$
הכסף

המוסדיים ישיבו עשרות מיליוני שקלים ללקוחות מהם גבו דמי טיפול

על פי עמדת הרשות, הגופים המוסדיים אינם יכולים לגבות דמי טיפול בגין הקמה ו/או תפעול של הלוואות הניתנות לעמיתים ולמבוטחים. הגופים המוסדיים רשאים לנכות מהחיסכון רק דמי ניהול

רעות שפיגלמן 16:1802.07.17

דורית סלינגר, הממונה על רשות שוק ההון, פרסמה היום (א') את ההכרעה העקרונית בנושא גביית דמי טיפול מלקוחות שנטלו הלוואות כנגד כספי חסכונות (קרנות השתלמות למשל או חסכונות פנסיוניים) המנוהלים על ידי הגופים המוסדיים. לפי ההכרעה שהיא המשך לנייר עמדה שפורסם בתחילת השנה, חל איסור לגבות דמי טיפול בגין הקמה ו/או תפעול של הלוואות הניתנות לעמיתים ולמבוטחים. בנוסף, הגופים המוסדיים נדרשים להשיב באופן רטרואקטיבי סכומים כאלו שנגבו מלקוחות – בין אמצע 2010 ועד אמצע 2017. על פי ההערכות, מדובר בהיקף סכום כולל של כמה עשרות מיליוני שקלים.

 

 

 

 

הפרסום של הרשות בנושא הגיע בעקבות בדיקה שהיא ביצעה וממנה עלה כי בעת מתן הלוואות לחוסך, מלבד הגבייה המקובלת של ריבית, הגוף המוסדי גובה מהלקוח דמי טיפול. עבור הלוואה בודדת נעים דמי הטיפול בין כמה עשרות שקלים ולעתים עולים על סכום הגבוה ממאה שקלים. מי שזכאי לקבל החזר הוא מי שנגבו ממנו אותם דמי טיפול, בתקופה שבין ה-1 ליולי 2010 ועד סוף יוני 2017. הגופים המוסדיים נדרשים לשלוח מכתב למי שנמצא זכאי להחזר, כולל גובה הסכום הנדון. בנוסף הגופים המוסדיים נדרשים לפרסם במקום בולט באתר האינטרנט לתקופה מינימאלית של 3 חודשים הודעה בנושא ודרכי פנייה עבור הלקוחות לבדיקת הזכאות.

 

דורית סלינגר הממונה על שוק ההון דורית סלינגר הממונה על שוק ההון צילום: צביקה טישלר

 

 

על פי עמדת הרשות, הגופים המוסדיים רשאים לנכות מהחיסכון רק דמי ניהול, תשלום תמורת כיסויים ביטוחיים שאישר המבוטח ועמלות קנייה ומכירה. כאשר לווה מקבל הלוואה כנגד החיסכון הפנסיוני שלו, הרי שהמקור לאותם כספי הלוואה הוא כספי החיסכון של עמית אחר, שנהנה מתשלום הריבית של הלווה.

 

הגופים המנהלים את החסכונות הפנסיוניים כבר מתוגמלים על פעילות זו באמצעות דמי הניהול שהם מקבלים על ההפקדה ועל הצבירה. מתן הלוואה לחוסך א' מכספי החסכון של חוסך ב' נעשית במסגרת ניהול ההשקעות של הגוף המוסדי ואיננה שונה מניתוב של כספי החוסך להשקעה בניירות ערך, בנכסים לא סחירים ועוד - ומכאן שאין כל הצדקה לגביית סכום נוסף על פרוצדורה זו.

 

ברשות שוק ההון לוקחים בחשבון גם שהצעד עלול להוות תמריץ שלילי למתן הלוואות. על פי עמדת הרשות, העובדה שלא מדובר במקור רווח מהותי לגופים הפנסיוניים אינה "מכשירה" את הפרקטיקה האמורה.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x