$
דו"ח טכנולוגי

דו"ח טכנולוגי

הפרדוקס של בלקברי: מצפינה אבל מוסרת את המפתחות

בלקברי מודה שהעבירה את מפתחות ההצפנה שלה למשטרת קנדה, אל תספרו בדיחות דאעש באפליקציות, והצ'טבוט של פייסבוק מסתמן ככישלון

יוסי גורביץ 15:2819.04.16

כן, העברנו למשטרה את הסיסמאות שלכם. מה תעשו לנו?

לפני כשבוע, חשף תחקיר עיתונאי של Motherboard ו-ViceNews שמשטרת קנדה מחזיקה במפתחות ההצפנה האוניברסליים של בלקברי. עד אמש לא היה ברור איך לעזאזל היא שמה עליהם את ידה, אבל אז הודתה בלקברי שהיא זו שהעבירה למשטרה את המפתחות.

מה נותר בבלקברי ללא הבטחה לאבטחה? מה נותר בבלקברי ללא הבטחה לאבטחה?

 

מדובר בפדיחה רצינית. במשך שנים טענה בלקברי שהיא מפעילה את אחד השירותים המאובטחים ביותר בעולם, המוצפנים ביותר שיש, והיא ניהלה מאבקים חריפים נגד ניסיונות של גורמי משטרה בעולם השלישי – בהודו, פקיסטן ובמפרץ הפרסי – לקבל את מפתחות ההצפנה. כשרשויות הביטחון של פקיסטן, שם בלקברי עדיין פופולרית מאד, איימו להוציא צווים משפטיים שיכריחו אותה למסור את המפתחות, הודיעה החברה שאם זה מה שיקרה, היא תפסיק את פעילותה שם. הרשויות נסוגו.

 

בלקברי היא חברה קנדית. המנכ"ל שלה, ג'ון צ'ן, טען אמש שעל חברות לציית לצווים חוקיים שדורשים מהן מידע. הוא לא יכול לפרוץ כל טלפון, הוא אמר, אבל אם הוא יקבל צו חוקי, הוא יעשה כמיטב יכולתו וזה מה שהחברה עשתה במשך שנים. ברמיזה גסה לאפל, הוא אמר ש"אנחנו נמצאים במקום אפל, כאשר חברות מעמידות את המוניטין שלהן מעל לטובת הכלל", וש"יש לנו גישה אחרת ביחס להצפנה והיא לא תזכה לכותרות. כמובן, אנחנו לא אפל, אז יכול להיות שגם זה לא יגיע לכותרת".

 

צ'ן התייחס, כמובן, למצב שבו טובת הכלל מוגדרת על ידי משטרת קנדה. לא על ידי המשטרה החשאית של הרפובליקה האיסלאמית של פקיסטן. אז כן, ברור שיש הבדלים ניכרים בין פקיסטן לקנדה, אבל אי אפשר לטעון בו זמנית שאתה מציית לחוק ואז לומר שיש בעצם מדינות שלחוקים ולצווים שלהן אתה לא מתייחס. בסופו של דבר, אם אתם רוצים לשמור על המידע שלכם מוגן, אל תשימו אותו בבלקברי.

 

וזה חתיכת גול עצמי. בחמש השנים האחרונות בלקברי לא חידשה שום דבר, פרט לכך שהיא הצביעה שוב ושוב על המכשירים שלה כמאובטחים ביותר בסביבה. עכשיו היא בכלל מייצרת מכשירי אנדרואיד. אז איזו עוד סיבה נותרה לקנות אותם?

 

היי, זו מדינת המעקב. למי שלחת כסף בירה?

יש אפליקציה להעברת כספים בשם Venmo, לא כל כך מוכרת בארץ, אבל מסתבר שהיא הצלחה צנועה בגולה הדוויה. יש מישהו עם חוש הומור קלוש בשם בן גווארינו. לפני כמה שבועות הוא החליט להחזיר כסף לידיד שלו באמצעות ונמו. הוא שלח לו 42 דולרים, כשבפירוט העסקה הוא כתב "כסף בירה של דאעש!!!"

