$
חדשות טכנולוגיה

בלעדי לכלכליסט

עסקה בסכנה: "רכישת וולטק מסוכנת, יקרה ומביכה - לחברה אין הכנסות"

מניות יצרנית משאבות הלב האמריקאית HeartWare בצניחה מאז שהודיעה כי בכוונתה לרכוש בכמיליארד דולר את מפתחת השתל הרפואי הישראלית, שטרם השיקה מוצר בשוק. כעת דורשת אחת המשקיעות למנות נציגים בדירקטוריון כדי למנוע את הרכישה

אסף גלעד 07:0603.01.16

חברת ההשקעות אנגייג'ד קפיטל (Engaged Capital), המשקיעה ביצרנית משאבות הלב האמריקאית הרטוור (HeartWare), מאיימת לבטל את עסקת מיליארד הדולר המיוחלת של וולטק קרדיו (Valtech Cardio). זאת בטענה שמדובר ב"החלטה מביכה" לרכישה "יקרה ומסוכנת של חברה ללא הכנסות". אנגייג'ד, שמחזיקה ב־1.3% ממניות הרטוור, מתבססת בהצהרתה על הצניחה במניות הרטוור ב־41% מאז שהוכרזה בספטמבר העסקה לרכישת וולטק. על רקע מצב החברה דרשה אנגייג'ד מהרטוור למנות שלושה נציגים מטעמה לדירקטוריון בן שמונת הנציגים וכתבה: "בעוד אנו מקווים שהדירקטוריון יחזור בו מרכישת וולטק, איננו מאמינים שסיום הסכם הרכישה יספיק לתקן את הנזק הגדול שנגרם לאמינות הנהלת החברה".

 

יממה לאחר הכרזת העסקה צנחה מניית הרטוור ב־20%, ומאז היא המשיכה לרדת ונסחרת כעת ב־40–50 דולר. זאת לאחר שבמשך קרוב לחמש שנים נסחרה סביב 70–90 דולר למניה. עם זאת, המקורבים לחברה טוענים כי אין קשר בין העסקה לבין הירידה במניית הרוכשת.

 

אף שאנגייג'ד רכשה את מניותיה לאחר ההכרזה על עסקת וולטק, היא מביעה את התנגדותה אליה כבר מאוקטובר. אנגייג'ד טוענת שעדיף למכור את הרטוור עצמה לרוכש גדול יותר מאשר לרכוש חברה קטנה ממנה, שעוד לא השיקה מוצר לשוק. לשם השוואה, באנגייג'ד מביטים בקנאה ברכישה של חברת סנט ג'וד את ת'ורטק, המתחרה של הרטוור, ב־3.4 מיליארד דולר.

 

וולטק פיתחה שיטת ניתוח המאפשרת להחליף את השסתום המיטרלי בלב ללא צורך בניתוח לב פתוח במקרה של דליפה במסתם המיטרלי, שנמצא בין העלייה השמאלית לחדר השמאלי בלב. הפתרון של החברה מאפשר לבצע את ההליך הרפואי באמצעות צנתור בלבד. עם זאת, החברה טרם השיקה את המוצר, אם כי היא כבר סיימה את שלב הניסויים הקליניים, קיבלה אישור מכירה באירופה ומוכרת שם מאז אוקטובר. 

 

עובדי חברת וולטק  (מימין - עמיר גרוס, אחד המייסדים) עובדי חברת וולטק (מימין - עמיר גרוס, אחד המייסדים) צילום: נמרוד גליקמן

 

אלא שעסקת המכירה כבר לקחה את הסיכון הזה ולכן הגדירה שלבים הדרגתיים עד לסכום המלא, המותנים בקצב התפתחות המוצר. עם אישור המוצר על ידי הרשויות האירופיות, קיבלו בעלי וולטק מניות בשווי 360 מיליון דולר. בשלב הבא, שבו יחלו הניסויים בבני אדם, תקבל החברה מניות בשווי 70 מיליון דולר. לאחר מכן יצמח הסכום ל־490 מיליון דולר ולבסוף, ביחס להצלחת המוצר, יזכו בעלי וולטק באופציות בשווי 150 מיליון דולר ועוד 375 מיליון דולר במזומן.

 

הנהלת הרטוור ענתה לדרישת אנגייג'ד כי "המשקיעה נכנסה רק לאחרונה להשקעה בחברה ויש לנו חילוקי דעות עמה. אנו נותרים מחויבים לעסקה ומעודדים משיחותנו עם שאר המשקיעים, שמודעים יותר ויותר ליתרונות האסטרטגיים והפיננסיים של הרכישה. התוספת של הטכנולוגיה של וולטק, שמציעה שיטת ניתוח חדשנית לתיקון או החלפת השסתום המיטרלי בלב, תביא ערך רב יותר לחברה מאשר היתה יכולה להשיג בעצמה ללא העסקה".

 

הרטוור טרם קבעה מועד למפגש בעלי המניות השנתי שלה, שנערך בדרך כלל ביוני ובו נבחרים חברי הדירקטוריון. בפגישה זו תעלה אנגייג'ד את בקשתה למנות שלושה דירקטורים מטעמה, ואילו הנהלת הרטוור תעמיד מטעמה כמה מחברי הדירקטוריון המכהנים לכהונה נוספת. עם זאת, הרטוור צפויה לקבוע מועד להצבעה על עסקת וולטק עוד לפני הבחירות לחברי דירקטוריון חדשים, ובכך לסכל את ניסיונה של אנגייג'ד למנוע את עסקת וולטק.

 

העסקה למכירת וולטק קרדיו נחשבת לגדולה ביותר בקרב חברות ישראליות במשך השנה החולפת, למעט מכירת פאנדטק שכבר אינה חברה ישראלית.

 

ולטק קרדיו נוסדה ב־2006 בידי עמיר גרוס, בנו של יוסי גרוס, אחד היזמים הוותיקים בתחום מדעי החיים, וכן על ידי קרן ההון סיכון פרגרין של האחים איל ובועז ליפשיץ. החברה מעסיקה 50 עובדים במשרדיה באור יהודה, וגייסה כ־70 מיליון דולר מהקרנות OXO ,ISA NGN, פרגרין וגלנרוק, קרן ההשקעות של ליאון רקנאטי.

 

בוולטק קרדיו לא הגיבו לידיעה.

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x