$
דו"ח טכנולוגי

דו"ח טכנולוגי

הרשת החברתית שדאעש אוהב במיוחד

לאחר שפעילי הארגון הרצחני נבעטו מטוויטר, מצאו בית חם בדיאספורה, רשת חברתית אותה לא יכולה ארה"ב לצנזר, בית דין בברזיל מתכנן להורות על מחיקת סיקרט ממכשירים במדינה ולאסור על שימוש באפליקציה

יוסי גורביץ 14:3420.08.14
היו שלום ותודה על כל הציוצים 

 

בימינו, כל מי שרוצה לקדם מטרה שנלה בעיניו חייב נוכחות בולטת במדיה החברתית - וזה לא משנה אם מדובר במפלגה, בארגון צדקה או בתנועה דתית. הדבר נכון גם לגבי אלדולה אלאסלמיה פי אלעראק ואלשאם, ארגון המוכר יותר בכינוי דאעש. הארגון נהג לעשות שימוש גאוני בטוויטר, שגרם לו להטיל צל ענק ביחס לגודלו - 20,000 לוחמים. כן, היו לדאעש כמה הצלחות מרשימות מול הצבא העיראקי המתפורר ובגוויה הנרקבת של סוריה האסדית, אבל בסופו של דבר מדובר בסה"כ במיליציה איסלמיסטית עם יח"צ טוב ומגבלות מצפוניות של צפעוני על ספיד.

 

בימים אלה מתנהלת מתקפה רחבת היקף נגד דאעש בעיראק, והכוחות הכורדים (בסיוע אווירי אמריקאי ניכר) שלפו מידיו את סכר מוסול; כוחות הנאמנים לממשלה העיראקית נערכים להתקפה על תיכרית. אז במקביל להתקפה המשולבת שם, חוסלו גם חשבונות הטוויטר של דאעש. בניגוד, למשל, לצורה המנומנמת שבה הגיב טוויטר לבריונות מקוונת נגד פעילות פמיניסטיות, החשבונות של דאעש חוסלו במהירות וללא מעצורים. אם עוד כמה ימים יתברר שהיו מספר שיחות טלפון שקטות בין מחלקת המדינה ובין טוויטר בנושא, אף אחד לא באמת יופתע.

 

"יאללה, חבר'ה, הולכים לדיאספורה" "יאללה, חבר'ה, הולכים לדיאספורה"

 

דאעש אולי נבעט מטוויטר, אבל לגמרי לא מניף דגל לבן. הארגון קורא לתומכים שלו להגר אחריו לרשת חברתית כמעט בלתי מוכרת, דיאספורה. היתרון, מבחינת דאעש, הוא שדיאספורה היא לא חברה, היא קהילה; היא מתנהלת בקוד פתוח; ואפילו אם הממשל האמריקאי ירצה לזרוק משם את דאעש, הוא יתקשה מאוד להעלות על הקו את האחראי של דיאספורה, כי אין כזה כל כך. 

 

דאעש מעלה את התכנים שלו לדיאספורה, וכתבים כבר למדו לעקוב אחרי החשבון שלו; התומכים של הארגון מפיצים את התכנים הללו בשאר כלי המדיה החברתית. ובינתיים, משטרים אפלים ברחבי העולם גילו שוב שלמרות הרטוריקה של פייסבוק וטוויטר על כך שהם כלים נייטרליים, אין להם בעיה ליישר קו עם מדיניות החוץ של ארה"ב. במקרה הזה מדובר בארגון איסלמי מופרע לחלוטין ששוחט חפים מפשע - אבל לפעמים מצנזרות הרשתות החברתיות גם דברים שאין כלפיהם קונצנזוס שכזה.

 

למה זה טוב?

 

ואם בטוויטר עסקינן, נספר לכם על שינוי מרכזי שהחליטה החברה לבצע במבנה הפיד שלכם. אם עד כה, הפיד היה מורכב רק מהתוכן שאנשים שאחריהם אתם עוקבים כתבו או צייצו מחדש, מעתה טוויטר תדחוף לפיד גם תוכן שהיא חושבת שהוא מעניין. כלומר, היא תחליט בשבילכם מה אתם צריכים לקרוא.

