$
אינטרנט

המושכים בחוטי הידע המקוון: אגודת הצללים של ויקיפדיה

האנציקלופדיה השיתופית מונהגת בידי 36 אנשים מרחבי העולם שזהותם לא ידועה - והם אלה שקובעים כיצד ייראו פניו של מאגר הידע האנושי ברשת. חלקם אנשי מדע וחלקם סטודנטים - וכולם עובדים בהתנדבות

נמרוד צוק 14:5210.11.14

ויקיפדיה היא אחד ממקורות הידע החשובים ביותר ברשת. אך מי מחליט איזה ערך ייכתב ואיזה לא? מיהו השומר בשער? עתה נודע כי מדובר בקבוצה קטנה וחשאית בתוך הנהלת האנציקלופדיה. 36 אנשים מושכים בחוטים מאחורי הקלעים של ויקיפדיה ושאר האתרים שפועלים כחלק מפרויקט ויקימדיה - כך מגלה תחקיר שערך הבלוגר והעיתונאי סטפן לורי, ופורסם בסוף השבוע בבלוג שלו באתר מדיום.

קבוצת משתמשי העל הזו, המכונים "הדיילים", מחזיקה בהרשאות לערוך כל דף ופריט באתרי הפרויקט ולתת או לבטל הרשאות למשתמשים בדרגות נמוכות יותר. תפקידיהם כוללים התמודדות עם תקלות ומשברים ופתרון בעיות כגון מחלוקות על תכני דפים. הם משקיעים בין שמונה ל-20 שעות עבודה בשבוע בפעילויות שקשורות לתפקיד, ללא כל תגמול כספי.

 

מי מחליט איזו חיה מעניינת מספיק כדי לקבל ערך באנציקלופדיה העולמית? מי מחליט איזו חיה מעניינת מספיק כדי לקבל ערך באנציקלופדיה העולמית?

 

על פי הראיונות שערך לורי, למרביתם אין בעיה עם העבודה בהתנדבות, כשהם מפיקים את הסיפוק שלהם מהיכולת לשתף את הציבור בידע שלהם באופן מיידי, מהאפשרויות ללימוד דברים חדשים ומהכיף שמניבה האינטראקציה עם משתמשים אחרים.

 

מלבד ג'ימי וולס, מייסד ויקיפדיה שתפקד כאחד הדיילים בין 2006 ל-2009, רובם ידועים בשמות המשתמש שלהם באנציקלופדיה השיתופית וזהותם האמיתית חסויה. כל אחד מהם דובר מספר שפות (3.6 בממוצע), כאשר שניים מתוכם דוברים עברית ואחרים שולטים בשפות כגון אינדונזית, טאמילי, שבדית וסיציליאנית. רק אחד מהם דובר אנגלית בלבד.

 

תלמידים ופרופסורים בצוותא

 

העורכים מגיעים מ-22 מדינות ומלבד אפריקה יש נציגות לכל היבשות, אם כי רק אחד מהם מגיע מאמריקה הדרומית. בעיה גדולה יותר מצויה בחלוקה בין נשים לגברים - בצוות יש 35 גברים ורק אישה אחת, חלוקה שמשקפת תופעה רחבה יותר שנפוצה בכל דרגי העריכה בוויקפדיה. מבחינת גיל, מעמד ונסיון מקצועי, עם זאת, המגוון גדול יותר ונע בין סטודנטים, מפתחי תוכנה ופרופסורים בתחומים שונים. תחומי המומחיות שלהם נעים ממערכת התחבורה האמריקאית ועד הירחים של כוכב צדק ויוונית עתיקה.

 

"הזכויות הנוספות שלנו לא הופכות אותנו לחשובים יותר משאר העורכים בקהילה. הרעיון הוא להעניק להם יותר כוח באמצעות הנציגות שלנו, וההתייעצות בינינו היא אחד מערכי המפתח של ויקיפדיה. כל אחד יכול לקחת חלק במיזם והקול של כל אחד נשמע", אמר אחד העורכים הבודדים שהסכימו להתראיין לפוסט, שפועל תחת השם Trinstel
בטל שלח
    לכל התגובות
    x