$
אינטרנט

גוגל פיתחה מחשב שיודע לצייר בהתבסס על דימיון מלאכותי

חוקרים בחברה הורו למערכת האינטליגנציה המלאכותית שלה ליצור תמונות בהתבסס על תיאורים כלליים. התוצאה היתה טקסטורות משונות ומטרידות למראה - והחוקרים עדיין לא יודעים להסביר מדוע בחר המחשב דווקא בעיצובים הללו

נמרוד צוק 19:4722.06.15
ייתכן שנתקלתם בימים האחרונים  בתמונות מוזרות שחבריכם שיתפו במדיה החברתית. התמונות נראות כצילומי חיות, נופים ואנשים שעברו מניפולציה ממוחשבת שהפכה אותם לטקסטורה גרפית מטרידה - מלאה בעיוותים, שכפולים, חיבורים מוזרים, איברים שזזו ממקומם, צבעים פסיכדליים ואווירה כללית של טריפ LSD שיצא משליטה.

 

את העבודות הללו לא יצר אמן דיגיטלי בעל מוח מופרע במיוחד ויותר מדי כימיקלים הזייתיים, אלא מחשב - ליתר דיוק, מערכת הבינה המלאכותית של גוגל.

 

התמונות שיצר מחשב גוגל התמונות שיצר מחשב גוגל

 

התמונות המטרידות, שחוללו ברשת ובשורה של אתרים דיון בסוגיית היכולת של תוכנות ליצור אמנות, הן בסך הכל תוצר הלוואי ניסוי שערכה קבוצת חוקרים ומפתחים בחברה, בנסיון להבין טוב יותר כיצד פועלת רשת הנוירונים שאחראית לפיצ'ר זיהוי התמונות.

 

עד כמה שהדבר עשוי להשמע מוזר, אפילו למהנדסים שבנו את רשת הנוירונים אין מושג מדויק כיצד בעצם היא פועלת. הסיבה לכך היא שמדובר במערכת לומדת, שאמורה לחקות (באופן רופף) את דרך הפעולה של מוח ביולוגי: היא מורכבת מעשרות "שכבות" (בין 10 ל-30 במקרה של גוגל) של נוירונים וירטואליים, רכיבי תוכנה שמנסים לחקות את האופן של הנוירון, יחידת העיבוד הבסיסית במוח.

 

תמונות נוף שיצר המחשב תמונות נוף שיצר המחשב

 

כדי שהמערכת תוכל לבצע את עבודתה צריך "לאמן" אותה - להזין אליה מיליוני אימג'ים אותם היא מנסה לזהות, ולתת לה פידבק על מידת הדיוק של התוצאות, דבר שגורם לה להשתפר ככל שמזינים לתוכה יותר דוגמאות. התהליך שקורה בין שכבת הקלט לשכבת הפלט, והסיבות להצלחת מודלים חישוביים אחרים יותר מאחרים, היא עדיין בגדר סוג של קופסה שחורה עבור חוקרי התחום.

 

בניסוי שיצר את התמונות המעוותות, החליטו החוקרים (כרסיטופר אולה, אלכסנדר מורדוינצב ומייק טיקה, שלושתם מהנדסי תוכנה בחברה) להפוך את רשת הנוירונים על ראשה, ולבחון מה קורה כשמשתמשים בה כדי לבצע תהליך הפוך - לקחת אימג' של רעש לבן, כזה המורכב ממטריצה של פיקסלים אקראיים, ולהגיד למערכת להפוך אותו לתמונה של בננה, למשל, לפי הידע שהיא צברה עד כה בנוגע לשאלה "כיצד בננה אמורה להיראות". התוצאה, אמנם, איננה צילום של בננה, אלא טקסטורה צבעונית שנראית כציור אבסטרקטי - אבל כזה שמכיל בבירור צורות של בננה צהובה. דבר דומה קרה גם עם נמלים, כוכבי ים וברגים, כאשר את האימג'ים המורכבים יותר יצרה המערכת כאשר במקום אימג' בסיס המורכב מרעש לבן הזינו אליה החוקרים צילום של אלמנט אחד, כמו עננים או עלים, והורו למערכת להפוך אותה לפריט אחר, כמו כלב, בניין או ציפור, או שילוב של כמה פריטים שונים.
בטל שלח
    לכל התגובות
    x