$
דו"ח טכנולוגי

דו"ח טכנולוגי

הבריטים רוצים שגוגל תשלם להם

לפרלמנט הבריטי אין סבלנות להעלמות המס של גוגל, האם ההאטה בשוק הסמארטפונים היא כללית ועובדי ממשל תוהים אם גם ההתכתבות הפנימית שלהם חשופה לציבור

יוסי גורביץ 15:2228.01.16

איפה גוגל

לבריטים נשבר מחברות הענק האמריקאיות שבאות, עושות מיליארדים יפים בבריטניה ואז לא משלמות לה מס. או, במילים בוטות יותר, רוצות שהציבור הבריטי ישלם מסים ויבנה את התשתיות המתקדמות שהן צריכות, אבל לא מוכנות לשלם את חלקן. הפעם על המוקד נמצאת גוגל.

חנות של גוגל בלונדון חנות של גוגל בלונדון

 

משרד האוצר הבריטי הודיע לפני כשבוע שהגיע להסכמה עם גוגל, על פיה היא תשלם כ-130 מיליוני ליש"ט על חשבון המסים שלה בשנים עברו, והאוצר יסגור את התיק שלה. חברי הפרלמנט התפוצצו: הם אמרו שגוגל צריכה לשלם מיליארדים ולא ברור איך היא הצליחה להשיג דיל כזה. לטובת הישראלים בקהל: הפרלמנט הוא מין מוסד כזה שתפקידו לבקר את הממשלה ואת פעילותה. חברי הפרלמנט האשימו את הממשלה בכך שהדיל עם גוגל נובע מהקרבה בין ראש הממשלה דיוויד קאמרון ובין גוגל. הביקורת הגיעה מכל כיוון – לא רק מהאופוזיציה אלא גם מהשמרנים עצמם.

 

רופרט מרדוק, איל התקשורת השמרני, תקף את קאמרון ואת קשריו עם גוגל, כשהוא אומר שגוגל שתלה את תומכיה בבית הלבן ובדאונינג סטריט 10 (יש לציין, עם זאת, שמרדוק הוא אויב ידוע ומוצהר של גוגל שתוקף אותה בכל הזדמנות.) באופן חשוד, לשכת ראש הממשלה אמרה שהיא "לא יכולה לומר" האם קאמרון אכן דיבר על הדיל הזה עם נציג כלשהו של גוגל; זה אומר שהלשכה חוששת להסתכן בהכחשה רשמית, וזה כבר מסריח.

 

במקביל, הגיעו עיתונאים למטה של גוגל בלונדון והופתעו לשמוע שלמרות שמדובר במשרדים מרווחים ומפוארים למדי, אלה בכלל לא המשרדים של גוגל. החברה טוענת בעקשנות שאין לה בכלל משרדים בלונדון, אלה רק "מתקנים ארעיים", והמשרדים שלה יושבים בדבלין. אכן, יש לה עובדים בלונדון, אבל היא אומרת שהם בכלל לא מכניסים לה כסף, רק עולים לה בהוצאות. כל ההכנסות, מתעקשים בגוגל, הן בדבלין.

 

הממ. אז למה להחזיק עובדים בלונדון?

כי זה כמובן שקר גס. לגוגל יש משרדים בלונדון, הם עולים לה לא מעט והסיבה שהיא מחזיקה אותם היא שהם מכניסים לה הרבה, הרבה יותר. אבל לצרכי הונאת מס, היא צריכה להעמיד פנים שההכנסות שלה מגיעות רק מדבלין, כי שם היא פטורה ממס. זה שקר גס, ונראה שלבריטים נמאס ממנו.

 

ולא רק להם: נציב המס האירופי, פייר מוסקוביצ'י, מתכוון להציע בקרוב שינוי דרסטי: מעתה, חברות זרות לא ישלמו מסים למדינות האירופאיות; הן ישלמו מסים קבועים לאיחוד והאיחוד יחלק את הכסף למדינות. המהלך הזה צפוי לסגור את פרצות המס שמאפשרות לגוגל ואחרות להתחמק מתשלום.

