$
אינטרנט

כך תדעו שעמוד האינטרנט שגלשתם אליו צונזר

אם נתקלתם בקוד שגיאה שמספרו 451 יש לכם סיבה טובה לחשוב שתוכן העמוד הוסר או נחסם מסיבות משפטיות או בעקבות דרישת הממשל. הבחירה במספר, אגב, אינה מקרית

עומר כביר 15:4921.12.15
גלשתם לעמוד אינטרנט מצונזר? מעכשיו יש לזה קוד ייעודי. הכירו את קוד שגיאה 451, שיבשר לגולשים שעמוד אינטרנט ספציפי אינו זמין מכיוון שהוסר או נחסם מסיבות משפטיות או חוקיות (למשל, צו בית משפט).  
אין כמעט גולש שלא מכיר את קוד השגיאה 404, שמבשר לגולש שהעמוד אליו הגיע אינו קיים, לפעמים מכיוון שגלש לכתובת שגויה. לצדו קיימים גם קודים מוכרים פחות, למשל 403 שמבשר כי לגולש אין הרשאה לגשת לעמוד המבוקש או 401 שמצביע על דרישה לבצע אימות כדי לצפות במידע.

 

כריכת הספר "פרנהייט 451": עולם דיסוטופי בו שורפים ספרים כריכת הספר "פרנהייט 451": עולם דיסוטופי בו שורפים ספרים צילום: כנרת זמורה ביתן

 

קודים אלו, ואחרים, נקבעים על ידי ה-IETF) Internet Engineering Task Force), גוף עצמאי שנוסד ב-1986 ויוצר או ממליץ על תקנים לשימוש ברשת. כעת מכריז הגוף על קודם חדש, 451, שנועד לשימוש במקרים שבהם לא ניתן להציג תוכן בגין "מכשולים משפטיים".

 

הבחירה במספר 451 אינה מקרית: מדובר במחווה לספרו הקלאסי של ריי ברדבורי "פרנהייט 451", שמתאר עולם דיסאוטופי שבו שורפת המדינה את כל הספרים (451 מעלות פרנהייט, או 233 מעלת צלזיוס, היא הטמפרטורה שבה בוער נייר).

 

בהשראת ברדבורי, מפעילי אתרים יוכלו מעתה להשתמש בקוד על מנת לסמן עמודים שאת תוכנם נאלצו לצנזר מסיבות משפטיות או בעקבות דרישות של הממשל (למשל, בטענה של פגיעה בביטחון הלאומי), ובכך לרמוז לגולשים שמישהו מנסה להסתיר מהם מידע חשוב. עם זאת, סביר להניח שממשלות מהזן הפחות דמוקרטי ימנעו מנתניהן להשתמש בקוד, וממשלות דמוקרטיות יותר ימנעו שימוש בו במקרים שבהם החוק אוסר להודיע שתוכן כלשהו צונזר.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x