$
אינטרנט

פלנטת המידע: 10 דברים שלא ידעתם על ביג דאטה

כל החברות בעולם אוספות מידע, אבל כמה? מה נעשה איתו, מה הקשר לאינטליגנציה מלאכותית ומה יש בתחום הביג דאטה שהפך אותו לדבר הכי חם בהייטק מאז האינטרנט? עובדות מפתיעות על עולם המידע המקוון

ניצן סדן 22:0405.10.15
ביג דאטה הוא מילת הבאז הכי חזקה בהייטק (כשבעורפה נושפות "סייבר" ו"אינטרנט הדברים"); אבל מה זה בעצם ביג דאטה? הכוונה היא למידע מגוון בהיקפים עצומים שמגיע ממקורות רבים במהירות. כמו למשל, מה שקורה בשרתי תאגידים גדולים עם הרבה לקוחות, רשתות חברתיות ועוד.

מה כל כך חשוב בביג דאטה? ובכן, בגלל שיש כיום יותר גישה למידע, ניתן להפיק ממנו יותר תוצרים שיועילו גם לארגונים וגם למשתמשים. בנוסף, תעשיות שלמות צמחו סביב סידור, קיטלוג וסינון המידע הנכנס - מה שמקדם גם תחומים כאינטליגנציה מלאכותית. אתר פורבס העלה רשימה חביבה של פריטי טריוויה שלא ידעתם על תחום הביג דאטה. לפניכם הנקודות המפתיעות ביותר.

 

1. כמה מידע יש בשרתים בעולם? ובכן, קשה לחשב זאת. בעיקר משום שקצב הצמיחה מופרע לחלוטין; בשנתיים האחרונות בלבד נוצר יותר מידע מבכל ההיסטוריה המתועדת של האנושות מראשיתה.

 

יש יותר מידע מאי פעם. מה אפשר לעשות איתו? יש יותר מידע מאי פעם. מה אפשר לעשות איתו? צילום: שאטרסטוק

 

2. לפי הערכות, עד 2020 יצמח היקף המידע הדיגיטלי מ-4.4 זטה-בייט (שהם 4.4 טריליון גיגה-בייטים) ל-4.4 זטה-בייט. זה אומר בעוד חמש שנים יווצר 1.7 מגה-בייט של מידע חדש (למשל, תמונה בפייסבוק, מייל שנשמר בשרתי גוגל או השלמת רכישה באתר קניות) בכל שניה - עבור כל אדם חי על כדור הארץ.

 

3. מידע חדש נוצר כל הזמן. למשל, בכל שניה מבוצעים 40,000 חיפושים בגוגל - מה שגורם לאלגוריתם החיפוש להשתפר, ללמוד ולצמוח. כל חיפוש שכזה מלמד את גוגל עוד דבר קטן עלינו, המשתמשים.

 

חיפשתם משהו בגוגל? הגדלתם את היקף המידע ברשת חיפשתם משהו בגוגל? הגדלתם את היקף המידע ברשת

 

4. פייסבוק היא עוד יצרנית מידע עצומה: בחודש שעבר תועדו מיליארד משתמשים שגלשו ברשת החברתית ביום אחד. בכל דקה, נשלחות בפייסבוק 31.2 מיליון הודעות ונצפים 2.7 מיליון סרטונים. גם במקרה הזה, ככל שהשימוש מתרחב, מרחיבה פייסבוק את האלגוריתמים שלה - כדי ללמוד את ההרגלים שלנו.

 

5. קצב הצמיחה בהיקפי המידע נובע בין היתר, מהשימוש במובייל: עד 2020 יהיו בעולם 6.1 מיליארד משתמשי סמארטפונים. אנשים משתמשים יותר באפליקציות, מעבירים יותר מידע לשרתי יצרניות מערכות ההפעלה, הטלפונים והיישומים עצמם.

 

מהפכת המובייל מגיעה לכל מקום מהפכת המובייל מגיעה לכל מקום

 

6. עד 2020 יהיו הרבה יותר מכשירים המחוברים לאינטרנט, מה שיגרום לזינוק נוסף בהיקפי המידע. לצד סמארטפונים, טאבלטים ומחשבים יהיו גם מוצרים ביתיים רבים בעלי חיבור לרשת - וזהו "אינטרנט הדברים": מכונות כביסה, גלאי עשן, אסלות, מקררים, מכוניות, בניינים, מיטות ועוד.

 

7. הרבה מהמידע שייאסף ישמש כדי שחברות כגוגל, פייסבוק, אפל, מיקרוסופט ואחרות יוכלו לדחוף לכם פרסומות ממוקדות יותר. ואולם, הרבה מהמידע ישמש לייעול התנהלות ארגונית ולהוזלת עלויות תפעול של חברות, למחקרים מדעיים שונים, לזיהוי מוקדם של התפשטות מחלות ועוד. למעשה, תרומת ניתוח המידע לבריאות ולרפואה צפויה להוזיל משמעותית עלויות טיפולים, להקל על אבחונים, להציל ולהאריך חיים.

 

בעזרת ביג דאטה, יוכל הרופא לטפל בכם טוב יותר בעזרת ביג דאטה, יוכל הרופא לטפל בכם טוב יותר צילום: shutterstock

 

8. כמובן שיש גם הרבה כסף בתחום: עד השנה הבאה, כ-73% מהארגונים בעולם ישקיעו בתחום או יהנו מפירותיו. לפי פורבס, קמעונאים שיטמיעו כלי ניתוח ביג דאטה יוכלו להגדיל את הכנסותיהם ב-60%.

 

9. אחד הגורמים שמשקיעים הכי הרבה בתחום הוא ממשלות מודרניות. ממשלת ארה"ב למשל כבר השקיעה 200 מיליון דולר בתשתיות, פיתוחי ומחקרי ביג דאטה. ובישראל? בואו נאמר שהרבה, הרבה פחות.

 

10. ולקינוח, הנתון הכי מפתיע ברשימה: רק 0.5% מכל המידע שנאסף נותח ועובד. המשמעות היא שיש פוטנציאל אדיר לביג דאטה ודרישה עצומה לכלי ניתוח אוטומטיים. לאור הדרישה הזו, מאיצות חברות כמיקרוסופט את מחקרי הרשתות העצביות המלאכותיות שלהן - מה שמקדם את תחום למידת המכונה והאינטליגנציה המלאכותית.

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x