$
חדשות טכנולוגיה

2015: שנת החד-קרן

רשימת חדי-הקרן תפחה השנה משמעותית והמצטרפות החדשות חושפות כמה טרנדים מעניינים. הלוואות מקוונות, תוכן, חדשנות מדעית ועוד, אלה החברות שנראו לנו ראויות במיוחד להערכת השווי הגבוהה

נמרוד צוק 18:4527.12.15

הכינוי "חברות חד-קרן" נטבע לפני מספר שנים על ידי המשקיע אלן לי כדי לתאר חברות תוכנה אמריקאיות ששוות יותר ממיליארד דולר, אבל מאז פורסמה הרשימה המקורית ב-2013 שכללה 39 חדי קרן בלבד, הפכה החיה הזו להרבה פחות נדירה (עם הרחבת ההגדרה לתחומים נוספים והגידול במספר החברות). ה"וול סטריט ג'ורנל" ספר השנה 131 חברות כאלה, וחברת המחקר CB Insights מנתה אפילו יותר: 145 חברות. 13 מתוכן מוערכות ב-10 מיליארד דולר ויותר, כאשר הטענות שמעלים לא מעט מבקרים על בועתיות והערכות מוגזמות של חברות כמו וואטסאפ או סנאפצ'ט לא ממש מאטות את החגיגה – מתחילת השנה הצטרפו למועדון כ-70 חברות חדשות.

מבט על רשימת חדי-הקרן החדשים מעלה כמה טרנדים מעניינים: ענף ההלוואות המקוונות, לדוגמה, בוער עם שורה של שחקניות כמו SoFi, אבאנט ופאנדינג סירקל שחצו את קו המיליארד; ההצלחה של אובר נותנת רוח גבית לאפליקציות אחרות בענפי המוניות וההסעות, כמו המתחרה ליפט שמוערכת כיום ב-2.5 מיליארד דולר ושחקניות מוכרות פחות כמו גראבטקסי או BlaBlaCar הצרפתית שנכנסו השנה לרשימה; חדשנות מדעית פורצת גבולות אפשר היה למצוא השנה בעיקר אצל סטארטאפים מתחום הביוטק הרפואי, כמו CureVac או Stemcentrx, ואת מרבית הבאזז בתחום המסחר האלקטרוני, הפנאי והקמעונאות יצרו חברות אסייתיות שפועלות בשווקים מקומיים כמו Tujia (שנחשבת ל-Airbnb הסינית) או One97 ההודית. שמונה חברות מתוכן נראו לנו מעניינות וראויות במיוחד להערכת השווי הגבוהה:

 

טאניום

תחום: אבטחת מידע

שווי: 3.5 מיליארד דולר

הושקעו בה: 302 מיליון דולר

חברת הסייבר של הישראלים לשעבר דוד הינדאווי ובנו אוריון פיתחה טכנולוגיה ייחודית שמאפשרת לגלות תוך 15 שניות בלבד דרך אילו מחשבים התבצעו פריצות לרשת הארגונית, תהליך שדורש באמצעים אחרים שעות ואפילו ימים של עבודה. היכולת הזו הוסיפה לרשימת הלקוחות שלה שמות כמו אמזון, בסט ביי, ויזה , ג'יי. פי. מורגן ובורסת נאסד"ק והפכה אותה לשם חם בענף הסייבר, כשמאחוריה מימון מקרן אנדריסן-הורוביץ והכנסה שנתית של 200 מיליון דולר.

 

דוד ואורון הינדאווי, מייסדי טאניום דוד ואורון הינדאווי, מייסדי טאניום

 

באזפיד

תחום: מדיה ותוכן דיגיטלי

שווי: 1.5 מיליארד דולר

הושקעו בה: 297 מיליון דולר

תשע שנים לאחר הקמתו, המיזם של ג'ונה פראטי הפך מאתר שמתמחה באריזה מחדש של סרטוני חתולים ותכנים ויראליים אחרים וייצור רשימות בנוסח "23 ירקות שנראים כמו דונאלד טראמפ שאתם חייבים לראות" לאחת מאימפריות התוכן הגדולות ברשת. פלטפורמה ששולחת זרועות תמנון גם לעיתונות מגזינית, הפקה של תכני וידאו מושקעים וחדשות קשות, פעילויות שמניבות כ-1.2 מיליארד דפים נצפים בחודש.

 

ג'ונה פראטי, מייסד באזפיד ג'ונה פראטי, מייסד באזפיד צילום: בלומברג

 

Stemcentrx

תחום: ביוטק

שווי: 5 מיליארד דולר

הושקעו בה: 473 מיליון דולר

החברה שהקים המדען בוגר סטנפורד סקוט דילה פועלת אמנם כבר מ-2008, בגיבוי קרן Founders Fund של פיטר ת'יל ומשקיעים גדולים נוספים, אבל רק לאחרונה נחשפה לציבור ותומחרה במקום גבוה במיוחד ברשימת חדי הקרן. היא מפתחת טיפולים המבוססים על תאי גזע לסוגי סרטן אלימים במיוחד, כגון סרטן ריאות של תאים קטנים, ומקווה ליצור שינוי דרמטי בהארכת החיים ובסיכויי ההחלמה של אנשים הלוקים בהם. כיום היא מפתחת חמש תרופות המצויות בשלב הניסויים הקליניים.

