת חלקם של פוליטיקאים. טוויטר נאלצה להסביר מדוע בעצם היא לא מוחקת את הסרטונים הללו.

 

קו ההגנה הראשון שלה היה הטענה (שעליה היא חזרה כמה פעמים בעבר) שהיא לא מוחקת תוכן שיש בו חשיבות חדשותית. זו טענה מעגלית: כל דבר שנשיא ארה"ב, אפילו טראמפ, עושה הוא בהגדרה בעל חשיבות חדשותית. על פי ההגיון הזה, טראמפ יכול להעלות סרטון של עצמו רוצח מישהו בשדרה החמישית (כפי שהתרברב שהוא מסוגל לעשות מבלי לאבד תומכים), וטוויטר תשדר את סרטון הסנאף הזה כי יש לו "חשיבות חדשותית". אין בעצם שום דבר שטראמפ יכול לעשות, עד וכולל קריאה לרצח עם, שלא ייכנס תחת ההגדרה של "חשיבות חדשותית".

 

טראמפ וטוויטר. מי יפריד ביניהם? טראמפ וטוויטר. מי יפריד ביניהם? צילום: Alabama Today

 

 

לאחר גל מחאה ענק, בטוויטר הבינו שיש כאן בעיה ושינו את קו ההגנה שלהם. מצטערים, טעינו, אמרה החברה: הציוצים של טראמפ לא נמחקו משום שהם חוקיים על פי תנאי השימוש שלנו. לטענת טוויטר, כל זמן שטראמפ לא קורא לפגיעה במוסלמים, זה לא דיבור שנאה והיא לא יכולה למחוק את הציוצים שלו. המשמעות היא הנחיה למשתמשים הימניים שלה לעבור קורס מהיר בדיבור שנאה מוגן חוקתית. שריקות כלבים? לגיטימי. קריאות "להחזיר את עטרת הגזע הלבן ליושנה"? לגיטימי. קריאות ל"הגנה מפני רצח עם בלבנים"? לגיטימי. רק אל תקראו ישירות לאלימות, זה יסבך אותנו.

 

זו, אגב, עמדה סבירה: זו העמדה החוקית בארה"ב. הממשלה לא יכולה להתערב במה שאתה אומר, אלא אם יש סכנה ברורה ומיידית לכך שהדברים שלך יובילו לאלימות. אם טוויטר רוצה לעמוד על הקו התחתון מאוד הזה, זו זכותה. אבל אם זה המצב, מה היו כל הדיבורים בשנה האחרונה על כך שהיא "נאבקת בשנאה"?

  

בסיס התקפות סייבר חדש-ישן

 

במסגרת ההתחממות לקראת סכסוך בחצי האי הקוריאני, חתכה סין את חיבור הרשת של צפון קוריאה, כהבעת מורת רוח מהתנהלות הווסאלית הסוררת שלה. לתוך הפער הזה פסע המערער העיקרי של הסדר העולמי: ולדימיר פוטין.

 

רוסיה מספקת כעת לצפון קוריאה פס רחב. יש כאן, מצד אחד, איזון מערכות שחיכה להתרחש: צפון קוריאה היתה וסאל רוסי הרבה לפני שהיתה וסאל סיני, והמשטר הצפון קוריאני מבוסס הרבה יותר על המשטר הסטליניסטי מאשר הדגם הקומוניסטי הנוכחי בסין. אם המעצמה הסינית לא מוכנה יותר לסבול את המוזרויות של צפון קוריאה, פוטין מוכן.

 

 

הסינים לא רוצים? יש פוטין. קים ג'ונג און הסינים לא רוצים? יש פוטין. קים ג'ונג און

 

 

כמובן, אין ארוחות חינם בדיפלומטיה. אפילו במדינות שבהן אין ארוחות כלל, כמו צפון קוריאה. כשפוטין מספק לצפון קוריאה פס רחב, הוא מקבל שליטה מסוימת על הרשת שלה. הוא צפוי לדרבן אותה לעוד תקיפות סייבר. סביר להניח שמעתה, בחירת המטרות של צפון קוריאה להתקפות סייבר תיעשה בהתייעצות עם נציג רוסי. עוד לא ברור מה תהיה מידת ההשפעה שלו, אבל לפחות יצטרכו לעדכן אותו ולהקשיב לו.

