$
מכשירים ומדריכים

אב בית חכם: יותר מרמקול מדבר

אחרי 20 שנה של פנטזיות, ענקיות הטכנולוגיה סוף סוף מבצעות צעדים משמעותיים בהפיכת חזון הבית החכם והמחובר למציאות. אמזון, גוגל ואסוס כבר מתחרות על הזכות לנהל את הבית, וגם אפל צפויה להצטרף בקרוב למגמה

עומר כביר 11:1706.06.16

מהפכת הבית החכם והאינטרנט של הדברים היא כנראה אחת המהפכות הוותיקות בעולם הטכנולוגיה. זה כשני עשורים מבטיחים יזמים, מומחים ופרשנים שהנה זה קורה, ממש מעבר לפינה: הנה מגיע הרגע שבו כל המכשירים בבית יהיו מחוברים לרשת, ידברו זה עם זה ובסיוע יכולות בינה מלאכותית (AI) מתקדמות יספקו לנו תובנות שישפרו את איכות החיים בעשרות מונים.

 

לאורך השנים המהפכה נשארה בעיקר על הנייר והרגע המיוחל טרם התממש. בשנים האחרונות הגיעו לשוק לא מעט מכשירים ביתיים חכמים - דוגמת טלוויזיות, מקררים, מכונות כביסה, נורות מערכות בקרת אקלים - אבל פרט לטלוויזיות החכמות הם עדיין לא זכו לפופולריות המונית. ובכל מקרה, הכנסת המוצרים החכמים לבית לא מספיקה להביא לבדה את המהפכה המיוחלת.

 

גוגל Home. רק 35 דולר גוגל Home. רק 35 דולר צילום: אי פי איי

משהו היה חסר, גורם מרכזי שיקשר ביניהם ליחידה אחת, שיאפשר למכשירים מיצרנים שונים לדבר זה עם זאת באמצעות פלטפורמה משותפת וישמש כיחידת שליטה ובקרה מרכזית, משהו שיהפוך את המכשירים החכמים לבית חכם, בלי צורך להתקין מערכת ייעודית לעשירים בלבד.

 

המשהו החסר הזה כבר קיים, ועתיד להגיע בקרוב לשוק מכיוון חברות הטכנולוגיה הגדולות: הרמקולים החכמים (Smart Speakers), שמסוגלים לבצע פקודות קוליות, לתקשר עם האינטרנט ועם מכשירים אחרים ולהפוך מכשירים חכמים לבית חכם.

 

לא רמקול חכם אלא שער לניהול הבית

המוצר פורץ הדרך הראשון בתחום הוא אקו (Echo) של אמזון, שנמצא בשוק כבר שנה ונחשב ללהיט מפתיע, כזה שלא נעלם מעיניהן של חברות טכנולוגיה אחרות. בחודש שעבר הודיעה גוגל על הרמקול החכם שלה, המכונה Home, שיזכה לתג מחיר מפתה בהרבה מזה שגובה אמזון על אקו - 35 דולר בלבד לעומת 180 דולר באמזון. לפי הדיווחים, גם אפל שוקדת על פיתוח רמקול חכם משלה.

 

אמזון אקו. להיט מפתיע שהמתחרות לא פספסו אמזון אקו. להיט מפתיע שהמתחרות לא פספסו צילום: טי.אן.סי

 

אלא שהמונח רמקול חכם כשלעצמו, שהשתרש בקרב עיתונות הטכנולוגיה לתיאור אמזון אקו ודומיו, הוא מונח מטעה שעלול להביא לפספוס משמעות קטגוריית המוצרים אצל המשתמש וכך להחמיץ גם מגמות רחבות יותר בתעשייה. מדובר פה ביותר מרמקול שיש בו עוזרת חכמה דוגמת אלקסה של אמזון או סירי של אפל, שמסוגלות לקבל פקודות קוליות ולספק מידע שימושי בעזרת חיבור לרשת.

 

הרמקול החכם מסוגל לארוג סביבם רשת חכמה שמורכבת ממכשירים ביתיים חכמים ולשמש כגורם שמסנכרן בין כולם, מנהל את כולם ויוצר מהם אורגניזם אחד שהוא בית חכם אמיתי. הרמקול החכם יושב בטבור הבית, ולכן יהיה מתאים יותר לכנות אותו "האב ביתי" (Hub). תפיסה זו של תפקוד המכשיר מסייעת להבין שמדובר במגמה רחבה בהרבה משימוש ברמקול חכם.

 

מנכ"ל ומייסד אמזון ג'ף בזוס: יותר מאלף אנשים עובדים בצוות הפיתוח של אקו ואלקסה. יהיו התפתחויות גדולות בתחום" מנכ"ל ומייסד אמזון ג'ף בזוס: יותר מאלף אנשים עובדים בצוות הפיתוח של אקו ואלקסה. יהיו התפתחויות גדולות בתחום" צילום: בלומברג

 

עבור חברות הטכנולוגיה מדובר בתחום עם פוטנציאל הכנסות משמעותי. שוק הסמארטפונים נמצא בפני קיפאון, שוק הטאבלטים בירידה מתמשכת ובשוק המחשבים האישיים אף אחד לא בונה כבר שנים על צמיחה ארוכת טווח. בסביבה כזו, פיצוח פשוט של הבית החכם עשוי לפתוח את הדלת להכנסות מרובות. מדובר בשוק בתולי כמעט, והחברות שיתפסו בו דריסת רגל משמעותית עשויות להפוך לגורמים שמכתיבים את התפתחותו בעתיד הקרוב ולהיות אלו שיגרפו את מירב הרווחים.

