$
דו"ח טכנולוגי

דו"ח טכנולוגי

האם דאעש יציל אתכם מהסרטונים האוטומטיים בפייסבוק?

מדוע דווקא תכני הזוועה של ארגון הטרור הכי מופרע בעולם עשויים לרפא את מחלת הווידאו האחרונה ברשת החברתית, האם באמת קיים מחסור עולמי במתכנתים ואובר מתחרטת על פוסט שכתבה בנושא זנות ושוכחת שגוגל זוכרת הכל

יוסי גורביץ 14:2925.11.14
בעסה לכם? התרגלו

 

הרבה רעות חולות הכניסה פייסבוק לחיינו - מהעובדה שכל אחד יכול לצרף אתכם ללא הסכמתכם לכל קבוצה ועד לתועבה שנקראת הזמנה לאירועים. אך הקללה האחרונה מבית מדרשו של צוקרברג היא סרטוני הווידאו שמופעלים מעצמם. זוחל לו פלוני במורד הפיד הרפטטיבי שלו ולפתע סרטון כלשהו מתחיל להתנגן בלי שאף אחד ביקש ממנו לעשות זאת.  

 

הגולשים זעקו חמס ובצדק ופייסבוק התעלמה כהרגלה. אך עתה מקבלת הזעקה גוון אחר: בין ריבוא הסרטונים, ניתן למצוא גם את סרטוני הזוועה של דאעש - ארגון הטרור שאומרים לנו שהוא הסכנה האיומה ביותר בהיסטוריה האנושית. הסרטונים הללו, שמטרתם לזרוע אימה ודמורליזציה בקרב המערב, מציגים הוצאות להורג ברבריות בהן משתמשים באותו כלי פרימיטיבי בעזרתו אתם נוהגים להכין סלט. זאת, בניגוד בולט לכלי ההוצאה להורג החביבים על העולם המתורבת: טון חומר נפץ שנופל מהשמיים בתוך חבית עם זנב.

 

הרי לא נראה לכם תמונות זוועה של דאעש הרי לא נראה לכם תמונות זוועה של דאעש

 

הבעיה של רוב המשתמשים היא שכיום, התועבה הזו אפילו לא צריכה להתפרסם בפיד על ידי חבר שלכם כדי שתצוץ לכם מול העיניים. מספיק שחבר הגיב בזעזוע על הסרטון, וטראח - התגובה שולחת את הסרטון לפיד שלכם, שם הוא יתנגן מעצמו.

 

כמקובל בפייסבוק, יש אפשרות לנטרל את ההתנגנות האוטומטית של סרטונים, אבל הרשת החברתית מחביאה אותה מהמשתמשים. למה? כל צפיה בסרטון אמורה להכניס לפייסבוק קצת זלוטס. אני בספק אם דאעש משלמים, אבל צוקרברג יכול להציג נתוני צפייה גבוהים בתכני וידאו, מה שעשוי לעודד מפרסמים לזרוק עליו עוד קצת כסף בשביל פרסומות שלא יגרמו לאף אחד לקנות שום דבר.   

 

מחסור? איזה מחסור?

 

אחד המיתוסים שעמק הסיליקון מפיץ על עצמו הוא שתמיד חסרות בו ידים עובדות. עד כדי כך, שחברות הייטק הצטרפו ליוזמה של פייסבוק - שניסתה לשנות את חוקי ההגירה של ארה"ב כך שיאפשרו ייבוא מתכנתים.

 

הבעיה: אין שום מחסור כזה. יש די והותר מתכנתים. הבעיה של עמק הסיליקון היא לא העדר עובדים אלא חוסר רצון לציית לחוקי ההיצע והביקוש. בעוד שהתעשייה צריכה מתכנתים - מה שמייקר את שירותיהם - בעלי החברות לא רוצים לפתוח את הארנק. למה להם, כשאפשר לייבא מתכנתים בזול מחו"ל.   

 

מתכנתים בשביל אוכל? עדיין לא, אבל זה הכיוון אליו הולך השוק מתכנתים בשביל אוכל? עדיין לא, אבל זה הכיוון אליו הולך השוק

 

פרופ' האל סלזמן מאוניברסיטת רוטגרס  חקר את הנושא והמסקנה שלו היא חד משמעית: "אין כל ראייה מכל סוג שהוא שיש מחסור, במובן הרגיל של המושג" הוא אומר, "הם, אולי, לא מסוגלים להשיג את המתכנתים במחיר שהם רוצים". 

 

כפי שציינו פעם אחר פעם בדיווחים על תכנית ההגירה של פייסבוק, המטרה שלה היא לא להציל את עמק הסיליקון או לספק עבודה לזרים נזקקים: המטרה שלה היא להוריד את שכר העובדים בארה"ב. החברות שמרוויחות מיליארדים ומחלקות בונוסים של מאות מיליונים למנהלים שלהן לא מוכנות לחלק את העושר שלהן עם העובדים שיוצרים אותו. זה כל הסיפור.

 

לפייסבוק עצמה יש חלק ניכר בעליית שכר המהנדסים. עם הקמתה, היא החלה בשכירה אגרסיבית של עובדי הייטק מחברות אחרות. פייסבוק נמנעה במפגיע מלהצטרף לקנוניה של סטיב ג'ובס, שאסרה על חברות לשכור זו את עובדיה של זו ובכך מנעה מהעובדים לקבל את שכר הולם. בכך שברה פייסבוק את הקנוניה וזה התאים לה לכמה שנים. אחר כך גם היא רצתה להוריד את שכר עובדיה. הפחתת שכר היתה גוררת פגיעה במורל ועזיבת עובדים, אז צוקרברג החליט להתחיל לדבר על משבר לאומי של מחסור במתכנתים - כדי שאפשר יהיה לייבא כאלו שאינם אזרחים ולשלם להם פחות.

