$
דו"ח טכנולוגי

דו"ח טכנולוגי

בודד? שלם לי ואהיה אהובתך הווירטואלית

שירות מקוון לאנשים בודדים מתחזה לבני זוגם כדי שסביבתם החברתית לא תדע כמה רע מצבם, עד כמה באמת תרמה פייסבוק לכלכלה העולמית ולמה התכוון ברק אובמה כשהבטיח להפוך את המרחב המקוון לבטוח יותר

יוסי גורביץ 15:1621.01.15

השירות העצוב ביותר ברשת

 

בודדים? אף אחד לא חפץ באהבתכם? הסביבה מלחיצה אתכם בעניין? יש פיתרון טכנולוגי מוזר. קוראים לו "חברה בלתי נראית".

 

העקרון פשוט למדי. אתם משלישים לשירות 25 דולר מדי חודש והוא ישלח לכם מסרונים ותמונות כדי שתוכל להעמיד פנים שיש לכם בת זוג. השירות זמין לשני המינים כאחד; נשים יכולות להירשם לשירות המקביל, "חבר בלתי נראה".

 

מייסד החברה, מת'יו הומאן, אפילו זכה בפרס בתחרות סטארט-אפים בסנט לואיס. השירות אינו מופעל על ידי בוטים, אלא על ידי בני אדם. לא בטוח שאותו האיש ישיב לכם פעם אחר פעם ויעמיד פנים שהוא מאוהב בכם, אבל בהתחשב בכך שלחברה יש כוח אדם מצומצם, סביר שתוך זמן לא רב כל האנשים שיושבים במשמרת שם כבר ילמדו להכיר אתכם.

 

נרשמים לשירות? אנחנו מנחשים שאלו המצעים שלכם נרשמים לשירות? אנחנו מנחשים שאלו המצעים שלכם

 

תשמור האלה ותציל: יש פה כמה בעיות חברתיות זועקות. ראשית, היא הלחץ שמופעל על הרווקים: מחקר שנערך לפני כמה שנים הראה ש-20% מהבגירים בעולם אינם נמצאים במערכת יחסים סדורה ויציבה. מוזר שיש כזה לחץ מצד החברה להתחבר זוגות-זוגות, שנוצר ביקוש אמיתי למערכות יחסים מזויפות.

 

שנית, שהכלכלה הדיגיטלית התרחבה עד כדי כך שכעת היא מציעה עבודות פח כאלה. יושבת עכשיו (כנראה באיזה מרתף בסנט לואיס) קבוצה של אנשים שיש להם כשרון כתיבה, וכנראה גם אמפתיה, אבל המצב הכלכלי דרדר אותם לנקודה שבה אין להם ברירה אלא לזייף רגש תמורת תשלום. זונות מוכרות את גופן; המסכנים האלה מוכרים את הרגש שלהם. מה יקרה כשהם יצטרכו להביע רגש אמיתי? האם הם יגלו לזוועתם שאת מה שהם אומרים לחברה שלהם, הם כבר כתבו באיזה מסרון? 

 

שלישית, שלדברי הומאן, חלק ניכר מהאנשים שמשתמשים בשירות הם הומוסקסואלים שהמשפחות שלהם שמרניות להחריד וצריכים את השירות הזה כדי שאף אחד לא יחשוד.

 

גורילה בעיני עצמה

 

לפייסבוק יש כ-1.3 מיליארד משתמשים, (300 מיליון מהם מזויפים, פלוס מינוס) והיא הכניסה בשנה שעברה 12 מיליארד דולר בערך - אבל זה לא מספיק לה. החברה טוענת כעת שהיא המעצמה הכלכלית שמזיזה את חייכם. לטענת האנשים של מארק צוקרברג, ההשפעה הכלכלית שלה שוות ערך לזו של פורטוגל: היא אחראית ל-227 מיליארד דולר שמגולם בהשפעה כלכלית גלובלית וללא פחות מ-4.5 מיליון משרות ברחבי העולם.

 

איך זה קרה? ובכן, שריל סנדברג, סמנכ"לית התפעול של החברה, טוענת שפייסבוק אחראית לכך שאנשים קונים סמארטפונים. היא אמרה את זה ברצינות. היא הולכת לומר את זה בפורום בדאבוס בקרוב. אוי.

 

"אני רוצה לקנות אייפון 6 כדי לגלוש בפייסבוק ממנו", אמר אף אחד, אף פעם "אני רוצה לקנות אייפון 6 כדי לגלוש בפייסבוק ממנו", אמר אף אחד, אף פעם צילום: בלומברג

 

נאמר זאת כך: המדור הזה מתעד את עלייתם של הסמארטפונים מזה שבע שנים בערך. פייסבוק, כאפליקציה סבירה לסמארטפון, היא משהו של ארבע השנים האחרונות. אני לא מכיר אנשים שרוכשים סמארטפונים בשביל פייסבוק. הם משתמשים בהם להמון דברים: לוח שנה, תזכורות פעילות, מיילים, שלל סוגים של מסרונים, מצלמה מהירה, מפות גוגל. וכן, גם לפייסבוק. אי אפשר לומר שאין אנשים שאומרים לעצמם "המממ, אני צריך טלפון חדש כדי לכתוב יותר בפייסבוק" כי במדגם של 1.3 מיליארד, בטוח יש כאלה. אבל לומר שהם כוח כלכלי? בואו נהיה רציניים.

