$
אינטרנט

חיפוש בגוגל גורם לכם לחשוב שאתם חכמים יותר ממה שאתם באמת

מחקר מקיף של אוניברסיטת ייל גילה כי גם החכם באדם עלול לקבל תחושת ביטחון מזויפת בנוגע לידיעותיו בנושא מסוים - אם נעזר במנועי חיפוש. לדבריהם, המוח שלנו מתייחס לרשת כשותף שמרחיב את היקף הידע ולא מבדיל בין ידע קיים וידע פוטנציאלי

עומר כביר 15:0606.04.15
חיפוש אחר מידע ברשת יוצר בקרב המשתמש אשליה שלפיה הגישה למידע חיצוני מסוג זה שקולה לידע "שנמצא בתוך ראשו" ומוביל לתפיסה שלפיה יש לו יכולת להשיב על שאלות גם בנושאים שאינם קושרים לנושא החיפוש שלו. כך עולה ממחקר שערכו חוקרים מאוניברסיטת ייל, שמבוסס על תשעה ניסויים שביצעו.

המחקר הועלה לרשת בשבוע שעבר, לקראת פרסום בדפוס בכתב העת המדעי של האגודה האמריקנית לפסיכולוגיה (APA).

 

המחקר שערכו השלושה מורכב מניסויים שונים שבהם נתבקשו חצי מהנבדקים לחקור נושאים שונים ברשת, ואז להשיב על שאלות שנוגעות לידע שלהם. בניסוי אחד התבקשו הנבדקים, שגויסו ותופעלו באמצעות פלטפורמת Mechanical Turk של אמזון, לבצע חיפוש מקוון כדי להשיב על שאלות כמו "איך נוצרות סופות טורנדו?” או "למה יש יותר הוריקנים אטלנטיים באוגוסט ובספטמבר?". החצי השני התבקש להשיב על אותן שאלות ללא ביצוע חיפוש ברשת.

 

איך נוצר טורנדו? איך נוצר טורנדו?

 

לאחר מכן נדרשו כל הנבדקים להשיב על השאלה "באיזו מידה אתה יכול להשיב על שאלות מפורטות בנושאים דומים לאלו?” בסולם של 1 (במידה גרועה מאוד) עד 7 (במידה טובה מאוד). הנבדקים שהורשו לבצע חיפוש מקוון דירגו את יכולתם במידה גבוהה משמעותית מאלו שלא ביצעו חיפוש, עם ציון ממוצע של 3.61 לעומת 3.07.

 

הרשת יודעת? אני יודע!

 

בגרסה אחרת של הניסוי הוסף בתחילתו שלב חדש שבו התבקשו הנבדקים לדרג את יכולתם להשיב על שאלות בנושאים דומים גם לפני המעבר לשני השלבים הבאים. כן, הממוצע של שתי הקבוצות בשלב הראשון היה זהה - 3.21. בשלב האחרון, בהערכה העצמית החוזרת, הנבדקים שהורשו לבצע חיפוש העניקו לעצמם ציון ממוצע של 3.63 לעומת 3.15 שהעניקו לעצמם הנבדקים שלא ביצעו חיפוש.

 

בגרסה נוספת, בשלב האחרון הוצגו לנשאלים שבע תמונות MRI עם אינדיקציות לרמות שונות של פעילות מוחית, ובמקום לדרג את התשובה לשאלת ההערכה העצמית בסולם של 1 עד 7 הם התבקשו לבחור את תמונת ה-MRI שלתפיסתם רמת הפעילות המוחית שמוצגת בה היא הקרובה ביותר לזו שלהם באותם נקודה. וגם כאן, נבדקים שהורשו לבצע חיפוש ברשת העריכו את היכולות שלהם בצורה גבוה משמעותית מאלו שלא ביצעו חיפוש (ציון ממוצע של 4.66 לעומת 4.12).

 

המוח שלכם לא יודע להבדיל בין ידע קיים וידע פוטנציאלי המוח שלכם לא יודע להבדיל בין ידע קיים וידע פוטנציאלי צילום: shutterstock

 

החוקרים חזרו על ניסוי זה מספר פעמים, תוך שינוי תנאי המחקר, השאלות שהוצגו, ניסוח השאלות ועוד כשבכל המקרים התוצאה הייתה זהה: נבדקים שהורשו לחפש ברשת העריכו את הידע שלהם או את היכולת שלהם להשיב עצמאית על שאלות לא קשורות במידה רבה יותר מאשר נבדקים שלא הורשו לבצע חיפוש.

 

כישלון סיסטמטי במוח

 

"במובנים רבים, המוח שלנו מתייחס לאינטרנט כשותף שמרחיב את היקף הידע שאליו יש לנו גישה", כתבו החוקרים. “תוצאות ניסויים אלו מצביעות על כך שחיפוש ברשת יכול לגרום לכישלון סיסטמטי בזיהוי המידה שבה אנו נשענים על מקור ידע חיצוני. חיפוש הסברים ברשת מרחיב את תחושת הידע העצמי שלנו לגבי תחומים שאינם קשורים לנושא החיפוש". במילים אחרות, המוח מתקשה להבדיל בין ידע קיים וידע פוטנציאלי.

 

לדברי החוקרים, לא מדובר בתופעה חדשה שייחודית לרשת, אך היקף השימוש באינטרנט הוביל להתרחבות משמעותית שלה. “לפני האינטרנט, לא היה מאגר מידע חיצוני דומה בכזה סדר גודל", הם מזכירים. “אנשים הסתמכו על מקורות מידע פחות מיידיים ונגישים, כמו ספרים, או על בני אדם אחרים. מנגד, האינטרנט נגישה כמעט תמיד, ניתן לחפש בה ביעילות והיא מספקת משוב מיידי. מסיבה זו, הרשת יוצרת אשליית ידע חזקה בהרבה".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x