$
המדריך

סוני XPERIA Z3 Compact: מטוס קרב בגוף של טיסן

הוא עמיד במים, מצויד במעבד רב עוצמה שמספק ביצועים מעולים וצפוי לספק את מי שרוצה סמארטפון עילית בגודל של פחות מ-5 אינץ'. ואולם, הסלולרי החדש של סוני אינו זול, המצלמה שלו מאכזבת ותמצאו בו כמה וכמה אפליקציות מיותרות

רפאל קאהאן 08:5802.11.14

השקת האקספריה Z3 קומפקט של סוני עוררה שוב את הוויכוח הוותיק לגבי גודל המסך והשימושיות שלו. סוני, כמו LG וסמסונג וכעת גם אפל, מאמינה בלתת לצרכן אפשרות לבחור בין מספר גדלים.

מכשיר הקומפקט החדש הוא פרשנות מאוד רחבה למונח מכשיר מיני. אם אצל היצרניות הסיניות והקוריאניות, המושג "מיני" מתחבר לגרסה מוחלשת של מכשיר הדגל, הרי שאצל סוני ההפך הוא הנכון. ה-Z3 קומפקט מתהדר בעוצמה שלא היה מביישת מכשיר דגל של כל אחת מהיצרניות המובילות. הקומפקט החדש זכה במסך קצת יותר גדול לעבור את ההגדרה של מכשיר מוקטן. לא ברור לאן הולך שוק מכשירי המיני, אבל מכשירים כגלקסי אלפא של סמסונג והאייפון 6 מראים שלא כולם רוצים או צריכים מכשיר עם מסך גדול.

 


 

עיצוב ומבנה: מינימליזם הוא שם המשחק

 

עיצובו של הקומפקט החדש ממשיך את השפה של סוני שפותחה עבור סדרת מכשירי האקספריה, ה-OmniBalance או "איזון בכל". הרעיון מאחוריה הוא לייצר מכשיר מאוזן וסימטרי מכל כיוון תוך שמירה על מינימליזם דמוי זן. מבחינת סימטרית, הקומפקט הוא בהחלט הצלחה. למעט כפתורי ההפעלה, המצלמה ועוצמת השמע, שבולטים מעט מצד ימין של הגוף, המכשיר משדר איכות מינימליסטית שמזכירה את עיצוב האייפון מהדורות האחרונים.

 

נעים להכיר: אקספריה Z3 קומפקט נעים להכיר: אקספריה Z3 קומפקט צילום: רפאל קאהאן

 

המכשיר קליל, ושוקל 129 גרם, כך שמבחינת פוטנציאל "שכחתי-שיש-לי-טלפון-בכיס" הוא עונה על ההגדרה. מעבר לכך המכשיר משדר איכות בנייה ללא פשרות. אמנם לא מדובר במכשיר דקיק, אבל מעצבי סוני הקיפו את המכשיר בשוליים עשויים מפלסטיק מרוכך ומעוגל שמעניקים תחושה מצוינת למשתמש. פני המכשיר וגבו מצופים בזכוכית מוגנת מפני שריטות.

 

יש דקים ממנו, אך המכשיר עדיין נוח לאחיזה ולשימוש יש דקים ממנו, אך המכשיר עדיין נוח לאחיזה ולשימוש צילום: רפאל קאהאן

 

בנוסף, אני יכול לציין שלמרות שהטלפון שהה בחברת מפתחות, נפל מספר פעמים על משטחים שונים (כולל מדרכה ואספלט) וזכה לטבילת בוקר מרעננת באסלה, גוף המכשיר עדיין נשאר נקי וחסר פגיעות לחלוטין. שלא כמו במכשיריה הקודמים, סוני בחרה להעביר את מיקום חריצי ההרחבה, הסים ושקע ההטענה המחופים, לצידו השמאלי של המכשיר. החיפויים מאפשרים לשמור על אטימות מלאה של הטלפון וכמו אחיו הבכור, הקומפקט זוכה לדירוג IP 68 מה שאומר שתוכלו להטביע אותו במים (צלולים, לא מלוחים ולא עם כלור) למשך 30 דקות בעומק של מטר מבלי שייגרם לו נזק, זאת כמובן אם זכרתם לסגור את החיפויים באופן הרמטי. שקע האוזניות אינו מחופה, אך זכה לציפוי נגד מים, כך שלא צריך לחשוש מהכיוון הזה.

