$
דו"ח טכנולוגי

דו"ח טכנולוגי

פייסבוק תפסיק לגבות כסף שמקורו בשנאה, סמים או אלימות

הרשת החברתית מוותרת על כסף מלוכלך, מחקר מוצא שלגולשים לא באמת אכפת מתיוגי חדשות מזויפות וסטארט-אפ של מכונות

יוסי גורביץ 18:4214.09.17
שנאה? טוב, בסדר, אבל בלי כסף

פייסבוק מוצאת את עצמה תחת אש בלתי פוסקת בשל הפעילות של גזענים ומפיצי שנאה ברשת החברתית, והדבר פוגע אנושות במותג שלה כחברת שבסך הכל רוצה שכולם יחבקו את כולם, יצלמו סלפי עם כלבלב חמוד. אי לכך ובהתאם לזאת, הודיעה פייסבוק על מדיניות פרסומות חדשה.

 

אתה יכול מעתה להפעיל אתר שנאה, או פורנו, סמים או אלימות – אבל לא תוכל לראות מזה שנקל. אתה יכול לקדם קמפיין "מוות לכולם", אבל כסף לא יגיע משם. סמים? סבבה. אלימות? פייסבוק גם עכשיו בסדר עם תמונות אלימות, פורנו? בואו לא נסחף, גם קודם הדף שלך היה נחסם אם היית מציג פטמה.

 

פייסבוק - בלי כסף משנאה פייסבוק - בלי כסף משנאה

 

הבעיה של פייסבוק היא לא עם המשתמשים, המשתמשים הם בסך הכל המוצר. תסתדרו יפה ותחייכו למצלמה, ותנו לנו את מס' הטלפון שלכם. בא לכם לשים דגל ניאו נאצי בפרופיל, אנחנו סבבה עם זה. לא, הבעיה היא לא המשתמשים. הבעיה היא המפרסמים. אלה עוד לא קיבלו את המזכר שאין יותר ניאו נאצים, אלא רק אלט רייט, והם לא מתלהבים מגיקים אפלים עם פנטזיות נקמה. הם לא מביאים כסף.

 

אז פייסבוק מבטיחה לקהל היעד האמיתי שלה, המפרסמים, שהם יכולים להיות בטוחים: אף אחד לא יוכל לטעון אחר כך שכסף שלהם הגיע בטעות לאיזה גזען, או לעמודים שמעודדים בני עשרה להתאבד. הכל יהיה טוב. באותה ההזדמנות, מחסלת פייסבוק עוד קצת את חופש הביטוי של משתמשיה ואוסרת על תמונות אלימות או "נושאים חברתיים נפיצים" גם כחלק מחדשות או קמפיין העלאת מודעות.

 

לחדשות המזויפות שלום, תודה

זה התחיל קצת אחרי הבחירות לנשיאות ארה"ב בנובמבר האחרון. כל העולם ואשתו התעורר בבוקר עם דונלד טראמפ במקום עם הילארי קלינטון, ניסה לברר איפה המתיחה, קלט שזו המציאות והתחרפן. האשם המיידי היתה פייסבוק, שהואשמה בכך שדרכה הופצו ידיעות מזויפות כאילו אין מחר. התגובה הראשונית של פייסבוק היתה לומר שאין דבר כזה, חדשות מזויפות. אחר כך היא נאלצה להודות שבעצם יש, אבל טענה שזה לא נפוץ או חשוב.

 

חודשיים של עוד ידיעות עוינות גרמו לה להודיע שאוקיי, מעתה היא תבדוק עם אנשים רציניים האם ידיעות שמופצות בה נכונות, ואם לא היא תצמיד לחדשות החשודות תגית שאומרת שצריכה של התוכן הזה אינה מומלצת. זה לא עבד.

סימון של חדשות כמזוייפות רק מגביר את העניין בהן סימון של חדשות כמזוייפות רק מגביר את העניין בהן צילום: The Telegraph

 

חוקרים שבדקו את הנושא, והגיעו למסקנה הדי סבירה מראש שאם פייסבוק מכריזה על ידיעה כעל כזו המוטלת בספק, זה לא ימנע כמעט אף אחד מלהקליק עליה. נוכחות של תגית "מוטל בספק" גורמת ל-3.7% בלבד לא להקליק. כלומר, 96.3% ימשיכו הלאה כאילו כלום.