 

דאעש הם לא בדיוק שתייני בירה גדולים דאעש הם לא בדיוק שתייני בירה גדולים

 

טראח. תוך שניות הוא קיבל מייל מנומס מוונמו, שבו הוא התבקש להסביר את ההעברה. האפליקציה רצתה לדעת למה הוא מתכוון כשהוא כותב דאעש ומה המטרה של ההעברה. גווארינו ניסה להסביר שזו היתה בדיחה ושהוא התכוון בסך הכל להחזיר לחבר שלו את הכסף שהוא הלווה לו לבירה. כאן הוא נתקל בבעיה: הבדיחה שלו היתה לא מצחיקה במיוחד, אבל מסתבר שלוונמו ולמדינת המעקב אין חוש הומור בכלל.

 

ונמו בסך הכל ממלאת פקודות. יש צו של ממשלת ארה"ב שאוסר על העברת כספים לדאעש, שמפרט בערך 234 צורות שונות לקרוא לארגון (?) הזה, ויש זרוע ממשלתית שאחראית על אכיפת הצו. הזרוע הממשלתית שמה יד על כסף הבירה של גווארינו ולא ברור מתי היא תחזיר אותו, אם בכלל.

 

הלקח של גווארינו מכל הסיפור היה שזה לא רעיון חכם להוציא 42 דולרים בערב אחד על בירה. הלקח לשאר העולם הוא שאם פעם חוסר הומור היה נחלתם של מאבטחים בנמלי תעופה, הוא התפשט כמגפה לכל שאר העולם. ספק אם יש הדגמה חיה יותר לניצחון המוחלט של הטרוריסטים: כבר אי אפשר אפילו לצחוק עליהם בלי להסתבך.

 

עוד בוט קורס בלהבות

הלהיט החם האחרון הוא בוטים, תוכנות צ'ט שאמורות להיות הצעד הבא לקראת... לא ברור מה בעצם. בינתיים, הם בעיקר גולים עצמיים. לפני כמה שבועות, מיקרוסופט נאלצה לנגוז בוטית שלה לאחר שזו הפכה לניאו נאצית תוך 24 שעות.

 

 צילום: בלומברג

 

אתמול חשפה פייסבוק בוט קניות. זה היה כמה ימים אחרי שצוקרברג התנבא שבוטים הם העתיד. אתה יכול למצוא ברשימת אנשי הקשר שלך בפייסבוק מסנג'ר ברנש לא מוכר בשם ShopSpring. הלז הוא בוט שאמור לסייע לך לבצע קניות.

 

והוא לגמרי לא מסוגל לבצע את המשימה. הוא לא מסוגל להבין טווח מחירים; הוא מציג למשתמש אך ורק מוצרים שנמצאים מעבר לטווח המחירים שהוא ביקש, ומנסה שוב ושוב לשדל אותו לקנות משהו יקר יותר. מעבר לזה, המבחר שלו היה מצומצם למדי, והוא לא הציג למשתמש ערימה של אופציות אלא אילץ אותו לבהות במוצר אחד במשך שניות ארוכות.

 

זה לגמרי לא מפתיע שפייסבוק מנסה לדחוף למשתמש מוצרים שהוא לא צריך. זו הרי עילת קיומה. מה שיותר מפתיע הוא חוסר החינניות והיכולת שבה היא עושה זאת. מה שכמובן מעלה את השאלה איזה סוג של יצור תבוני בכלל יסתכל על רשימת אנשי הקשר שלו, יגלה שם בוט, ויחליט שהשימוש הנכון לזמן שלו הוא שיחה איתו.

אה, כן: מישהו שהתרגל לבלות יותר מדי זמן בפייסבוק.

