$
הייטק והון סיכון

יישומים, בייבי: "מיליוני אפליקציות לא הולכות לשום מקום"

צבי פרנק, שהקים את אינטרווייז עם הלל קוברינסקי ממייסדי יש עתיד, עזב את AT&T, הפליג בעולם וזכה באמי על הסרט "גוגל בייבי" - לפני שחזר להייטק כדי לנהל חברה לאפליקציות בוטיק: "כולם מפתחים לאפסטור, זו בהלה לזהב. אנחנו מוכרים לכורים את הג'ינס והמכושים"

אסף גלעד 12:4803.11.14

ב-2009, שנתיים לאחר שאינטרווייז הישראלית נרכשה בידי AT&T, החליט המייסד צבי פרנק לפרוש ממנה והותיר לבדו את שותפו להקמת החברה, הלל קוברינסקי. מאז פנה כל אחד מהם לתחום אחר: קוברינסקי החל לעסוק בפעילות פוליטית במקביל לאינטרווייז (Interwise) והיה מעורב בהקמת מפלגה חדשה, לימים יש עתיד של יאיר לפיד.

 

פרנק, מצדו, הפליג ביאכטה מסביב לעולם, זכה באמי לאחר שהפיק עם אשתו ציפי ברנד את הסרט התיעודי "גוגל בייבי" על תעשיית הפונדקאות, וגם עסק בפעילות חברתית כשהפך לזמן קצר ליו"ר תנועת עורו, שפנתה ל"רוב הדומם והפראייר". ואולם, בסופו של דבר החליט פרנק לחזור לענף ההייטק כיו"ר, שותף פעיל ובעל שליטה בזמינגו (Zemingo), סטודיו ישראלי לפיתוח אפליקציות ייחודיות.

 

צבי פרנק וחבר צבי פרנק וחבר צילום: ענר גרין

 

זמינגו, שהקים שותפו של פרנק, ציקי נפתלי, הוא סטודיו עילית שמפתח אפליקציות ותכונות שונות לחברות מסחריות עם דרישות גבוהות, ומספק להן בונוס בדמות שיווק האפליקציה וקידומה בחנויות היישומים ובמנועי החיפוש.

 

לקוחותיה מגיעים בעיקר מארה"ב ומאירופה, ובהם חברות שמפתחות רכיבי אפליקציות עבור פייסבוק ו-Airbnb, הרשתות החברתיות Vowch ו-Time Flash וחברת המצלמות התרמיות Flir, שזמינגו מפתחת עבורה בין היתר אפליקציות מובייל שיאפשרו לאתר מקרי פריצה לבתים.

 

חלק מהפיתוחים דורשים ידע מתמטי נרחב, כמו אפליקציות למשקפיים חכמים העושות שימוש בידע גיאומטרי, ולשם כך נשכרו מתכנתים ומהנדסים בעלי יכולות מגוונות. "למדנו שאתה לא יכול לקחת בוגר תלפיות ולתת לו לפתח אפליקציית היכרויות. זה פשוט לא עובד", אומר פרנק בשיחה עם "כלכליסט".

 

"AT&T? לא בשבילי"

 

קשה לפספס את פרנק כשמסתובבים במטה זמינגו בהרצליה פיתוח שבו מועסקים 60 איש. הוא איש גדול ומוצק עם כלב ליון האונד גדול ומוצק לא פחות, וקולו הרועם מתגלגל בחלל המשרדים.

 

בעולם שבו יש כל כך הרבה מפתחי אפליקציות, למה צריך אתכם?

"העובדה שהיום כל אחד יכול לפתח אפליקציה סבירה היא מטעה", אומר פרנק. "פתאום כל מי שיש לו ידע בתכנות משיק מוצר לאפסטור, אבל יש הרבה כישלונות. כיום ישנן מיליוני אפליקציות שלא הולכות לשום מקום והפכו לאנדרטה. הנהירה לעולם הזה מזכירה לנו את סוף שנות התשעים או את הבהלה לזהב בארצות הברית, שהיחידים שהרוויחו ממנה היו אלה שמכרו מכנסי ג'ינס ומכושים לכורים. זו האסטרטגיה שלנו: למכור את הג'ינסים והמכושים של הבהלה החדשה לזהב".

