$
המדריך

בדיקת כלכליסט

Apple Watch: בשעה טובה

הממשק לא אינטואיטיבי, הסוללה נגמרת מהר, באפליקציות יש עוד באגים והמחיר בישראל כרגע נוגע בשמים. ואולם, אפל עדיין הצליחה ליצור שעון חכם מלהיב ויוצא דופן, שמהווה צעד נכון אל שוק המחשוב הלביש

נמרוד צוק 11:5629.04.15

לא משנה עד כמה אתם סקפטיים בנוגע לקונספט של שעונים חכמים ולא בטוחים למה בעצם מישהו צריך אותם, יש דבר אחד שהאפל ווטש, השעון החכם המדובר של אפל, יעשה היטב בכל מקום ובכל שעה: הוא יבטיח שתזכו בהרבה תשומת לב.

פעם בכמה שנים אפל מצליחה להוציא מוצר יוצא דופן, כזה שמשנה את כללי המשחק והופך לזמן קצר לפחות לגאדג'ט הנחשק ביותר בסביבה - והווטש, למרות שהוא רחוק מלהיות השעון החכם הראשון בשוק, נכנס בטבעיות למשבצת הזו.

 


 

האפל ווטש הגיע לחנויות החברה בעולם ולידי המזמינים המוקדמים ביום ו' האחרון, במחיר שנע בין 349 ל-599 דולר לדגמים הרגילים ומגיע עד 17 אלף דולר לדגמי סדרת Edition היוקרתית. בישראל הוא טרם הושק רשמית, אבל יבואנים פרטיים כבר מביאים אותו לארץ במחיר שמתחיל ב-2,949 שקל לדגם הספורט הקטן יותר (38 מ"מ) ומעפיל עד ל-9,299 שקל לדגם ה-42 מ"מ העשוי פלדה שחורה. מחירי גרסת ה-Edition בישראל מגיעים עד 120 אלף שקל.

 

כדי לבדוק מה תקבלו עבור ההשקעה שלכם ולנסות להבין האם אפל באמת פיצחה את שאלת השעון החכם עם מוצר שיצליח להפוך ממכשיר נישה למיינסטרים, לקחנו את השעון (דגם הספורט הבסיסי בצבע כסף ובגודל 38 מ"מ) למבחן בשטח.

 

עיצוב ומבנה: אפל במיטבה

 

בניגוד למנהגה לספק כל מוצר במספר מינימלי של מפרטים וגרסאות עיצוב, עם האפל ווטש נקטה אפל בגישה הפוכה, אולי בגלל ההבנה ששעון חכם הוא יותר אקססורי אופנתי ממוצר טכנולוגי. הוא מוצע בשלוש גרסאות בסיס - למהדורת הספורט, הזולה ביותר, גוף עשוי אלומיניום בצבע כסף או אפור, מסך זכוכית מסוג Ion-X ורצועת גומי סינתטי גמיש בחמישה צבעים.

 

נעים להכיר: אפל ווטש נעים להכיר: אפל ווטש צילום: נמרוד צוק

 

לגרסה השניה, שנקראת פשוט אפל ווטש, גוף עשוי פלדת אל חלד, מסך ספיר קריסטל ומגוון גדול יותר של רצועות - גומי סינתטי, עור וחוליות מתכת. לשעוני מהדורת ה-Edition גוף מצופה זהב 18 קרט צהוב או אדום ורצועות גומי סינתטי ועור.

 

שלוש הסדרות מגיעות בשני גדלים שונים, 38 או 42 מ"מ (הנתון מתייחס לגובה, כאשר גרסת ה-38 היא למעשה בגובה 38.6 מ"מ) ויש הבדל גם ברוחב ובמשקל – 35.9 מ"מ לעומת 33.3 מ"מ ו-5 גרם יותר בגרסה הגדולה יותר. העובי של כל הדגמים (38 במספר בסך הכל) הוא 10.5 מ"מ, וצורת הגוף זהה בכולם.

