$
דו"ח טכנולוגי

דו"ח טכנולוגי

קליק לאונס: הטרדה מינית, גרסת האינטרנט

מחקר מגלה את היקף השפעת המדיה החברתית על תרבות האונס, האם הייתם נותנים לרובוט לעשות לכם בדיקת דם בעידן בהלת האבולה, מה עושים אזרחי מדינה שממשלתה רוצה להטיל מס על האינטרנט ומתי יאהו תראה כסף מטאמבלר

יוסי גורביץ 13:0423.10.14
הטרדה מינית 2.0 

 

בכל פעם שאני נתקל בגברים שמתרעמים על הביטוי "תרבות האונס", אני מבקש מהם ללכת לדבר עם בת זוגם או קרובת משפחה ולשאול אותן על כמות ההטרדות שהן חוו ברחוב. ברוב גדול של המקרים הם חוזרים בהלם. החוויה של המרחב הציבורי כפי שחוות אותה נשים לא מובנת למי שפוסע ברחוב כששריון נוצץ ובלתי נראה של פריווילגיה, זו של היוולדו באופן אקראי למין השולט, עוטף אותו.

 

ומסתבר שההבדל הזה בולט גם ברשת. הסוקרים של מכון Pew יצאו לברר מי מוטרד ברשת וחזרו בהלם קל. 40% ממשתמשי הרשת, הם אומרים, מדווחים על סוג כלשהו של הטרדה. אבל בעוד שגברים מדווחים בדרך כלל על כך שיידו בכיוונם מילים לא נעימות, נשים מדווחות על הטרדה מינית ועל מעקב אובססיבי (stalking) בהיקפים איומים.

 

חוויית האינטרנט שונה מאוד עבור גברים ועבור נשים חוויית האינטרנט שונה מאוד עבור גברים ועבור נשים צילום: shutterstock

 

66% מההטרדות התבצעו באמצעות רשת חברתית או אפליקציה, מדווחים הנשאלים. 19% מהנשאלים ענו שהם ראו אדם אחר מוטרד מינית ברשת; נשים צעירות (בגילאי 18 עד 24) דיווחו שרבע מהן היו קורבן להטרדה מינית ברשת, ושיעור גבוה מעט יותר - 26% - מקרבן דיווח על כך שסבלו מסטוקרים; השיעור המקביל בקרב גברים הוא קצת יותר מרבע, 7%. נשים גם נפלו קורבן לאיומים פיזיים ולהטרדות מתמשכות: 23% מהנשים דיווחו על איומים פיזיים (יש לציין ששיעור הגברים בגיל דומה שקיבל איומים פיזיים הוא 28%), וסבלו יותר מגברים מהטרדה מתמשכת (בשיעור של 18% ו-16%, בהתאמה).  

 

עיקר ההטרדות מתבצעות תחת מעטה האנונימיות של הרשת: 38% אמרו שהם הוטרדו על ידי זר, בעוד ש-26% אמרו שזהותו של המטריד לא ידועה להם. למרבה המזל, הרשת מאפשרת לקורבנות תגובה יעילה יותר מאשר תקרית ברחוב: 47% אמרו שהם התעמתו עם המטריד האחרון שפגע בהם, ו-44% אמרו שהם חסמו או ניתקו מגע עם התוקף.

 

אבל לא תמיד זה עוזר. 13% מהקורבנות שינו את שם המשתמש שלהם או מחקו את הפרופיל של השירות שבו הותקפו; 10% מדווחים שהם הפסיקו לפעול בפורום מקוון בעקבות הטרדה; שמונה אחוזים נמנעו מלהגיע לאירוע בחיים האמיתיים בעקבות הטרדה מקוונת; ושלושה אחוזים פנו למשטרה.  

 

המגפה והרובוט

 

העולם אחוז בבהלת אבולה. הלחץ גבוה במיוחד בקרב צוותים רפואיים, שנאלצים לבוא במגע עם החשודים כנגועים, ועולה כעת הרעיון להשמיש מחדש רובוטים לתפקיד טיפול בחשודים באבולה.

 

יש רק בעיה אחת בתוכנית הזאת: אין כרגע רובוט רפואי ששווה משהו. יש לנו רובוטים לסילוק פצצות, רובוטים להמטרת פצצות, רובוטים להובלה של פצצות, רובוטים למעקב אחרי פצצות ואפילו רובוטים מתאבדים (חלקם אפילו מעופפים); אבל ברובוטים לאספקת נסיובים או ברובוטים שיקחו ממך דגימת דם בלי להרוג אותך מאובדן דם נרשם מחסור חמור.

 

הייתם נותנים לו למדוד לכם את החום? הייתם נותנים לו למדוד לכם את החום? צילום: איי אף פי

 

המדינות שסובלות מאבולה בעיקר, קרי מדינות מערב אפריקה, לא במצב להעמיד דחליל - שלא לדבר על רובוט. הדיבורים על רובוטים, כרגיל, מגיעים מהמדינות השבעות. ומאחר ולכולם ברור שעד שנפתח רובוט רפואי של ממש, שיעבור את כל הבדיקות ויעמוד בכל התקנים, או שהאבולה תהרוג אותנו או שאנחנו נהרוג אותה, הרי שמדברים עכשיו על השמשה מחדש של רובוטים למטרות מלחמה באבולה.

 

אישית, לא הייתי רוצה שדווקא רובוט שנוצר כדי להילחם באיזה אויב מדברי הוא זה שיעניק לי טיפול רפואי, ואני עוד סובלני יחסית כלפי הרעיון שאיזה גוש מתכת עם מוח מסיליקון יטפל בי. אם מעצמות ההייטק חושבות שיצליחו לשכנע בכך תושבי כפרים נגועים באפריקה, שיהיה להן בהצלחה.   

