$
חדשות טכנולוגיה

אובמה: "האינטרנט הוא שלנו, האירופאים לא יכולים להתחרות"

נשיא ארצות הברית תקף את האיחוד האירופי בטענה שהאיחוד אינו באמת מנסה להגן על האזרחים מפני גוגל ופייסבוק, אלא פועל מטעמים מסחריים והרצון לקדם ולעודד חברות מקומיות

עומר כביר 13:3215.02.15

"היחס של האיחוד האירופי לענקיות טכנולוגיה כמו גוגל ופייסבוק נובע לעתים ממניעים מסחריים" – כך אומר נשיא ארה"ב, ברק אובמה, בראיון לקארה סווישר, עורכת ומייסדת אתר חדשות הטכנולוגיה הנחשב re/code. 

בראיון, הנשיא שלל את התפיסה הרווחת לפיה האיחוד פועל על מנת להגן על זכויות האזרחים כנגד התאגידים הגדולים. “יש מדינות כמו גרמניה, שלאור ההיסטוריה שלה עם השטאזי, מאוד רגישה לסוגיות של זכויות אזרח ופרטיות", אמר אובמה בראיון בסוף השבוע. “אבל לפעמים ספקי השירותים שלהן, שלא יכולים להתחרות בשלנו, מנסים להציב מחסומים שימנעו מהחברות שלנו לפעול שם ביעילות. האינטרנט הוא שלנו. החברות שלנו יצרו אותו, הרחיבו אותו, שכללו אותו, באופן שהאירופאים לא יכולים להתחרות בו. ולפעמים מה שמוצג כמו תפיסות נעלות נועד למעשה לקדם את האינטרסים המסחריים שלהם".

 

"המידע שלך נמצא בבעלותך"

 

הראיון נערך מיד לאחר כנס האבטחה והפרטיות שערך הנשיא באוניברסיטת סטנפורד. בכנס, אובמה הודיע על השקת הרפורמה הנרחבת שלו במעמד הניתן לסוכנויות הביון ומוקדם יותר באותו הכנס, מנכ"ל אפל טים קוק הודיע על שיתוף פעולה נרחב בין אפל והממשל האמריקאי בנוגע לתשלומים ופרטיות.

 

ברק אובמה, נשיא ארצות הברית ברק אובמה, נשיא ארצות הברית צילום: איי פי

 

אובמה התייחס גם לעמדתו בנושא הפרטיות וההגנה על המידע. “אני חושב שהמידע שלך נמצא בבעלותך, והמידע שלי נמצא בבעלותי. אני חושב שהמידע הבריאותי והפיננסי שלנו נמצא בבעלותנו. אני חושב שבתחום הזה לפעמים, למרבה האירוניה, נוצרים חיכוכים ביני לבין עמק הסיליקון. אנשים מאוד אוהבים לדבר על חדירה של הממשלה לפרטיות, אבל חלק מהמודלים המסחריים שנוצרו הם די פולשניים בעצמם".

 

לדברי הנשיא, בשורה התחתונה סוגיות הפרטיות הן שאלה של שקיפות. “אנשים צריכים לדעת מראש מה קורה", הוא אמר. “הםצריכים לדעת איך משתמשים במידע שלהם. צריך שקיפות גדולה יותר לגבי האפשרות שמידע יועבר לגורמי שיווק ומכירות חיצוניים. ככל שנהיה יותר שקופים, כך יהיו לצרכנים יותר אפשרויות".

 

בנוגע לריגול של ה-NSA אחרי אזרחי המדינה והעולם, פרשייה שנחשפה במסמכים שהדליף אדוראד סנודן, אמר אובמה שהתגובה האיטית של הממשל יצרה מתחים בין הבית הלבן לעמק הסיליקון. “התוצאה הייתה מאוד הרסנית... בין השאר מכיוון שהייתה השפעה על השורה התחתונה של החברות".

 

הוא הוסיף: "זה עולם של רשת גלובלית, וזה מאוד מאתגר. היכולות שלנו לאסוף מידע הן כיום כל כך גדולות, ומסורתית לא היו מגבלות שמנעו מקהילת המודיעין לאסוף מידע מחוץ לגבולות ארה"ב. אז מה שקרה בסוף הוא שבמדינות כמו גרמניה, הייתה לזה השפעה עצומה לא רק על היחסים בין הממשלות אלא גם על היחסים העסקיים. אני חושב שעשינו התקדמות עצומה ביצירת איזון גדול יותר בין ביטחון לאומי לפרטיות".

