$
דו"ח טכנולוגי

דו"ח טכנולוגי

משרד הרישוי של קליפורניה תוקע מקל בגלגלים של גוגל

מדינת קליפורניה נגד מכוניות רובוטיות, ה-FBI מודה שבעצם המחבלים מסן ברנרדינו לא הביעו תמיכה בג'יהאד ברשת, ולמה לעזאזל יש נשק באמזון

יוסי גורביץ 14:2917.12.15

עניין של טיימינג

מקורות באלפבית אמרו אתמול (ד') שבמהלך שנת 2016 החברה תהפוך את חטיבת כלי הרכב החכמים שלה לחברה עצמאית. ספק אם אפשר היה לחשוב על עיתוי אומלל יותר להצהרה כזו, כי זמן קצר לאחר מכן הודיע משרד הרישוי של קליפורניה – מדינת הבית של גוגל - שהוא מתכוון להגביל את המכוניות הללו ואף לאסור לחלוטין על שימוש ברכב עצמוני ללא נהג בתוכו. 

 

תעצור בצד בבקשה תעצור בצד בבקשה צילום: גוגל

 

גוגל חשפה לפני כחמש שנים את התוכנית השאפתנית שלה לכלי רכב שינהגו ללא מגע יד אדם. מכל הפרויקטים של גוגל, וספק אם הנהלת גוגל מודעת לכולם, זה לדעתי בעל ההשפעה הגדולה ביותר על חיינו.

 

ההנחה היא, בפשטות, שבני אדם הם נהגים גרועים. דעתם מוסחת בקלות. מחשב יעשה את העבודה הרבה יותר טוב והרבה יותר מהר. ככל שיהיו יותר כלי רכב רובוטיים, כך: א. יהיו פחות תאונות דרכים ופחות נפגעי תאונות דרכים ו-ב. התחבורה תהפוך הרבה יותר הגיונית. כל כלי הרכב האלה יהיו בתקשורת בלתי פוסקת אלה עם אלה, כך שכל כלי רכב יוכל לדעת לא רק איזה כביש פקוק ועל כן לא כדאי לנסוע בו, אלא גם איזה מסלול פנוי. ולבסוף, רובנו לא משתמשים ברכב רוב הזמן. הרכב ייקח את הילדים לגן ואחר כך יבוא לאסוף אותך לעבודה. בצהרים הוא יאסוף את הילדים מהגן ובערב אותך מהעבודה. מה יקרה באמצע? ובכן, למה לא להשכיר אותו?

 

בדרך, כמובן, גוגל תקבל המון מידע על המקומות שאליהם אתה נוסע, אבל זה באמת זניח – כבר היום היא יודעת לאן אתה הולך ברגע שאתה לוקח את האנדרואיד שלך איתך.

 

ועכשיו מגיע מקל רציני מאד בגלגלים. משרד הרישוי של קליפורניה רוצה הגה ודוושות בכל רכב – גוגל חיסלה את ההגה כי הוא גורם לבני אנוש לנגוע בו – ואם אתה רוצה שהרכב הזה שלך יוכל לנסוע בכבישים של קליפורניה, צריך שיהיה בו נהג. והוא צריך רישיון מיוחד להפעלת כלי רכב חכם.

 

וזה בסדר וככה זה צריך להיות. לפני שאנחנו מניחים לחברה פרטית לעשות ניסויים בחיים של מיליוני בני אדם באמצעות הכלי המסוכן ביותר הידוע לאדם – מכונית על כביש – צריך לגלות מקסימום שמרנות. גוגל, כמובן, מחתה על ההחלטה ואמרה שמבחינתה, הבטיחות היא הדבר החשוב ביותר.

 

שזה, כמובן, לא נכון. הדבר החשוב ביותר לגוגל הוא הרווחים. מאחר ותאונות דרכים צפויות לפגוע קשות ברווחים היא תנסה כמיטב יכולתה להימנע מהן. גוגל תמשיך, ככל הנראה, לבחון את הרכבים שלה בטקסס, מדינה אדישה יותר לבטיחות האזרחים שלה.

 

הפאדיחה

לפני כשבועיים ביצעו שני מוסלמים טבח בסן ברנרדינו שבקליפורניה. אלמלא דתם, סביר להניח שאף אחד לא היה שם לב – זה היה הטבח ה-350 בשנת 2015. אבל הם היו מוסלמים וארה"ב נכנסה להיסטריית טרור. תוך זמן קצר, נפוצה השמועה על כך שהשניים הכריזו ברשת על כוונתם לבצע ג'יהאד וההיסטריה רק גברה. בין השאר, מחלקת המדינה הודיעה על כך שמעתה, לקראת כל בקשת ויזה, היא תבדוק את המדיה החברתית של המבקש כדי לראות אם אין לו כוונות עוינות. עלו גם כמה שאלות כמו למה אתם לא נותנים לרשויות לרגל אחריכם במדיה החברתית ולמה בעצם הרשתות החברתיות לא מרגלות אחריכן מעצמן. כיף.

