$
הייטק והון סיכון

הכיסים מתמלאים: שנה מצוינת עברה על קרנות ההון סיכון בישראל

הקרן הרביעית של כרמל ונצ'רס גייסה 194 מיליון דולר, קרן מאגמה גייסה 150 מיליון ו-JVP ביצעה סגירה ראשונה של 160 מיליון. עד סוף השנה, צפויות הקרנות הישראליות לגייס 1.2 מיליארד דולר ולהשקיע בסטארט-אפים חדשים

מאיר אורבך 11:3714.01.15
2014 היתה שנה טובה לא רק לחברות הסטארט-אפ הישראליות אלא גם למשקיעים שלהן שלצד ההחזרים הגבוהים שרשמו הצליחו לגייס מספר רב של קרנות. לפי דו"ח IVC ו-KPMG, שתיים עשרה קרנות הון סיכון ישראליות גייסו 914 מיליון דולר בשנת 2014, הסכום הגבוה ביותר שגויס בשש השנים האחרונות. סכום הגיוס היה גבוה ב-68% מ- 544 מיליון דולר שגויסו בשנת 2013 על ידי 11 קרנות, ו-18% מעל ממוצע שנתי של 777 מיליון דולר בעשור האחרון.
ארבע קרנות הון סיכון ותיקות הצליחו לגייס יותר מ-100 מיליון דולר כל אחת ותפסו נתח כולל של 64% מסך ההון שגויס ב-2014. הקרן הרביעית של כרמל ונצ'רס מקבוצת ויולה גייסה את הסכום הגבוה ביותר - 194 מיליון דולר, קרן מאגמה גייסה 150 מיליון דולר לקרן רביעית בעקבות שורה של אקזיטים מוצלחים, פחות משנתיים אחרי הקמת הקרן הקודמת שעמדה על 110 מיליון דולר. קרן הון הסיכון הירושלמית JVP ביצעה סגירה ראשונה בסך של 160 מיליון דולר, מתוך יעד גיוס של 180 מיליון דולר לקרן השביעית שלה. בנוסף, הקרן השביעית של וינטג' ונצ'רס, קרן המשקיעה בקרנות אחרות, גייסה 144 מיליון דולר, כאשר מחצית מההון של הקרן מיועד להשקעות בישראל.

 

קובי שימנה, מנכ"ל IVC קובי שימנה, מנכ"ל IVC צילום: ענר גרין

 

הקרנות הקטנות מתבגרות 

 

תופעת הקרנות הזעירות (שמגייסות מתחת ל-50 מיליון דולר) היתה להיט בשנים האחרונות לאור חשש של משקיעים רבים שלא לעמוד בהחזרים. קרן קטנה אפשר להחזיר עם אקזיטים לא עצומים ועדיין להנות מהשקעה בחברות ודני ניהול ראויים. ב-2014 נרשמה ירידה בתופעה כנראה בעיקר כי קרנות רבות הבינו שזו תקופה שבה ניתן להשקיע וליצור החזרים נאים.

 

על פי הדו"ח, גייסו מיקרו קרנות הון סיכון סכום מצרפי של 439 מיליון דולר בין 2011 לאשתקד, שהם 14% מסך ההון שגויס על ידי קרנות ישראליות בתקופה זו. מגמת הצמיחה במספר קרנות המיקרו נבלמה חלקית, עם רק שלוש קרנות חדשות שגויסו ב- 2014, לעומת ממוצע של תשע קרנות מיקרו בשלוש השנים הקודמות.

 

"חלון הזדמנויות חיובי יחסית לגיוסי הון סיכון איפשר לחברות ניהול שרצו בכך, להתקדם ממודל מיקרו קרן הון סיכון למודל קרן בטווח הביניים, המאפשר גמישות רבה יותר בביצוע השקעות", הסביר קובי שימנה, מנכ"ל IVC. "בין הקרנות שבחרו להשתדרג נמצאות אמיתי ונצ'רס וגלילות קפיטל, ונאלץ להמתין ולראות אם מיקרו קרנות אחרות יצטרפו למגמה או שמא יבחרו להמשיך ולפעול במודל של קרן מיקרו".