 

ובניגוד למכוניות ללא נהג, שוק נוסף שרוב חברות הטכנולוגיה הגדולות נכנסו אליו בתקופה האחרונה, בתחום הבית החכם מדובר בפתרון פשוט ומהיר בהרבה. המכונית ללא נהג היא בעלת פוטנציאל רווחים לא קטן, אבל הדרך למימוש הפוטנציאל רצופה בהשקעות גדולות ובשנים של עבודה. ההאב הביתי הוא טכנולוגיה קיימת ושמבוסס על תשתית מוכנה. ואם ההאב הביתי יתפוס, הוא יהיה רק ההתחלה לתחום רחב בהרבה.

 

לא מדובר כאן על ניחוש או השערה. מייסד ומנכ"ל אמזון ג'ף בזוס אמר זאת בעצמו; "יותר מאלף אנשים עובדים בצוות הפיתוח של אקו ואלקסה", חשף בזוס בשבוע שעבר בוועידת Code של אתר חדשות הטכנולוגיה recode.

 

"עבדנו על המוצרים האלו מאחורי הקלעים במשך ארבע שנים, וזה רק קצה הקרחון. יהיו התפתחויות גדולות בתחום. לחברות גדולות כמו אמזון יש יתרון כי צריך מידע רב כדי לעשות דברים יוצאי דופן".

 

פלטפורמות תוכנה מבוססות אפל וגוגל

ההאבים הביתיים לא נוצרו בחלל ריק. היכולת שלהם למלא את ייעודם ולייצר בית חכם מבוססת על פלטפורמות תוכנה שחברות דוגמות גוגל ואפל מקדמות כבר זמן מה: שתי החברות הפיצו למפתחים כלי פיתוח שמבוססים על מערכות ההפעלה המרכזיות שלהן אנדרואיד ו־iOS, שמספקים פלטפורמה ליצירת מכשירים ויישומים שיכולים לדבר זה עם זה. גם לסמסונג הקריאנית יש פלטפורמה דומה.

 

פפר של SoftBank. האב עם אישיות פפר של SoftBank. האב עם אישיות צילום: איי פי

 

נורה חכמה זה נחמד, אבל אם היא לא יכולה לתקשר עם התריסים החכמים ועם חיישן התאורה, היא לא שימושית במיוחד. כלי הפיתוח של גוגל ואפל נועדו לגשר על הפער בין הרכיבים השונים של הבית החכם, ויצרו שפה משותפת שמאפשרת לתקשר עם כל המכשירים החכמים בבית. ההאבים הביתיים מסתמכים על היכולות האלה ומספקים ממשק מרכזי שמאפשר לבני אדם לתקשר עם המכשירים החכמים שלהם.

 

מבחינה טכנולוגית טהורה ההאבים האלה לא באמת נחוצים. מיקרופונים ורמקולים סמויים בבית מסוגלים לספק את אותן יכולות ניהול וייתכן שבעתיד הם באמת יחליפו את ההאב המרכזי. אבל בשלב הנוכחי של תחילת חיי הבית החכם, כשמכשירים חכמים מתחילים רק כתה להיכנס לשימוש נרחב וקונספט הבית החכם עדיין חדש ומאיים עבור מרבית צרכני המיינסטרים — שימוש בהאב כשער כניסה לבית יסייע לתפעול הסביבה החדשה.

 

גם הרובוט החמוד הוא בסך הכל כלי ניהול

זנבו, הרובוט החכם לבית שחשפה היצרנית הטייוואנית אסוס בתערוכת קומפיוטקס בשבוע שעבר, נראה חיה שונה מקטגוריית ההאבים הביתיים של אמזון וגוגל. לזנבו יש עם גוף עגלגל על גלגלים וצוואר מתכת, שבקצהו ראש אליפטי עם מסך מגע שמשמש הן כאמצעי שליטה והן להצגת מידע רלבנטי או הבעת רגשות כמו אנושיים. נוסף על כך, הוא מצויד במצלמה וביכולות זיהוי פנים וניווט מתקדמות שפותחו במרכז המחקר והפיתוח של אינטל בישראל.

 

זנבו של אסוס. שונה אבל דומה זנבו של אסוס. שונה אבל דומה צילום: ASUS

 

כמו זנבו של אסוס, גם רובוטים של יצרניות פחות מוכרות שכבר נמצאים בשוק, דוגמת פפר שלSoftBank היפנית, לקחו את רעיון ההאב כשער כניסה לבית לקיצוניות, בכך שהעניקו לו פנים, אישיות ואופי. אלא שלהוציא ההבדלים החיצוניים, מבחינת שימושיות זנבו והרובוטים האחרים לא שונים בבסיסם מהרמקולים החכמים. בסופו של יום זנבו מספק את אותן תכונות מרכזיות כמו המוצרים של אמזון וגוגל, ובדומה להם גם הוא נועד לעמוד בליבו של הבית החכם ולתפקד כהאב ביתי.

 

אף שמהפכת הבית החכם נמצאת בפתח כבר זמן רב, רק עתה, עם הגעת ההאבים החכמים לשוק, אפשר סוף סוף להבין איך היא באמת תראה. אין ודאות שהמכשירים האלו אכן יהיו נקודת פריצת הדרך המיוחלת, אבל כשכל כך הרבה חברות טכנולוגיה משמעותיות הולכות לכיוון אחד עם חזון כמעט זהה, יש סיכוי טוב שהרגע שממתינים לו עוד מהמאה הקודמת נמצא כבר באמת מעבר לדלת.

 

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x