 

הגרסה שהגיעה לידינו סיפקה נוכחות מורגשת על היד - עם 69 גרם (כולל הרצועה) לא מדובר בשעון פלסטיק קליל, אבל מצד שני המשקל אינו מכביד. השעון קומפקטי יותר ממרבית השעונים החכמים והעיצוב מרגיש ונראה איכותי מאוד ומזכיר במידה רבה את הקו של האייפון 6 - קוים מעוגלים ונקיים וחיבורים זורמים, נטולי צרימות, בין האלומיניום בגימור מט, המסך השחור המבריק והרצועות.

 

שיטת הרכיסה הלא שגרתית של הרצועה דורשת הסתגלות קצרה אבל אחרי שמתרגלים זה נוח ופשוט, וגם החלפת הרצועה לא מסובכת - לוחצים על תפס זעיר בגב השעון ומושכים אותה הצידה. בשורה התחתונה, אפל עשתה עבודה טובה בתחום העיצוב.

 

התקנה והפעלה

 

האפל ווטש הוא לא מוצר שעומד בפני עצמו, אלא בן לוויה לאייפון - בלי הטלפון הוא מנותק מהאינטרנט ומאפליקציות האם שעל הסמארטפון וכמעט חסר תועלת, מלבד יכולות בסיסיות כגון הצגת השעה וחלק מאפשרויות הכושר שימשיכו לפעול.

 

ההתקנה, בהתאם, דורשת סנכרון ראשוני עם האייפון (מדגם 5 ומעלה בלבד) שאורכת כמה דקות. לפני הסנכרון יש לעדכן את iOS לגרסה 8.2 ומעלה ולהפעיל את אפליקציית ניהול השעון המובנית במערכת ההפעלה, כאשר את הסנכרון ניתן לבצע על ידי צילום מסך השעון במצלמת האייפון או בהקלדה ידנית של קוד - שתי השיטות פעלו ללא תקלות והתהליך כולו ארך כחמש דקות.

 

השעון חסר ערך ללא אייפון השעון חסר ערך ללא אייפון

 

בעת ההתקנה השעון יכול לזהות את האפליקציות הרלוונטיות שמותקנות על הטלפון (כאלו שפותחה עבורן אפליקציית שעון תואמת) ולהתקין עליו את כולן, או להשאיר זאת לבחירה ידנית של המשתמש, שנעשית מאפליקציית הניהול שבאייפון. היא מאפשרת, בנוסף, לשלוט על הצגת הנוטיפיקציות ועל בחירת האפליקציות שיכללו בפיד ה"הצצה" (Glances) שמאפשר לעבור בין האפליקציות העיקריות בהחלקה ימינה ושמאלה.

 

תצוגה וממשק: קשה באימונים

 

המסך הזעיר, 1.32 אינץ' בלבד בדגם הקטן, הוא האתגר העיקרי שעומד בדרכו של האפל ווטש להפוך למוצר שימושי באמת. התצוגה חדה ובהירה, בעלת צבעים עשירים - מדובר במסך רטינה ברזולוציה של 272 על 340 בדגם זה - אבל באור שמש ישיר הזכוכית בעלת הגימור המבריק לא עושה איתה חסד, מה שיגרום לכם לראות פחות מידע ויותר השתקפויות וטביעות אצבע.

 

תצוגת שעון סטנדרטית תצוגת שעון סטנדרטית צילום: נמרוד צוק

 

ממשק המגע עובד היטב, אם כי בתחילת הדרך קשה לא להרגיש בחסרונה של האפשרות לבצע זום אין ואאוט בתנועת צביטה. במקום זאת משתמשים בגלגלת - "הכתר" כמו שאפל קוראת לכפתור הראשי והבולט של השעון - שמשמשת במקביל גם לגלילה אנכית, למעבר בין פונקציות שונות בתוך מסכי האפליקציות, ולשתי פונקציות כלליות נוספות: לחיצה קצרה על הכתר מחליפה בין מסך האפליקציות לבין מסך הבית, ולחיצה ארוכה עליו מפעילה את הממשק הקולי של סירי. מתחת לכתר ממוקם כפתור שטוח נוסף שפותח תפריט דמוי חוגה, נאה אבל לא ממש יעיל, שמציע גישה לעשרת אנשי הקשר המועדפים.