 

אובמה גם התייחס לנושא ההצפנה - בחודשים האחרונים כמה חברות, ובראשן אפל וגוגל, החל להטמיע במערכות ההפעלה שלהן כלי הצפנה שמונעים מאותן חברות כל יכולת לקרוא את המידע המוצפן שמצוי על המכשירים, וכך למעשה למנוע ממשלות ומגופי אכיפת חוק את האפשרות לזמן מידע אישי דרכן - כי בפועל, לחברות אין גישה למידע. מהלך זה עורר ביקורת רבה מצד גורמים בממשל, אשר טענו שהחברות מסייעות בפועל לטרוריסטים ולפושעים.

 

אבל למרות הביקורת, הנשיא אמר כי הוא מבין החברות ביצעו את המהלכים האלו. “אני חושב שהן מגיבות כראוי לדרישת השוק. אמריקאים צריכים ליהנות מהצפנה חזקה, כמו זו שיש לי ולמשפחתי. ואולם, אני מזדהה עם רשויות אכיפת החוק כי אני יודע תחת איזה לחץ הן נמצאות. גם האנשים שרוצים הצפנה חזקה גם רוצים הגנה מטרוריסטים".

 

הפריצה לסוני? לא מעשה מלחמה

 

אובמה התייחס גם למתקפת ההאקינג רחבת ההיקף נגד סוני. “לא מדובר במעשה מלחמה, אבל לתפיסתי מדובר במעשים חמורים של פגיעה ברכוש. כשמדובר בפושע שנתמך על ידי מדינה, זו בעיה. קוריאה הצפונית לא טובה בזה במיוחד, אבל תראו איזה נזק היא גרמה. סין ורוסיה מאוד טובות. איראן טובה. יש לנו יכולות מצוינות, אבל יש עוד מדינות שגם להן יש יכולות מצוינות".

 

 

הנשיא הזהיר: "אנחנו מאוד פגיעים. התחלנו במאמצים לשפר את ההגנות על תשתיות קריטיות. אחד האתגרים הוא שהרבה מהתשתיות האלו נמצאות במגזר הפרטי. חייבים לקשור את החברות האלו ביחד כדי שהן יעבוד ביעילות גדולה יותר. אחד האתגרים הגדולים ביותר הוא שמספיק שתהיה חולייה חלשה אחת. יכולות להיות תשע חברות עם פרוטוקולים מצוינים, מערכות אימות, מה שתרצי, ואז אחת לא עושה עבודה טובה והוכפת את כל המערכת לחדירה".

 

הנשיא התייחס גם בהרחבה לצורך של הממשלה להשקיע בלימודי מחשבים ותכנות. “היתרון שלנו ישחק אם לא נקבל החלטות טובות כיום", הוא אמר. “אנחנו חייבים ללמד את הילדים שלנו מתמטיקה ומדע, ולא מדובר רק בקומץ ילדים. אלו צריכים להיום כולם, כולם צריכים ללמוד לתכנת מגיל צעיר".

 

אובמה סיפר שהוא מעודד את בנותיו, סשה ומאליה, ללמוד תכנות, אבל הן לא הביעו עניין. “אני חושב שהן התחילו קצת מאוחר מדי", הסביר. “מה שצריך לעשות זה להתחיל ללמוד את זה ביחד עם ה-ABC והצבעים".

 

הנשיא גם התייחס לצורך להגדיל את הגיוון באוכלוסיית תעשיית ההייטק. "חלק מהבעיה היא גם שמערכת החינוך שלנו לא עושה עבודה טובה בתחום. חלק ממה שקורה הוא שאנחנו לא עוזרים לבתי הספר ולמורים ללמד את זה בצורה מעניינת. כשלחלק מהאוכלוסייה – בנות, אפריקאים-אמריקאיים או מיעוטים אחרים – אין מודלים לחיקוי בתחומים האלו, הם מרגישים שהתחומים האלו לא פתוחים עבורם".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x