 

המשקיעים מחפשים את הקרנות הישראלית

 

בצד השני של הסקאלה, ניכרת התעוררות של קרנות הון סיכון המשקיעות בשלבים מתקדמים ומאוחרים, בהם חברות בשלבי צמיחה, להן מוצר קיים ושאיפות להרחבת המכירות. לחברות אלו פוטנציאל להתפתח לתאגידים בינלאומיים גדולים והן מקדמות דרישה למימון בשלבים מאוחרים. קומרא קפיטל, שנוסדה על ידי השותפים לשעבר באוורגרין, בועז דינטה וארז שחר, וכן קרן אגאט קוריאה הן שתי דוגמאות לקרנות הפעילות בפלח השוק המתפתח. לפחות חמש קרנות נוספות נמצאות בשלבי גיוס שונים ומיועדות להשקעה בחברות בצמיחה. מעניין לציין שקרנות בקבוצה זו משתמשות במגוון רחב יחסית של מנגנוני השקעה הכוללים מימון ישיר, השקעות הון פיתוח, הלוואות הון ופרייבט אקוויטי.

 

עופר סלע, שותף ב-KPMG סומך חייקין עופר סלע, שותף ב-KPMG סומך חייקין צילום: עמית שעל

 

עופר סלע, שותף בחטיבת הטכנולוגיה ב-KPMG סומך חייקין מסביר: "מספר שיא של חברות פורטפוליו ישראליות מוערכות בשווים של מאות מיליוני דולרים, יחד עם הסנטימנט החיובי בנאסד"ק, מאפשר לקרנות הון הסיכון הישראליות להציג תשואות גבוהות ומקל על הגיוס של הקרנות. התשואה של קרנות הון סיכון בארץ ובעולם בשנתיים האחרונות הינה מהגבוהות שהיו, וכתוצאה מכך משקיעים חדשים מסין ומהשוק המוסדי בישראל מצטרפים למשקיעים המסורתיים בקרנות הון הסיכון הישראליות, כגון קרנות הפנסיה והאוניברסיטאות האמריקאיות".

 

הגיוסים נמשכים

 

ההתפתחות של תעשיית הון הסיכון הישראלית מתועדת בשישה מחזורי גיוס, אשר הגיעו לשיא ב-2000, בה גייסו הקרנות הישראליות 2.9 מיליארד דולר. שפל נרשם בשנת 2003, בה גוייסו רק 64 מיליון דולר. המחזור השישי של הגיוסים בתעשיה אשר החל ב-2011 הסתיים בדצמבר 2014 ונחתם בעליה עם גיוס של 3 מיליארד דולר בארבע שנים. מחזור שביעי שהחל רק לאחרונה, בראשית 2015, כבר נראה מבטיח.

 

"הנתונים שלנו מראים כי 19 קרנות הון סיכון ישראליות נמצאות כרגע בתהליכי גיוס, כולל שש קרנות של שחקנים חדשים לתעשיית הון הסיכון המקומית, והן מבקשות לגייס סכום מטרה מצטבר של כ-1.8 מיליארד דולר" אמרה מריאנה שפירא, מנהלת המחקר ב-IVC. "אנו צופים שרוב הקרנות הללו יגייסו במהלך שנת 2015, ומאמינים שההון שיגוייס יעמוד על כ-1.2 מיליארד דולר עד סוף השנה. כבר ראינו 200 מיליון דולר ראשונים למחזור הנוכחי, בהודעת הגיוס של 83נורת', שהוכרזה בשבוע שעבר", ציינה.

 

בתחילת 2015, ההון הפנוי להשקעות של קרנות הון הסיכון הישראליות עמד על 1.8 מיליארד דולר. מתוך סכום זה, 462 מיליון דולר מוקצים להשקעות ראשונות, ויתר הסכום מוקצה להשקעות המשך.
בטל שלח
    לכל התגובות
    x