$
חדשות טכנולוגיה

אינטל חושפת מעבד עם 72 ליבות ומקווה להשתלט על שוק מחשבי העל

החברה מציגה את Knights Landing, סדרת מעבדים שמיועדת לשוק מחשבי העל הרווחי והיוקרתי וצפויה לשפר משמעותית את צריכת האנרגיה ואת היעילות שלהם

הראל עילם 12:1922.06.16

שנת 2016 הולכת להיות שנה מרובת ליבות עבור אינטל: לפני כשלושה שבועות יצרנית השבבים הציגה את ברודוול-E, המעבד החזק ביותר אי פעם עבור מחשבים שולחניים, עם לא פחות מ-10 ליבות. עכשיו החברה עושה צעד דומה בשוק מחשבי העל, עם Knights Landing – סדרת מעבדים רבי עוצמה שלהם יש עד 72 ליבות, יותר מכל מעבד מסחרי אחר אי פעם. אבל מאחורי ההשקה עומדים שינויים מרחיקים לכת בעולם השבבים והטכנולוגיה, כולל תחרות עזה של אינטל על השליטה בשוק מחשבי העל.

 

ב-2012, אינטל השיקה את המעבדים שקדמו ל-Knight’s Landing – Knight’s Corner. הם נכנסו לכמעט כל מחשב על בעולם, כולל Tiahne-2A, מחשב העל הסיני שגנב מארצות הברית והמערב את התואר של מחשב העל הכי חזק בעולם. הם היו מבוססים על ארכיטקטורת מעבדי Ivy Bridge, שהיו הראשונים בעולם שיוצרו ב-22 ננומטר, והגיעו עם עד 50 ליבות. עד היום, הם היוו את הסטנדרט בקרב מחשבי העל ונחשבו לפתרון המתקדם ביותר.

 

ווטסון. מחשב העל של IBM. תחום יוקרתי ורווחי מאוד ווטסון. מחשב העל של IBM. תחום יוקרתי ורווחי מאוד

 

בשנים האחרונות ניתן לראות את העלייה של המאיץ הגרפי כאלטרנטיבה למעבדים – מאיצים גרפיים אומנם פועלים במהירויות נמוכות יותר, וחברות המאיצים הגרפיים כגון AMD ו-Nvidia עדיין לא הדביקו את הפער הטכנולוגי בינן ובין אינטל (המובילה את השוק בטכניקות יצור), אבל מאיצים יכולים לכלול מאות ואלפי ליבות. כמות ליבות גבוהה יותר מאפשרת לתמוך בחישוב פרללי מתקדם יותר, פונקציה חשובה במיוחד במחשבי על. כיום, מחשבי על כוללים יותר ויותר מאיצים גרפיים כתחליף למעבדים רגילים. אינטל נמצאת בתחרות עזה על שוק מחשבי העל, שהוא לא רק סממן יוקרה אלא גם תחום מכניס במיוחד. מחשב על מתקדם במיוחד, כגון ה-Tiahne-2A, יכול לעלות חצי מיליארד דולר. מעבד Knight’s Landing מתקדם עולה למעלה מ-6,200 דולר.

 

אינטל רואה במאיצים גרפיים איום, ומציינת במפורש כי המעבדים שלה מספקים ביצועים שעולים על אלו של מאיצים גרפיים. המעבדים החדשים תומכים במהירויות העברת נתונים גבוהות במיוחד ומאפשרות חיבור של עד 384 גיגה-בייט זיכרון לכל מעבד.

 

מפת הדרכים המקורית של אינטל, המבוססת על חוק מור, קובעת כי אינטל תחליף את כל סדרות המעבדים שלה מדי שנתיים. זה לא קרה. סדרת מעבדי ברודוול, הראשונה המבוססת על טכניקת יצור של 14 ננומטר, הושקה באיחור של חודשים רבים ולבסוף אינטל ביטלה את רוב קווי המעבדים המבוססים עליה. עכשיו אינטל משיקה פתאום יותר ויותר מעבדי ברודוול, למרות שזו כבר הוחלפה ב-2015 בארכיטקטורת סקייליק, ומאוחר יותר השנה בארכיטקטורת קנונלייק. מעבדי Knight’s Landing, וגם ברודוול-E שהושק לאחרונה, מבוססים על טכנולוגיה בת שנתיים.

 

אבל מה שחשוב בברודוול הוא כאמור השיפור בטכניקת היצור, מ-22 ל-14 ננומטר, מה שמשפר בצורה משמעותית את צריכת האנרגיה של המחשבים ואת היעילות שלהם. לפי חברת המחקר Top500, האוספת מידע על מחשבי על בכל העולם, מחשב על מתקדם יכול להיות יעיל פי 20 ממחשב על ישן יותר. זה אינו שיקול של מה בכך – מחשבי על צורכים כמויות אדירות של אנרגיה, ובהתאם מייצרים עלויות תפעול משמעותיות. מחשב ה-Tiahne-2A, למשל, צורך יותר חשמל מעיירה קטנה של אלפי תושבים. כיום, 4% מכלל צריכת האנרגיה העולמית היא למחשבי על וחוות שרתים.

 

אינטל עובדת כיום על הדור הבא שיחליף את Knight’s Landing, או Knight’s Hill, שיהיה מבוסס על טכניקת ייצור של 10 ננומטר. המעבדים המסחריים הראשונים המבוססים על 10 ננומטר צפויים לצאת בסוף 2017. משרד האנרגיה האמריקאי, המפעיל את מחשבי העל המתקדמים ביותר במדינה, הכריז כי מחשב העל העתידי של המשרד – שצפוי להיות החזק בעולם – ישתמש במעבדי Knight’s Hill.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x