 

23andMe

תחום: ביוטק

שווי: מיליארד דולר

הושקעו בה: 205 מיליון דולר

23andMe זכתה כבר ללא מעט כותרות מאז הוקמה ב-2006, הרבה מהן בשל זהותה של אחת המייסדות, אן ווייצ'יקי, שהיתה נשואה בעבר לסרגיי ברין, וההשקעה הניכרת של גוגל בחברה, לצד עימותים עם ה-FDA. לחברה יש חזון שאפנתי של יצירת מהפכה בתחום הבדיקות הגנטיות, עם קיט מיפוי גנטי לשימוש עצמי ב-99 דולר ושירותים כמו איתור סיכונים למחלות גנטיות ורגישות לתרופות באמצעות בדיקה של דגימת רוק. החברה זכתה לאחרונה לאישור רשות התרופות הפדרלית לשיווק מוצריה.

 

ZocDoc

תחום: רפואה מקוונת

שווי: 1.8 מיליארד דולר

הושקעו בה: 226 מיליון דולר

ZocDoc החלה לפעול ב-2007 כשירות שמחבר בין רופאי שיניים לפציינטים במנהטן, ומאז התרחבה לעשרות ערים בארה"ב ומציעה שירות שמסייע לאתר בקלות רופאים מומחים ב-50 תחומי התמחות שונים. השירות מציע מענה פשוט לבעיה של מציאת רופא במיקום ובשעה המתאימים, מאפשר לצפות ברופאים הזמינים על גבי מפה, להזמין תור ולהסדיר את התשלום מול חברת הביטוח הרפואי ומציג לכל רופא דף מידע מפורט שכולל גם חוות דעת מפציינטים אחרים – סוג של TripAdvisor לשירותים רפואיים, אם תרצו.

 

לקבוע תור וגם לדרג את הרופא לקבוע תור וגם לדרג את הרופא צילום: shutterstock

 

Nextdoor

תחום: רשתות חברתיות

שווי: 1.1 מיליארד דולר

הושקעו בה: 215 מיליון דולר

הרעיון של "רשתות חברתיות לוקאליות", כאלו שמחברות בין אנשים מאותו איזור גאוגרפי, זכה לפני כמה שנים ללא מעט באזז, אבל מרבית החברות שניסו לבנות פלטפורמות כאלו לא הצליחו להתרומם. חברה אחת שכן הצליחה לרכוש לעצמה משתמשים נאמנים היא Nextdoor של היזם ניראב טוליה, שרשמה לזכותה השנה כ-53 אלף קהילות שכונתיות שמשתמשות בה כדי ליצור רשתות חברתיות פרטיות, שמשמשות למטרות כמו קבלת עדכונים על הפסקות חשמל, איתור בייביסיטר ודיונים על חדשות מקומיות וסוגיות שכונתיות.

 

Udacity

תחום: חינוך מקוון

שווי: מיליארד דולר

הושקעו בה: 161 מיליון דולר

לצד קורסרה ו-edx, חברת Udacity מובילה בשנים האחרונות את המהפכה של הנגשת קורסים אקדמיים ברמה גבוהה ממוסדות מובילים למיליוני אנשים דרך האינטרנט, בחינם או בעלות נמוכה, וללא צורך בהרשמה למוסדות הלימוד או בהגעה לכיתה. החברה מציעה כיום מאות קורסים ותוכניות הכשרה מקצועית ממוסדות כמו המכון הטכנולגי של ג'ורג'יה ואוניברסיטת סן חוזה, לצד תוכניות להכשרת עובדי טכנולוגיה מטעם גוגל, פייסבוק וטוויטר.

 

ללמוד בייל בלי ללמוד בייל ללמוד בייל בלי ללמוד בייל

 

אינפינידט

תחום: אחסון נתונים

שווי: 1.2 מיליארד דולר

הושקעו בה: 230 מיליון דולר

החברה הישראלית היחידה שהצטרפה השנה לרשימה (לצד Iron Source שהתקבלה למועדון בשנה שעברה) היא אינפינידט (Infindat) של היזם משה ינאי, שפעלה עד לפני מספר חודשים מתחת לרדאר. אינפינידט פיתחה פתרונות אחסון לארגונים גדולים שזקוקים לאמצעים אפקטיביים לאחסון וניהול כמויות מידע עצומות. המוצר העיקרי שלה היא יחידת חומרה בשם אינפיניבוקס שמכילה עד 2 פטהבייט של מידע ומשמשת כאבן בניין למערכי אחסון גדולים ומספקת יכולות כמו שרידות הקרובה ל-100%, צריכת חשמל נמוכה במיוחד וחסכון בזמן הנדרש לניהול המערכת.

 

משה ינאי, מייסד אינפינידט משה ינאי, מייסד אינפינידט צילום: עמית שעל

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x