$
דו"ח טכנולוגי

דו"ח טכנולוגי

הון, שלטון, עמק הסיליקון

הנאום הצפוי של פיטר ת'יל מדאיג את בכירי עמק הסיליקון, עוד בכיר ממשל נשכר על ידי חברת טכנולוגיה, ונער שביצע שיימינג שהוביל להתאבדות עמד לדין פלילי

יוסי גורביץ 15:3021.07.16

מצטופפים בבונקר

פיטר ת'יל, ממייסדי פייפאל ואחד הטיפוסים המיוחדים בעמק הסיליקון, צפוי לנאום הערב (ה') בוועידת המפלגה הרפובליקנית, ובכירי עמק הסיליקון מתכוננים לגרוע מכל. לא ברור איך ת'יל יצליח להתעלות על האסון שנרשם בוועידה הזו עד כה, עם שדרנית שמצדיעה במועל יד, סנאטור שמסרב לתמוך במועמד המפלגה ופחות או יותר מגורש מהבמה ואשת המועמד שגונבת נאום ממישל אובמה וחושבת שאף אחד לא יעלה על זה, אבל אפשר לסמוך על ת'יל שאם יש מישהו שיכול לדפוק יותר את העסק, הוא האיש.

 

פיטר ת'יל. בעמק הסיליקון לא יודעים מה לעשות איתו פיטר ת'יל. בעמק הסיליקון לא יודעים מה לעשות איתו צילום: בלובמרג

 

אחרי הכל, הוא לא רק האיש שהבהיר לאמריקאים שבעמק הסיליקון יש מיליארדרים עם המון כסף ואפס מעצורים, כשהשקיע עשרות מיליונים מכספו בחיסול אתר גוקר על ידי מימון תביעות משפטיות שהוא לא היה צד להם; ת'יל הוא גם ליברטריאן בוטה, כלומר כזה שמאמין שמי שיש לו, מגיע לו, ומי שאין לו, על אחת כמה וכמה מגיע לו. בעבר, טען ת'יל שהפוליטיקה האמריקאית התרסקה אחרי 1920 – משום שנשים קיבלו את זכות הבחירה.

 

רוב הבכירים בעמק הסיליקון מתנגדים לטראמפ כי האיש ליצן מסוכן – הלילה הוא העניק לפוטין מתנה שאין יקרה ממנה, ואמר שארה"ב לא תגן על המדינות הבאלטיות, שהן חלק מברית נאט"ו, מפני תקיפה רוסית – וכי מה שהם צריכים הוא שקט תעשייתי. ת'יל הוא מהפכן ליברטריאני, ואם יותר מדי אנשים יסתכלו עליו, הם יקלטו שעמק הסיליקון המריטוקרטי לכאורה הוא עוד כלי לאי שוויון כלכלי. הם עשויים להזכר בכך שבעצם, הוא מעסיק כמעט אך ורק זכרים לבנים ממעמד גבוה בתפקידים בכירים. הם עשויים להסתכל על ת'יל ולזכור שתיאוריית הזרזוף – אנחנו ניתן לעשירים כסף ופטור ממסים, הם יזרקו לנו קצת שאריות – עובדת רק בחלקה הראשון. הם עשויים להזכר שלא מדובר בשני חלקים שונים ומתחרים, אלא ביד שרוחצת יד.

וסביר להניח שגם אריק הולדר יזכיר להם את זה.

 

אנחנו שוכרים אותך בגלל כישוריך, כמובן

זוכרים את הסרט "שיטת השקשוקה", שהראה בין השאר איך פקידי אוצר שאמורים היו לפקח על טייקונים נתנו להם הנחות יוצאות דופן ואז, ראה זה פלא, מצאו אצלם ג'וב מיד עם עזיבת תפקידם הציבורי? בארה"ב רגילים למצב הזה מול וול סטריט, ועכשיו מתחילים לקלוט שהדלת המסתובבת עובדת גם בעמק הסיליקון.

