$
דו"ח טכנולוגי

האם אפל בדרכה להפוך למונופול מוזיקה?

מדינות בארה"ב החלו לחקור את שירות המוזיקה בסטרימינג שחשפה החברה, מחשש שיש בו קנוניה שתפגע בציבור ובמוזיקאים, כיצד פוגע הסמארטפון בציונים של הילדים שלכם וה-FBI מנסה לצוד טרולים אנונימיים ברשת האפלה

יוסי גורביץ 15:4610.06.15
עוד קשר נגד הציבור?

 

שתי מדינות בארה"ב, קונטיקט וניו יורק, הודיעו שהן פותחות בחקירה כנגד אפל וחברות המוזיקה, בחשד להפרת חוקי ההגבלים העסקיים. העילה לכך היא אפל מיוזיק, השירות החדש עליו הכריזה אפל השבוע, שיאפשר סטרימינג של שירים לכל מכשיר, במודל של מנוי חודשי.

 

התובעים הכלליים של שתי המדינות חושדים שאפל וחברות התקליטים החליטו להרים מונופול מוזיקה דיגיטלית - לפגוע בציבור ולחסל את שירותי הסטרימינג המתחרים או להפוך את המודל שלהם לכמעט בלתי אפשרי. כל זאת, כדי להחזיר לחברות ההקלטה חלק מהנתחים האבודים שלהם מההכנסות, ולהכניס עוד קצת כסף לאפל. עם המיתוג של החברה וכוחה בשוק, תרחיש בו אימפריית התפוחים תהיה זו שתקבע את מחירי המוזיקה בארה"ב (לטובתה, פחות לטובת המשתמשים והאמנים) - אינו בלתי אפשרי.

  

שירות אפל מיוזיק שירות אפל מיוזיק

 

החשדות הללו (ובשלב זה אלה רק חשדות) לגמרי במקומם, בהתחשב בהיסטוריה של אפל. החברה הורשעה לפני כשנתיים בכך שהיא יצרה בדיוק סוג כזה של קשר בתחום הספרים הדיגיטליים כדי לשמור על מחירם גבוה, אולצה לשלם פיצויים והיא נמצאת תחת מעקב מתמשך של משרד המשפטים האמריקאי.

 

שנים קודם לכן, סטיב ג'ובס יצר את הקנוניה הגדולה נגד עובדי חברות ההייטק, כשקשר יחד עם שורה של חברות אחרות (הבולטת שבהן היתה גוגל) כדי לוודא שאף אחת מהחברות בקשר לא תנסה להעסיק עובדים שמעסיקה אחרת, ובכך למנוע בפועל מהעובדים לשפר את שכרם. על התרגיל הזה אפל צפויה לשלם פיצוי של עשרות מיליונים בקרוב. אז כן, המקרים ההם ארעו בהובלת ג'ובס - אדם בעל מוסריות של קוברה - ויורשו הוא אדם שנראה אתי בהרבה. אבל לאפל עדיין יש בעלי מניות שצריכים להישאר מבסוטים.

 

בלי הסחות דעת

 

החיים המודרניים מלאים בהסחות דעת, זה תמיד היה כך, אבל אנחנו הדור הראשון שצריך להתמודד עם הסחת הדעת האולטימטיבית: הסמארטפון. הגרוטאה הארורה מגהקת כל כמה שניות נוטיפיקציה כלשהי - מייל, ציוץ, ווטסאפ, פייסבוק, התראה דחופה על שואת זומבים ומה לא - וכובשת את תשומת ליבו של האדם הסביר.

 

לא צריך להיות גאון כדי לדעת שהסחות דעת בלתי פוסקות מפריעות לריכוז. ואף על פי כן, חוקרים הקדישו את הזמן והמאמץ כדי להפוך את מה שכולם יודעים למשהו מאושש מדעית.

 

ללמוד? אחר כך, עכשיו אני מצלם את החתולה ללמוד? אחר כך, עכשיו אני מצלם את החתולה צילום: ניצן סדן

 

המחקר בחן 145 צעירים, שחלקם צפו בסרט ללא הפרעה ונשאלו עליו אחר כך, וחלקם צפו בסרט בזמן שהם מופצצים בשלל הודעות. כצפוי, הסטודנטים שצפו בסרט תוך כדי קבלת הודעות זכרו אותו פחות טוב - אם כי החוקרים מצאו שיש הבדל בסוג התוכן. סטודנטים שקיבלו ציוצים שמתייחסים לסרט זכרו אותו טוב יותר מאשר אנשים שסתם קיבלו מידע. 

 

תחום המחקר הזה חדש יחסית, כי התופעה עצמה חדשה. אבל מחקר קודם, שנערך בבתי ספר בבריטניה, מצא שתלמידים בבתי ספר שאסרו על הכנסת מכשירים סלולריים זכו לציון ממוצע גבוה יותר ב-6% מאשר תלמידי בתי ספר שלא אסרו עליהם.

 

אל הרשת האפלה

 

משפט אתר סילק רוד, שבסופו נידון רוס אולבריכט למאסר עולם, עורר עניין רב ובהתאם גם לא מעט זעם. כמה טרולים ניצלו את האנונימיות שמאפשרת להם הרשת האפלה כדי לכתוב הערות ארסיות, חלקן על קו האיום ומעבר לו, כלפי השופטת קתרין פורסט.

