$
חדשות טכנולוגיה

צוללים קדימה: מיקרוסופט בונה חוות שרתים תת-ימית

כדי לחסוך את עלויות הקירור הגבוהות, שמהוות את עיקר עלות התפעול של חוות השרתים כיום, החברה מפתחת טכנולוגיה שתאפשר לה להטמין תאי שרתים מול חופי קליפורניה

הראל עילם 12:5801.02.16

מיקרוסופט מפתחת בימים אלו טכנולוגיה חדשנית, שתאפשר לה להקים חוות שרתים תת-ימית, בעומק של עשרות ואף מאות מטרים מתחת לפני הים. מערכת כזאת תוכל להשתמש במי האוקיינוס כדי לקרר את עצמה וכך לחסוך את עלויות הקירור העצומות שמהוות כיום את עיקר עלות התפעול של חוות השרתים.

הפרויקט עצמו מכונה נטיק (Natick), ואילו אב הטיפוס הראשון העושה שימוש בטכנולוגיה נקרא Leona Philpot, על שם אחת מהדמויות בסדרת משחקי הווידיאו היילו – גם היא מבית מיקרוסופט. ליאונה היא למעשה תא אטום הכולל מאות שרתים. התא, צילינדר בקוטר של 3 מטרים, נטמן בעומק של 10 מטרים מול חופי קליפורניה ופועל בצורה סדורה מאז אוגוסט האחרון.

חוות השרתים של גוגל, עלויות הקירור עצומות חוות השרתים של גוגל, עלויות הקירור עצומות צילום: בלומברג

 

זאת אינה הפעם הראשונה שחברת טכנולוגיה מנסה להשתמש במי ים כפתרון אפשרי לקירור חוות שרתים. נכון להיום, מדובר בבעיה משמעותית – למעלה מ-4% מכל צריכת האנרגיה העולמית, יותר מכל המכוניות הפרטיות בעולם, הולך להפעלת חוות שרתים ומרכזי מידע וענן. חברות כגון גוגל ופייסבוק הקימו מספר חוות שרתים על חופי מדינות סקנדינביה על מנת להשתמש במי הים הקרים לקירור השרתים. חברות אחרות, כגון IBM, אפילו פיתחו טכנולוגיה חדשנית שממחזרת את החום מהשרתים ומובילה אותו כמים חמים לערים קרובות, לחימום בתים.

 

ד"ר פיטר לי, סמנכ"ל חטיבת המחקר של מיקרוסופט וראש הפרויקט, אמר ל"ניו יורק טיימס": "כאשר אתה משתמש בסמארטפון שלך, אנשים חושבים שזה רק מחשב קטן וקסום, אבל בפועל אתה מפעיל למעלה ממאה שרתים ברחבי העולם דרך הענן. כשאתה מכפיל את זה במיליארדי משתמשים, יש לך כאן כמות אדירה של כוח מחשוב".

 

מיקרוסופט שוקלת לשלב במיזם נטיק גם טורבינות רוח ומערכות שיהפכו את תנועות הגלים והגאות לאנרגיה, כך שחוות השרתים לא תצטרך מקור אנרגיה וחיצוני ובפועל תהיה לה חתימת פחמן אפסית. לי הוסיף שהחום שחוות השרתים פולטת לתוך האוקיינוס הוא אפסי, והחווה אינה פוגעת בסביבה.

 

לי הגדיר את הניסוי הנוכחי כהצלחה בלתי מבוטלת – במהלך 105 ימים לא נרשמה תקלה טכנית אחת בתא, והחברה אף החלה להשתמש בחוות השרתים בצורה מסחרית – חלק מפלטפורמת הפרסום של מיקרוסופט, המבוססת על מערכת הענן Azure, פועלת כעת מבתוך ליאונה.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x