$
מכשירים ומדריכים

תשעת החידושים שב-iOS 9

בגרסה החדשה של מערכת ההפעלה לאייפון ולאייפד יש פנקס רשימות חדש, סירי משודרגת, כלי חיפוש נוחים, גישה מהירה יותר לענן ומערכת שלומדת את ההרגלים שלכם. האם כדאי לשדרג כבר עכשיו?

עומר כביר 21:4416.09.15
iOS 9, הגרסה החדשה של מערכת ההפעלה של אפל למכשירי מובייל, הושקה הערב באופן רשמי ותופץ למאות מיליוני אייפונים ואייפדים. בניגוד לגרסאות עדכניות של אנדרואיד, עדכונים למערכת ההפעלה של אפל זמינים מיידית גם לדגמי מכשירים ישנים. את iOS 9 , למשל, יוכלו להתקין כל המכשירים שמריצים את iOS 8, ובכללם גם דגמים שהושקו לפני יותר מארבע שנים ואינם משווקים עוד על ידי חברה.

בקצרה, אם יש לכם אייפון 4S, אייפד 2 או דגם חדש יותר שלהם, אתם יכולים להוריד ולהתקין את iOS 9 (אם כי לא כל התכונות החדשות יהיו בהכרח זמינות בעבורכם). "כלכליסט" התנסה ב-iOS 9 מאז השקת גרסת המפתחים בתחילת הקיץ, וכעת מציג את תשעת החידושים הבולטים ביותר במערכת ההפעלה החדשה.

 

1. רשימות חדשות

 

אפליקציית פנקס הרשימות (Notes) עברה שדרוג מקיף ומאפשרת מעתה הוספת כותרות לרשימות, יצירת רשימות ממוספרות או צ'ק ליסט, שילוב תמונות, יצירת שרבוטים ביד, הוספת מיקומים מאפליקציית המפות של אפל וכן קישורים מהדפדפן או מאפליקציות אחרות.

 

הוספת כלים וקישורים ליישום הרשימות הוספת כלים וקישורים ליישום הרשימות

 

התוצאה היא יישום רשימות ורסטלי ושימושי הרבה יותר מבעבר. הוא אמנם לא מתקרב ליכולות של יישומים ייעודיים כמו Evernote או לשל יישומים כ-S Note וגוגל Keep, אבל ייענה כנראה על מרבית הצרכים של מרבית המשתמשים. ובסופו של יום, כנראה שלא צריך יותר מזה.

 

2. אקסטרה סירי

 

העוזרת החכמה של אפל עדיין לא מדברת עברית, אבל זוכה ב-iOS 9 לכמה שדרוגים שיכולים לשמש את דובר האנגלית השוטפת. בין השאר, אפשר להשתמש בה על מנת לצפות בתמונות לפי פילוחים מדויקים של מיקום, זמן ואלבום (למשל, להציג תמונות שצולמו באפריל בפריז). מניסיון אישי, תכונה זו עדיין לא פועלת בצורה מושלמת. בקשות כמו "הציגי תמונות שצולמו בבית ב-2015” נענו בצורה טובה, בעוד שבקשות להציג תמונות שצולמו בחו"ל החזירו לרוב תוצאות ריקות.

 

סירי, מה חדש? סירי, מה חדש?

 

3. חיפוש חזק

 

פונקציית החיפוש שודרגה משמעותית. היא עדיין זמינה בסווייפ מלמעלה במסך הבית, אבל זוכה מעתה גם לחלונית משלה שמופיע עם ביצוע סווייפ משמאל לימין (כפי שהיה בגרסאות ישנות יותר של iOS). בחלונית זו, עוד לפני ביצוע חיפוש כלשהו, מוצגות אפליקציות ואנשי קשר מומלצים על סמך הרגלי העבר (ובחו"ל, גם קישורים לבתי עסק סמוכים לפני קטגוריות וכותרות של ידיעות חדשותיות). החיפוש עצמו מאפשר לבצע חיפושים מורכבים בשפה טבעית, כמו בסירי, וניתן למשל לבקש לראות מחיר של מניה מסוימת, תוצאות משחק כלשהו, תחזית מזג אוויר, לבצע חישובים, להמיד מידות ומשקלים ועוד. התוצאות מוצגות על המסך תוך כדי הקלדה, והממשק מגיב במהירות.