 

קצרצרים

 

1. היה היה עמוד פייסבוק פופולרי בשם The Shade Room. הוא התמקד ברכילות על מפורסמים, בדגש על מפורסמים שחורים, וזכה לחשיפה יוצאת דופן: היו לו יותר מארבעה מיליון לייקים. אתמול הוא חוסל. התגובה הרשמית של פייסבוק היא שהעמוד "הפר את תנאי השימוש שלה" – אתם עשויים לזכור את תנאי השימוש האלה כאותם תנאים שבמסגרתם התעקשה פייסבוק במשך שנים לא לסגור עמודים של הכחשת שואה. המסקנה, שוב: אם אכפת לך מהתוכן שלך, ודא שהוא לא מוצג רק בפייסבוק ושפייסבוק היא לא הערוץ העיקרי שלך. אי אפשר לסמוך על הגחמות של מארק צוקרברג.

 

מינוי שמדאיג את המשתמשים מינוי שמדאיג את המשתמשים צילום: youtube

 

2. משתמשי טוויטר בסין – קהילה קטנה אבל מסורה – מודאגים מאוד לאחרונה: החברה מינתה לאחראית שלה בסין את קתי צ'ן, שאין עוררין על היכולת שלה כמהנדסת, אבל הבוסים הקודמים שלה מטרידים למדי. צ'ן עבדה עבור הצבא הסיני ובשיתוף פעולה עם המשרד לביטחון הציבור של סין, משרד שבדרך כלל עסוק הרבה יותר בדיכוי חופש ביטוי מאשר בקידומו. הקהילה הסינית חוששת שהמינוי מעיד על כך שטוויטר מתכוונת להיכנע לתכתיבים של משטר הגולגלות מבייג'ינג. מצד שני, תמיד יש אפשרות שזה סתם עוד מינוי מביך של טוויטר. נעדכן.

 

3. בשנת 2004 השיקה גוגל את פרויקט הספרים שלה, שסורק ספרים בתואנות שקר כלשהו בלי לשלם לסופרים. בשנת 2005, גילדת הסופרים של ארה"ב תבעה את החברה. בשנת 2015, בית משפט לערעורים דחה סופית את התביעה, ואתמול (ב') החליט בית המשפט העליון האמריקאי שלא לדון בהחלטה של בית המשפט לערעורים. 12 שנות מאבק משפטי נגד ענק דורסני הסתיימו בכך שהוא שילם כמה בוטנים.

 

מטאליקה. המנהל לא מת על טוויטר מטאליקה. המנהל לא מת על טוויטר צילום: אי פי אי

 

4. המנהל של מטאליקה, Red Hot Chili Peppers ועוד, פטר מנש, אמר בראיון ל-BBC ש"יוטיוב הוא השטן". למה? כי יוטיוב מדרדר משמעותית את המכירות של אלבומים. אנשים באים, שומעים שם את המוזיקה שלהם, לא משלמים שנקל, והולכים. אז נכון, האיכות של ההקלטות ביוטיוב לא מתקרבת לאיכות של הקלטה אמיתית, אבל רוב האנשים לא מספיק סנובים בנושא וכל זמן שהם לא צריכים לשלם, הם מוכנים לרדת קצת באיכות. לכאורה, יוטיוב אמורה לאפשר לאמנים להציג פרסומות לצד הסרטונים שלהם, אבל אנשים מתעלמים מפרסומות כמעט אוטומטית ועל כל פנים הם לא קונים כלום. המודל הזה, אומר מנש, לא יכול להחזיק. אבל היי, בינתיים גוגל הרגילה את כל העולם לבקר המון ביוטיוב. עכשיו נראה אתכם גורמים לו לשלם שוב.

 

5. ונעבור למצרך המיותר של היום: המזרן החכם. האם אתה חושד שבת הזוג שלך עשויה לבגוד בך? תמורת 1,750 דולר בלבד, לא תצטרך לנהל שיחת יחסינו לאן! המזרן יעקוב אחרי התנועות עליו, ואם יהיו יותר מדי כאלה – הוא יעדכן אותך דיסקרטית. המזרן מגיע עם 24 חיישני תנועה והוא מדבר גם עם אנדרואיד וגם עם אייפון. עכשיו נסה להסביר לבת הזוג שלך מה עשית עם הכסף.  
בטל שלח
    לכל התגובות
    x