$
fintech 2015
כנס פינטק גג עמוד

יפעת אורון: כשיהיה מיתון חלק מחברות הפינטק המספקות הלוואות עלולות להתמוטט

מנכ"לית לאומיטק בכנס כלכליסט: "המון כסף זורם לתוך חברות ההלוואה האלו, שאין להן באמת ערוץ הכנסות". אלון ליפשיץ, שותף בקרן ההון סיכון באלמברג: "יש מספרים עולים ועולים של חברות ישראליות שפונות אלי בתחום, עם שוויים מטורפים. עשרות ומאות מיליונים כבר בסבב הראשון"

הראל עילם 13:0116.06.15

"השוק בוער, מדי. יש היום בארצות הברית כ-5,000 חברות הייטק בתחום הפינטק. מתפתחת כאן בועה ללא ספק. אין מקום לאלף חברות הייטק בתחום ההלוואות" כך אמר היום (ג') אלון ליפשיץ, שותף בקרן ההון סיכון באלמברג, בפאנל "מה מחפשים המשקיעים בעולם הפינטק", במסגרת כנס פינטק של "כלכליסט" בתל אביב.


 

ליפשיץ תקף בחריפות את מה שהוא הגדיר כמצב בלתי אפשרי בתחום חברות הטכנולוגיה הפיננסיות, במיוחד על ההופעה של אלפי חברות העוסקות במיקרו-הלוואות, הלוואות אלטרנטיביות, ועוד.

 

"יש מספרים עולים ועולים של חברות ישראליות שפונות אלי בתחום, עם שוויים מטורפים. עשרות ומאות מיליונים כבר בסבב הראשון, וזה רק מחמיר בהמשך. שוויים פסיכיים. זה טירוף. אין לי דרך אחרת להגדיר את זה. כמות הכסף שרודף אחרי החברות האלו היא אדירה, ואני מודה שזה מטריד אותי. זה משהו שלא ראיתי את זה הרבה זמן".

 

מימין שמיל לוי, אדן שוחט, יפעת אורון, אלון ליפשיץ ועופר סלע מימין שמיל לוי, אדן שוחט, יפעת אורון, אלון ליפשיץ ועופר סלע צילום: עמית שעל

 

יפעת אורון, מנכ"לית לאומיטק, ציינה סיכון אחר שעולה מהתחום הזה: "מה שאנחנו רואים שקורה בשוק זה שהמון כסף זורם לתוך חברות ההלוואה האלו, שאין להן באמת מודל להתמודד עם אי החזר הלוואות, אין להן ערוץ הכנסות יציב והן כל הזמן מתקיימות על הזרמת עוד ועוד הון סיכון פנימה. אני כמובן לא נגד החברות האלו ואנחנו משתפים פעולה עם חלק מהן, אבל כשיהיה מיתון, נראה אפקט דומינו שיגרם בגלל ההלוואות האפסיות בשוק".

 

אדן שוחט, שותף בקרן ההון סיכון Aleph, הסכים בצורה חלקית: "אין ספק שאת החברות ההלוואה הקטנות האלו הפדרל (הבנק הפדרלי והממשל הפדרלי האמריקאי – ה.ע) לא יציל במקרה של קריסה". עם זאת, שוחט מזכיר את מה שמכונה נטוורק-אפקט, או תיאוריית הפקסים: ככל שיש לך יותר חברות ושחקנים בתחום, הערך של כולן עולה. ובזמן שאת החברות הקטנות ברקע ניתן להחליף בקלות ובלי הפרעה, זה יוצר קרקע שבהן חברות ענק יכולות לצמוח. "מעולם לא היינו בתקופה טובה יותר לעסקי ענק לצמוח, בכל תחום" הבטיח שוחט.

 

הדרך הנכונה להתמודד עם כך, אומר שוחט, הוא להעז: "אין ערך להשקיע במיינסטרים. אתה רוצה להיות צודק אבל נגד הקונזנצוס. אם אתה מסתכל על תחומים מחוץ לפינטק, כמו שוק המוניות, אז תראו איך חברה כמו אובר שהעיזה והלכה על הגבול צמחה והפכה לגדולה מדי משיהיה אפשר לסגור אותה".