 

האפל ווטש מציג נסיון אמביציוזי מאוד מצד אפל בתחום התפעול - שילוב בין ממשק מגע שהותאם לקנה מידה קטן, ממשק פיזי שמבקש לשמור על קשר לעולם השעונים המכניים וממשק קולי - נסיון שלעתים עולה יפה ובמקרים אחרים מצליח פחות. בכל מקרה, הוא דורש זמן הסתגלות ואף עיון במדריך, גם כדי להבין את השימוש בפונקציות בסיסיות ביותר - כמו הלחיצה החזקה על המסך שלרוב פותחת תפריט לביצוע פעולות מתקדמות באפליקציות, שאינן נגישות בשום דרך אחרת.

 

חיישנים וכושר: בסיסי אבל יעיל

 

אפל מדגישה את נושא הבריאות, הספורט והכושר כאחד השימושים המרכזיים של השעון - אבל בניגוד לתחזיות הוא כולל מערך בסיסי למדי של חיישנים - מד דופק, ברומטר, אקסלרומטר וג'ירוסקופ. למרות היעדרו של שבב GPS, מדידת מרחק ההליכה הראתה תוצאה מדויקת למדי גם כשהאייפון נשאר על השולחן וגם ללא חיבור לטלפון כלל - אחד הדברים הבודדים שהאפל ווטש ממשיך לעשות היטב במצב Stand Alone.

 

אפליקציית הכושר קוראת לכם לקום ולהתעמל אפליקציית הכושר קוראת לכם לקום ולהתעמל צילום: נמרוד צוק

 

השעון מגיע עם שתי אפליקציות כושר מובנות: הראשונה פועלת ברקע ומספקת למשתמש מידע שוטף על המרחק שהלך, מספר הקלוריות שהוא שרף ומשך הזמן היומי שהוא העביר בהליכה ובאימון, לצד נוטיפיקציות שאמורות לעזור לו לפתח הרגלים יומיומיים בריאים – לאחר זמן מספיק ללא תנועה, לדוגמה, השעון יציע לך לקום ולעמוד או ללכת במשך דקה, ואם המשתמש לא עמד ביעד שריפת הקלוריות היומי שקבע לעצמו הוא יזכה בנזיפה.

 

האפליקציה השניה מיועדת לסייע באימונים, והיא מאפשרת לבחור תוכניות שונות כגון "הליכה בחוץ" או "אופני כושר", לקבוע יעדי קלוריות או זמן ולקבל בסוף האימון דיווח על התוצאות. הנתונים נשמרים באפליקציית הכושר של האייפון (Activity App) לתכנון ומעקב מתמשכים אחר האימונים והמצב הגופני. אפשר להוריד אפליקציות כושר נוספות לשימושים מתקדמים או ספציפיים יותר ולחבר את המכשיר באמצעות בלוטות' להתקני כושר אחרים.

 

אפליקציות ושימושים נוספים

 

לאפל ווטש יש אלפי אפליקציות, אבל בשלב זה קצת קשה להגיע לחלק גדול מהן - החברה לא יצרה חנות אפליקציות נפרדת עבור השעון ואפילו לא איזור נגיש משלו בתוך החנות המרכזית, אם כי יש קולקציה רחבה למדי של אפליקציות מומלצות על ידי החברה, ממוינות לפי קטגוריות, וניתן לראות עבור כל אפליקציית אייפון האם היא מציעה גם אפליקציית שעון תואמת.

 

נגן המדיה של השעון נגן המדיה של השעון צילום: נמרוד צוק

 

סט האפליקציות הבסיסי של השעון כולל קריאה ומשלוח הודעות סמס (ניתן לענות בהודעות מוכנות מראש, בהכתבה קולית או בהודעה קולית מוקלטת), אפליקציה שיחות שמאפשרת לקבל ולהוציא שיחות - מהשעון עצמו או בהעברה לטלפון, אפליקציית מייל (לקריאה ומיון בלבד, ללא אפשרות מענה), אפליקציית לוח שנה המסתנכרת עם יומני המשתמש אבל מיועדת גם היא לקריאה ותזכורות בלבד, אפליקציית מפות וניווט שימושית למדי, נגן מוזיקה שמאפשר לשלוט בזה של האייפון ומתפקד גם כנגן עצמאי (עם אוזניות בלוטות'), אפליקציית שלט רחוק לשליטה באפל TV ובנגן אייטיונס שעל המחשב, ואפליקציות לקבלת עדכוני מניות ומזג אוויר.

