$
חדשות טכנולוגיה

מנכ"ל ומפקד: וואווי מנהיגה משמעת צבאית בשביל לכבוש את העולם

היצרנית הסינית טיפסה למקום השלישי בדירוג יצרניות הסמארטפונים בעולם באמצעות תרבות ארגונית שמקדשת הקרבה עצמית, צניעות ופולחן אישיות של מייסד החברה

רפאל קאהאן 13:2005.12.16

וואווי הצליחה לחגוג השנה הישג מרשים כאשר התברגה למקום השלישי בדירוג יצרניות הסמארטפונים העולמית. החברה, שהוקמה לפני כ-30 שנה בידי רן ז'נגפיי, מהנדס לשעבר בצבא הסיני, הגיעה להישג בזכות תכנית עסקית סדורה, מוצרים טובים, אבל בעיקר בזכות משמעת הברזל שהיא מנהיגה על עובדיה. 

 

בכתבה שהתפרסמה ב"וול סטריט ג'ורנל" אתמול (א'), מסביר עובד זוטר בחברה ש"אם אתה מקריב את עצמך עבור החברה, היא לעולם לא תאכזב אותך". היבט זה של תרבות העבודה הארגונית הוא נדבך פחות מוכר בסיפור של וואווי ולא בכדי.  

 

וואווי. המטרה היא לעקוף את גוגל ואפל תוך 5 שנים וואווי. המטרה היא לעקוף את גוגל ואפל תוך 5 שנים צילום: בלומברג

 

מייסד החברה בן ה-72, נוהג להשוות את עובדי החברה לחבורת זאבים רעבים שיכולים לנצח אריות. עבור 170 אלף העובדים, רן ז'נגפיי, הוא יותר ממנכ"ל או יו"ר. הוא שילוב של מנהיג, גנרל ודמות להערצה וחיקוי. העובדים נדרשים, למשל, לקרוא את הגיגיו שמפורסמים ברשת הפנימית. כאשר מנהלי הצוותים אחראים לאחר מכן לבחון את הבקיאות שלהם בחומר הנלמד. השיטה עשויה להיראות קשוחה ואפילו ברוטאלית במובנים מסויימים, אבל כתוצאה וואווי הצליחה להכפיל את הכנסותיה בשנה האחרונה ולעבור את רף 60 מיליארד הדולרים. 

 

קליטת העובדים הצעירים לעבודה נעשית במרכז הדרכה שמזכיר יותר קסרקטין, כאשר העובדים הצוערים ישנים בחדרים משותפים ויוצאים לריצת בוקר ברחבי הקמפוס ב-6:30 בבוקר. אבל המשמעת הקשוחה מופעלת לא רק כלפי העובדים החדשים. היא ממשיכה גם אל תרבות העבודה היומיומית. החברה מציעה לעובדים עם ותק של שנה לוותר על חופשות בתשלום ושעות נוספות תמורת חבילת מניות, מה שהופך אותם הלכה למעשה לשותפים זוטרים בוואווי. בתמורה הם מתבקשים להשקעה טוטלית בעבודה, בעבר היה מקובל שהעובדים יחזיקו מזרן תחת שולחן העבודה למקרה שייאלצו לעבוד עד שעות מאוחרות בשביל לסיים פרויקט. עם זאת כיום, אומרים בוואווי, המזרן משמש רק לתנומת צהריים קצרה. 

 

רן ז'נגפיי מייסד וואווי. העובדים נדרשים לשנן את הגיגיו רן ז'נגפיי מייסד וואווי. העובדים נדרשים לשנן את הגיגיו צילום: איי פי

 

העובדים נדרשו גם לגלות צניעות בשליחויות החברה ברחבי העולם. על פי עדויותיהם, בגרמניה למשל, העובדים הסינים היו משוכנים בדירות משותפות בתנאים שמזכירים תנאים של פועלי בניין ולא מהנדסים. כיום, עם זאת החברה כבר הקציבה להם תקציב צנוע לשכירת דירה. זאת ועוד, החברה לא בוחלת לשלוח את העובדים לבצע משימות באזורים מסוכנים. 

 

צוותים של וואווי ביצעו פרויקטים במקומות קשים כגון סיביר באמצע החורף או מערב אפריקה במהלך התפרצות מגיפת האבולה ב-2014. אם חברות אחרות נוהגות לפנות את עובדיהם בשביל למנוע סיכונים מיותרים, בוואווי חושבים שהקרבה של העובדים שמקריבים את עצמם למען החברה היא חלק מהתרבות הארגונית. "כאשר משבר פורץ, אתם תראו את עובדי וואווי רצים לקבלתו", כתבה יו"ר החברה, סון יאפאנג, בדו"ח השנתי שלה מ-2015. החברה אמנם העניקה בונוסים לאותם עובדים שהראו חוש הקרבה, אבל לא ברור עד כמה הייתה להם ברירה. 

 

היעד של וואווי הוא לכבוש את עולם התקשורת. היא מסמנת כמטרות את אלפבית, חברת האם של גוגל, ואפל, במאבק על טאלנטים. בחברה רוצים להגיע לפסגה בתוך כ-5 שנים. רן ז'נגפיי כבר לא מחזיק בתפקיד רשמי. את כס המנכ"ל מאיישים בכירים בתורנות של שישה חודשים בכל פעם. עם זאת, ז'ינגפיי עדיין מחזיק בזכות וטו, אם כי הוא עוד לא השתמש בה, כך לפי גורמים בחברה. זאת ועוד, גם ילדיו שעובדים בחברה, בתו כסמנכ"לית כספים ובנו כמנהל של אחת מחברות הבנות של וואווי, לא מסומנים כיורשים של האימפריה של אביהם.  

 

פילוסופיית הניהול של ז'ינגפיי, יכולה להסתכם במשפט מתוך ספר ההדרכה שהעובדים הצוערים נאלצים לשנן לאחר ריצת הבוקר שלהם: "בשעת ניצחון נרים כוסינו לחגוג יחדיו. אך בתבוסה, נסכן את חיינו בשביל להגן אחד על השני". משפט זה, שמזכיר מאוד את התרבות הקומוניסטית הסינית, הוא למעשה תמצית התורה כולה: עסקים הם כמו במלחמה. 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x