$
חדשות טכנולוגיה

פרסום ראשון

שר הפנים: פיילוט המאגר הביומטרי יוארך עד מרץ 2016

תקופת הפיילוט, במסגרתה יכולים אזרחים לבחור אם להצטרף למאגר, צפויה להסתיים בשבוע הבא, אך בעקבות ליקויים שנחשפו, הוחלט להאריכו. בהמשך היום יתפרסם גם דו"ח של מבקר המדינה, שיציג שורת כשלים בפרויקט

עומר כביר 09:5123.06.15

פיילוט המאגר הביומטרי יוארך עד מרץ 2016 - כך עולה ממסמכים שהגיעו לידי "כלכליסט". את ההחלטה להאריך את הפיילוט קיבל שר הפנים, סילבן שלום וביום ראשון היא אושרה בוועדת השרים ליישומים ביומטריים. כעת צפויה ההחלטה לעבור לאישור שתי ועדות כנסת מיוחדות שהוקמו אתמול ולאחר מכן לאישור המליאה.

תקופת הפיילוט הראשונה של המאגר צפויה להסתיים ב-29 ביוני, כאשר ההחלטות שניתן לקבל לגבי עתידו היו הארכת הפיילוט בשנתיים לכל היותר, הפיכתו למנדטורי או ביטולו. שר הפנים סילבן שלום החליט, בסופו של דבר, על הארכה חלקית של הפיילוט עד לאביב הבא.

 


 

היום יפרסם מבקר המדינה דו"ח חמור ונוקב על פיילוט המאגר הביומטרי וכשלים שאיתר בו ואילו מחר צפויה ועדת הכנסת המשותפת לענייני המאגר להתכנס לדיון בעקבות הדו"ח.

 

"פיזורה של הכנסת בטרם עת והבחירות המוקדמות שנערכו במרץ 2015 ובעקבותיהן הושבעה ממשלה חדשה, גרמו לכך כי עד ליום 29/6/15 נותר חלון זמן קצר ודחוק לקבל החלטה בעניין זה שהינו מורכב, רגיש וכבד משקל", כותב שר הפנים בדברי ההסבר להחלטתו.

 

"נוכח האמור, החליט שר הפנים להאריך את תקופת המבחן עד לסוף חודש מרץ 2016. הארכת תקופת המבחן נדרשת בשל מועד כניסת השר לתפקידו ומנגד המועד הנדרש לקבלת החלטה על פי הוראות החוק ומטרתה הינה לאפשר לשר הפנים עיון מעמיק בדו"חות שהוגשו לקראת סיום תקופת המבחן ולימוד הנושא באופן מספק תוך כדי המשך ביצוע תקופת המבחן, על מנת לקבל החלטה מושכלת. המשימות והבדיקות המיוחדות שהינן חד פעמיות (כגון סקרי שביעות הרצון והבדיקות לעניין שאלת נחיצות המאגר) בוצעו והושלמו ודיווח לגביהן נכלל בדו"חות המסכמים שהוגשו בחודש מרץ. המשימות והבדיקות השוטפות היומיומיות של המדידה והדיווח תימשכנה בתקופת ההארכה”.

 

עמדות רישום למאגר הביומטרי עמדות רישום למאגר הביומטרי

 

היום יפרסם מבקר המדינה דו"ח חמור על פיילוט המאגר הביומטרי, ומחר צפויה ועדת הכנסת המשותפת לענייני המאגר להתכנס לדיון בעקבות הדו"ח. לקראת הדיון הצפוי פנה יו"ר הוועדה, ח"כ ניסן סלומינסקי, לממונה על היישומים הביומטריים במשרד ראש הממשלה, רם ולצר, וביקש ממנו להעביר לוועדה את הדו"חות המסכמים שלו ושל הוועדה המייעצת.

