$
דו"ח טכנולוגי

דו"ח טכנולוגי

התמונה שלך מאינסטגרם? מישהו מוכר אותה ב-90 אלף דולר

אמן לוקח תמונות של אחרים בלי רשות, כותב עליהן שטויות ומוכר בהרבה כסף - והחוק מתיר לו לעשות זאת, למה צוקרברג רוצה לדעת היכן אתם כשאתם שולחים הודעה במסנג'ר ובכיר באפל החליט שהאייפון הוא גרסה מודרנית לשעון כיס

יוסי גורביץ 17:4728.05.15
התמונה (לא רק) שלך  

 

כמה אנשים נדהמו לגלות לאחרונה שתמונות שהם צילמו באמצעות אינסטגרם מופיעות בתערוכה של ברנש בשם ריצ'רד פרינס, שמודה בעליצות שהוא מוכר אותן תמורות 90,000 דולר לחתיכה. למה מישהו מוכן לשלם סכומים כאלה על ריטוש קל של התמונות שלכם? אלוהים יודעת. אבל זה המצב ועולם האמנות המסחרית הוא מופלא ומוזר.

 

פרינס, שנמצא בתחום הזה כבר לא מעט זמן, לוקח תמונות של סתם אנשים מאינסטגרם - חלק ניכר מהן חושפניות למדי - מנפח אותן לגודל פוסטר, משרבט שם איזה טקסט משלו (לעיתים קרובות, נונסנס שלא קשור בכלל לתמונה) ומכריז על התוצאה כעל יצירת אמנות חדשה. חוקי זכויות היוצרים - אותם חוקים שיכולים להביא להעמדתכם לדין אם אתם פורצים הגנה על שיר שקניתם כדי להעביר אותו למכשיר אחר - עומדים לגמרי לצידו, ויש לו את פסקי הדין כדי להוכיח את זה. 

 

90 דולר או 90 אלף? השוק יחליט 90 דולר או 90 אלף? השוק יחליט

 

כמובן, כדי לגנוב את התמונות שלכם ולעשות ממכם קצת כסף, פרינס צריך קצת עזרה מצדכם: התמונות שלכם אמורות להיות פומביות. ברגע שזה קרה, הן טרף לגיטימי מבחינתו. לפרינס עצמו יש חשבון אינסטגרם אבל אין בו ולו תמונה אחת - אולי מחשש שמישהו יעשה לו את אותו התרגיל.

 

מצד שני, אנחנו נטפלים כאן למטרה קלה יחסית. פרינס אולי גונב את התמונות שלכם מאינסטגרם, אבל אינסטגרם שייכת לפייסבוק, שמוכרת כבר שנים את הפרטיות שלכם למפרסמים ועושה מזה מיליארדים. פרינס הוא רק טפיל שחי עליה.

 

ובידיעה שהגיעה זה עתה: ארגון בשם Suicide Girls Radio החליט להלחם בפרינס בשיטה שלו. הם מוכרים את אותן התמונות עצמן - רק ב-90 דולר במקום 90,000. נעדכן.

 

האח הגדול מארק

 

לפני כשנה, פייסבוק הבדילה בין אפליקציית פייסבוק ובין אפליקציית פייסבוק מסנג'ר. אתה יכול לשלוח מסרונים לחברים שלך אם אתה בגרסת המחשב שלך פייסבוק, אבל אם אתה על סמארטפון, אתה צריך אפליקציה נפרדת. לא ברור למה אנשים צריכים את כאב הראש הזה, אם כי נראה שפייסבוק מתכוונת להשתמש בפלטפורמה הנפרדת ככלי לחדירה לתחום העברת הכספים.

 

בינתיים מסתבר שבמסגרת משחטת הפרטיות שמפעיל מארק צוקרברג, ברגע שאתה שולח הודעה במסנג'ר, היא אוספת גם את מידע המיקום שלך. זו ברירת המחדל, וכרגיל כדי לשנות אותה צריך לעבור שורה של מסכים שמיועדת לייאש אותך מהתהליך. הודות לרכיב המעקב, פייסבוק יודעת איפה אתה בכל פעם שאתה שולח מסרון. צירוף של כל המסרונים הללו מספק מפה יפה של המקומות שבהם אתה מסתובב. 

 

מארק צוקרברג מארק צוקרברג צילום: איי אף פי

 

המפה הזו מדויקת עד לרמה של מטר בערך. ומישהו גילה שקל יחסית להוציא את כל המידע הזה - הוא השתמש לשם כך בחברים שלו בקבוצת מסנג'ר - ולשים בקלות את המידע של כולם על מפה. התוצאה היא שאם אתה עוקב אחרי אנשים במשך תקופת זמן, שבוע נניח, יש לך מושג טוב מאוד איפה הם יהיו.

 

זה עובד גם להיפך, כמובן. אנשים אחרים יכולים לדעת בדיוק ניכר איפה אתה. גוגל כבר עושה את זה, כמובן, ודי הרבה זמן. עכשיו גם צוקרברג רוצה את המידע הזה. אם הוא יידע איפה אתה, הוא יוכל לדעת מול אילו עסקים אתה עובר, והוא יוכל להציע להם דיל נחמד על המידע שלך. אני אפילו לא מדבר על העובדה שזו סכנת נפשות להשתמש בדבר הזה במדינה טוטליטרית, אבל אם אתה מתנגד משטר ומשתמש בפייסבוק, you're doing it wrong בכל מקרה.

