$
חדשות טכנולוגיה

הסיכון הבריאותי במפעלי ההייטק: חלקיקי סיליקון

חשיפה גבוהה לחלקיקי סיליקון שחיוניים לתעשיית הננו־טכנולוגיה מאיצה ב־400% את קצב תמותת תאי הגוף ואת התפתחות מחלות לב וכלי דם שונות, כך קובע מחקר שנערך בטכניון

מאיר אורבך 09:2706.01.15

ננו־חלקיקים של סיליקון שמצויים באוויר במפעלי אלקטרוניקה גדולים, עלולים להציב את עובדי תעשיית ההייטק בסכנת חיים יומיומית, כך קובע מחקר חדש של הטכניון ובית החולים רמב"ם. על פי המחקר, ננו־חלקיקים של סיליקון, שאותם נושמים עובדי התעשייה מדי יום ביומו, שכן הם מצויים באוויר במפעלי אלקטרוניקה גדולים, מגדילים ב־400% את קצב תמותת התאים בגוף, מאיצים התפתחות של טרשת עורקים, מחלות לב ומחלות כלי דם.

 

מפעל הייטק מפעל הייטק צילום: צפריר אביוב

 

הסכנה לא מרחפת רק מעל ראשם של עובדי ההייטק. חלקיקי הצורן הננו־מטריים, הממלאים תפקיד חיוני בשוק הננו־טכנולוגיה שעתיד לגלגל כ־3 טריליון דולר בשנת 2020, מצויים גם במערכות רפואיות מתקדמות כגון מנגנונים להחדרת תרופות וגֶנים, מכשירים להדמיה ביולוגית ורפואית, טיפולי אולטרסאונד ומערכות איבחון חדשניות. שימושים אלה מובילים לחשיפה, שהולכת וגדלה, לחלקיקי תחמוצת הצורן, של האוכלוסייה בכללה. כמו כן, מצויים החלקיקים גם במים, באוויר ובאדמה, כל אדם החי בסביבה עירונית מפותחת מכניס אותם לגופו ללא הרף, בעיקר דרך מערכת הנשימה.

 

המחקר, שנערך בטכניון ובמרכז הרפואי רמב"ם בחיפה, על ידי ד"ר לוריין פטריק כשהיתה פוסט דוקטורנטית, בהנחיית פרופסור מיכאל אבירם, מוכיח שחלקיקים אלו משפיעים על התפתחות מחלות לב וכלי דם שמקורן בעיקר בהתפתחות טרשת העורקים.

 

עוד עולה כי החלקיקים הקטנים, שגודלם כ־10 ננו־מטר, המיוצרים בתעשיית ההייטק מזיקים אף יותר מחלקיקים גדולים, זאת משום שהם נספחים ונספגים בקלות רבה יחסית ברקמות הגוף.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x