 

דו"חות אלו לא פורסמו עדיין, וביחד עם דו"ח המבקר, דו"ח הרשת הביומטרית והדו"ח המיוחד שפרסמו מתנגדי המאגר הם עתידים לספק תמונת מצב מקיפה יותר על שתי שנות הפיילוט.

 

ח"כ סלומינסקי ח"כ סלומינסקי

 

סלומינסקי עצמו הביע הבוקר, בפתח דיון של ועדת החוקה, מורת רוח חריפה מהזמן הקצר שעומד לרשותו על מנת לקבל החלטה בנושא המאגר. “אני מרוגז כיון שאמש הוקמה ועדה שתבחן את המשך קיומו של המאגר הביומטרי", הוא אמר בדיון. "בנוסף צריכה לקום ועדה נוספת בנושא צדדי לביומטרי שצריכה להיות מורכבת מהוועדות הביטחון וועדת חוקה. מתברר שביום שני הקרוב יפוג תוקפו של הפיילוט. עד יום שני חייבים לסיים. אני רוצה להודיע שמחר נקיים דיון בנושא”.

 

ח"כ תמר זנדברג (מרצ) שחברה בוועדה המשותפת אמרה בתגובה ל"כלכליסט": “ההתנהלות בנושא המאגר מעוררת חשש כבד שאם לא יהיה שינוי כיוון אנו הולכים לסכנה גדולה ובלתי הפיכה. ההארכה תהיה סבירה רק אם תנוצל לבחינה אמיתית של נחיצות המאגר, כולל נכונות למסקנות אמיצות”.

 

"הארכת הפיילוט? הונאת הציבור"

 

היועץ המשפטי של התנועה לזכויות דיגיטליות, עו"ד יהונתן קלינגר, טען מנגד שהארכת הפיילוט היא "הונאה של הציבור”. "מדובר בניסיון גס שנועד לטשטש את רישומן הקשה של תוצאות הניסוי הביומטרי הכושל ולהחביא אותן, במיוחד על רקע דו"ח מבקר המדינה שיתפרסם היום ודו"ח המומחים שפירסמנו", אמר ל"כלכליסט".

 

"על הממשלה להציג את תוצאות הניסוי ולהתמודד איתן, גרועות ככל שיהיו. אם יש צורך לעיין בתוצאות ולקבל על בסיסן החלטה, אין בעיה לעשות זאת כעת על בסיס הפעולות שנערכו בשנתיים של פעילות כושלת, מבלי להמשיך את הכנסת האזרחים למאגר הביומטרי. אנו קוראים לחברי הכנסת שלא לקחת חלק במהלך הזה ולעצור מייד את הניסוי הביומטרי בוועדת הכנסת הרלוונטית או במליאת הכנסת אשר אמורות לדון בנושא".

 

מרשות האוכלוסין נמסר בתגובה שתקופת ההארכה צפויה להתנהל במתכונת דומה לזו של שתי שנות הפיילוט: "הארכת תקופת המבחן נועדה לאפשר פרק זמן נדרש ללמידת הסוגייה, הן לשר הפנים הנכנס, סילבן שלום, והן לחברי ועדות הכנסת שיתכנסו לראשונה בימים הקרובים ויידרשו להכריע בעניין, ללמוד את הנושא לעומקו בטרם יגבשו עמדה ויקבלו החלטה".

 

 

 

מאז הושקה תוכנית המאגר הביומטרי ב-2009, זכתה להתנגדות נרחבת הן בכנסת והן מחוץ לה, בטענה שמאגר אחוד ובו גם פרטי האזרחים וגם הפרטים הביומטריים שלהם עלול להפוך לכר פורה לפריצות ודליפות - מה שיקל על עבריינים, יעמיס על המשטרה ויאלץ אזרחים תמימים להוכיח את חפותם במקרי פשיעה שלא קשורים אליהם. בנוסף, התגלה כי חלופות פשוטות, זולות ובטוחות יותר, כגון תעודת זהות חכמה מהסוג שנפוץ בעולם המערבי - נפסלו על הסף.

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x