$
מכשירים ומדריכים

פיתוח ישראלי: הרופא שאפשר לקחת איתכם בתיק גב

Gale היא ערכת עזרה ראשונה שמודדת ערכים חיוניים כלחץ דם ותפקוד הלב, ומשולב בה לחצן מצוקה וחיבור וידאו ישיר לרופא בבית חולים. רם פיש, הממציא שלה, מספר ל"כלכליסט" איך החל בפיתוח לאחר שהתמודד עם מקרה חירום רפואי של בתו

עומר כביר 14:2424.05.17

ערכת העזרה הראשונה "גייל" (Gale) נולדה בעת שרם פיש היה בטיול משפחתי בחצי האי באחה-קליפורניה שבמקסיקו. "היינו בעיירה קטנה בשם לאס בארילס", הוא סיפר ל"כלכליסט", "ולבת שלי טלי, שיש לה בעיות נשימה, היתה התקפת שיעול מלווה בקשיי נשימה. חיפשנו פתרון ולא ידענו מה לעשות. סטרואידים לא כל כך עזרו, אז מה עושים? לוקחים אותה לבית חולים כדי לצנרר?"

פיש, מהישראלים הבכירים בעמק הסיליקון, ובעבר מנהל פיתוח האייפוד של אפל, כיהן באותו הזמן כסגן נשיא סמסונג לבריאות דיגיטלית והוביל את מאמצי פיתוח ה-Simband - פלטפורמות מחשוב לביש חדשנית דמוית שעון חכם לבדיקת מדדים רפואיים מתקדמים דוגמת דופק, טמפרטורה, א.ק.ג או לחץ דם.

 

רם פיש רם פיש צילום: אוראל כהן

 

במשרדו התעסק פיש בטכנולוגיות הרפואיות המתקדמות ביותר אבל באותו יום במקסיקו הפתרון היחיד שעמד לרשותו היה להתקשר לביטוח הרפואי שלו ולהתייעץ בטלפון עם אחות, שכל המידע שהיה בידה הוא זה שפיש יכל למסור לה. במקרה הזה, זה הספיק כדי להבין שאין צורך בטיפול דחוף.

 

מצבה של טלי השתפר אך לפיש היתה התגלות: "הניגוד בין הטכנולוגיות המדהימות שקיימות, לבין מה שאתה באמת משתמש בו בפועל גרם לי להבין שיש כאן הזדמנות. הבנתי שאפשר ליצור כלי שיאפשר למשתמש לקבל עצות שהוא יכול לסמוך עליהן, להשתמש במכשירי אבחון רפואיים שבית חולים יוכל לקבל מהם מידע, ולתקשר עם רופא מרחוק. והכל בממשק אחד ובערכה אחת שתרכז גם את התרופות, האביזרים הרפואיים והמכשירים השונים".

 

לחבר את כל הקצוות

 

פיש עזב את סמסונג, הקים חברה בשם 19Labs, וכשנה אחר כך הגיעה לעולם גייל, ערכת עזרה ראשונה מהפכנית שלא רק מספקת למשתמשים אביזרים רפואיים כמו תחבושות ופלסטרים, אלא גם אמצעי אבחון מתקדמים ויכולת לתקשר באופן מיידי עם מומחי רפואה. הערכה קרויה על שמה של ממציאת מקצוע הסיעוד המודרני, פלורנס נייטינגייל (ביחד עם המספר 19 בשם החברה נוצר בהגייה רציפה באנגלית השם נייטינגייל).

 

 

"מה שאנחנו עושים עם גייל דומה למה שעשו אנדרואיד והאייפון לתעשיית המובייל. היו הרבה טכנולוגיות מעניינות - ג'אווה, גיימינג, MMS - אבל הכל היה מפוזר, מנותק. אנדרואיד ואפל יצרו חוויה כוללת שחיברה את הכל יחד לנקודת קצה. ברגע שזה התבצע, היקף השימוש עלה ומספר המשתמשים גדל, התנאים היום בשלים לשינוי דומה בתחום הבריאות".

 

בגייל ישנו כל הציוד הרגיל שיש בערכת עזרה ראשונה מסורתית: תחבושות, תרופות חשובות, חוסמי עורקים ומזרקי אפיפן. לצדם יש גם חיישני מדדים רפואיים מודרניים בעלי יכולות קישוריות ואחסון מידע, כמו מדי דופק, לחץ דם, חמצן בדם, גלוקוז ועוד. אלו מאוחסנים במגירה ייעודית שמאפשרת להטעין אותם ולנטר את תקינותם.