  

רוסיה מספקת, החל מסוף השבוע האחרון, 60% מכלל הפס הרחב של צפון קוריאה והיא הצינור השני שלה לעולם. אם וכאשר ולדימיר פוטין ירצה לבצע התקפת סייבר מסיבית על מדינה אחרת, וירצה לטשטש את עקבותיו, ההתקפה הזו תוכל להגיע מצפון קוריאה. עכשיו נראה אתכם נוקטים צעדי נגד.

 

קצרצרים

 

1. טרור פירושו הטלת אימה, דבר שיכול להתבצע גם בנשק וגם באיומים בלבד, מה שמלמדת תקרית שארעה בטיסה לאחרונה. אפס אחד יצר במהלך טיסה מניירובי לאיסטנבול, נקודת WiFi פתוחה וקרא לה "פצצה על המטוס". הטייסים גילו את חוסר חוש ההומור הנדרש, וביצעו מיד נחיתת אונס בסודאן. כל הנוסעים נאלצו לרדת מהמטוס, והמטוס עבר בדיקה קפדנית לפני שהם הורשו להמשיך. זו לא הפעם הראשונה שמשהו דומה קורה: בעבר בוטלה טיסה לאחר שמישהו יצר נקודה כזו בשם "סמסונג גלקסי נוט 7" על שם הזיקוק הקוריאני הידוע. זו רק שאלה של זמן עד שאיזה ארגון טרור בשנקל יגיע למסקנה שזו צורה הרבה יותר טובה לשיבוש התעופה, במיוחד בזמן עומס, מאשר אשכרה להבריח משהו למטוס.

 

WiFi בטיסה WiFi בטיסה

 

 

2. חברת ההגנה הענקית תאלס אמרה לוועדה של בית הלורדים הבריטי ש"השד יצא מהבקבוק" ושזו רק שאלה של זמן עד שארגוני טרור יצטיידו ברובוטים רוצחים. הנציג של תאלס - שמספקת לצבא בריטניה מל"טים - אמר שהאיום המיידי הוא להקות של מל"טים חמושים, שיסתערו בהכוונה אנושית מינימלית על שורה של מטרות. צבא ארה"ב וצבא סין כבר עורכים אימונים בהתקפות של להקות מזל"טים. להערכת תאלס, המעבר מיכולת של שיגור כלי בודד ליכולת שיגור של כמה עשרות דורש מאמץ מועט. המטרה הקלאסית של התקפה כזו היא יצירת עומס על מערכות הגנה: מערכות ליירוט מסוגלות לטפל בקלות יחסית במטרה בודדת או מספר מטרות, אבל עשרות מטרות בו זמנית הן אתגר קשה משמעותית, שמגביר בצורה ניכרת את הסיכון שחלק מהתוקפים יעברו את קו ההגנה. כאן מן הראוי להזכיר שדאע"ש עשה שימוש (כושל ברובו) במזל"טי תקיפה פרימיטיביים במהלך הקרב על מוסול.

 

3. גולדמן סאקס הודיע בסוף השבוע שאין בכוונתו להשקיע בביטקוין, או להמליץ על השקעה כזו, משום שמדובר במטבע שהתנודתיות שלו הופכת אותו לכלי מסוכן במיוחד. מנכ"ל החברה, לויד בלנקפיין, התייחס לקריסה ביום חמישי שבה איבד המטבע 20% מערכו, ואמר ש"משהו שעולה ויורד ב-20% תוך יום לא מרגיש כמו מטבע, כמו משהו שיש לו ערך". לידיעת המתלהבים: לפני כמה שנים ביטקוין איבד 80% מערכו בתוך כמה ימים, ונדרש לשנים כדי להתאושש. זכרו: אם אתם נכנסים למשחק שבו מישהו מכיר את הכללים טוב מכם, אתה הולכים להפסיד.

 

 

  

4. במקביל, נוכלים אחרים כבר עושים קופה משלהם על המטבע הווירטואלי: נרשמה עליה של פי 10 בנסיונות להתקין נוזקות לכריית ביטקוין על מחשבים בחודש האחרון. כך על פי נתוני חברת האבטחה Malwarebytes. על פי נתוני החברה (שהיא כמובן בעלת עניין בתחום), היא בלמה לא פחות מרבע מיליארד נסיונות להתקין נוזקות כריה. בידיעה קשורה, הצליח בעל מכונית טסלה לבנות מכונת כריה במכונית ה-Model S שלו. זו, כזכור, מכונית חשמלית, והמשתמש הודיע בעליצות שהוא שואב את החשמל מהמטענים החינמיים של טסלה. האיש לקח את הקטע של דפיקת התאגיד לשלב אחר לגמרי, ולמדור אין אלא להוריד את הכובע בהערצה.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x