 

פייסבוק עשתה מספר נסיונות להשיק סמארטפון משלה. הם נכשלו אחד-אחד. הנסיון שלה ליצור חצי-מערכת-הפעלה שתתלבש על אנדרואיד היה כשלון קטסטרופלי. אנשים קונים סמארטפונים, וכן, הם שמים עליהם את פייסבוק, אבל לא זו הסיבה. כלכלנים לגלגו על הטענות של סנדברג, אבל זה כנראה לא יפריע לה לחזור עליהן, כי הקשר בין פייסבוק והאמת היה תמיד רופף למדי.

 

לך בעקבות הכסף

 

המשפט של רוס אולבריכט, המואשם בהיותו "הפיראט האיום רוברטס" האט משמעותית בימים האחרונים, כאשר עורך הדין שלו מנסה למצוא מישהו אחר שעשוי להיות ה"פיראט האיום רוברטס" קרי המפעיל של אתר הסמים הבלתי חוקי סילק רוד.

 

וכאילו אם לא היו להגנה של אולבריכט די צרות, מגיע כעת חוקר אבטחה פרטי ואומר שהסבירות שאולבריכט הוא לא "הפיראט האיום" נמוכה. איך הוא יודע? הוא עקב אחרי הביטקוינים של אולבריכט, וגילה ש-20% מהם קשורים לסילק רוד.

 

סכנה גם לפושעים. ביטקוין סכנה גם לפושעים. ביטקוין צילום: בלומברג

 

כפי שכבר ציינו, בניגוד לסתם שטר של דולר או יורו, כל עסקה שמתבצעת בביטקוין, נכנסת להיסטוריה של המטבע הספציפי הזה. וההיסטוריה הזו רשומה ואפשר לראות אותה. הדבר הזה הוא המקבילה של כל שטר של 10 דולר שמחליף ידיים בסמטה בבולטימור, שסוחר הסמים רושם עליו ממי קיבל אותו ולמה הוא שימש. המטבע מספר כל מה שעבר עליו בדרך. 

 

הבעיה של אולבריכט היא שאם חוקר אבטחה פרטי יכול לעשות את זה, גם הממשלה שעצרה אותו יכולה לעשות את זה. זו, יש לציין, בעיה של ביטקוין בכלל. יכול להיות שהעובדה הזו היא שדוחפת את המחיר שלו כלפי מטה: שיעור עצום של המשתמשים בו עושים בו שימוש בלתי חוקי - והם מתחילים לקלוט שהם מקלידים את כתב האישום שלהם.

 

קצרצרים

 

1. אובמה נשא אמש את הנאום השנתי על מצב האומה. בין שאר הדברים שאמר שם, הוא התחייב להפוך את המרחב המקוון לבטוח יותר. הבעיה היא שהדרך של ממשלות להפוך משהו ל"בטוח יותר" היא לחסל את הפרטיות שלנו. ארגוני שמירת הפרטיות כבר הביעו מחאה על הכוונה של האח הגדול האמריקאי לקחת עוד קצת סטרואידים, כשהוא מבטיח שאמנם מדי פעם אנחנו חוטפים ממנו כאפה תוך כדי אימונים אבל שכשיגיע הבריון השכונתי, הוא יראה לו. לא, תודה. בינתיים, חטפנו ממך הרבה יותר. 

 

אובמה ישמור עליכם? ובאיזה מחיר? אובמה ישמור עליכם? ובאיזה מחיר?

 

2. הסוכנות למלחמה בסמים של ארה"ב, ה-DEA, תשלם לאזרחית אמריקאית פיצוי של 134,000 דולר, לאחר שהסוכנות התחזתה לה בפייסבוק כדי ללכוד סוחר סמים כלשהו. הסוכנים השתמשו במידע שהיה על הסמארטפון של האזרחית, במה שהיה ככל הנראה חיפוש בלתי חוקי, כדי לבנות לה דף פייסבוק מזויף ואמין. כמקובל במקרים כאלה, הממשלה העדיפה לשלם לה הרבה כסף ולא להגיע למצב שבו בית המשפט יצטרך לפסוק אם המהלכים שלה היו חוקיים, כנראה משום שהם לא היו. איך אמר הנרי קיסינג'ר? "את הבלתי חוקי אנחנו עושים מיד, הבלתי חוקתי מצריך יותר זמן".

 

3. אחד הפשעים הנפוצים בעולם הוא גניבה של מחשבים. על פי נתוני משטרת בריטניה, לפטופ נגנב בממלכה המאוחדת כל 53 שניות. מה עושים במצב כזה? קודם כל מוודאים שהוא אכן נגנב ולא שכחתם אותו איפשהו, ואחר כך מתחילים בפעולות מנע: מתקשרים למשטרה ולביטוח (בישראל, מתקשרים למשטרה כדי שיהיה ביטוח, ולא מצפים לשום דבר אחר), ואחר כך מתחילים למחוק מרחוק הכל. מתנתקים מכל חיבור שיש לכם ומחליפים סיסמאות - להכל. אחר כך עוקבים אחרי כל תנועה חשודה במשך כמה שבועות, ומתאבלים. אין הרבה מה לעשות מעבר לזה.

 

4. קסום ומהפכני: בשנת 79 התפרץ הר הגעש ווזוב וקבר באפר לוהט שתי ערים רומאיות, פומפיי והרקולנייאום. כולם מכירים את פומפיי, הרבה בזכות ציורי הקיר הפורנוגרפיים, אבל הרבה חוקרים ריירו דווקא על הרקולנייאום, כי שם נמצאה ספריה. אי אפשר היה לקרוא את המגילות שבה, כי הן הפכו למאובנים ונסיון לפתוח אותן היה הורס אותן, אבל עכשיו מדענים מתחילים לקרוא את הטקסט באמצעות טכנולוגיית רנטגן חדשה. יהיה מעניין. 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x