$
הייטק והון סיכון

אקזיט

BillGuard נמכרה בכ-50 מיליון דולר ל-Prosper האמריקאית

הסטארט-אפ התל אביבי פיתח טכנולוגיה לניהול הוצאות, שנשענת בין השאר על חכמת ההמונים. הרוכשת היא ספקית שירותי הלוואות חברתיות שנמצאת בדרכה להנפקה ושוויה מוערך בכ-1.9 מיליארד דולר

אסף גלעד 14:5924.09.15
חברת הפינטק הישראלית BillGuard משדרות רוטשילד נמכרה אחר הצהריים (ה') ל-Prosper, חברת ההלוואות החברתיות האמריקאית המתחרה בלנדינג קלאב. סכום הרכישה לא פורסם, אך הוא מוערך בכ-50 מיליון דולר בעסקה שמערבת מרכיב מזומן המוערך ומניות של פרוספר, חברה פרטית שצפויה לצאת להנפקה בשנתיים הקרובות.
הרכישה תהפוך את בילגארד למרכז הפיתוח הישראלי של פרוספר, אחת מענקיות עמק הסיליקון בתחום, שזכתה לשווי של 1.9 מיליארד דולר בעקבות סבב השקעה בן 165 מיליון דולר אותו השלימה באפריל. הרכישה גם תעניק לפרוספר, חברת הלוואות חברתיות המתחרה בלנדינג קלאב האמריקאית ובבלנדר הישראלית, אפליקציה לניהול חשבונות אישיים וחשיפה לחשבונות בנק של כמיליון משתמשים פעילים של בילגארד. הרכישה תאפשר לה להמליץ לכל לקוחות בילגארד על נתינת או קבלת הלוואה, ובמקביל תפיץ את אפליקציית בילגארד המאפשרת להתעדכן בחשבונות הבנק האישיים בקרב לקוחותיה.

 

מייסדי החברה. מימין: רפאל אוזן, ירון סמיד מייסדי החברה. מימין: רפאל אוזן, ירון סמיד צילום: cc by Charles Eshelman/Getty Images for AOL

 

בפעילות בילגארד לא צפוי כל שינוי בעקבות הרכישה, מלבד השקעה מסיבית של פרוספר להמשך הפיתוח: פרוספר תשלש את מספר העובדים של בילגארד לכ-60 בשנים הקרובות. 24 העובדים בבילגארד כיום יישארו במקומם וגם מייסדי החברה ירון סמיד ורפאל אוזן יוותרו בתפקידם הנוכחי: אוזן ימשיך לנהל את מרכז הפיתוח ואת פיתוח המוצר ואילו סמיד ימשיך לנהל את ההיבטים העסקיים והשיווקיים של פעילות בילגארד.

 

זהו אקזיט סביר עבור המשקיעים בחברה: הקרנות בסמר (כ- 35% ממניות בילגארד), המשקיעה הראשונה והמרכזית בחברה, קושלה (15%) וקרן IA Ventures (10%). אלה מקבלים החזר של פי 3-4 על הכסף אותו השקיעו, בתלות בזמן ובסכום שהשקיעו במהלך חמש שנות קיומה של החברה, אך את עיקר התקבולים הם מצפים לראות במניות פרוספר. מדובר ב"חד-קרן" - כלומר חברה פרטית ששווייה נוסק מגיוס לגיוס, שגם צפויה לצאת להנפקה במהלך השנתיים הקרובות ולספק עבור המשקיעים תשואה טובה יותר ונזילה יותר. בחברות סירבו להתייחס לפרטים הפיננסיים של העסקה.

 

עובדי בילגארד עובדי בילגארד צילום: עמית שעל

 

אנשי בילגארד לא רק מטיפים לניהול פיננסי נכון של לקוחותיהם. מסתבר שהם התנהלו נכון בעצמם ועשויים לקבל על כך תגמול נאה. המייסדים סמיד ואוזן יחד עם 24 העובדים מחזיקים בכ- 40% ממניות החברה, נתח גדול יחסית שיאפשר להם תשואה נאה על עבודה של חמש שנים. מאז הקמתה גייסה בילגארד 13.5 מיליון דולר מכספי המשקיעים ועוד 3 מיליון דולר בהלוואה. היקף הגיוסים הנמוך ומספר העובדים המצומצם אפשר לחברה לפעול ביעילות ולהותיר בידי היזמים והעובדים הוותיקים נתח גדול של מניות.