 

אפליקציית השעון המרכזית (שמתפקדת כמסך הבית) מציעה יכולות התאמה אישית נרחבות – אפשר לבחור בין סגנונות שונים של שעונים דיגיטליים ואנלוגיים לשנות את המראה שלהם והמידע שיוצג. אחת הפונקציות המרכזיות של המכשיר, שירות התשלומים אפל פיי, עדיין לא זמין בישראל, אבל ישנה אפליקציית ארנק כרטיסים דיגיטליים שעשויה להיות שימושית.

 

מבין האפליקציות מצד ג', את חלקן מצאנו שימושיות (כמו אפליקציית החדשות של הניו יורק טיימס או שזאם), חלקן מיותרות לגמרי (למשל האפליקציות של אמזון או אינסטגרם) ונופלות קרבן למגבלות המכשיר, וחלקן פשוט לא עובדות, כמו האפליקציה של סקייפ. ללא מעט אפליקציות מרכזיות, כמו אלו של גוגל ופייסבוק, אין בשלב זה אפליקציות שעון תואמות – אבל אם הן מותקנות על הטלפון, ניתן לקבל את הנוטיפיקציות שלהן גם על מסך השעון.

 

ביצועים וחיי סוללה

 

מבחינת מהירות הפעולה האפל ווטש עושה עבודה מצוינת - הכל נטען מהר ועובד חלק ואף אחד משלבי ההתקנה והתפעול לא הרגיש איטי או ארוך מדי, מלבד היציאה ממצב חסכון באנרגיה שאורכת יותר מדקה, במקום כמה שניות כפי שציפינו. עם זאת, חלק מהאפליקציות החיצוניות עדיין נתקעות וסובלות מבאגים טורדניים.

 

חיי הסוללה, מצד שני, היו אכזבה גדולה: שעון הוא משהו שמרבית האנשים יעדיפו להשאיר על היד כמה שיותר בין טעינות, והאפל ווטש החזיק במקרה הטוב כ-15 שעות ובמקרה הפחות טוב הסוללה התרוקנה אחרי שלוש שעות בלבד. הטעינה, מצד שני, מהירה מאוד (כ-15-20 דקות להטענה מלאה) והמטען המגנטי נוח מאוד לשימוש.

 

המטען המגנטי של השעון המטען המגנטי של השעון צילום: נמרוד צוק

 

סיכום ואלטרנטיבות: צעד בכיוון נכון

 

אם נשים בצד את שאלות הצורך והמחיר, האפל ווטש הוא מוצר נהדר - מעוצב היטב, נעים לשימוש ומציע מגוון יכולות רחב, ומצליח להתמודד בצורה טובה למדי עם האתגרים המובנים ברעיון השעון החכם. החסרונות העיקריים הם חיי סוללה מאכזבים וממשק משתמש פחות אינטואיטיבי מכפי שהייתם מצפים ממוצר של אפל.

 

מצד שני, האפל ווטש הוא מוצר יקר מאוד - הן ביחס לשעונים חכמים אחרים והן בהתחשב בכך שמדובר בעיקר באקססורי לאייפון. כשעון כושר הוא מציע ערך מוסף גדול, ובמצבים מסוימים כמו נהיגה או ישיבה בשיעור יש יתרון ממשי באפשרות להפעיל את אפליקציות האייפון כשהמכשיר בתיק - אבל במרבית המקרים, לא מצאנו בכך תועלת רבה.

 

בשורה התחתונה, האפל ווטש עשוי להיות קניה טובה עבור מי שגם כך היה מוציא סכום דומה על שעון רגיל ברמת מחיר דומה, ומוכן להטעין אותו פעם ביום ולקבל יכולות של שעון חכם, אחד הטובים שישנם כרגע בשוק - או למי שחייו אינם חיים מבלי להחזיק במוצר המגניב האחרון מבית אפל. אם הוא יצליח להפוך את השעון החכם לפריט שכל אדם שני נוהג להחזיק - לדעתנו, התשובה בשלב זה שלילית.

 

שעון אפל הועבר ל"כלכליסט" באדיבות חנות iStore

בטל שלח
    לכל התגובות
    x