 

עם מי תרצו לדבר? עם מי תרצו לדבר?

 

4. חיפוש בתוך אפליקציות

 

אחד החסרונות של מערכות הפעלה במובייל הוא שהחיפוש בהן לא באמת גלובלי. אם אני מעוניין למצוא מידע מתוך אפליקציה כלשהי, לרוב אני צריך להיכנס אליה ולהשתמש בפונקציית החיפוש הפנימית שלה.ב-iOS 9 מאפשרת אפל למפתחים לשלב את האפליקציות שלהם בממשק החיפוש המובנה שלה. מעתה, ניתן יהיה להשתמש בפונקציית החיפוש על מנת לחפש, למשל, מתכון לעוף במרינדה ולקבל קישור לתוצאה הרלוונטית ישירות באפליקציית מהתכונים. פריסת תכונה זו תלויה במפתחים עצמם כך שעד עתה לא ניתן היה להתרשם בה בצורה טובה, ואולם מעבודה עם כמה היישומים המובנים שכבר תומכים בה, ניתן לשער שמדובר באחת התוספות החשובות של מערכת ההפעלה החדשה.

 

5. גישה מהירה ל-iCloud Drive

 

כמעט כל משתמש iOS עושה שימוש גם בפלטפורמת הענן של אפל, iCloud. בין אם לצורך סנכרון בין יישומים, גיבוי תמונות או גיבוי המכשיר. ואולם, רק מעט עושים שימוש בשירות סנכון הקבצים iCloud Drive, המקבילה של אפל לשירותים כמו גוגל דרייב ודרופבוקס. את זה אפשר לייחס לאופן שבו שולב השירות במערכות ההפעלה, שהפך אותו לפחות נגיש ואינטואיטיבי משירותים אחרים.

 

כלי הסנכרון הענני המשופר כלי הסנכרון הענני המשופר

 

ב-iOS 9 חנכה אפל יישום מובנה ייעודי שנועד לספק גישה מהירה לקבצים שמאוחסנים בשירות, וכן שילבה אותו כתיקייה ב-OS X אל קפיטן על מנת להקל על משתמשים לסנכרן אליו קבצים. מבחינתנו, החברה עדיין לא עשתה די כדי להפוך את השירות לנחשק וזאת משתי סיבות עיקריות. ראשית, הנגישות שלו יכולותיו נופלות משמעותית מאלו של המתחרים, בוודאי בכל הנוגע לשיתוף וגישה ממכשירים שונים. שנית, נפח האחסון החינמי שלו, 5 גיגה-בייט, קטן משמעותית מזה שמוקצה למשתמש בשירותים אחרים (מה גם שחלק ניכר ממנו נתפס על ידי הגיבויים האוטומטיים של המכשיר). אני, בינתיים, ממשיך להשתמש בגוגל דרייב.

 

6. חושב, אבל לפניך

 

אחת התכונות הבאמת מרשימות של iOS 9 היא היכולת ללמוד את הרגלי המשתמש ולהציע פעולות פרואקטיבית. למשל, גישה מהירה לאפליקציית המוזיקה בכל פעם שמחברים אוזניות (תכונה שאומצה מסוני). מתחילים כל בוקר בשיטוט בפייסבוק? האייפון שלכם יילמד את זה ויציע לכם גישה מהירה לאפליקציה ממסך הכניסה כשאתם מתעוררים.

