$
דו"ח טכנולוגי

דו"ח טכנולוגי

סיכום השנה של פייסבוק הציף את הטרגדיות שלכם

מצגת התמונות שפייסבוק הכינה עבורכם לא מתחשבת בדברים האיומים ביותר שקרו לכם השנה - ממקרי מוות במשפחה ועד טראומות אישיות, חברות האינטרנט האמריקאיות מתנגדות למדיניות פוטין ואיראן משיקה את הרשת הפנימית שלה

יוסי גורביץ 12:2828.12.14

היתה לכם שנה רעה? בעסה

 

המעצב אריק מאייר נמנע כמיטב יכולתו מלארגן את קולאז' התמונות השנתי של פייסבוק, כי הוא ידע מה מצפה לו שם. הוא ראה את הקולאז'ים הללו - תחת הכותרת המחניקה מסכרין "היתה שנה נהדרת! תודה שהיית חלק ממנה!" - צץ בכל מקום בפיד שלו והוא קיווה שלו זה לא יקרה.

 

כמובן שזה קרה: צצה בפיד שלו התמונה של בתו, שמתה השנה. מאייר כתב בלב שבור שאכן, האירוע הזה היה לב השנה שלו. פייסבוק, במה שהוא מכנה "אכזריות אלגוריתם בלתי מכוונת", הציפה אותה שוב והחזירה אותו לאירועים. 

 

תמונת סיכום השנה שהציגה פייסבוק לאריק מאייר תמונת סיכום השנה שהציגה פייסבוק לאריק מאייר

 

מאייר, סביר להניח, רחוק מלהיות לבדו. לפייסבוק, אחרי הכל, יש יותר ממיליארד משתמשים ובסיס המשתמשים שלה מוטה כלפי מבוגרים. אז אם מישהו יקר לכם מת השנה, יש סיכוי יותר מסביר שפייסבוק תדחף לכם אותו לפרצוף בלי התראה מוקדמת.

 

היא לא תשאל אתכם אם אתם רוצים את הקולאז' הזה. היא לא תזמין אתכם ליצור קולאז' משלכם. היא פשוט תיצור אותו ותתבע מכם לשתף אותו. כי כאשר אתם משתפים משהו, אתם מזמינים את פייסבוק להציג לכם עוד פרסומת. ובהתבסס על מה שאתם משתפים, להתאים לכם ולחברים שלכם את הפרסומות הבאות. וכשאתם משתפים את הקולאז' הדלוח של פייסבוק, אתם יוצרים תחושת קהילה מזויפת, שמושכת אנשים להשתמש עוד קצת ברשת החברתית. ואם בדרך פייסבוק תשבור לכם את הלב, אז אין מה לעשות.

 

ענקיות הרשת נגד הצנזורה הפוטיניסטית

 

המעוז האחרון של מתנגדי פוטין ברוסיה הוא הרשת, אחרי שהנשיא השתלט על התקשורת הרוסית. ועכשיו המשטר הפוטיניסטי מחסל גם את זה. דיווחנו בשבוע שעבר על כך שהמשטר ציווה על פייסבוק להעלים עצרת של תומכי אלכסיי נבלני, אחד מהיריבים של פוטין שעוד עומדים. פייסבוק צייתה. עכשיו, כמקובל בפייסבוק במצב של סערה ציבורית, היא מחפשת דרך אחורה.

 

ככה זה שם: קודם כל עושים את מה שמנוגד למצפון, אחר כך מחפשים דרך לרדת מן העץ. פייסבוק הסירה את העמוד הראשון שהוקם להפגנה, אבל אז נבהלה מהרעש בתקשורת המערבית - ואחר כך הניחה בשתיקה לעמודים אחרים לעלות. 

 

נשיא רוסיה, ולדימיר פוטין נשיא רוסיה, ולדימיר פוטין צילום: איי פי

 

במקרה הזה, שתי חברות אחרות - גוגל וטוויטר - מספקות לפייסבוק את הסולם. הן הודיעו שהן לא תשתף פעולה עם הדרישות של המשטר להעלמת ההפגנה. לגוגל זה קל יחסית: היא כבר הודיעה שהיא לא מתכוונת להמשיך לעבוד ברוסיה אחרי תחילת 2015. אז צפוי להכנס לתוקפו החוק שידרוש ממנה לשמור את הפרטים של משתמשיה הרוסיים על שרתים על אדמת רוסיה, כך שיהיו זמינים למשטרה החשאית של פוטין על פי דרישה. 

 

מטוויטר הודיעו שהם קיבלו מבול של דרישות מהתביעה הרוסית להסיר ציוצים וחשבונות שמקדמים את ההפגנה, אבל לא רק שהם לא יישמו את הדרישות, הם עדכנו את המשתמשים על הדרישות הללו. תומכי הצנזורה ברוסיה טוענים שהחברות הזרות צריכות לציית לדרישות החוק הרוסי - עוד מקרה שבו אצטלת "החוק" משמשת לכיסוי על מעשי נבלה. טוויטר כנראה לא תמשיך לפעול ברוסיה. פייסבוק כנראה תמשיך לנסות לזחול.