 

לב המערכת הוא טאבלט עם אינטרנט סלולרי. הטאבלט מרכז את המידע מכל החיישנים ומאפשר גם להפעיל אותם, להזמין אוטומטית ציוד רפואי שאזל, הוא כולל מגוון מדריכי עזרה ראשונה מקיפים, שכוללים איורים ווידאו ומאפשר שיחות וידאו אם רופאים ואנשי מקצוע אחרים. בחזית הערכה ניצב כפתור מצוקה, שלחיצה עליו פותחת שיחה מיידית למוקד סיוע.

 

אנחנו לא חברת רפואה

 

במודל של 19Labs מתבסס פיש על שיתופי פעולה, גם בכל הנוגע לחיישנים שנמצאים בערכה ובעיקר בשיווק של הערכה. החברה לא מתכננת לשווק את הערכה ישירות לצרכנים, שכן מהלך שכזה ידרוש ממנה להקים מערך רפואי מורכב. במקום זאת היא עובדת עם מעניקי שירות רפואי דוגמת בתי חולים: החברה תספק להם ערכות שמותאמות לצורכיהם והם יעבירו אותם למטופלים. "אנחנו חברת טכנולוגיה, לא חברת רפואה", מסביר פיש. "בניגוד להרבה אנשים בתעשייה שרוצים לתת פתרון מלא בעצמם, אנחנו מאמינים שאת הטיפול הרפואי צריך להשאיר בידי אנשי המקצוע.

 

ערכת גייל ערכת גייל

 

"לארגון רפואי אין יכולות לשבת ולבנות טכנולוגיה מתקדמת שתוכל לרוץ על מכשירים שונים, ותספק יכולות כמו התאמה אישית. זה לא החוזק שלו. המטרה שלנו היא להביא לו פתרון טכנולוגי מלא, שהוא יוכל להגיד: זו החבילה לבית ספר, זו למגזר הציבורי, זו לאתר בנייה וזו למפעל עם חומרים מסוכנים".

 

הארגונים שאתם עובדת החברה יכולים להתאים את הערכה במגוון דרכים: החל מהמדריכים שמוצגים בה, עבור בציוד הרפואי ובחיישנים שמשולבים בה, ואפילו באופן שבו פועל כפתור המצוקה: "ארגון רפואי אחד יכול להגיד 'אני רוצה שזה יופנה אוטומטית אלי', שני יגיד 'להפנות קודם למוקד חירום' ושלישי יכול לקבוע שבשעות מסוימות השיחה תופנה למספר מסוים, ובשעות אחרות תתחיל שיחת וידאו. כל השליטה בנוגע למה שהכפתור עושה היא בהתאם להחלטת המרכז הרפואי".

 

הדבר החכם בערכה זה הפלטפורמה. "להרבה חברות יש רעיונות ומוצרים נהדרים", אומר פיש, "אבל כדי ליצור פתרון מלא הן צריכות עוד. לא מספיק רק מוצר שעושה לך בדיקת דם. אתה צריך גם סטטוסקופ עם סנסור וגם יכולת לעשות בדיקת וידאו. אנחנו הבנו שיש הזדמנות אדירה לחבר את החברות השונות וליצור פלטפורמה שמספקת את חוויית המשתמש הכי טובה עם יכולת להתחבר לספק שירות רפואי".

 

למה הצרכן עוד לא חווה את הרפואה הדיגיטלית כפי שהוא חווה את הזינוק במובייל?

"עוד לא, ואנחנו שואפים לעזור לזה להגיע הביתה. יש תזמון בתעשייה: הפאלם פיילוט היה להיט גדול, אבל במשך עשור היו חמישה או שישה סטארט־אפים שניסו לבנות את זה ולא הצליחו. צריך למצוא את התזמון הנכון שבו הרכיבים מספיק קטנים, האלגוריתמים מספיק מתוחכמים, המחיר של הטכנולוגיה אטקרטיבי מספיק והיא מספיק מתקדמת. ולדעתי עכשיו זה התזמון הנכון לעשות את זה בתחום הרפואה".

 

כיום נמצאת גייל בשלב הניסוי והלמידה, ויחידות שלה כבר בשימוש באזורים כפריים בלב ארצות הברית ובקהילות מרוחקות בקנדה. מאוחר יותר השנה תהיה הערכה זמינה לכל בית החולים. "כמו שכיום אנחנו רואים מכשירי החיאה בכל מקום, בתוך חמש שנים יהיו עמדות בריאות חכמות כמו גייל בכל מטבחון משרדי ובתוך עשר שנים בכל בית".

 

מה לדעתך תהיה ההשפעה העתידית של גייל?

"בעוד כמה שנים כשלא תרגיש טוב תהיה לך תחנה רפואית ביתית מצוידת בחיישנים ובמכשירים. היא תוכל לעשות לך אבחון בסיסי ולקשר אותך לרופא שיוכל לאבחן אותך ולשלוח לך תרופות הביתה".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x