 

Airbnb. מתכוננים לתביעות עתידיות Airbnb. מתכוננים לתביעות עתידיות

 

דוגמאות לא חסרות. הסמנכ"לית התפעולית של פייסבוק, שריל סנדברג, היתה בעבר בכירה בגוגל, אבל לפני שהיתה בגוגל היא היתה עוזרת בכירה של שר האוצר האחרון בממשל קלינטון. דיוויד פלופ, לשעבר יועץ התקשורת של הנשיא אובמה, עובד עכשיו באובר, ומייעץ לחברה איך לעבוד על הציבור האמריקאי ועל המחוקקים.

 

ועכשיו תורו של אריק הולדר. עד לאחרונה, הולדר היה התובע הכללי של אובמה. הוא היה האחראי העליון על אכיפת החוק. עכשיו הוא הופך לשכיר של חברת איירבינבי. לכאורה, הכל תקין: איירבינבי שכרה את שירותיו של הולדר כדי שזה יסייע לה להלחם באפליה הגזעית שרווחת בקרב המשכירים שלה. הבעיה הזו הפכה לחמה מאוד בחודשים האחרונים ואיירבינבי זקוקה נואשות למכבה שריפות. המוניטין של הולדר כלוחם מובהק באפליה גזעית ודאי תסייע לה.

 

אבל בשביל לתבוע כמה גזענים, אובר לא צריכה תובע כללי לשעבר. שניים-שלושה עורכי דין מיומנים, יוצאי ארגוני זכויות אדם, יעשו את העבודה היטב. לכולם ברור מדוע נכנסת הכלה לחופתה: איירבינבי נמצאת תחת ביקורת חריפה, ושורה של מדינות החלו לבצע חקירות או אף לקדם חקיקה כנגדה. כשיהיה צורך להיאבק בחקיקה כזו, תמיד טוב שיהיה לך בשרוול תובע כללי לשעבר. זה מרשים שופטים ומושבעים. זה גורם לתובע מחוזי, ששוקל לתבוע אותך, להסס.

הכל חוקי, כמובן. חוקי – ומבהיר באיזה צד נמצאת התעשייה ששוב ושוב אומרת לנו שכל מה שהיא רוצה הוא לשפר את החיים שלנו.

 

ביישת, נתבעת

לפני שלוש שנים, הבחין נער אמריקאי בתלמיד בבית ספרו שבקליפורניה בתא שירותים. הוא מיהר לצלם אותו, והעלה את הסרטון לסנאפצ'אט עם הכיתוב "נראה שהוא מאונן". הקורבן, מת'יו, הפך לבדיחה בבית הספר וזמן קצר לאחר מכן הוא התאבד.

 

 צילום: בלומברג

 

לחוק אין הרבה מה לעשות במקרים כאלה, אבל הצליחו למצוא בו פרצה: הצלם החובב הועמד לדין על כך שהפר את פרטיותו של מת'יו. הוא טען שהוא לא חשף את פניו, אבל בית המשפט לא התרשם מכך משום שהוא כיוון את המצלמה לנעליו ולגרביים הייחודיים של מת'יו. הוא דן אותו ל-60 יום על תנאי ו-60 יום הרחקה ממדיה חברתית. השבוע נדחה גם הערעור בנושא.

 

אה, כן – סנאפצ'אט מחקה את הסרטון, כהרגלה, אחרי 24 שעות. בית המשפט בכל זאת צפה בו. איך? ובכן, בניגוד לטענות שלה, סנאפצ'אט מתעדת הכל, למקרה שהיא תידרש למסור משהו לרשויות החוק. התמונה שלכם שחשבתם שנמחקה? היא לא. היא יושבת בשרתי סנאפצ'אט, מחכה לצו או להאקר. לידיעתכם.

 

קצרצרים

 

1. אחת השגיאות של מאריסה מאייר כמנכ"לית יאהו היתה הרכישה של טאמבלר – פורמט מיקרו-בלוגינג פופולרי, אמנם, אבל לחלוטין לא שווה את ה-1.1 מיליארדים שיאהו שילמה עבורו. מאז, כמו כל דבר שיאהו נוגעת בו, הערך של טאמבלר מתרסק . הוא כבר איבד שני שליש מערכו, וכעת מגלה יאהו שהיא ניצבת בפני הבעיה הקלאסית: כרגע האתר לא מרוויח. אם היא תגדיל את היקף הפרסומות בו, המשתמשים יברחו. פרשנים כבר מעריכים שהשווי האמיתי של טאמבלר הוא אפס. בינתיים, ממשיכה סאגת הרכישה הבלתי נגמרת של חברת האם. בנימה אישית, כמי שמסקר את הדרמה של שקיעת יאהו כבר שמונה שנים, שמישהו כבר יגאל את החברה הזו מייסוריה.

