$
דו"ח טכנולוגי

דו"ח טכנולוגי

פייסבוק ופייק ניוז: חתול רעב מאוד ושמנת איכותית במיוחד

עיתונאים שחברו לפייסבוק כדי להילחם בחדשות מזויפות טוענים שהיא לא באמת מנסה לצמצם את התופעה, הטרולים של פוטין בוחשים גם בקלחת הספרדית וארגוני הגנת צרכנים מזהירים הורים מפני קניית צעצועים מקוונים

יוסי גורביץ 15:0814.11.17

פייק ניוז לכל פועל

 

פייסבוק, מזועזעת מהתפנית החדה בדעת הציבור נגדה, הודיעה שהיא תעשה כמיטב יכולתה להלחם בתופעת החדשות המזויפות. בודקי החדשות שלה, מצד שני, אומרים שהיא שוב מוליכה שולל את הציבור.

 

לפייסבוק יש בעיה עצומה של פייק ניוז: היא הספקית המובילה של המחלה הזאת. ב"חדשות מזויפות" הכוונה, בדרך כלל, לתעמולה - לעתים תעמולת אויב - שמתחזה לחדשות ומנצלת את הכלים של פייסבוק להפצה מהירה שלהם. כדי לפתור את הבעיה, פייסבוק ביצעה מיקור חוץ וזרקה את התיק על שורה של עיתונאים שיבדקו עובדות בשבילה.

 

ולעיתונאים הללו נמאס. הם אומרים שקודם כל, הם נכשלים במשימה. שנית, שהם נכשלים במשימה משום שפייסבוק לא מגיבה בזמן להערות שלהם ולא כל כך אכפת לה מהם; שלישית, שאם לפייסבוק היה אכפת מהנושא, היא היתה שוכרת צבא של בודקי תוכן בעצמה; רביעית, שגם אם העיתונאים מזהים פיסת תעמולה ופייסבוק מוחקת אותה, מי שהעלה את הפוסט פשוט מפרסם אותו מחדש והכל מתחיל מהתחלה.

 

שומר השמנת. צוקרברג שומר השמנת. צוקרברג צילום: אי פי איי

 

 

או, כפי שאומרים את זה כמה מהם במילים בוטות, פייסבוק משתמשת בהם כתרגיל יח"צ להסחת דעת הציבור. ומעבר לכל זה, העובדה שהם צריכים לדווח לפייסבוק מקשה עליהם לעמוד על המניפולציות במידע שפייסבוק עצמה מבצעת.

 

ושלא יהיו ספקות, היא מבצעת מניפולציות שכאלה: במקור הכחיש צוקרברג שיש בכלל בעיה של חדשות מזויפות. אחר כך, באפריל השנה, פייסבוק העלימה את המידע על כך שחלק ניכר מהחדשות המזויפות מגיע ממקור רוסי. לפני חודשיים היא טענה שמספר האנשים שנחשפו לדיסאינופרמציה הרוסית הוא כעשרה מיליון; כשהיא נגררה להעיד בסנאט היא התוודתה שהמספר הוא 136 מיליון - לאחר שחוקרים העריכו שלמעשה מדובר במיליארדי צפיות. בסופו של דבר, כל קידום תוכן ממומן בפייסבוק מכניס לה כסף. וקמפיין נרחב שמבוצע דרכה הוא קערת שמנת איכותית לחתול צוקרברג.

 

השאלה מתי התרגילים שמבצעת פייסבוק מעבירים אותה מטור ה"סייענית בלתי מודעת למאמצי החבלה בדמוקרטיה" ל"משתפת פעולה מובהקת" עדיין פתוחה. אבל המאזניים נוטות כעת יותר לכיוון המחמיר יותר.

 

פה, שם ובכל מקום

 

ואם בפייק ניוז עסקינן, הנה דוגמה טרייה: לפני מספר שבועות נערך בקטלוניה משאל עם על עצמאותו של החבל מספרד, משאל עם שחוקיותו מוטלת בספק - בלשון המעטה - ולא ברור כמה אנשים השתתפו בו. חוקרי אבטחה באיחוד האירופי מדווחים עכשיו שלקראת משאל העם, נרשמה עליה ברורה בהפצת מידע כוזב בנושא בספרדית וברוסית.

 

החוקרים הם חלק מיחידה שבודקת פעולות כאלה מאז 2015; המידע שלה מגיע על רקע טענה של שר החוץ הספרדי, לפיה שירותי המודיעין במדינה זיהו מעורבות של האקרים רוסים במשאל העם. כמובן, הממשלה הספרדית היא גוף מעוניין בסיפור הזה, ואנחנו לא יודעים כלום על המידע שאספו שירותי המודיעין שלה – או אפילו אם בכלל אספו מידע כזה. אבל אנחנו יודעים שגורמי התעמולה הרשמיים של רוסיה, ספוטניק ו-RT, הביעו עניין חריג באירועים בקטלוניה, מה שהופך את האפשרות שצבא התועמלנים במדיה החברתית של רוסיה היה מעורב גם הוא לסבירה מאוד.