 

עד לאחרונה, טוויטר המליצה למשתמשים שלה על משתמשים ששווה להם, על פי הערכתה, לעקוב אחריהם, אבל המשתמשים יכלו לשלוח את ההמלצות שלה לנוח יחד עם המלצות דו"חות מבקר המדינה - במקום שאיש אינו רואה. עכשיו, בטוויטר החליטו שאם לדעתם אתם צריכים לעקוב אחרי מישהו, הציוצים שלו יופיעו בפניכם. למשל, אם שלושה מחבריכם עוקבים אחרי נודניק נוראי ואתם החלטתם שהחופר במוח הזה רשאי להציע את שירותיו לאגף המנהרות של החמאס אבל לכם אין עניין בו? חבל מאוד; פטיש האוויר שלו יופיע בפיד שלכם.

 

הסיבה לכך, כמובן, היא הצורך הנואש של טוויטר בצמיחה. הנתונים לא מעודדים והשירות צריך להצדיק את עצמו לבעלי המניות שלו. אבל דחיפה של תוכן לא רצוי לפיד היא בדיוק מה שיכול לגרום גם למשתמשים קיימים לעזוב. יש פתרון, כמובן: אף אחד לא יכול להכריח אתכם לעקוב אחרי מישהו ואתם תמיד יכולים לחסום אותו.

    

סיקרט כפרסונה נון גראטה

 

לשופט ברזילאי נמאס מהבריונות המקוונת שמתרחשת באפליקציות נוסח סיקרט והוא שוקל צו בעייתי במיוחד: על פי הדיווחים, בית המשפט שוקל (אם כי כנראה טרם אישר) להורות לגוגל ולאפל להסיר את האפליקציה סיקרט מחנויות האפליקציות שלהן - ובצעד דרקוני גם להסיר מרחוק את האפליקציות מהמכשירים עליהם הותקנו.

 

זה מספיק מלחיץ בשביל שעורך דין של סיקרט יתפוס טיסה לסאו פאולו, אבל גם אם החברות יצייתו לפסיקה (ולמה להם לציית לה, כשהן יכולות לערער?) אף אחד לא מאמין שלפסיקה הזו תהיה משמעות מחוץ לברזיל.

 

בניגוד, למשל, למשרד המשפטים האמריקאי, ברזיל לא טוענת שיש לה סמכות על כל האינטרנט בעולם; לכל היותר על משתמשי הרשת שלה. בית משפט שם יכול להחליט לאסור על הפצת אפליקציה מסוימת, כפי שבטורקיה חסמו בשעתו את יוטיוב. אבל לאסור על משתמש בבריטניה להתקין אפליקציה שבבריטניה היא חוקית? אל תצחיקו אותי.

 

מה שהפתיע הרבה אנשים בפסיקה הזו הוא שלאפל וגוגל אכן יש את האפשרות להרוג מרחוק אפליקציות שאתם מתקינים על המכשיר שלכם. שתי החברות לא דיברו יותר מדי על האפשרות הזו, אבל סטיב ג'ובס הודה בקיומו של כפתור הרג כזה ב-2008, וגוגל הודתה בקיום תכונה זהה ב-2010.

 

למען השם, אל תצטלמו עם סופגניות!

 

משטרת אנגליה ו-וויילס (לסקוטלנד ולאירלנד הצפונית יש כוחות משטרה נפרדים משלהן) פרסמה לאחרונה את ההנחיות שלה לגבי שימוש במדיה חברתית על ידי שוטרים. זאת, לאחר מספר מרשים (יותר מ-800) של תקריות של שימוש מביך בה על ידי המשטרה. בכתשעה אחוזים מהמקרים, התקרית הובילה לסיום הקריירה של השוטר.

 

ובכן, מה אסור לך לעשות בזמן שאתה אוכל את לחם המלכה ומצויד בשילינג שלה? קודם כל, אל תצטלם בעירום. אנחנו בריטים, אחרי הכל. ואם אתה כבר שם, אל תכתוב כשאתה שיכור, על אחת כמה וכמה אל תצטלם במצב כזה. ואם אנחנו כבר בתחומי איסורי צילום, אז גם רצוי להמנע מהצטלמות עם סופגניות, למען שמה הטוב של המשטרה.