כמובן, התחמקות ממס היא האמנות של עמק הסיליקון, וסביר להניח שהחברות ימצאו פרצה אחרת.

 

זו לא רק אפל

אפל הודיעה שלשום על תוצאות הרבעון האחרון שלה, ונרשמה בו האטה ניכרת במכירות הסמארטפונים שלה – אם כי הן עדיין היו גדולות יותר מאלה של הרבעון הקודם. החברה העריכה שברבעון הנוכחי, מכירות הסמארטפונים ירדו עוד יותר. המניה של החברה צללה בעקבות הידיעה. 

 

סמסונג גלקסי. המכירות בירידה סמסונג גלקסי. המכירות בירידה צילום: יצרן

 

אמש הודיעה סמסונג על תוצאות הרבעון שלה. גם אצלה נרשמה האטה במכירות הסמארטפונים. במקרה של סמסונג, שיאומי ו-וואווי הסיניות אוכלות נתחים מהשוק המסורתי שלה במזרח אסיה, אבל אם שתי יצרניות הסמארטפונים הגדולות חוות האטה, צריך לתהות אם לא קרה כאן משהו שלא קשור אליהן: רוויה.

 

הסמארטפונים הגיעו לחיינו ב-2007, והם היו נדירים מאד. היום, בעולם המפותח ובעולם המתפתח על כל פנים, הם רווחים מאד. יכול להיות שפשוט אזלו הלקוחות? שאין יותר לאיפה להתפתח? אם כן, אז המצב של אפל גרוע יותר. היא מוכרת את המוצרים היקרים. לסמסונג יש קשת של מוצרים שחלקם זולים מאד ביחס. אם שכבות הביניים והשכבות העליונות כבר קנו את כל הסמארטפונים שהן רוצות לקנות, אז התחרות היא על פלח השוק שעד כה החליט לא לקנות. זו תהיה תחרות קשה – ואיטית.

 

הציבור רוצה לראות את האמוג'י שלך

שורה של סוכנויות ממשל אמריקאיות החלו לאחרונה להתנסות בשימוש ב-Slack, פלטפורמה שמאפשרת תקשורת מהירה יותר וחלקה יותר בתוך ארגונים. עכשיו עולה השאלה: האם התקשורת הזו תהיה חשופה לציבור

 

תכתובת של עובדי ממשל היא ציבורית או פרטית? תכתובת של עובדי ממשל היא ציבורית או פרטית?

 

בארה"ב, שם חוק חופש המידע הוא רציני ולא בדיחה כמו בישראל, כמעט כל המיילים של עובדי הציבור חשופים לבקשת חופש מידע. המקרה הבולט ביותר לאחרונה הוא המיילים המפורסמים של הילארי קלינטון והשרת הפרטי שלה. כמעט כולם פורסמו בסופו של דבר. יש כמובן חריגים – פגיעה בפרטיות, טענות של בטחון לאומי וכו' – אבל כעקרון, כל מייל של עובד ממשל נתפס, בצדק, כשייך לציבור. הוא יוצר, הרי, בכספי ציבור.

 

האם ההנחיות האלו יחולו גם על מסרוני סלאק? תומכי החוק כבר עובדים בנושא, ומאלצים את המשרדים הממשלתיים לכתוב הנחיות ביחס לחופש מידע בפלטפורמה החדשה. ממשלות, מצד שני, אוהבות להסתיר מידע, ככה שזה יכול להמשך כמה זמן.

לקרוא, ולקנא.