 

הטבח בקליפורניה והרשתות החברתיות הטבח בקליפורניה והרשתות החברתיות צילום: איי פי

 

עכשיו מגיעה הבולשת הפדרלית ובבושת פנים אומרת שאופס, זה לא קרה. הרוצחים לא פרסמו הודעות ג'יהאד במדיה החברתית. לא היה, לא נברא. כל מה שהיה, אומרים עכשיו, הוא שהמהגרת שלחה הודעות פרטיות לחברים שלה שבה התוודתה על חיבתה לג'יהאד. את ההודעות האלה, אפעס, הרבה יותר מסובך ליירט. אנחנו באמת רוצים שהרשויות יקראו את ההודעות הפרטיות של כולנו?

 

ואה, כן. היא כתבה אותן באורדו. שפה שנפוצה באפגניסטן ופקיסטן ולא כל כך מעבר להן. אחת התלונות החוזרות ונשנות של הצבא האמריקאי באפגניסטן היא שאין לו די דוברי אורדו. האם הגיוני שהוא יתחיל לריב על המשאב המוגבל הזה עם אנשים שיחטטו בהודעות פרטיות של משתמשים, ובין פורנו לתמונות חתולים ינסו למצוא רמזים לטרור?

 

אגב, ה-FBI טען בשעתו שהשניים נשבעו אמונים לדאעש, אתמול הוא נאלץ להודות שלהד"ם.

 

למה לעזאזל יש נשק באמזון?

שערורייה קטנה בבריטניה: מסתבר שאמזון בריטניה מוכרת כלי נשק והבריטים לא מרוצים מזה בכלל.

 

לפני כ-20 שנה, נכנס פסיכי עם נשק לבית הספר דאנבליין בסקוטלנד ורצח 16 ילדים ומורה. זמן קצר לאחר מכן, פנתה דעת הקהל בחדות נגד הרעיון שלכל פסיכי תהיה גישה לנשק וכעת חוקי הנשק של בריטניה הם מהמחמירים בעולם. האמירה המפורסמת של בעלה של המלכה, הנסיך פיליפ, על פיה אין טעם לאסור על כלי נשק אוטומטיים כי אפשר לבצע טבח גם עם מקל קריקט התקבלה בלעג הנדרש. מאז, אין כמעט אירועים כאלה בבריטניה. בארה"ב, כזכור, יש בערך אחד ביום. נשק הוא נושא רגיש בבריטניה.

 

אמזון. כלי נשק באריזות מתנה אמזון. כלי נשק באריזות מתנה צילום: אי פי איי

 

תחקיר של הגרדיאן מצא שבמשך שנים, בלי לעשות מזה רעש, אמזון בריטניה מכרה כמויות ניכרות של נשק. נשק אל-הרג, אמנם: טייזרים ואקדחי ספריי פלפל, בעיקר, אבל בלתי חוקי בעליל. לא פעם, הם גם הוסוו כחפצים שגרתיים.

 

הגרדיאן רכש מאמזון בריטניה שלושה כלי נשק כאלה: אקדח ספריי פלפל שבעדינות נקרא לו לא סימפטי; אקדח הלם מוסווה כפנס; ואגרופן שהוסווה בכובע בייסבול. המכירה של כל השלושה בלתי חוקית למשעי. האגרופן המוסווה, אגב, נמכר בבריטניה דרך אמזון אבל המקור שלו הוא חברה ישראלית. זו טרחה להסוות את המכירה וכתבה על החבילה שמדובר ב"מתנה."

  

אקדח הפלפל נמכר ישירות ממחסן של אמזון, אבל מה שמושך את עיקר תשומת הלב הוא אקדח ההלם המוסווה כפנס. שניים כאלה שימשו לרצח שהסעיר את בריטניה: בקי ווטס, ילדה בת 16, נרצחה על ידי אחיה החורג ובת זוגו בעינויים. השניים הורשעו לפני כחודש. אמזון מסרה תגובה חיוורת מאד ואמרה שהחפצים האלה כבר לא בקטלוג שלה. זה לא הולך להיגמר בזה.