 

לאכול כן, להצטלם לא לאכול כן, להצטלם לא צילום: עומר כהן

 

יש להנחיות הללו גם צד פרקטי: החשש שעבריינים יעקבו אחרי השוטר כדי להשיג עליו חומר מביך, שיכול לשמש לסחיטה או להשחתה של השוטר. עוד ממליצות ההנחיות שבמקרה שהשוטר מנהל מעקב חשאי, יואיל נא להורות לסמארטפון שלו לא לעקוב אחרי המיקום שלו. כל אלה המלצות שיכולות להואיל גם למשטרת ישראל, עם ההחלפות התרבותיות המתבקשות כמו למשל, שווארמה במקום סופגניות.

 

קצרצרים

 

1. איך לא לעשות את זה: ממשלת ארה"ב קנסה את סמסנג ב-2.3 מיליון דולר, אחרי שזו נאלצה להודות שהיא הונתה את הממשלה בשאלה היכן היא מייצרת את המכשירים שהיא מכרה לה. סמסונג טענה שהיא מייצרת אותן במקסיקו ובדרום קוריאה, בעוד שבפועל הן יוצרו בסין, שלה אין אישור למכור מוצרים לממשלת ארה"ב. 2.3 מיליון דולר? סמסונג הרוויחה ברבעון האחרון 7.1 מיליארד דולר. 2.3 מיליון זה פחות מה שהיא מרוויחה בשעה. למה אתם חושבים שקנס כזה ירתיע אותה?

 

2.3 מיליון? קחו שניים וחצי, עלי 2.3 מיליון? קחו שניים וחצי, עלי צילום: שאטרסטוק

 

2. משטרת פרגוסון קיבלה המון ציוד מלחמה מהפנטגון, והציבה אותו ברחובות העיר, אבל את הציוד הכרחי היא טרם קיבלה: מצלמות על השוטרים. זה עומד להשתנות בקרוב, אם כי יש להניח שהשינוי כפוי על הקלגסת מבחוץ. מחקרים הראו שאם אתה שם מצלמה על שוטרים, ואם כל מגע שלהם עם האזרחים מתועד, שיעור השימוש שלהם בכוח צונח, כמו גם שיעור התלונות כלפיהם. איך אמר ג'ימי מקנולטי? שוטר הוא השליט האבסולוטי האחרון. הוא יכול לעצור אותך, להפליל אותך ולהרוס לך את החיים, כנראה בלי שיקרה לו משהו. כוח משחית, וכוח אבסולוטי משחית אבסולוטית. הגיע הזמן לרסן אותו. 

 

3. מדינת דלאוור, אחת המדינות הקטנות בארה"ב, קיבלה חוק ראשון מסוגו, שמסדיר את ההורשה של מוצרי מחשוב ומובייל וחשבונות מקוונים. עורך דין שמייצג את גוגל, יאהו, פייסבוק ושאר חברות דומות, העלה הסתייגות: לטענתו המשמעות של החוק היא העברה של התכתובת של הנפטר עם צד שלישי לידי בני משפחתו, משהו שאותו צד שלישי לא בהכרח הסכים שיקרה. הוא תוהה מה יקרה אם המנוח הוא, למשל, פסיכולוג, או כומר - האם המטופלים שלו יסכימו לכך שהתכתובת תועבר לבני המשפחה?

 

4. אחד הטרנדים החמים ביותר כעת בעמק הסילי-קון הוא הובלה של דברים, מכביסה עבור בפיצה ובמוצרי מכולת ועד גראס רפואי. אבל השאלה היא האם החברות הללו בכלל יכולות להיות רווחיות: מתח הרווחים הוא נמוך עד אפסי והחברות בתחום טוענות שהן לא מתעסקות ברווחיות אלא בצמיחה. אבל צמיחה בלי רווחיות בסך הכל אומרת שהחובות שלך מצטברים מהר יותר. זהירות, בועה לפניכם. 

 

5. הרשת מלאה בשמועות על מה שאמור לקרות בסרט הקרוב בסדרת מלחמת הכוכבים, שמועות שאין להן כל בסיס אבל זה לא הפריע אף פעם לאף אחד. בסלייט עשו את הדבר המתבקש ויצרו מחולל שמועות מלחמת הכוכבים, שמאפשר לכם ליצור שם רנדומלי לסרט הבא. אפל, אתם חייבים דבר כזה.

  

 

  

בטל שלח
    לכל התגובות
    x