 

הבעיה של יאהו, הבעיה של גוגל

 

למרות שורה של נסיונות התחמקות, יאהו תצטרך בקרוב להתמודד עם תביעה יצוגית. הטענה פשוטה למדי: במשך שנים, יאהו מייל סרק את המיילים שהתקבלו על ידי משתמשיו והשתמש במידע כדי למכור פרסומות.

 

כל זה כנראה חוקי לגמרי: משתמשי יאהו הסכימו לזה בהסכם השימוש שהם לא טרחו לקרוא, מתחת לסעיף של מסירת בנם הבכור. הבעיה, אומרים התובעים, היא עם שולחי המיילים: אם אתה משתמש במייל של יאהו ואני משתמש במייל של קתולהו, ואני שולח לך מייל, יאהו שומרת לעצמה את הזכות להשתמש במייל שלי, למרות שאני מעולם לא נתתי את הסכמתי לכך.

 

הסיפור הזה לא חדש. הוא רודף את גוגל, למשל, פחות או יותר מאז הקמת ג'ימייל, שזה כבר לפני יותר מעשור. עד כה גוגל הצליחה להדוף את כל ההתקפות האלה על ג'ימייל. אבל אם יאהו מייל תפסיד בתביעה הזו, או ייראה כאילו היא עומדת להפסיד בתביעה הזו, ג'ימייל יעלה שוב על הכוונת. נעדכן.

  

קצרצרים

 

1. מכירים את המצב שבו מארגני הפגנה טוענים שהיא היתה הדבר החם ביותר מאז השרב של אתמול, עם יותר משתתפים מישיבת ממשלה, בעוד המשטרה טוענת מנגד שחוץ משני גמלים וגדי לא נראה שם איש? אז חוקרים מציעים לפתור את הבעיה הזו באמצעי פשוט למדי: לקבל את הנתונים מחברות הסלולר של מספר המנויים שהיו באזור ולהצליב אותם עם ציוצים והאשתגים מהאירוע. זה אכן נשמע יותר מדעי מהנל"ת (מונח מקצועי צבאי שמשמעו "ניחוש לפי התחת") של הרב פקד שהיה במקום, ויותר אמין מהצורך הנואש של מארגן ההפגנה להוכיח שהוא לא רק נר ברוח. יש בעיות – טוויטר נוטה לעבר קהל צעיר ואמיד, חברות הסלולר לא יתלהבו לתת נתונים מדויקים על הפגנה נגד טייקונים - אבל זה הכי טוב עד כה.

  

הפגנה בתל אביב הפגנה בתל אביב צילום: ירון ברנר

 

2. מנהל תחום השעון של אפל, אחד ג'ף וויליאמס, אמר בהתלהבות שבינתיים נגדיר אותה בעדינות כמוגזמת שהשעון צריך לגרום לנו לחשוב מחדש על התפקיד של האייפון: מעתה, חושב וויליאמס, הוא יהיה מעין שעון כיס. הוא אומר, עם זאת, שהוא חושב שאפל תמכור הרבה שעוני כיס. עד כה, יש לציין, הקבלה של השעון של אפל פושרת יחסית: לא מזיק במיוחד, אבל למה לעזאזל להוציא על הדבר הזה מאות דולרים - מה גם שהוא לא שווה שום דבר בלי אייפון? אם להשתמש באנלוגיה של וויליאמס, האפל ווטש הוא שעון יד שלא עובד אם אין לך גם שעון כיס מדגם תואם.   

 

3. בידיעת שעון אפל אחרת, אל תנסו להתעסק איתו תוך כדי נהיגה. איזה טמבל מקנדה ניסה להעביר שירים באמצעות השעון, נתפס על ידי המשטרה ונתקע עם ארבע נקודות וקנס של 120 דולר. מבחינת השוטרים אין שום הבדל בין מי שמתעסק עם הטלפון תוך כדי נהיגה ובין מי שמתעסק עם השעון החכם. כל ההקלקות על המסך הזעיר עדיין יכולות לגרום בקלות לתאונה. 

 

4. שלשום (ג') חג מל"ט בעל שמונה מנועים מעל פארק בעיר גראנד רפידז במישיגן והתחיל להמטיר דולרים על האנשים שהיו במקום, ככל הנראה אנשים שבאו לאכול את ארוחת הצהרים שלהם שם. נרשמה שעטה לעבר הכסף. המל"ט השליך על המקומיים שטרות של דולר, בערך כולל של כ-100 דולר, ולאחר מכן נעלם כלעומת שבא. לא ברור מי עמד מאחורי התרגיל הזה ומה היתה המטרה שלו. במשטרה הביעו דאגה שבפעם הבאה שדבר כזה קורה, מישהו עשוי להידרס - חלק מהאנשים חצו כבישים כדי להגיע אל השטרות. 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x