 

גב הזכוכית של המכשיר גב הזכוכית של המכשיר צילום: רפאל קאהאן

 

ממשק ומערכת הפעלה: הכי קרוב לאנדרואיד נקי

 

ממשק ה-XperiaUI לא זכה לשינויים גדולים מאז השקת הדגם הראשון בסדרה. הגרסה שמותקנת בקומפקט היא "העתק-הדבק" של הגרסה שתמצאו ב-Z3 וב-Z2 וזה חבל. אם מהנדסי סוני היו מתאימים את הממשק לגודל המסך, יכול להיות שהם היו מצליחים ליצור בידול גם ברמת התוכנה, מה שהיה מעניק לקומפקט יתרון שימושיות נוסף מעבר לגודל שלו.

 

מסך המכשיר בן 4.6 אינץ' מציג רזולוציה של 720 על 1,280 פיקסל, ששווים לצפיפות של 319 פיקסלים לאינץ'. הוא בהיר יחסית אולם כמו מסכים מבריקים אחרים, הוא אינו מככב בצפייה בשמש. הפרדת הצבעים מעולה ומנוע X-Reality וה-Triluminos display עושים עבודה מצוינת. הבעיה היחידה שעלולה לצוץ עבור מי שרגיל למסכים גדולים יותר, היא ההרגשה שהמסך קטן יותר מגודלו האמיתי.אבל זו הרגשה שסביר להניח תיעלם עם השימוש השוטף.

 

לא מצטיין תחת תאורה חזקה לא מצטיין תחת תאורה חזקה צילום: רפאל קאהאן

 

המכשיר מבוסס על גרסה 4.4.4 של אנדרואיד ולפי כל ההערכות הוא ישודרג לאנדרואיד לוליפופ (5.0) בחודשים הקרובים. הממשק של סוני הוא יחסית נקי. למעט האפליקציות המובנות של סוני, לא תמצאו הבדל גדול עם גרסת הנקסוס של מערכת ההפעלה. הדבר היחיד שמעיק לטעמי הוא הגישה לווידג'טים המובנים, שמפעילים כל מיני תכונות כגון המחשבון או צילום תמונת מסך. כדי להריץ אותם יש להיכנס לחלון ניהול האפליקציות ולבחור אותם מתוך שורת האייקונים בתחתית המסך. זה לא אינטואיטיבי ולא נוח. בנוסף הווידגטים לא הותאמו לפעולה על מסך קטן וחלונות ההפעלה שלהם עלולים להעיק על מי שאצבעותיו הן בגודל של אדם בוגר ממוצע. בכלל, סוני מאוד אוהבת להתאים ווידג'ט לכל תכונה, מה שלפעמים יכול לייצר עומס ובלבול אצל המשתמש. והדבר ניכר בעיקר במצלמה.

 

הווידג'טים במסך ה-Z3 קומפקט הווידג'טים במסך ה-Z3 קומפקט צילום: רפאל קאהאן

 

מצלמה: הווידאו חזק. והסטילס?

 

בתור אחת מיצרניות חיישני הצילום הגדולות בעולם, שמוצריה מורכבים ברבים מהסמארטפונים המובילים, היינו מצפים לקבל אם לא את המצלמה הטובה ביותר, אז לפחות את אחת המובילות בקטגוריה. ובכן, המצב אינו חד משמעי. המצלמה של סוני טובה, אבל התוכנה שמאחוריה עושה לה עוול בשני מישורים. ראשית, אלגוריתם עיבוד התמונה אינו טוב כמו שהיינו מצפים. הבעיה העיקרית היא עיבוד הצבעים שמקבלים הדגשה מוגזמת לטעמי ובהירות שנוטה להוסיף לבן במצב אוטומטי, בנוסף המיקוד שלה איננו מדויק.