 

מגזין הרשת Reason קיבל לאחרונה צווי הבאה שהוצאו לבקשת הבולשת האמריקאית, ה-FBI, שבו הוא נדרש לספק לה את הפרטים (עד כמה שהוא יודע אותם) של שישה טרולים. מישהו הדליף את הצו ל-Wired, שמיהר לפרסם את הפרשה (למרות שהצו כלל דרישת איסור פרסום). משרד המשפטים האמריקאי, הסוכן הרלוונטי ו-Reason כולם סירבו להגיב. ב-Wired מציינים שזה הצו השני מסוגו שהוצא בחודשים האחרונים: הקודם הוצא כנגד פורום "שוק הדארקנט" של רדיט.

 

איומים אנונימיים ברשת האפלה? לא משהו שקל ליירט איומים אנונימיים ברשת האפלה? לא משהו שקל ליירט צילום: shutterstock

 

לא ברור למה הצו כל כך חשאי. מה, ה-FBI לא רוצה שהציבור יגלה שלמישהו מאנשיה אין מושג איך עובדת הרשת האפלה? שמי שגולש שם, בד"כ משתמש בכלי אנונימיזציה כמו TOR ושהסיכוי לתפוס אותו אפסי? ואם במקרה הטרולים הללו פיזרו איומים בלי להשתמש בכלי שמסתיר את זהותם - כנראה שהם הרוויחו בטפשותם את השנים שיבלו בכלא על שהעזו לאיים על שופטת.

 

קצרצרים

 

1. בדיקה מהירה של רשימת המתמודדים (עד כה) בפריימריז בארה"ב לנשיאות 2016 מול שורה של נבלי קולנוע מעלה תוצאה עגומה: הנשיא המסתמן של ארה"ב הוא רובוט ה-T1000 מסדרת "שליחות קטלנית". אחריו, בהפרש ניכר, ניצב דארת' וויידר, כנראה עם הסיסמה "חזק מול דאע"ש". במקום השלישי ניצב הכריש ממלתעות, ורק במקום הרביעי נמצא בן האנוש הראשון, הסנאטור ברני סנדרז (דמוקרטי מוורמונט). החוקרים מזהירים שההצלחה של סנדרז נובעת מכך שהבוחרים לא יודעים מי זה בעצם. במקום ה-13 ניצב הוא שאין לקרוא בשמו, לורד וולדמורט, שבניגוד לרובוט, ללורד האפל ולכריש זוכה לדירוג שלילי מצד ציבור הנבחרים, אבל עדיין עוקף בסיבוב את מייק הקאבי, טד קרוז, ג'ב בוש, ריק סנטורום, כריס כריסטי ודונאלד טראמפ. הילארי קלינטון תוכל כנראה לרוץ עם הסיסמה "פופולרית יותר מקוסם מרושע, אבל פחות מכריש".

 

מפסידה לכריש ענקי. קלינטון מפסידה לכריש ענקי. קלינטון צילום: רויטרס

 

2. בכיר באיחוד האירופי, אנדרוס אנסיפ - סגן הנשיא לענייני השוק הדיגיטלי המאוחד - אמר בראיון שחוקי זכויות היוצרים של האיחוד "דוחפים אנשים לגנבה", משום שהם מחפשים עותקים בלתי חוקיים של תוכנות ותכנים לאחר שנואשו ממציאת עותק חוקי. הנגע של geoblocking, חסימת תוכן על פי מדינה, נפוץ באירופה, אף על פי שהיא אמורה להיות מאוחדת. אנשים, ציין אנסיפ, מעדיפים לשלם, אם הם יכולים לשלם סכום סביר; הם לא רוצים להיות גנבים. החוק הוא שהופך אותם לכאלה. על כן, לדבריו, יש להרחיב את ההיצע הדיגיטלי ואת היכולת של אנשים לקבל תוכן, לפני שמתחילים להרחיב את האכיפה. יפה. 

 

3. (עוד) מבוכה לאפל: חוקר אבטחה הציג כלי שיוצר מיילים שנשלחים למשתמשי iOS למטרות פישינג, ושרושם שיעור הצלחה גבוה מאד. הכלי מנצל פרצה ב-iOS שנשענת על כך שאפשר לשלוח HTML כחלק מהמייל ללא בדיקה, וב-HTML קל יחסית לבנות בולע סיסמאות. אנחנו שומעים על זה ביוני, אבל החוקר אומר שהוא התריע על הפרצה בפני אפל כבר בינואר, וזו עדיין לא טרחה להגיב. ככל הנראה היא קיוותה שזה לא יגיע לתקשורת. ובכן, משתמשי אפל - התוכנה שלכם פרוצה בדיוק כמו התוכנה של משתמשי ווינדוס או אנדרואיד - והחברה שמכרה לכם את המוצרים מגינה עליכם פחות. 

 

4. העיר ברקלי הולכת בעקבות סן פרנסיסקו והיא מחייבת כל מוכר טלפונים בעיר לפרסם כיתוב שמעיד על כך שאחזקת טלפון פועל בכיס עשויה לחשוף את המשתמש לקרינה שהיא מעבר לתקן של הממשלה הפדרלית. וכמו בסן פרנסיסקו, איגוד חברות הסלולר הגיש תביעה נגד העיר, אבל בברקלי לא נכנעים ואומרים שהטקסט לקוח מתוך החוברות שמפיצות חברות הסלולר עצמן (!). זה הולך להיות מעניין. יש לציין שהתביעה של איגוד חברות הסלולר נגד סאן פרנסיסקו זכתה לנצחון בבתי המשפט.  

בטל שלח
    לכל התגובות
    x