 

קצרצרים

 

1. בית משפט ברזילאי הורה על ניתוק הרשת ווטסאפ במדינה ל-48 שעות, לאחר שלהבנתו החברה לא סייעה כנדרש לחקירה פלילית. ווטסאפ פופולרית מאוד בברזיל, ו-93% ממשתמשי הרשת במדינה עושים בה שימוש. בית המשפט ציין בהחלטתו שהוא התריע בפני ווטסאפ פעמיים ושבפעם השנייה איים עליה בסנקציות, אבל זו התעלמה מהצו. בווטסאפ אמרו שהם "מאוכזבים", אבל לא כולם מאוכזבים כמוהם: השירות המתחרה, טלגרם, דיווח על עליה ניכרת במספר המשתמשים. הסיבה לכך שווטסאפ כ"כ פופולרית בברזיל, אגב, היא העלות הלא סבירה של מחירי המסרונים שם – תופעה שכל ישראלי מכיר על בשרו.

 

 

2. אתמול (ד') דיווחנו על סעיף בחקיקה כלל אירופית שאמור היה לאסור על בני 16-13 להשתמש במדיה חברתית בלי אישור מההורים. הסעיף נתקל בהתנגדות רחבה משום שלא נערך בו דיון ציבורי. אמש אישר הפרלמנט האירופי חקיקה חדשה להגנה על הפרטיות של משתמשים אירופאים; החוק עצמו יצריך עיון נרחב יותר, שוודאי יתרחש בימים הקרובים, אבל הסעיף מעורר המחלוקת הוצא ממנו. הפרלמנט קבע שמדינות יכולות להעביר חקיקה כזו בעצמן, אבל זו לא תהיה חקיקה כלל אירופית. יפה.

  

3. נשיא סין, שי ג'ינפינג, נשא נאום שבו קרא פחות או יותר לפרק את הרשת כפי שאנחנו מכירים אותה. ג'ינפינג טען שלכל מדינה צריכה להיות ריבונות מלאה על הרשת בתחומיה, ושלכל מדינה יש רשות לעשות בה כרצונה. לדבריו, לאף מדינה לא צריכה להיות דומיננטיות ברשת – הוא התכוון כאן לארצות הברית – והוא שיבח את מנגנון הצנזורה המכונה חומת האש הגדולה. ההנחה היא שאחרי נאום פרוגרמטי כזה, שכולל התייחסות נדירה מאוד לאינטרנט מצד ג'ינפינג, סין מתכוונת להדק עוד יותר את אחיזתה בצוואר משתמשיה. כדי לגרום לדברים שלו להישמע חצי סבירים, ג'ינפינג אמר שהמטרה של המעקב ברשת היא מלחמה בטרור ובפעילות פשע מקוון.

  

4. חייכי, את במצלמה נסתרת: אישה נבעתה לגלות שדירת ה-AirBnb ששכרה הגיעה קומפלט עם מצלמה נסתרת, שככל הנראה צילמה אותה בעירום, כמו גם את השיחות שלה עם בן זוגה. כעת היא תובעת הן את המשכירים והן את AirBnB, שצריכה את הידיעה הזו כמו חור בראש. התקרית אירעה בדצמבר 2013 ועל פי כתב התביעה, המצלמה הופעלה בשלט רחוק וקלטה את התובעת בעירום מספר ניכר של פעמים. הבעיה האמיתית מבחינת החברה היא שהיא מואשמת ברשלנות – נטען שהיא לא טורחת לבצע בדיקה בסיסית של הנכסים שהיא משמשת כמתווכת בהשכרתם, והיא איננה עורכת בדיקות רקע למשכירים. זו טענה שלא ברור איך AirBnB תתגונן מפניה, ואם בתי המשפט יפסקו לטובת המתלוננת, המודל העסקי של החברה בצרה רצינית.

  

5. ה"בריטיש מדיקל ג'רנל" מפרסם בימים אלה את מהדורת חג המולד שלו, ובה מאמר של פרופ' טרה סמית' מאוניברסיטת קנט סטייט, ששמו "זיהומי זומבי: אפידמיולוגיה, טיפול ומניעה." סמית' סוקרת צורות שונות של מגפת הזומבי פיקציה: הזומבים, היא מציינת, נקראים גם Walkers, Zeds, Biters, Roamers, Geeks ועוד. המסקנה שלה היא שאנחנו כלל לא ערוכים לטיפול במגפת זומבים. בראיון, אמרה סמית' שמאמרים הומוריסטיים מקובלים בגיליון חג המולד, אבל שלמאמר שלה יש נקודה רצינית: הקושי העולמי בטיפול במחלות מדבקות.

 

 

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x