 

איראן בעקבות רוסיה

 

במהלך נסיון המהפכה באיראן, "המהפכה הירוקה" של 2009, נקטו האייטולות בצעד נואש וניתקו חלקים ניכרים של המדינה מהרשת. המהלך הזה סיבך את האייטולות עם סקטור מרכזי בחברה הפרסית, מגזר אנשי העסקים (הוא מכונה "הבזאר"), שכל מה שחשוב לו הוא שהעסקים יימשכו כרגיל.

 

מאז גיששה המדינה השיעית היחידה בעולם אחרי מדיניות רשת שתאפשר לה בו זמנית לרצות את הבזאר ולדכא את המתקוממים נגדה. היא חשבה במשך שנים, ואף הכריזה על מדיניות רשמית כזו, על בניית "אינטראנט לאומי", תוך ניתוק איראן מהרשת, אבל זה כנראה ירד מהפרק - עד כמה שאפשר לדעת, בגלל שה"בזאר" ממש לא אהב את הרעיון הזה.

 

חסן רוחאני, נשיא איראן חסן רוחאני, נשיא איראן צילום: בלומברג

 

אז עכשיו נראה שאיראן מצאה מדיניות: היא תבנה לעצמה מעין חומת אש משלה ותסנן את התוכן של אתרי התוכן המערביים, במקום לחסום אותם. זה יצריך הרבה מאמץ והרבה כוח אדם, יהיו פאשלות פה ושם - אבל זה כנראה ירגיע חלק מהרעש. מהערות של שר התקשורת האיראני בסוף השבוע, עולה שמקרה המבחן באיראן הוא אינסטגרם: הרשת החברתית הזו לא חסומה באיראן (חפשו "rich kids of tehran" לתמונות מהממות של איך חי המאיון העליון שם), אבל היא עוברת סינון. לדברי השר, המדיניות תיושם במלואה עד יוני 2015.

 

גולשים איראנים הביעו חשש שבמקביל למה שנראה כמו סוג של ליברליזציה, המשטר ינסה לחסל את תופעת ה-VPN שמאד רווחת ברשת הפרסית. נעקוב ונעדכן.

 

קצרצרים

 

1. קבלו את "צוות הלטאות" ששמו ההולם יותר הוא כנראה "אסופת התולעים": קבוצת האקרים שהצליחה להרוס למיליוני גיימרים את חג המולד, ושיבשה את הפעילות של הרשתות של xBox Live וסוני פלייסטיישן על ידי התקפת DDoS נרחבת. אלפי ילדים ברחבי העולם גילו שהמשחקים החדשים שלהם לא עובדים. כולי תקווה שהאשמים ייתפסו ויצטרכו להוציא את שאריות הכסף שלהם על ערעורים ועוכרי דין.

 

מתקפת סייבר מעצבנת במיוחד. אילוסטרציה מתקפת סייבר מעצבנת במיוחד. אילוסטרציה

 

2. ג'ף בזוס החליט ככל הנראה ששנת 2014 צריכה להיות השנה שבה אמזון מעצבנת את כל מי שהיא לא הספיקה לעצבן בשנים הקודמות: אם בתחילת השנה הוא פתח חזית נגד הסופרים שהוציאו את הספרים שלהם אצל המו"ל האצ'ט, עכשיו הוא מבהיר לסופרים העצמאיים - אלה שאמזון הציגה את עצמה כמשיח שלהם לפני שנתיים - שגם הם מבחינתו סחורה משומשת. אחד הדילים החדשים של אמזון, Kindle Unlimited, טוב מאד ללקוח - תמורת עשרה דולר בחודש, אתם מקבלים גישה למספר עצום של ספרים. הוא הרבה פחות טוב לסופרים העצמאיים, שמתלוננים עכשיו שהם מקבלים הרבה פחות ממה שהם היו אמורים לקבל. טוב, מה הם יעשו? ילכו למו"ל הגדול העצמאי האחר? אה, אין כזה?  

 

3. מועד אל קסבה הוא הטייס הירדני שנאלץ לנטוש את מטוסו ליד העיר רקע שבסוריה, שנמצאת בשליטה של דאע"ש. העיר היתה בשעתו בירת הח'ליפות העבאסית, ודאע"ש מכריזים עליה כבירה שלהם. לא ברור אם מטוסו של אל קסבה הופל או שהוא נאלץ לנטוש אותו בשל תקלה טכנית, אבל די ברור שהוא שבוי בידי דאע"ש. הארגון מיהר להתרברב בשבייתו, ופרסם צילום שלו שבו הוא עירום למצה וככל הנראה הוכה על ידי הברברים ששבו אותו. והתוצאה היא קמפיין נרחב בטוויטר הערבי, שם קוראים המשתמשים לדאע"ש שלא להרוג את הטייס. ההאשתג של הקמפיין הוא #WeAreAllMuadh, אבל תומכי דאע"ש משתמשים גם בהאשתג - כדי לאיים על הטייס ובני משפחתו. בין המקדמות של הקמפיין נמצאת גם מלכת ירדן, ראניה.
בטל שלח
    לכל התגובות
    x