$
מכשירים ומדריכים

10 מיתוסים טכנולוגיים שהגיע הזמן לכסח

קבצים שמחקתם לא נעלמים מהמחשב, מצלמות 8 מגה-פיקסל יכולות להיות טובות בהרבה ממצלמות 16 מגה-פיקסל, יש ועוד איך וירוסים במק ובאייפון, לא צריך לטעון סוללה ל-100% כדי שתתפקד היטב ואין דבר כזה "מטען של גלקסי"

ניצן סדן 22:0212.08.14

עולם הטכנולוגיה מלא בחצאי אמיתות ושקרים שלמים, שנועדו לבלבל את הצרכן ולשרת אינטרסים של חברות. ברשימה זו תמצאו כמה מיתוסים נפוצים שחשוב שתדעו שכל קשר בינם ובין המציאות מקרי למדי.

 

1. מצלמת 13 מגה-פיקסל טובה יותר ממצלמת 8 מגה-פיקסל

 

אפתח ואספר לכם שמגה-פיקסל הוא חתיכת שקר שיווקי. אין כל ערך לרגישות חיישן של 8, 16 או 160 מגה-פיקסל עבורכם מכמה סיבות: ראשית, אתם מצלמים תמונות כדי לשתף אותן ברשתות חברתית או לשמור על המחשב, בעוד שמסך המחשב מציג תמונה באיכות של מגה-פיקסלים בודדים. גם מסך הסמארטפון לא מממש את מלוא פוטנציאל התמונה שצילמתם. מי צריך תמונה של 16 מגה-פיקסל? מי שתכנן להדפיס אותה בגודל עצום. כך שאם אינכם עובדים בתעשיית השילוט, זה פשוט לא צריך לעניין אתכם. 

 

הלומיה 1020 של נוקיה, טלפון בעל מצלמת 41 מגה-פיקסל הלומיה 1020 של נוקיה, טלפון בעל מצלמת 41 מגה-פיקסל צילום: ניצן סדן

 

אז מה הטעם במגה-פיקסלים? מדובר בנתון מדיד ופשוט שקל להציגו כערובה לאיכות המצלמה. ונעבור להוכחות: מצלמת האייפון האחרון היא בעלת חיישן ברגישות 8 מגה-פיקסל ועדיין מפיקה תמונות טובות משל לא מעט מכשירים בעלי חיישנים רגישים בהרבה. מדוע? משום שאיכות המצלמה נמדדת בראש ובראשונה באופטיקה שלה. למשל, מצלמה בעלת עדשות שמרכזות יותר אור יוכלו להציג תמונות טובות יותר בתאורה חלשה. כאשר נכנס יותר אור, החיישן יכול להיות רגיש פחות ועדיין להפיק תמונה נהדרת.

 

2. אין כמעט וירוסים במק

 

פעם זה היה נכון. לאו דווקא בגלל שמחשבי אפל היו מאובטחים יותר ממחשבי PC - אלא פשוט משום שהנתח שלהם בשוק היה כל כך זעום שמפתחי וירוסים לא טרחו להשקיע בהם זמן. כיום, עם הצמיחה בתפוצת המק (ובעיקר המקבוק בארצות הברית), כותבי הנוזקות שמו עליהם עין.

 

סוגיית הווירוסים השתנתה משמעותית בשנים האחרונות משום שמדובר בקוד זדוני שמגיע ישירות למשתמש בלינקים נגועים דרך רשתות חברתיות, מיילים ואפליקציות ולא בהתקפה ישירה.

 

לא חסין בפני נוזקות. מקבוק לא חסין בפני נוזקות. מקבוק צילום: יובל חן

 

מבחינת מערכות האבטחה של המחשב, פעולת הלחיצה על הלינק הנגוע והפעלת הפרוטוקול הזדוני הן פעולות לגיטימיות משום שהמשתמש בחר לעשות אותן. כך יכולים האקרים להשתלט על חשבונות פייסבוק ושירותים מקוונים אחרים או לגנוב מידע כאשר המחשב הוא בסך הכל נקודת גישה לשירות המקוון. לפיכך, זה באמת לא משנה אם אתם משתמשים במק, ב-PC או בסמארטפון.

 

ומה לגבי אנדרואיד? היא אכן חשופה ליותר איומים מ-iOS שמריצים האייפד והאייפון - פשוט בגלל שהיא מחזיקה ב-85% משוק המובייל. אבל לינקים נגועים - אמצעי הפריצה מס' 1 בזמננו - יכולים לפגוע באייפון כפי שיפגעו בכל טלפון אחר. הבעיה באנדרואיד טמונה באפליקציות שמתחזות ללגיטימיות אבל מסוגלות להשתלט על חשבונות מקוונים דרך הטלפון - דבר שכמעט לא קיים בחנות האפליקציות של אפל.