 

יש לכך כמה סיבות. הבולטת שבהן היא שאנשים שחושבים שהעולם מנוהל על ידי אנשי לטאה ושהילארי קלינטון היא חיזר לא מתרשמים מכך שהתקשורת אומרת להם שהידיעה שקרית – הם מניחים ממילא שהיא נשלטת על ידי אנשי לטאה, אז למה שהם יתייחסו למה שאדוני היקום הנסתרים אומרים להם? צריך לראות מה אומר האיש שיודע.

 

למעשה, החוקרים מצאו שבקרב צעירים מתחת לגיל 26 ובקרב מצביעי טראמפ, הסיווג של ידיעה כמוטלת בספק גורם להם להקליק עליה יותר. כלומר, התווית של פייסבוק כנראה גורמת יותר נזק מתועלת. כמובן, יש שיטה פשוטה יותר. פייסבוק יכולה, ברגע שמומחים אומרים לה שידיעה היא שקרית, פשוט למחוק אותה ולא לאפשר את ההפצה שלה.

 

אבל אם היא תעשה את זה, היא תעצבן משתמשים. אם היא תעצבן משתמשים הם לא ייכנסו אליה. אם הם לא ייכנסו אליה, הם לא יקליקו על פרסומות. ואם הם יתרגלו לא להכנס אליה, בשלב מסוים הם יעברו לאתר אחר, שגם בו יהיו מודעות. ואז פייסבוק תמצא את עצמה עם פחות כסף והשפעה. נורא מצטערים. רוצים לראות כלבלב חמוד?

 

אתה עף מפה עם המכונות שלך ולא חוזר, ברור?

שני מהנדסי גוגל לשעבר דרכו על מוקש מבלי לשים לב: זה כנראה לא הגיע להם, אבל הם גילו שהם הפכו לכליא הברק של הזעם והפחד מהשינוי המהיר שעמק הסיליקון מעביר את העולם. לפול מקדונלד ואשוות רג'אן היה רעיון פשוט: אפליקציה בשם Bodega. המילה הזו היספנית במקורה והמשמעות שלה היא קיוסק-פיצוציה-מינימרקט, כאלה שיושבים בפינות רחוב ומשרתים את הקהילה.

 

האפליקציה הכווינה משתמשים לעבר מכונות מכירה משודרגות, או על כל פנים מפונפנות, שסיפקו לך מוצר וחייבו את כרטיס האשראי דרך הסמארטפון. המשמעות היתה ברורה: הקץ לבודגות, פנו את הדרך למכונות הממכר. היי, אתם, כל אלה שמוכרים בקיוסק הפינתי? אתם מתים, רק עדיין לא יודעים את זה.

אל תחליפו לנו את הבודגה במכונות אל תחליפו לנו את הבודגה במכונות

 

ובום! הרשת התלקחה. אנשים הגיבו בזעם, אפילו במידה של שנאה. הם אמרו שהם רוצים את המכולת המסורתית שלהם, תודה, ושאם היא שרדה את וולמארט, הם לא הולכים לתת לה למות בידי איזו מכונת ממכר ושני בוגרי עמק הסיליקון. אנשים אמרו שהשימוש בשם בודגה הוא חילול קודש, ושרבאק, לאן הגענו כשמפעיל פיצוציה צריך להתמודד עם המשקיעים של עמק הסיליקון.

 

בודגה, אמר ראש לשכת הסחר ההיספנית בניו יורק, היא מורשת חברתית של מהגרים שבאו עם הבגדים על גבם, בנו חנות מכולת שכונתית שסייעה לקהילות שאף אחד לא היה מוכן למכור להם בשל הגזענות הרווחת, ופה יהיה קרב.

אתמול המייסדים כבר היו במצב קרב בלימה. הם העלו פוסט שבו הם טענו שהם לא התכוונו לנשל אף אחד ושלא היתה להם כל כוונה לנישול תרבותי. מקדונלד כתב שלא היתה להם כוונה להעליב את המכולות הפינתיות, אלא רק לחלוק הערצה.