 

אל הבריקדות!

 

ממשלת הונגריה זקוקה לכסף ממסים. על כן היא שוקלת כעת את האפשרות להטיל מס רשת - מס על כל גיגה-בייט שהציבור מוריד. המס עומד על 250 פורינט, שהם כ-60 סנט, על כל גיגה-בייט. המס אמור לפגוע במשתמשים ובספקיות הרשת - אבל ספקיות הרשת יוכלו לנכות את המס הזה ממסי החברות שהן משלמות.

 

המסקנה המתבקשת היא שהממשלה עומדת לדרוך על התושבים בסיוע חברות הרשת, וההונגרים לא מתכוונים לשבת בשקט. 100,000 מהם הצטרפו תוך זמן קצר לקבוצת פייסבוק שמוחה נגד הצעת החוק החדשה, ואלפים נשבעו להגיע למחאה פיזית מול משרד האוצר ביום ראשון. נראה אם אכן כך יקרה - הבעיה עם מחאת כורסה היא שהיא מעניקה לך תחושת שובע והרגשה שעשית משהו. לצאת לרחוב זה כבר סיפור אחר.

 

בדרך למס גלישה מקומית. בודפשט בדרך למס גלישה מקומית. בודפשט צילום: דוד הכהן

 

בינתיים, מצאו עיתונאים שכמו שקורה מפעם לפעם אצל שרי אוצר, המספרים לא מסתדרים: משרד האוצר טען שהמטרה שלו היא לגייס 20 מיליארד פורינט באמצעות החוק, אבל המספר שייגבה אם תעבורת הרשת ההונגרית תשאר במימדיה הנוכחיים יהיה קרוב יותר ל-175 מיליארד פורינט - פי תשעה כמעט. התאחדות האינטרנט המקומית הודיעה שמי שיידפק יהיו האזרחים, שלא יוכלו לקזז את המס מהמסים האחרים שהם משלמים, ושעל כן הם עשויים להוריד משמעותית את הצריכה שלהם - או לחדול מלהשתמש ברשת בכלל.

 

בהתחשב בעובדה שהונגריה לא יצאה טוב כאחיותיה מהחורבן הקומוניסטי, ובהתחשב בכך שהיא מפגרת אחריהן באימוץ רשת, זה כנראה הצעד הגרוע ביותר שהממשלה יכלה לעשות. טוב לדעת שזה לא מוגבל לממשלות במזרח הים התיכון.  

 

קצרצרים

 

1. מאריסה מאייר נאלצה, במהלך הדיון הרבעוני עם משקיעים, להגן על ההשקעות המפוקפקות שלה. בין השאר היא אמרה שבשנת 2015, טאמבלר צפוי להכניס 100 מיליון דולר ולהיות רווחי לפני מסים (או במילים אחרות, לא רווחי). יאהו שילמה על טמאבלר מיליארד דולר. אם הוא יכניס 100 מיליון ב-2015, הוא יצטרך עשור כדי להחזיר את ההשקעה - בהנחה הסבירה שמה שלא היה עד כה רווחי במיוחד לא יהפוך להפתעת העשור. מישהו באמת חושב שטאמבלר יהיה רלוונטי עשר שנים מעכשיו בלי מהפכה ניכרת בעיצוב ובתוכנה שלו, שתצריך הרבה השקעה?

 

איפה הכסף, גברת מאייר? איפה הכסף, גברת מאייר? צילום: בלומברג

 

2. ובחדשות הונאת המס: פייסבוק הודיעה לרשויות המס של בריטניה קוממיות שהיא היתה אמורה לשלם להן מס של 3,000 ליש"ט (כן, שלושת אלפים) על ההכנסות שלה לשנת 2013. אבל מאחר והיא רשמה כל מיני הפסדים לצרכי הונאת מס, ממשלת בריטניה מתבקשת להעביר לה 182,027 ליש"ט בהחזרים. תושבי הממלכה המנוטרת העלו גבה למראה הדרישה הזו, בהתחשב בכך שפייסבוק כידוע רווחית במיוחד - והנושא צפוי לעלות בפרלמנט. יש לציין שב-2012, פייסבוק טענה שהיא לא חייבת לבריטניה אפילו פני אחד במסים. 

 

3. אפל הודיעה למשתמשיה בסין שהם נמצאים תחת התקפה מרוכזת ומאורגנת מצד גורם כלשהו, שמטרתו לחדור לחשבונות האייקלאוד שלהם ולגנוב משם את המידע. היא הזהירה אותם מפני שימוש בתעודות בטחון חשודות, אבל נמנעה מלומר את מה שכולם יודעים - שההתקפה מגיעה על ידי האקרים של ממשלת סין. אם היתה אומרת את זה, ומאשימה את סין במפורש, היא היתה מוצאת את עצמה במצב קשה מאוד באחד השווקים הכי חשובים שלה. מנכ"ל אפל, טים קוק, נפגש עם סגן ראש המשלה הסיני כדי לבצע "החלפת דעות" בנושא בטיחות רשת, אבל ספק אם העז לומר אפילו בפגישה סגורה שהוא מאשים את ממשלת סין בהתקפה.  

 

4. מחזיקים בכרטיס מאסטרקרד? השהות בבריטניה הפכה לנוחה יותר. מעתה, עם הגעתכם לממלכה המנוטרת, תוכלו לחבר את הסלולרי שלכם לאחת מהנקודות החמות של ספקית הרשת The Cloud וליהנות מחיבור WiFi חינמי. כדי להשתמש בכך, עליכם להוריד את האפליקציה הרלוונטית עוד טרם לנסיעתכם. יפה. נשמח לשירות כזה גם כאן, בבקשה. 
בטל שלח
    לכל התגובות
    x