 

מחקר הונאות לניהול חשבונות

 

בילגארד הוקמה רק לפני חמש שנים, אבל נראה שמאז זכתה במקום השני בתחרות Disrupt של הבלוג טקרנץ' לפני יותר מארבע שנים, מוצר הדגל שלה עבר אינסוף שינויים. בילגארד הוקמה תחת ההבטחה להכניס את חוכמת ההמונים לניטור הונאות חיובים באשראי.

 

היא ביקשה לגייס את הציבור בכדי לעלות על חיובים לא נכונים שנוצרים על ידי גנבי אשראי אלא שהשירות הראשוני שלה נסמך אך ורק על אתר אינטרנט, ללא מובייל. היא התקשתה ליצור בסיס משתמשים נאמן דרך האינטרנט ונסיון להסתמך על הפצה דרך הבנקים התבררה כלא מוצלח. פיבוט המוצלח הגיע כאשר העבירה את השירות שלה למובייל, ובמיוחד לאחר שהשיקה מגוון שירותים: מלבד שירות איתור הונאות אשראי מבוסס על התרעות היא מאפשרת כיום למשתמשים הפרטיים לנהל את כלל ההוצאות שלהם בממשק ידידותי. אפליקציית בילגארד מציגה למשתמש את כלל ההוצאות החודשיות שלו מחשבון הבנק וחשבון האשראי ויודעת לייצר מכך מסקנות חכמות, כמו למשל, האם ההוצאה החודשית שלו על מסעדות עלתה על הרף הרצוי או האם רמת ההוצאה על בתי קפה עקפה את ההוצאה על ביגוד. בילגארד הפכה את ניהול החשבונות האישיים למעין משחק באמצעות פלטפורמת ניקוד המעודדת משתמשים לחסוך ולעמוד ביעידים שהם קבעו לעצמם, דבר שמגביר את השימוש בה. בנוסף, בילגארד השיקה לאחרונה מערכת לניהול זהויות שמאפשרת להגביר את רמת אבטחת המידע בניהול כלל החשבונות.

 

החידושים הביאו את בילגארד לצמרת רשימת האפליקציות הפיננסיות בחנויות של אפל ואנדרואיד, מה שהעלה את העניין מצד רוכשים פוטנציאליים. העסקה מזכירה את רכישת האפליקצייה הפיננסית הישראלית Check בידי הענקית הפיננסית האמריקאית Intuit. אלא שבמקרה הנוכחי, הן פרוספר והן בילגארד מיועדות לשימוש אך ורק על ידי משתמשים פרטיים, והחברות לא פונות למגזר העסקי. לכן הבשורה ברכישה זו היא שבילגארד הופכת למרכז הפיתוח שעשוי לפתח את אחת מאפליקציות הכספים האישיות הגדולות בארה"ב. "פרוספר היא חברת ההלוואות החברתיות הראשונה שחושבת להפוך לענקית בנקאות אישית, ולכן הם משאירים כאן בתל אביב את כל הפעילות שלנו ומשקיעים בפעילות תקציבי ענק", אומר ל'כלכליסט' רפאל אוזן, ממייסדי בילגארד. "בילגארד כבר לא תהיה חברה שמתמקדת בניטור מבוסס אלגוריתמים, אלא תעסוק גם בהעברות כספים, הלוואות והשקעות, ולמעשה נהפוך לממשק בנקאי נרחב. נוכל, למשל, להציע ללקוחות להשקיע את הכסף שלהם בהלוואה נושאת תשואה של 8%, במקום שישקיעו את הכסף שלהם בפקדונות".

 

בילגארד מחזיקה כיום ב- 1.3 מיליון משתמשים, רבים מהם מתקשרים עמה לפחות 5 פעמים בשבוע, כך לפי אוזן. היא חסכה עד היום כ- 70 מיליון ברמאויות אשראי. פרוספר הלוותה באמצעות הפלטפורמה שלה 1.6 מיליארד דולר בשנה שעברה, צמיחה של 350% ביחס ל- 2013, והיא מצפה להכפיל את הסכום השנה. עד היום היא הלוותה בך הכל כ- 5 מיליארד דולר.

 

אדם פישר, המשקיע הראשון בחברה מטעם קרן בסמר, אמר: "כשהקמנו את החברה היה קשה לדעת לאן היא תגיע ועסקה כזו אפילו לא דמיינו, כיוון שבילגארד לא הוקמה בתור חברת מובייל ואפילו לא כחברת פינטק. עם הזמן, החוזק שלה התברר בתחומים האלה, יחד עם היכולת שלה לגייס את המשתמשים לשימוש חוזר. החיבור עם פרוספר אומר משהו על דור ה'מילניאלס', דור של צעירים שמצפים לשירותים זמינים, חכמים ואינטראקטיביים מהמובייל".
בטל שלח
    לכל התגובות
    x