 

מצלמת המכשיר מצלמת המכשיר צילום: רפאל קאהאן

 

הדבר השני הוא תפעול המצלמה עצמה. האפליקציה שלה מורכבת ממצב אוטומטי שמופיע כברירת מחדל, ומעשרות יישומונים שמאפשרים לקבל תכונות מסוימות כגון צילום בתנועה, צילום ב-4K או שידור ישיר לחשבון יוטיוב. היתרון הוא שניתן להוריד אינספור תכונות בהתאם לצורך וסוני אף פתחה את האפליקציה למפתחים חיצוניים. ואולם, ריבוי היישומונים הופך את תפעול המצלמה למעיק ולא אינטואיטיבי. מכיוון שמדובר במסך קטן, לפעמים תצטרכו לגלול מטה את מסך היישומונים עד שתמצאו את מה שאתם זקוקים לו. מעבר לכך חוויתי קצת איטיות ברמת המיקוד וכן נטייה להעצים גוונים בהירים.

 

מחפשים מצב צילום ספציפי? מוזמנים להתחיל לגלול בתפריטים מחפשים מצב צילום ספציפי? מוזמנים להתחיל לגלול בתפריטים צילום: רפאל קאהאן

 

מצב התפעול הידני מוצלח מאוד ומתקרב מאוד ליכולות של מצלמות כיס טובות. בתחום צילום הווידאו, עשתה סוני עבודה הרבה יותר מוצלחת. המכשיר יודע להתמודד עם שלל מצבי צילום, החל מצילום ברזולוציית 4K, עבור דרך HD וצילום HDR שעובדים היטב. אולם, גם כאן סובלת המצלמה מהבעיות של בהירות מוגזמת לפעמים ורווית צבעים לא טבעית.

 

מולטימדיה ואפליקציות: הווקמן שלך חזר 

 

במערך הבידוריות והאפליקציות של סוני דוגלים בשיטת אם זה לא שבור, לא צריך לתקן. למעשה, למעט אפליקציית לייפלוג (Lifelog) החדשה שהיא הגרסה של סוני לאפליקציית כושר ובריאות, אין כל חדש באפליקציות המצורפות למכשיר.

 

עדיין תמצאו את אפליקציית הווקמן הוותיקה שעברה מספר שדרוגים והפכה (לפחות לטעמי) לאפליקציית המוזיקה הטובה ביותר באנדרואיד, את נגן הסרטים הנחמד ואת אפליקציית התמונות שמהווה שותף יעיל למצלמה. סוני ציידה את המכשיר ברדיו FM אמיתי עם RDS. זו תכונה שיצרנים רבים מוותרים עליה כיום וחבל, כי היא לא דורשת מאמץ מיוחד על מנת להטמיע אותה בטלפון. וכמאזין קבוע, אני תמיד מתוסכל מהצורך להוריד אפליקציית רדיו אינטרנטי.

 

אפליקציית הווידאו המשובחת של המכשיר אפליקציית הווידאו המשובחת של המכשיר צילום: רפאל קאהאן

 

הבעיה היחידה איתן היא שחלקן הגדול קשור להיותה של היצרנית היפנית גם תאגיד מדיה גדול. לסוני יש נטייה מרגיזה לדחוף כל מיני אפליקציות שמיועדות למשתמשי חנות המדיה והתכנים שלה. הבעיה היא שבישראל, לא ניתן לעשות שימוש באפליקציות האלה בגלל בעיות של זכויות יוצרים. מה שהופך את האפליקציות האלה ללא שמישות, ובשביל להוסיף חטא על פשע, גם לא ניתן להסיר אותן. אמנם לא מדובר באסון, והן לא מכבידות על השימושיות של המכשיר. אבל הן מציקות, מכיוון שצריך לעדכן אותן באופן תדיר והן שולחות כל מיני הודעות על עדכונים בתכנים לווילון ההתראות.