 

טאמבלר. לא שווה כלום טאמבלר. לא שווה כלום צילום: בלומברג

 

2. רשות הרישוי הסינית הודיעה כי היא אוסרת על כל ניסויים של כלי רכב אוטונומיים בכבישי המדינה, עד שייקבעו התקנים הנדרשים לפיקוח על כלי הרכב האלה. הרשות הזהירה את יצרני הרכב העצמוני בסין - יש כאלה – שלא להתעלם מההנחיות שלה ולא לנסות את כלי הרכב בכבישים קודם שתהיה תקינה הכרחית. מהאזהרה אפשר ללמוד שהתקלה המצערת הזו כנראה כבר התרחשה. כמו במקרים דומים אחרים של רשויות שנזכרות שרגע, יש כלים מסוכנים על הכבישים שלנו ונרדמנו בשמירה, גם כאן הפרחים לטסלה.

 

3. בבית דין לעבודה בלונדון החל הדיון בתביעה של נהגי אובר נגד העושקת שלהם. נהג בשם ג'יימס פראר העיד כי במשך חודש, הוא קיבל מאובר שכר של פחות משכר מינימום, והרוויח כחמישה ליש"ט לשעה בלבד. על פי עדותו של פראר, הוא מצא את עצמו תחת לחץ כבד מצד אובר לעבוד כמה שיותר שעות ולקבל כמה שיותר עבודות. אובר, כמובן, מכחישה שהאנשים האלה הם עובדיה; היא טוענת שהם "קבלנים עצמיים". פראר אמר ש"העבודה באובר היא העבודה שלי. אני לא מפעיל שירות השכרה פרטי. אין לי חברת שירות. אני לא מפרסם 'שירותי הסעה' ואני לא מעסיק אף אחד. יש לי רק רישיון אחד ואני נוהג רק עבור אובר." הוא ציין גם שהלחץ עליו לקבל עבודות היה כל כך גדול, שחשש שאם לא יציית, יפוטר. הוא ציין שאם הוא התעלם משתי פניות שאובר שלחה אליו, הוא היה נענש ונמנעת ממנו אפשרות לעבוד במשך עשר דקות. נעדכן.

 

 צילום: yahoo

 

4. ארדואן ממשיך לבצר את מעמדו בטורקיה על ידי כליאת כל מי שמתנגד לו, עשוי להתנגד לו או עשוי לחשוב על להתנגד לו. אתמול (ד') פרסמו וויקיליקס אלפי מסמכים של מפלגת השלטון. לא ברור מה יש בהם עדיין, ואם יש בהם משהו בעל עניין, אבל בינתיים טורקיה חסמה את הגישה לוויקיליקס. יש לציין שיום קודם לכן, וויקיליקס התלוננה על התקפות סייבר כבדות, שהגיעו לטענתה ממקור ממשלתי טורקי.

 

5. נמשך אפקט המדבור של עמק הסיליקון: ככל שעובדי הייטק נכנסים לאזור, אנשים עם משכורות רגילות מאבדים את היכולת שלהם לגור שם. התוצאה היא שאזורים עירוניים פורחים הופכים לשממה, שסתם אנשים מהישוב לא יכולים להרשות לעצמם. ההתפשטות של פייסבוק, למשל, גורמת לשכנים שלה לאבד את דירותיהם. כעת המקומיים דורשים שפייסבוק תפנה חלק מרווחיה לדיור בר השגה בסביבתה. זה קורה בזמן שמארק צוקרברג עסוק בניסיונות להציף את ארה"ב בעובדי הייטק זרים שיורידו את השכר של העובדים הקיימים, כך שלא בטוח שחלוקה מחדש של ההכנסות של פייסבוק עומדת בראש מעייניו.  
בטל שלח
    לכל התגובות
    x