 

אילו רצו בעמק הסיליקון לפתור את הבעיה, הם היו פועלים להענקת גרין קארד לעובדים הזרים שלהם ומקדמים בכך את מעמד האזרח של העובדים. אבל עובדים עם גרין קארד יכולים ללכת לאןשהם רוצים וקשה להגביל את השכר שלהם. אז בעמק הסיליקון מעדיפים להתמקד באשרות עבודה זמניות, ויזות H-1B, שמגבילות את העובד למעסיק אחד בלבד. עוד משבר מפוברק של מיליארדרים מפונקים.

 

מודעים, אך חסרי אונים

 

צוות חשיבה קנדי ערך סקר גלובלי, שבחן 23,000 משתתפים בשורה ארוכה של מדינות (ארה"ב, אוסטרליה, איטליה, אינדונזיה, ברזיל, בריטניה, גרמניה, דרום אפריקה, דרום קוריאה, הודו, הונג קונג, טוניסיה, טורקיה, יפן, מצרים, מקסיקו, ניגריה, סין, פולין, פקיסטן, צרפת, קנדה, קניה, ושוודיה). המטרה היתה לברר האם הם יודעים על החשיפות של אדוארד סנודן ואם כן, מה עשו בנידון.

 

מפריע לכם? אז אולי כדאי שתגידו לו משהו מפריע לכם? אז אולי כדאי שתגידו לו משהו

 

התוצאות של החלק הראשון היו מרשימות: בממוצע גלובלי, 60% הכירו את סנודן ואת החשיפות שלו, אם כי השיעור נע בחדות ממדינה למדינה. בגרמניה, 94% מהנשאלים הכירו את הנושא; בארה"ב, מולדתו, רק 76%; קניה היתה בתחתית הרשימה, עם 14%.

 

האם האנשים שהכירו את החשיפות של סנודן עשו משהו בנידון והחלו להגן יותר על התקשורת שלהם? כאן התוצאות היו מאכזבות יותר. הממוצע הגלובלי מבין האנשים שענו "כן" לשאלה הראשונה היה 39% בלבד. השיעור הגבוה ביותר, 69%, נמדד בהודו; רק 36% מהאמריקאים החלו להגן יותר על התקשורת שלהם - וזאת למרות שעיקר החשיפות בנושא עסקו בארה"ב ובפגיעה בזכויות הפרט של האמריקאים. אז אולי צריך יותר זמן, ואולי הגענו לשלב המדאיג שבו אנשים מרימים ידיים ואומרים שאין טעם לנסות להתגונן מפני הממשלה.  

 

קצרצרים

 

1. אובר העלימה פוסט מהבלוג הרשמי שלה, שעסק בכך שיש מתאם בין זנות ובין שימוש באפליקציית הנסיעות שלה. זה היה השינוי השני בפוסט: הראשון היה החלפת הכותרת המקורית שלו, שהיתה "איך זנות ואלכוהול משפרים את אובר" בכותרת חסרת המשמעות "מידע מיקום הוא תחליף לדרישה לאובר". באובר אולי מחקו את הפוסט, אבל שכחו שגוגל זוכרת כמעט הכל. אם מישהו חשב שאובר לא אוספת מידע על המשתמשים שלה, שיחשוב שוב. אתה משתמש באלכוהול, או להבדיל משעבד מינית נשים באופן חוקי? אובר יודעת. ועד שהציבור התחיל לבחון אותה בקפדנות, גם לא היה אכפת לה לומר את זה.

 

נהג אובר נהג אובר

 

2. חבר מושבעים בסנט לואיס עשה קבע שהשוטר שרצח את מייקל בראון לא יועמד לדין - וכתוצאה מכך מהומות נרחבות נרשמות כעת בארה"ב. משפחתו של הקורבן הודיעה על התנגדותה לאלימות ושיש לה רק בקשה אחת: שכל שוטר אמריקאי לא יזוז מהתחנה שלו בלי מצלמה צמודה למדיו, שתתעד כל פעילות שלו. זו טכנולוגיה שלגמרי הגיע זמנה, ושאם משטרת ישראל היתה מואילה ומאמצת אותה, כנראה שהיה חל צמצום מופלא בשיעור האלימות המשטרתית בארצנו.   

 

3. AirBnB, החברה שמאפשרת לכל אדם להשכיר את הדירה שלו לזמן קצר, ערכה לאחרונה את הכנס הראשון שלה בסן פרנסיסקו. זו היתה בחירה בעייתית: היער סובלת מזה שנים מעליה מסוחררת ביוקר המחיה בשל הגירה של עובדי הייטק אליה - מה שדוחק את מעמד הביניים החוצה. התושבים לא מקבלים בהבנה את הפלישה ופעילים הגיעו להפגין מול הכנס. בתגובה, נקטה איירביאנדבי בשטיק שרשום על שמו של ג'ורג' וו. בוש: היא דחקה את המפגינים ל"אזורי דיבור חופשי", כלומר מקומות שנמצאים הרחק מהכנס עצמו. בכך היא שמרה פורמלית על חופש הביטוי שלהם, אבל מנעה ממנו מלהיות בעל משמעות.  

 

4. בוב גלדוף, אמן ידוע לשעבר, מקדיש כעת את ההכנסות מהשיר Do They Know It's Christmas Now לקורבנות האבולה. זו מחווה משונה, משום שגלדוף הפגין חוסר הבנה בטכנולוגיה המודרנית כשביקש מהמעריצים שלו להוריד את השיר שוב ושוב. זה קצת בלתי אפשרי, אלא אם אתה מוחק את החשבון שלך בשירות שבו רכשת את המוזיקה. אופס.  
בטל שלח
    לכל התגובות
    x