 

קצרצרים

 

1. אתמול דיווחנו על כך שעורכי ויקיפדיה הביעו אי אמון בחבר ההנהלה החדש של ויקימדיה, אמנון גשורי, משום שהאחרון היה מעורב ישירות בקשר נגד הציבור של אפל וגוגל ואף פיטר עובד שחרג מגבולות ההסכמה של הקושרים. אתמול עשה גשורי את הצעד המתבקש והתפטר. יממה קודם לכן הוא עוד אמר שהוא קשוב לקולות מהשטח, אבל הם מייצגים לא נכון את הדברים שכתב שחור על גבי מייל. ובכן, זה נגמר. נקווה שזה יהיה לקח לקושרים אחרים מסוגו של גשורי: על עבירות כאלה יש מחיר ציבורי.

 

2. סערה חדשה בעקבות אלימות משטרתית בארה"ב: הקלטה של מצלמת גוף של שוטר, שהמשטרה ניסתה להסתיר, חושפת את מילותיו האחרונות של גבר בן 51 בעת מעצר. הוא קרא לעבר אחותו "הם הורגים אותי, אני לא יכול לנשום." ברקע אפשר לשמוע שוטר אומר ברוגע "אדוני, אנחנו לא הורגים אותך." זמן קצר לאחר מכן העציר מת. בשנים עברו, כל הנושא היה מטויח ונעלם. למרות ניסיונותיה של המשטרה להעלים הקלטות כאלה, העובדה שהן קיימות והעובדה שקל מאד לשכפל אותן מקשה מאד על מלאכת הטיוח ועל השוטרים להרוג אזרחים חפים מפשע ולצאת מזה. יפה. 

 

האם מצלמות הגוף של המשטרה ישנו את היחס לעצורים? האם מצלמות הגוף של המשטרה ישנו את היחס לעצורים? צילום: בלומברג

 

3. בית משפט צרפתי הורה לאובר, ימים ספורים אחרי ההפגנות הסוערות נגד החברה במדינה, לשלם לאיגוד נהגי המוניות הצרפתים 1.2 מיליוני יורו, זאת משום שנהגי אובר עוברים על החוק ומתנהלים כמו מוניות בזמן שהם אינם רשאים להיות נהגי מוניות. אובר הכחישה וטענה שהיא מודיעה לנהגים שלה שוב ושוב שעליהם לציית לתקנות ולהמתין בחנייה בין נסיעה לנסיעה, וזאת למרות שהם בכלל לא העובדים שלה ואין להם שום סיבה לציית להנחיות שלה כי הם קבלנים פרטיים. טוב, את המשפט השגרתי הזה היא השמיטה הפעם.

 

4. בשבועות האחרונים נהוג להתחיל להספיד את טוויטר. כבר יש כתבות נוסח "האם טוויטר מחוסל," כי הרי בתקשורת הטכנולוגית שום דבר לא יכול להמשיך כרגיל – או שאתה בנסיקה או שאתה גווע למות, קונה נכס חקלאי ודוחף את הפרחים מלמטה. יש, עם זאת, נתון שמרבים להתעלם ממנו: למרות שהשירות מתקשה למשוך אליו מצטרפים חדשים, הוא דווקא מצליח למכור פרסומות ולהכניס כסף. אומרים לי שמחוץ לבועה שבה כל מה שחשוב הוא כמה עוקבים יש לך, הקטע הזה של אשכרה להכניס כסף נחשב לחשוב. 

כולם מספידים את טוויטר אבל המכירות דווקא בסדר כולם מספידים את טוויטר אבל המכירות דווקא בסדר

 

5. גוגל הודיעה בגאווה על פריצת דרך בתחום התבונה המלאכותית: התוכנה שלה, התגאתה החברה, הצליחה לנצח במשחק גו את האלוף האירופי בתחום. המשחק נחשב למורכב הרבה יותר משח כי יש בו יותר מהלכים. קודם כל, נחמד שניצחתם את האלוף האירופי, אבל דברו איתי כשהוא ינצח את האלוף היפני. שנית, וואלה – התוכנה שלכם ניצחה בגו? יפה. היא יכולה להזמין אוכל בטלפון? להוריד מהקו נציג מכירות מעצבן? לא? אז היא לא בינה מלאכותית, היא תוכנה ממש טובה למשחק גו.

 

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x