 

שמיל לוי, שותף בקרן ההון סיכון סקויה, מסכים עם שוחט לקול צחוק הקהל: "בכל תחום יש את אפקט העדר. החוכמה בתור משקיע היא לזהות את העדר... ולברוח לכיוון השני". ליזמים ישראלים הוא ממליץ לחשוב לא על דרך להתחרות בחברות קיימות ליצור מוצר שהוא קצת יותר טוב ממה שיש בתחום, אלא לחשוב על פתרונות חדשים לגמרי. "יש עדיין המון דברים שאפשר לעשות בפינטק", הוא מבטיח.

 

רו"ח עופר סלע מחברת KPMG סומך חייקין, הזכיר את הבעיה הגדולה ביותר בתחום לדעת כל חברי הפאנל – הרגולוציה. "מאז שנות האלפיים, כולנו כל הזמן בודקים את עצמנו אם אנחנו בבועה. אבל לדעתי יש הייפ, לא בועה, אבל הרבה חברות בתחום הפינטק שוכחות את בסיס הרגולציה שהן עובדות עליהם. החשיבה צריכה להיות מההתחלה על הפער בין מה שיש, ומה שאין. ראינו את הסכנות של זה רק לאחרונה עם חברה בשם 500 פלוס, שבא הרגולטור הבריטי ועצר אותם ברגע. ועכשיו, השווי של החברה נחתך בשבעים אחוז. כמשקיעים, אנחנו צריכים להכנס לפינטק עם הבנה של הרגולוציה".

 

לוי מצידו מנסה לשדר עסקים כרגיל, ומציע לא לפחד מהנושא. "אנחנו בהתחלה של מהפכה שיצאו ממנה הרבה חברות ששוות מיליארדים. בכל תחום שבו אתה משקיע יש לו את השיקולים שלו. שאתה משקיע בפינטק, יש לו את הכללים שלו, וכללי ראיית חשבון שלו. אז נכון, צריך לדעת לזהות סכנות מההתחלה. אבל לא צריך לפחד מפינטק".

 

שוחט מסכים, אבל מזכיר כי פינטק עדיין שונה מתחומים אחרים שבהם טכנולוגיה שינתה לחלוטין את השוק. "אובר הסתכנה בתביעות. בפינטק זה שונה, אתה לא מסתכן בתביעות אלא בכלא".

 

לוי עונה בחריפות, ושם את עיקר הביקורת על המצב הנוכחי על עולם הבנקאות. "עולם הבנקאות הוא אחד מהעולמות המיושנים ביותר בתעשייה. הוא לא זז לשום מקום. צריך לקחת את כל הטפסים האלו שעובדים השקיעו ארבעים שנה בלפתח ולזרוק אותם לפח. כל כך הרבה כסף הולך לבנקים, זה חייב להשתנות".

 

אורון מזכירה כי שוק הבנקאות השתנה משמעותית, ומזכירה את התהליכים של אימוץ חדשנות וחברות הייטק שבנק לאומי בין השאר ביצע. "בנקאים נפגשים כל הזמן עם חברות הייטק על מנת לאמת טכנולוגיות ותשתיות חדשות. הם פתוחים לחדשנות".

 

לוי קטע את דבריה, ואמר: "אני מאוד שמח שאתם מאמצים טכנולוגיות חדשות, אבל אני מדבר על הלב של העסק של הבנק. מתי תאמצו למשל מטבעות חדשים?"

 

אורון אומרת כי הבנקים מצידם עובדים תחת רגולוציה מאוד קשוחה. "יש לנו תוכניות מגירה שמחכה לרגע שהרגולוציה תשתנה"..

 

אבל הפתרון, אומר לוי, חייב להתחיל מהבנקים. "הקריאה שלי לעולם הבנקאות זה לעצום את העיניים. תפסיקו לחשוב על מחר, ותבחרו מנכ"ל שיתעלם מכל מה שהיה. תתעשתו. אל תגידו שאתם יושבים ומחכים שהרגולוציה תשתנה, תפעלו על מנת לשנות את זה".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x