 

סנכרון הלו"ז והמשימות סנכרון הלו"ז והמשימות

 

בחודשים שהתנסתי באפליקציה התרשמתי לטובה מאוד מתכונה זו. למשל, מהר מאוד האייפון למד כשאני מחבר אוזניות אני רוצה להאזין לפודקאסטים, והציע גישה מהירה לאפליקצייה הפודקאסטים. מנגד, הוא למד לזהות שהתחברות לבלוטות' של האוטו משמעה שאני עומד לשמוע מוסיקה, וסיפק גישה מהירה לנגן המדיה.

 

היכולת הפרואקטיבית גם כוללת זיהוי של אירועים שהתקבלו בתיבת המייל וצירופם האוטומטי ללוח השנה של המשתמש, מתן התראה על מועד יציאה לפגישה בהתאם לעומסי התנועה בדרך וניחוש זהותו של מתקשר שלו שמור ברשימת אנשי הקשר על סמך סריקה של תכתובת אימייל. כל היכולות האלו, בניגוד לשירותים דומים דוגמת גוגל Now, מתבצעות על מכשיר המשתמש בלבד, מבלי לשלוח כל מידע לאפל או לגורם אחר.

 

7. מחזיק מעמד

 

מאחורי הקלעים עברה iOS שדרוגים שאמורים להאריך משמעותית את חיי הסוללה, ולדברי החברה מאפשרים שעת עבודה נוספת. אבל זה לא הכול: אפל הוסיפה אפשרות להאריך את חיי המכשיר עוד יותר וביישום ההגדרות ניתן מעתה למצוא תפריט "סוללה", שם תוכלו לצפות ביישומים הזללניים ביותר וגם להפעיל מצב חדש בשם "מצב 'סוללה חלשה'”. פונקציה זו מפחיתה את ביצועי המכשיר באמצעות שימוש בכוח עיבוד קטן יותר, הורדת כמות העדכונים ברקע, ביטול אפקטים מסוימים ועוד, ומאפשרת להאריך את זמן העבודה של המכשיר.

 

מצב חיסכון מצב חיסכון

 

עם הגעת הסוללה ל-20% תקפוץ הודעה שמציעה להפעיל את התכונה, איך ניתן גם להפעיל אותה ידנית בכל עת. מניסיון של כמה ימי עבודה ארוכים ואינטנסיביים, מדובר בהבדל משמעותי בצריכת הסוללה שמאפשר לסחוט מהמכשיר יום עבודה עמוס וכמעט מלא.

 

8. משדרגים את האייפד

 

אחד השדרוגים המרכזיים נוגע רק לאייפד. אפל עושה סוף סוף שימוש ראוי במסך הגדול של הטאבלט שלה, ומאפשרת ריבוי משימות מתקדם יותר בדמות אפשרות להציג שתי אפליקציות ולעבוד על שתיהן במקביל. פונקציה זו מורכבת משלוש יכולות. Slide Over מאפשרת לפתוח טור צד כדי לטפל במשימה קצרה (למשל, להשיב להודעת טקסט תוך כדי גלישה ברשת).

 

ממשק האייפד שופר ממשק האייפד שופר

 

Split View מציגה שתי אפליקציות פעילות, כל אחת על חצי מסך, כדי לעבוד על שתיהן בו זמנית (למשל, כתיבת עבודה תוך העתקת ציטוטים מספר דיגיטלי). יכולת Picture in Picture מאפשרת להציג חלון וידאו, למשל משיחה ב-FaceTime או מיוטיוב, בריבוע קטן בפינת המכשיר, כדי לצפות בו תוך כדי עבודה על אפליקציה אחרת. חידושים אלו נוצרו בעיקר לשימוש באייפד פרו, אבל הם זמינים גם לדגמי אייפד עם מסכים קטנים יותר, וצפויים להיות שימושיים לא פחות.