 

הרבה לפני שהקים את זמינגו ושט מסביב לעולם נחשב פרנק לאחד מחלוצי ההייטק הישראלי. את אינטרווייז הקים עם קוברינסקי ב־1994 מיד לאחר שחרורם מהצבא כאנשי קבע.

 

אינטרווייז התמקדה תחילה בפיתוח מערכות ללימוד מרחוק, אך ראתה שיש ביקוש במגזר התעשייתי והארגוני למערכות לשיחות ועידה, ועברה לפתח אותן. היא היתה אחת מחברות התקשורת הישראליות היחידות ששרדו את פיצוץ בועת ההייטק של תחילת המילניום, והתחרתה בשנות ה־2000 ב־WebEx, חברת התקשורת המבטיחה ביותר דאז, שסיסקו רכשה לבסוף ב־3.2 מיליארד דולר.

 

רכישת וובקס נעשתה זמן קצר לפני הנפקתה המתוכננת של אינטרווייז, מה שהביא את ענקית התקשורת האמריקאית AT&T לקנות את החברה ברגע האחרון תמורת 121 מיליון דולר - אקזיט ששלשל 8 מיליון דולר לכל אחד מהמייסדים. ב־2007 פרנק מצא את עצמו מעבר לים, עובד בתאגיד התקשורת הגדול בעולם דאז.

 

מדוע החלטת לעזוב את AT&T כבר אחרי שנתיים וחצי?

"לעבוד בחברה של 600 אלף איש, גם בתור מנהל בכיר, זו חוויה חשובה ברמה הלימודית, אבל זה לא התאים לי. אני מעדיף להישאר בארץ ולהזיז דברים במהירות, במקום להזיז את מחיר המניה של AT&T בפרומילים".

 

"תישארו על הגלגל"

 

לזמינגו הצטרף פרנק לפני כשלוש שנים, כשהחברה עוד היתה בשלביה המוקדמים והעסיקה עובדים בודדים. "כשמכרתי את אינטרווייז היו שם 200 איש. כיום עובדים שם 500 איש, אחרי קיצוצים", אמר פרנק. "גם בזמינגו אנחנו בונים כעת פלטפורמה לטווח ארוך".

 

הלל קוברינסקי הלל קוברינסקי צילום: צביקה טישלר

 

גישה זו מתבטאת בכך שבמקביל לפיתוח אפליקציות הבוטיק, זמינגו מפעילה גם אינקובטור לסטארט-אפים בתחום פיתוח היישומים, שלאחר תקופת הבשלה נפרדים מהחברה ומגייסים כסף כדי להפוך לעצמאים. "במקום למכור את החברה ב-30 מיליון דולר, אנחנו מוציאים מכאן 4-3 סטארט-אפים מדי שנה, כך שחברות לא נעלמות אלא נבנות בתהליך ארוך ומשמעותי", אמר פרנק.

 

מה אתם מציעים למפתחים שהקרנות והחממות לא מציעות?

"כיום קרנות ההון סיכון מדשדשות וישנה אינפלציה של חממות ומאיצים. לכן לדעתי לחברות כמו זמינגו יש סיכוי גבוה יותר להוציא ספין־אופים החוצה מאשר לקרן הון סיכון או לחממה. אנחנו רואים את המספרים ויודעים טוב יותר את סיכויי ההישרדות של החברות".

 

כשנושא השיחה זולג לשותפו לשעבר הלל קוברינסקי, חוזר פרנק לימי הקמת אינטרווייז: "היינו בני 30, חיילים משוחררים עם חלומות להיות עצמאים ולעשות הכל בשביל זה. אני מכיר את הלל יותר משאני מכיר את אשתי ומאוד אוהב אותו, בנינו דברים ועברנו קשיים יחד. גם היום הוא בא ממקום טוב והוא איש ראוי".

 

צפית שהוא יעסוק בפוליטיקה?

"ידענו כל הזמן שכשנוכל, ניכנס לסחוב את האלונקה החברתית ונעמוד בפני האש הפוליטית".

 

"מאינטרווייז לקחתי איתי שני לקחים שמובילים אותי עד היום", מסכם פרנק. "האחד הוא שתזמון הוא הכל. השני הוא ה'צומוד', הדבקות. 12 שנה רצנו עם אינטרווייז, חברה שהמצאנו פעמיים מחדש כדי לשרוד. אם יש לך אורך נשימה, שעת הכושר שלך תגיע. אריק שרון קרא לזה להישאר על הגלגל".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x