 

התראות מאפליקציות שאינן רלוונטיות לישראל התראות מאפליקציות שאינן רלוונטיות לישראל צילום: רפאל קאהאן

 

ביצועים וזמן סוללה: מיני נינג'ה  

 

הקומפקט הוא גרסה מוקטנת של ה-Z3 הרגיל. בהתאם לכך הוא מצויד באותה חומרה, מינוס 1 גיגה-בייט של זיכרון משתמש. עם כל הטוב הזה, אין ספק שהמכשיר פועל בצורה מרשימה. הסיבה לכך נעוצה גם ברזולוציה הנמוכה יחסית שהמכשיר צריך להתמודד עמה. בכל מקרה, עם מעבד מרובע ליבות שרץ במהירות של 2.3 גיגה הרץ, אין שום אפליקציה או תהליך שהקומפקט לא מסוגל להריץ.

 

קטן וחזק. Z3 קומפקט קטן וחזק. Z3 קומפקט צילום: רפאל קאהאן

 

המכשיר מגיב נהדר לכל נגיעה ולא נתקלתי בשום השתהות. לא משנה כמה אפליקציות, משחקים ותהליכים העמסתי עליו, הוא פשוט סרב להיכנע. מעבר לזיכרון אחסון מובנה בן 16 גיגה-בייט, הקומפקט מצויד בחריץ הרחבה לכרטיס מיקרו SD של עד 128 גיגה-בייט. כך שמבחינת אחסון אתם מכוסים. למכשירים של סוני מאז האקספריה הראשון הייתה נטייה לערבל מעט את קול הדובר וכך מי שהייתי מתקשר אליו היה מתלונן על איכות שמע לא משהו. אני שמח שבמקרה דנן, אין את הבעיה הזו. הקליטה מצוינת בכל מצב (בכפוף לאיכות ספק התקשורת שלכם) וגם מבחינת ביצועי גלישה והתחברות לאינטרנט אלחוטי תזכו לחוויה מצוינת. מבחינת ה-GPS, האיכון מתבצע במהירות ולא נתקלתי במצבים בהם האות אבד.

 

אחד היתרונות העיקריים של הקומפקט הוא הסוללה שלו. המכשיר מצויד בסוללה בעומה של 2,600 מיליאמפר-שעה. זו מסוגלת להפעיל את המכשיר בשימוש ממוצע מעל ליומיים. זה נתון מרשים לכל הדעות. יש לקחת בחשבון שמסך קטן יחסית גם צורך הרבה פחות אנרגיה. מעבר לכך, לא חוויתי התחממות יוצאת דופן של המכשיר למעט בצילום וידאו שדורש עבודה אינטנסיבית של המעבד.

 

סיכום ואלטרנטיבות: עושה הכל בהצטיינות

 

הקומפקט נמצא בתחרות ישירה עם עוד שני מכשירים מובילים. האייפון 6 החדש עם מסך 4.7 אינץ' והאלפא של סמסונג שפוזל לכיוון אותה קטגוריית משתמשים כמו המכשיר של סוני, עם מסך בגודל וברזולוציה דומה.

 

אם נתעלם לרגע מהאייפון, שהוא יקר הרבה יותר, גדול יותר ובעיקר מריץ מערכת הפעלה שמספקת חוויה שונה לחלוטין מאנדרואיד. הרי שהאלפא הוא כנראה המכשיר שהצרכן ישווה לקומפקט. לטעמי, הקומפקט מוביל עליו לפחות בשני מישורים. הוא מציג חבילה יותר מהוקצעת מבחינת חוויית שימוש, בעיקר בגלל ממשק הטאצ'וויז המעצבן של סמסונג. הקומפקט מצויד בחריץ הרחבת זיכרון שמשום מה סמסונג וויתרו עליו באלפא. גם המצלמה מציגה ביצועים יותר טובים. הקומפקט גם זול יותר בכמה מאות שקלים - אך עדיין יקר ביחס לקטגוריית מכשירי הביניים (וגם כמה מכשירי עילית כנקסוס 5) - כ-2,950 שקל בממוצע. אם אתם מחפשים מכשיר אנדרואיד, קומפקטי, עם ביצועים של מכשיר דגל ובמחיר טוב (יחסית), הקומפקט יעשה את העבודה.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x