$
חדשות טכנולוגיה

פאנאיה מרעננה נמכרה תמורת 200 מיליון דולר

קרן IGP, שהתהדרה בחזון של בניית חברות גדולות, תסתפק בסיבוב מהיר שיניב לה רווח של 30 מיליון דולר ומוכרת את פאנאיה לתאגיד הודי

אסף גלעד 09:1916.02.15
חברת הסטארט־אפ הישראלית פאנאיה (Panaya Software) נמכרה אתמול תמורת 200 מיליון דולר לתאגיד מערכות המידע ההודי אינפוסיס. כך הופכת ישראל למרכז פיתוח טכנולוגי לא רק עבור חברות אמריקאיות כמו אפל ואינטל וחברות ממזרח אסיה כמו סמסונג הקוריאנית ווואווי הסינית, אלא גם עבור הענקית ההודית אינפוסיס, שנסחרת בניו יורק לפי שווי של 44 מיליארד דולר.

מדובר באקזיט מספק לחברה הוותיקה, אם כי הוא לא גדול, ודאי לא כזה שיגרום לקרנות המושקעות בו בנצ'מרק, באטרי והאסו פלטנר לצאת מגדריהן לאחר שהשקיעו 38 מיליון דולר.

 

חיים שני חיים שני צילום: עמית שעל

 

מלבד, אולי, חיים שני ומשה ליכטמן, שעשו סיבוב לא רע, ובמידה מסוימת על חשבון המשקיעים האחרים שאחזקתם בחברה דוללה עם כניסתם של השניים רק לפני שלושה חודשים. לפי הערכה, קרן Israel Growth Partners (IGP) של שני, לשעבר מנכ"ל האוצר, וליכטמן, לשעבר מנכ"ל מרכזי הפיתוח של מיקרוסופט בישראל, נכנסה להשקעה של 20 מיליון דולר בחברה רק לפני שלושה חודשים לפי שווי של כ־100 מיליון דולר. אקזיט שכזה מהווה הכפלה של שווי מניותיה של החברה בתוך שלושה חודשים בלבד: לפי הערכות על השקעה של 20 מיליון דולר תקבל הקרן כ־50 מיליון דולר.

 

האקזיט רחוק מהחזון של החברה לשנים רבות

 

אמנם הסיבוב של ליכטמן ושני נאה, אך הוא עומד בסתירה מסוימת לחזון שהתוו השניים עם גיוס הקרן. שני וליכטמן גייסו את IGP, קרן בהיקף של 160 מיליון דולר, ממשקיעים מוסדיים גדולים כמו כלל, לאומי ודיסקונט מתוך חזון להשקיע בחברות סטארט־אפ בינוניות עשרות מיליוני דולרים ולתמוך בהפיכתן לחברות גדולות ועצמאיות. בפועל קרה ההפך: במקום השקעה לזמן רב ואקזיט אדיר ממדים, נמכרה פאנאיה שלושה חודשים לאחר הגיוס של IGP ובסכום ממוצע.

 

ובכל זאת, האקזיט של הקרן עומד בכמה תנאים שמספקים את שני וליכטמן: הוא מוכיח למשקיעים המוסדיים כי ניתן לייצר אקזיט מהיר בהייטק ולהרוויח ממנו סכום גבוה פי 2–3 בתוך כמה חודשים. בנוסף, פאנאיה נמכרת כיחידה עסקית של רווח והפסד ולא משמשת רק כמרכז פיתוח, מה שמקל על שני וליכטמן להיפרד מההשקעה בטעם טוב.

 

החברה גייסה 58 מיליון דולר בתשע שנים

 

פאנאיה גייסה 58 מיליון דולר מהיווסדה לפני תשע שנים. המשקיעה הגדולה בחברה היא בנצ'מרק, שמחזיקה בכ־25%–30% מהמניות ותזכה להחזר של 50–60 מיליון דולר. הקרנות באטרי והאסו פלטנר צפויות להכניס עשרות מיליוני דולרים.

 

שני בעלי מניות אחרים הקטינו את חלקם בחברה עם השנים: המשקיעה הראשונית קרן ג'מיני, שבחרה לא להמשיך להשקיע בחברה לאחר המשבר הפיננסי של 2008. לפי הערכות, היא תקבל מיליונים בודדים על השקעתה בחברה, שנאמדת ב־2.5 מיליון דולר. משקיע נוסף הוא פויו זבלודוביץ', שמכר את כל אחזקותיו בחברה ב־6 מיליון דולר לקרן האסו פלטנר, כך על פי חברת המחקר IVC.

 

פאנאיה נוסדה ב־2006 והיא אחת מחלוצות הענן בישראל. היא פיתחה שירות לארגונים גדולים המאפשר להם לנהל דרך הרשת שדרוג תוכנות ארגוניות כגון SAP ואורקל. השירות חוסך להם ולענקיות התוכנה את הצורך לנהל את התהליך מקרוב וכך חוסך מיליוני דולרים ללקוחותיה, ובהם טויטה, מרצדס וסימנס.

 

החברה נוסדה בידי מתי כהן ויוסי כהן, מי שניהל את החברה עד 2013, וצמחה כחברה הבנויה על מנגנון שיווק מרחוק, בין שבאמצעות האתר ובין שבשיחות טלפון. לפני כשנתיים נקלעה החברה למשבר תזרימי עם ההבנה שמערך המכירות צריך לכלול גם נציגי מכירות מקומיים. המנכ"ל יוסי כהן פרש מהחברה ובמקומו מונה לתפקיד דורון גרסטל.

 

כחלק מהתחלופה, ביקש גרסטל לשנות את דרכה של החברה ולפתח מוצר נוסף המייעל עדכונים ופיתוחים. החברה עברה כמה גלי פיטורים וגיוסים מחדש, וכיום היא מעסיקה 160 איש שיהפכו לעובדי אינפוסיס. 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x