 

9. הקלדה בתאוצה

 

עוד חידוש לאייפד בלבד, הפעם באזור המקלדת. ב-iOS 9 תכלול המקלדת גם שורה של קיצורי דרך לפעולות מהירות, דוגמת ביטול פעולה, העתק, הוספת קובץ או תמונה ושינוי עיצוב פונט (קו תחתון, בולד). בנוסף, ניתן להשתמש באזור המקלדת גם כמשטח מגע לסימון חלקי טקסט שרוצים לחתוך או להעתיק, באמצעות מחוות תנועה שמבוצעות עם שתי אצבעות במקביל. מי שמחבר מקלדת פיסית לאייפד שלו יזכה גם לגישה של מגוון קיצורי מקלדת לביצוע פעולות כמו מעבר בין אפליקציות או גישה מהירה לחלונית החיפוש.

 

בקטנה

 

עוד כמה שדרוגים קטנים, שלא ראויים לסעיף משלהם. יכולות האבטחה שודרגו והן כוללות מעתה אפשרות לבחור סיסמה מספרית בת שש ספרות (במקום 4) ותמיכה מובנת באימות דו-שלבי. שדרוגים מתחת למכסה המנועה צפויים להביא לשיפורי ביצועים ולטעינה מהירה יותר של אפליקציות, יישומים וקבצים. שינוי באופן הפצת העדכונים למערכת ההפעלה יאפשר קבצי עדכון קטנים יותר, כאלו שלא דורשים ממשתמשים כבדים למחוק חצי מהאפליקציות שעל המכשיר שלהם על מנת לשדרג. בנוסף, למשתמשי אנדרואיד שרוצים לעבור לאייפון השיקה אפל אפליקציית אנדרואיד שתקל על ההגירה לפלטפורמה המתחרה.

 

ומה לא זמין לישראלים?

 

כמה מהחידושים הבולטים ב-iOS 9 אינם זמינים רשמית בישראל, אם כי בחלק מהמקרים משתמשים בעלי ידע יכולים "לתחמן" את מערכת ההפעלה על מנת לזכות בגישה אליהם, כמו באמצעות פתיחת חשבון בחנות האמריקאית של אייטיונס או שינוי מיקום המשתמש ביישום ההגדרות לארה"ב (כל שינוי שכזה נעשה על אחריותו הבלעדית של המשתמש).

 

אחד החידושים הבולטים בהקשר זה הוא אפליקציית News - אגרגטור חדשות שמרכז סיפורים ממגוון מקורות, ומתאים אותם אישית על סמך ההעדפות והרגלי הקריאה של המשתמש. בהפעלה הראשונה מתבקש המשתמש לבחור את הנושאים ומקורות המידע המועדפים עליו, ועם סיום ההליך הקצר נוצר לו פיד אישי עם סיפורים מעשרות כלי תקשורת. מרבית הכתבות מוצגות בתוך הממשק הנקי והמהיר שיצרה אפל לאפליקציה, כאשר חלק מהמקורות נטענים בדפדפן מובנה.

 

השימושיות של היישום מוגבלת יחסית, ופרט לגלילה בפיד האישי או שיטוט לפי נושא מסוים אין יותר מדי מה לעשות בו. מצד שני, הוא גם לא מתיימר לעשות יותר. מדובר בדרך פשוטה ומהירה להתעדכן בנושאים שחשובים למשתמש. הפיד מתעדכן בתדירות גבוהה והסיפורים נטענים במהירות ומוצגים בצורה בהירה ונוחה. דרך מהנה להעביר כמה דקות של שעמום או לגלות מה חדש בסוגיות שחשובות למשתמש, ואיום לא קטן בעבור אפליקציות ייעודיות כמו Flipborad.

 

ניווט בסגנון אפל ניווט בסגנון אפל

 

עוד חידוש שלא תוכלו להנות ממנו הוא התמיכה של אפליקציית המפות במתן הוראות נסיעה בתחבורה ציבורית, שזמינה בשלב הראשון רק במספר מצומצם של ערים גדולות. עם זאת, מהתנסות אישית, מדובר בינתיים ביכולת לא מרשימה שמספקת חוויה מוצלחת הרבה פחות מזו של גוגל Maps, מוביט או Tranzmate הישראליות, אז בשלב זה לא מדובר בהפסד גדול.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x