 

קצרצרים

 1. אפל הכריזה שלשום (ג') על האייפון הראשון שלה שמחירו חוצה את קו אלף הדולרים, ולספקיות הטלפוניה האמריקאיות נמאס לסבסד אותה. בעקבות ההשקה הנוכחית, הן מציעות למשתמשים שורה של הטבות, חלקן רציניות, אם הם ימסרו לה את המכשירים הישנים שלהם תמורת אייפון 8 חדש – אבל כל ההצעות נמוכות יותר מאלה של השנה שעברה. לא ברור אם יהיה סבסוד של האייפון X עצמו. אנליסטים מעריכים שבחברות הטלפוניה קלטו שכל הסבסוד הזה של אפל גורם להן לחור רציני בכיס, ומהרגע שאפל עובדת עם כולן אין להן בעצם יכולת למשוך לקוחות ממתחרים רק מעצם הנפנוף במכשיר של אפל.

נגמר לנו הסבסוד לאייפון נגמר לנו הסבסוד לאייפון צילום: איי פי

 

2. מרטין שקרלי, חשב שהוא יוכל לשהות מחוץ לכלא עד שיגיע הדיון על העונש שלו בפרשת ההונאה שבה הורשע. כדי לוודא את זה, הוא קרא לתומכיו בפייסבוק להביא לו שערה מראשה של הילארי קלינטון, שנראית לאחרונה בציבור כחלק ממסע המכירות של הספר שלה, והבטיח 5,000 דולר למי שיעשה את זה. לפני שהוא הספיק לומר "ברו", נפל עליו השירות החשאי וגרר אותו לבית משפט בגין התנהגות מאיימת על אישיות ציבורית. עורך דינו של שקרלי טען שהמדובר היה בהומור; השופטת לא היתה משועשעת. השחרור בערבות של שקרלי – ערבות של חמישה מליונים – בוטל. התובעים לא שכחו לציין את העובדה ששקרלי נקט בעבר באיומים כלפי כתבת של Teen Vogue, עד שטוויטר חסמו את החשבון שלו לצמיתות. החיוך של שקרלי, שגיחך לאורך כל הדיון, נמחק ברגע שהוא נאזק ונלקח לכלא.

 

3. אז חברת אקוויפקס, שהדליפה את הפרטים של כל המשתמשים שלה, קרי רוב האוכלוסיה הבגירה של ארה"ב? זה נהיה גרוע יותר. החברה הודתה בפומבי שהפרצה שבה השתמשו התוקפים היתה פרצה ב-Apache. הפרצה הזו זוהתה במארס, עוררה רעש ניכר, ומיד הוצא לה טלאי. חברת האשראי לא טרחה להתקין את הטלאי, כי נו, היא בסך הכל שומרת על המידע הפיננסי הרגיש של 143 מיליוני בני אדם, ואת ההמשך אתם כבר מכירים. יהיה כיף כשזה יגיע לחבר מושבעים.

לא מאיימים על שערות ראשה של הילארי לא מאיימים על שערות ראשה של הילארי צילום: אימג'בנק, Gettyimages

 

4. מסתבר שעמוד הפייסבוק המוביל שקרא לפרישה של טקסס מארה"ב, Heart of Texas – מספר עוקבים: 225,000, בשלב מסוים יותר מאשר לעמודים של המפלגה הדמוקרטית והרפובליקנית בטקסס גם יחד – הופעל על ידי רוסיה לכאורה. הטקסטים היו איומים, כצפוי; שילוב של שובניזם עם שנאת זרים, מוסלמים, נשים ועוד. אבל לא היה עם מי ליצור קשר. בתנועה הקטנה של תומכי פרישה מארה"ב כולם מכירים את כולם, זה היה מוזר. ההערכה היא שהמטרה של האתר – שהתוכן שלו הכיל בעקביות שגיאות באנגלית שהן טיפוסיות לרוסים – היתה לאסוף כמה שיותר מידע על תנועת הפרישה מארה"ב לצרכי ניצול עתידי. העמוד כבר לא איתנו, והוסר במהלך הטיהור הגדול שביצעה פייסבוק.

 

5. בית משפט דחה את הדרישה של אובר להעביר את המשפט שלה מול גוגל, שבו היא נתבעת בגין גניבת סודות הרכב החכם של גוגל, לגישור. המשפט יגיע לחבר המושבעים כמתוכנן, באוקטובר הקרוב, ובית המשפט אישר פסיקה אחרת נגד אובר – היא תיאלץ למסור את דו"ח ה-due diligence (ההתנהלות הנאותה) שלה על רכישת החברה של יוצא גוגל לבנדובסקי. עד כה התעקשה אובר שלא למסור את הדו"ח, בטענה שמסירתו תפר את סודיות העורך-דין-לקוח שלה. מעניין מה יש להם להסתיר.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x