$
חדשות טכנולוגיה

פייסבוק יוצאת נגד צווי החיפוש החשאיים של ממשל טראמפ

הנהלת הרשת החברתית דורשת להודיע למשתמשים על צווי חיפוש שהוציא הממשל נגדם, בעקבות השתתפותם בהפגנות נגד הנשיא. החברה זכתה לתמיכת ארגוני זכויות אדם ואזרח וענקיות כאפל, גוגל ומיקרוסופט

עומר כביר 10:4505.07.17
פייסבוק מנהלת מאבק משפטי נגד ממשל טראמפ בדרישה לאפשר לה להודיע למשתמשים על צווי חיפוש שהוצאו נגד חשבונות של משתמשיה – כך לפי דיווח של באזפיד.

 

 

המידע של המאבק של הרשת החברתית מוגבל, שכן התיק מתנהל בדלתיים סגורות. עם זאת, לבאזפיד הגיעו כמה מסמכים משפטיים שפורסמו ושחושפים מעט מהתהליך החשאי.

 

לפי הדיווח פייסבוק קיבלה מהממשל צווי חיפוש למידע על שלושה חשבונות משתמשים, שמכסה תקופה של שלושה חודשים. מהמידע המוגבל שקיים, נראה שצווי החיפוש קשורים למעצרים נרחבים של כ-200 מפגינים שהתבצעו בוושינגטון הבירה, במהלך הפגנות המחאה בעת השבעת טראמפ. לצווים נלווה גם צו איסור פרסום, שאוסר על פייסבוק להודיע למשתמשיה שהממשל ביקשה מידע מחשבונותיהם, ואף לפרסם את עצם קיומם של צווי החיפוש.

 

 

 

הפגנה נגד טראמפ בלוס אנג'לס הפגנה נגד טראמפ בלוס אנג'לס צילום: רויטרס

 

 

המאבק של הרשת החברתית מתמקד לא בצווי החיפוש עצמם, כי אם בצו איסור הפרסום. ערעור אחד של החברה על הצו כבר נדחה, אך ב-14 ביוני התיר בית המשפט הפדרלי לערעורים של מחוז וושינגטון לספק מידע על התיק לקבוצות שפייסבוק או הממשל סבורים שיש ביכולתן לתרום לקבלת החלטה ושמעוניינות להצטרף אליו במעמד ידידות בית המשפט.

 

בקול קורא שפרסמה פייסבוק, היא מציינת שהצווים לא עוסקים במידע סודי, ושבכל מקרה המידע שמור היטב בשרתיה. הרשת החברתית לא פירטה באיזה הקשר מבקש הממשל את המידע, וציינה רק שהוא נחוץ לצורך חקירת עבירות אפשרויות. היא ביקשה מגופים בעלי עניין להביע את עמדתם בשתי סוגיות: "האם צו איסור הפרסום פוגע בזכויות פייסבוק לפי התיקון הראשון לחוקה, והאם המשתמשים שאליהם מיועדים צווי החיפוש זכאים לקבל התראה והזדמנות לערער על הצווים, שמפרים את זכותם לפי התיקון הראשון לביטוי פוליטי אנונימי".

 

בין התומכים: ענקי הטכנולוגיה וארגוני זכויות אזרח

 

ביום ו' האחרון הוגשו לבית המשפט שלושה תצהירים שתומכים בעמדת פייסבוק. על הראשון חתומות שמונה חברות טכנולוגיה - אפל, גוגל, מיקרוסופט, טוויטר, סנאפ, דרופבוקס, ילפ ו-Avvo - וכן ארגון Reporters Committee for Freedom of the Press. "צו איסור הפרסום נוגע לליבו של התיקון הראשון, ומשתיק דיון בנושאים בעלי עניין ציבורי", נכתב. "הוא פוגע בזכויות המשתמשים לביטוי אנונימי ומערער את מקומו של האינטרנט ככיכר העיר המודרנית".

 

התצהיר השני הוגש על ידי ה-ACLU, ארגון זכויות האזרח החשוב בארה"ב, ו-Public Citizen Litigation. "החוקה יכולה להציע הגנה מספקת רק עם היעדים של צווים רחבים מדי, כמו אלו שלפני בית המשפט, יודעים שזכויותיהם נמצאות תחת איום", טענו בארגון.

 

 

על התצהיר השלישי חתומים מספר ארגונים שמתמקדים בזכויות אדם ברשת, ובראשם ארגון זכויות הגולשים הוותיק EFF. הערת שוליים בתצהיר זה מפנה את תשומת הלב לכך שייתכן שהתיק נסוב סביב מעצרי המפגינים בעת השבעת טראמפ.

 

"התזמון של חקירת המשטרה והבקשות שהוגשו לבית המשפט תואם להליכים שמתנהלים נגד המפגינים, שכתבי אישום נגד הוגשו באותו מחוז", נטען. "הצווים נועדו לפגוע בזכויות של משתמשי פייסבוק לדבר ולהתרועע בצורה אנונימית בנושאים בעלי עניין ציבורי. התיקון הראשון מחייב להעניק למשתמשים התראה והזדמנות לערער על הצווים". מפייסבוק נמסר בתגובה לבאזפיד: "אנו אסירי תידה לחברות וארגוני זכויות האזרח שתומכים בנו ובזכות החוקתית על אזרחים ללמוד ולערער על צווי החיפוש האלו".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x