$
חדשות טכנולוגיה

מוותרים על האקזיט: קיקסטארטר הופכת לחברה לתועלת הציבור

הנהלת האתר, שהוא פלטפורמת מימון ההמונים הפופולרית ביותר, מבצעת תפנית אסטרטגית: היא לא תחפש אקזיט או הנפקה - ותתמקד בטובת המשתמשים ולא בצורכי בעלי המניות. מה יגידו המשקיעים והעובדים?

עומר כביר 12:4821.09.15
לא רוצים להיות חד-קרן או לבצע אקזיט: קיקסטארטר, המפעילה של אתר מימון ההמון פורץ הדרך, הודיעה אתמול שהיא מתאגדת מחדש כחברה לתועלת הציבור. “אנחנו לא רוצים למכור או להנפיק", אמר מייסד ומנכ"ל החברה, יאנסי סטריקלר, לניו יורק טיימס. “זה ידחוף את החברה לקבל החלטות שלדעתנו לא ישרתו אותה בצורה הטובה ביותר".

חברות לתועלת הציבור הן יישות משפטית שפועלות על מנת לשרת מטרות ציבוריות ולא את בעלי המניות שלהן. מעבר לפעילות כחברה שכזו כרוך במחויבות ובדרישות מסוימות, שמשתנות ממדינה למדינה. בישראל, למשל, לחברה כזו אסור לחלק דיבידנדים ויש לה מגבלות על העברת מניות.

 

מייסדי החברה. מימין: פרי צ'ין, יאנסי סטריקלר, צ'רלס אדלר מייסדי החברה. מימין: פרי צ'ין, יאנסי סטריקלר, צ'רלס אדלר צילום: Robert Deutsch

 

בארה"ב, מדובר בסוג חדש יחסית של חברה. בדלאוור, שם קיקסטארטר מאוגדת, ההגדרה של חברה לתועלת הציבור (Public Benefit Corporation) קיימת רק מ-2013. התנאים שם פחות נוקשים מישראל, ואין, למשל, הגבלות על הנפקה אפשרית או מכירה/התמזגות עם חברה רגילה.

 

תחת זאת, החברה מחויבת לקבוע מטרה לתועלת הציבור, וזו חייבת להופיע במסמכי התאגיד הרלוונטיים. הדירקטוריון אמור לקבל החלטות על סמך מטרה זו, כשהרווחים נחשבים לאמצעי להשגתה ולא למטרה עצמה, והחברה מחויבת לדווח על האימפקט החברתי של פעילותה.

 

בלי תרגילי מס, בלי הנחות בדו"חות

 

במובנים רבים, קיקסטארטר כבר מיישמת עקרונות אלו כיום. בשנה שעברה החליטה החברה להפוך ל-B Corporation, הגדרה לא רשמית שנוצרה על ידי עמותת B Lab. חברות B Corp מקבלות על עצמן התחייבות לעמוד בתקנים נוקשים של אחריות סביבתית וחברתית ולדווח על כך מדי שנה לבעלי המניות. עם זאת, בניגוד להפיכתה לחברה לתועלת הציבור, מעמד B Corp לא כרוך במחויבות משפטית כלשהי.

 

השינוי לא יימנע מקיקסטארטר לבצע הנפקה או להימכר והיא עדיין מוגדרת כיישות להפקת רווחים. עם זאת, לדברי מומחים המהלך יחייב את החברה לעמוד בדרישות נוקשות יותר בתחומים כמו שקיפות.

 

“חברה לתועלת הציבור אמנם נדרש לדווחות על ביצועיה הסביבתיים והחברתיים רק פעם בשנתיים", אמר לניו יורק טיימס עו"ד קייל ווסטאוויי. “אבל קיקסטארטר בחרה ללכת מעל ומעבר לכך ולמסור דיווחים שנתיים בתור B Corp. הדבר מייצג מחויבות אמיתית לשקיפות".

 

החברה ביצעה מהלכים דומים בעבר, ביניהם תרומת 5% מהרווח הנקי של החברה (אחרי מסים) לתמיכה באמנויות ולמלחמה באי שוויון. בנוסף, התחייבה החברה "לא להשתמש בפרצות או בטקטיקות אזוטריות אך חוקיות להפחתת נטל המס שלה".

 

ומה יאמרו המשקיעים?

 

השאלה העיקרית היא איך יגיבו המשקיעים בקיקסטארטר למהלך החדש, ששם את החזר ההשקעה שלהם בעדיפות משנית. בין המשקיעים בחברה נמנים כמה משקיעים אגרסיביים ומוכווני רווח דוגמת כריס סאקה, מהמשקיעים הראשונים בטוויטר, קרן ההון סיכון Union Square Ventures, ומייסד טוויטר וסקוור ג'ק דורסי.

 

לזכותם של סטריקלר ועמיתו להקמת קיקסטארטר, יו"ר החברה פרי צ'ן, עומדת העובדה שההשקעות בחברה היו בהיקף קטן יחסית, 15 מיליון דולר בלבד. כתוצאה, לשני המייסדים יש עדיין רוב במניות ההצבעה. בנוסף, סטריקלר וצ'ן דאגו להבהיר למשקיעים פוטנציאלים שהם לא שואפים לרשום אקזיט מאסיבי על קיקסטארטר.

 

אתר קיקסטארטר אתר קיקסטארטר

 

גם העובדה שהחברה רווחית מזה כמה שנים, עם רווח נקי של בין 5 מיליון ל-10 מיליון דולר בכל אחת משלוש השנים האחרונות, עוזרת למייסדים לקדם את מטרותיהם. "זו חברה רווחית מאוד עם קצב גידול מהיר", אמר סאקה לניו יורק טיימס. “בתור בעל מניות, אני בטוח שאני אזכה לתגמול הולם. בזמן הנכון, אני בטוח שקיקסטארטר תייצר מזומן לבעלי המניות הנאמנים שלה".

 

הרתיעה מאקזיט יכולה גם להקשות על החברה לשכור עובדים מוכשרים ששואפים לזכות באופציות רווחיות. ואולם, לדברי המייסדים ההתנהלות של החברה דווקא הביאה למשיכת עובדים בעלי ערכים דומים. “הצלחנו למצוא אנשים שחולקים אתנו את אותם אידאלים", אמר צ'ן. בכל מקרה, בקיקסטארטר מתכננים לשלם לבעלי המניות ולעובדים דיבידנדים בשנים הקרובות. “זה לא יהיה כמו לזכות בלוטו", הבהיר צ'ן. “זה יהיה שיתוף רווחים על בסיס שנתי. כולם ירוויחו ממנה שאנחנו יוצרים".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x