 

הפגנה בברצלונה נגד פרישת קטלוניה הפגנה בברצלונה נגד פרישת קטלוניה צילום: איי אף פי

 

 

הדיסאינפורמציה הרוסית נגעה גם בבריטניה: תחקיר של Wired מצא קבוצת חשבונות טוויטר רוסיים שיצאה בקמפיין מתוזמר של הפצת שנאה וגזענות בבריטניה ערב ההצבעה על הברקזיט. ועדה של הפרלמנט הבריטי חוקרת כעת את המעורבות הרוסית בהצבעת הברקזיט – ויש להניח שלא מעט חברי פרלמנט ישמחו אם ראיות לכך יאפשרו לממשלה לרדת מהעץ, להכריז על משאל העם כמוטה ולנסות לחזור לאיחוד האירופי.

 

הצללים לחדר באו, לוחשים לי לילה טוב

 

תהרגו אותי אם אני מבין מי הטמבל שחשב שצעצועים לילדים שמתחברים לרשת הם רעיון טוב; כמו כל שאר מוצרי אינטרנט הדברים, גם הצעצועים הללו פרוצים לכל רוח ולכל האקר.

 

שורה של ארגוני צרכנים מפצירים בהורים לא לקנות צעצועים כאלה, והאזהרה מגיעה ערב עונת הקניות הגדולה (שפעם כונתה עונת החגים). החשש הוא שהצעצועים הללו יאפשרו לכל אדם זדוני עם הבנה בסיסית להשתלט על הצעצוע וליצור קשר עם הילדים שלכם.

 

צעצועים לא חייבים להיות מקוונים צעצועים לא חייבים להיות מקוונים צילום: shutterstock

 

 

לא מסובך במיוחד לפרוץ את הדברים האלה, וברגע שהם נפרצים – קל עוד יותר להפיץ את המידע. אז בקרוב, אם תקנה לילדים שלך את הבובה זהבה או את הדב, האקרים יוכלו ללחוש לילדים שלך מידע דברים זדוניים למדי. חומר לסיוטים, למשל - או שאפילו ינסו להגיע אליו פיזית. אנחנו באמת צריכים לחכות לאסון לפני שייעשה משהו?

 

קצרצרים

 

1. הארגון לקידום דמוקרטיה וחופש עיתונות, Freedom House, מצא שבשנה האחרונה נמשכה המגמה של שימוש במדיה חברתית כדי לדכא חופש ביטוי. ממשלות ברחבי העולם, בדגש על רוסיה וסין, הפכו את המדיה החברתית לסוג של נשק שמטרתו להציף את שוק הדעות בתעמולה ממשלתית, ולהשתיק בבריונות קולות אחרים. סין ורוסיה, כמובן, עושות את זה כבר הרבה יותר מעשור - סין באמצעות צנזורה ממשלתית בוטה, רוסיה באמצעות רכישת אתרים על ידי הקרמלין - אבל כעת זו טקטיקה שממשלות רבות נוקטות בה: 30 מתוך 65 מדינות שבחן הארגון. ישראל לא נסקרה הפעם, למזלם של שליטיה.

 

הצנזורה הממשלתית מגיעה לפיד הצנזורה הממשלתית מגיעה לפיד

 

 

2. למשקיעות של עמק הסיליקון נמאס מהמצב שבו יזמיות מגיעות למשקיעים, וכדי לקבל מימון נדרשות לספק את צרכיו המיניים של איזה דושבג שיושב על חבית הון. אז הם מקימות גוף משלהן, לנשים בלבד, שהמטרה שלו היא לאפשר למשקיעות לטפח יזמיות ולסייע להן גם בכסף וגם ביעוץ. המטרה היא להזניק חברות שמנוהלות על ידי נשים כדי לשבור את ההגמוניה הגברית בעמק, ולשבש את ההנצחה העצמית שלה. נאחל להן בהצלחה ונדע שהדרך תהיה קשה.

 

3. רגולטור השווקים של האיחוד האירופי, עם הקיצור החביב ESMA, הודיע שכל התחום של ICO מועד להונאה, ושמי ששם את כספו על קרן הצבי הזה עשוי לגלות שמדובר בחד-קרן שהתפוגג עם כל הכסף שלו. ICO, מזהירים ב-ESMA, הוא כלי נטול פיקוח, תזזיתי, נעדר שקיפות ולא מוכח טכנולוגית. ראו הוזהרתם ואל תבואו ליילל אחר כך.

 

 

 

4. ממשלת ארה"ב מוחה בחרי אף כבר שמונה שנים על כך שיוטיוב מאפשרת הפצת דרשות של המטיף האיסלמיסטי הקנאי אנוור אל אוולקי. הממשלה לא הסתפקה במחאות, וחיסלה את אל אוולקי מהאוויר לפני שש שנים – פעולה שמשכה ביקורת נוקבת, כי אל אלווקי היה אזרח אמריקאי. יוטיוב, מצידה, השאירה את הסרטונים של אל אוולקי באוויר עד אתמול. יש ראיות לכך ששורה של טרוריסטים אמריקאים, ביניהם מבצעי הפיגוע במרתון בבוסטון והטובח מאורלנדו, עברו רדיקליזציה באמצעות הדרשות של אל אוולקי. אתמול, לגמרי במקרה אחרי שבוע של שימוע נוקב בקונגרס, הסירה יוטיוב את הסרטונים.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x