 

3. אי אפשר לעקוב אחריכם כשאתם מפעילים גלישה מאובטחת

 

לכל דפדפן מודרני יש אפשרות לפתוח חלון גלישה חשאית או בלתי מזוהה - מה שיכול להיות שימושי כשאתם נכנסים לאתרים שלא הייתם רוצים שידעו שביקרתם בהם. אבל האם באמת מסוגל מצב הגלישה המאובטח לאפשר לכם לטייל כרואים ואינם נראים באינטרנט? כמובן שלא; כל מה שקורה זה שהפעילות שלכם לא מתועדת בהיסטוריית הגלישה המקומית של הדפדפן.

 

לא קשה לגלות לאן גלשתם לא קשה לגלות לאן גלשתם צילום: Shutterstock

 

כל אתר ידע שביקרתם בו - לפעמים, גם אם לא אפשרתם התקנת קבצי קוקיז על המחשב. והנה מחשבה מטרידה: בשנה האחרונה למדנו שה-NSA מקבלת מידע באופן חופשי מחברות טכנולוגיה. כן, אותן חברות שכתבו את הדפדפנים דרכם אתם גולשים. אז אלא אם כן משתמשים בכלי אנונימיזציה ייעודי כמו TOR (שגם הוא לא מאובטח ב-100%), כנראה שלגלישה המאובטחת אין יותר מדי משמעות.

 

4. טעינה אלחוטית היא טכנולוגיה מהפכנית

 

כן, היכולת להעביר אנרגיה באוויר ולטעון מכשירי אלקטרוניקה היא באמת מהפכנית. אבל מה? כל המטענים האלחוטיים שנמכרים כיום קצת מעוותים את המציאות. מדוע? כי יש להם חוטים. במקום לחבר את כבל המיקרו-USB לשקע שבסמארטפון, מחברים אותו למטען. מה קיבלנו? מטען חוטי למדי. ישנן חברות שמציעות שירותי טעינה אלחוטית כמו סטארבקס למשל, אבל כל המטענים האלחוטיים שמיועדים לצרכן לא מציגים שום יתרון על חיבור הכבל לטלפון.  

 

מטען אלחוטי? לא בדיוק מטען אלחוטי? לא בדיוק

 

5. לא מומלץ לכבות ולהדליק את המחשב יותר מדי

 

יתכן שגם אתם שמעתם את הקשקוש הזה, לפיו מחשב "מתאמץ יותר כשהוא נדלק או נכבה" - ולכן עדיף שלא לסגור אותו אם לא חייבים וכדאי להשאיר אותו במצב המתנה כשלא משתמשים בו. גם כשאתם לא משתמשים במחשב יש רכיבים שפעילים כל עוד הוא דלוק. כל רכיב - ולא משנה אם זו אנטנת תקשורת, מעגל חשמלי שקשור למאוורר או נורית לד - נבלה בפעולתו.

 

כך שבעצם, אתם מגבירים את הבלאי של המחשב שלכם בשעות בהן אתם לא משתמשים בו. חשוב מאוד לכבות את המחשב כשלא משתמשים בו כדי לצמצם בלאי. בנוסף, חשוב להפעילו מחדש לפחות פעם ביום-יומיים, כדי שעדכוני תוכנות ואבטחה שהורדו יחלו לפעול.

 

6. מטענים לא מתאימים למכשירים שלא נועדו עבורם

 

מדי כמה ימים נכנסים אלי למשרד אנשים במערכת ואומרים "היי, לך בטח יש מטען לגלקסי". ובכן, כל מטען מובייל הוא מטען לגלקסי, שכן כל הסמארטפונים והטאבלטים נשענים על אותו שקע - מיקרו-USB. כולם פרט לאייפון ולאייפד, להם שקע חיבור שונה. זה לא משנה אם המטען יצא ממפעלי סוני, סמסונג, HTC, חואווי או נוקיה, כל עוד הוא פועל באותו מתח והספק.   

 

ההבדל בין מטען שייעודי לטלפון ובין מטען שנועד לטלפון אחר יכול להיות בעיקר, במהירות הטעינה בשל הבדלי מתחים; רוב המטענים בשוק נעים בין 1.8 ל-2 אמפר. כשמדובר בסמארטפונים מודרניים, אין מה לחשוש; מקסימום, הטעינה תהיה איטית יותר.

 

7. חובה להטעין מכשיר חדש לפני השימוש

 

נישאר עוד קצת בתחום הטעינה. כמעט כל ספרון הוראות של כל סמארטפון, טאבלט או מחשב שתרכשו ידרוש מכם להטעין את הסוללה כמה שעות לפני תחילת השימוש. למה? לפי המיתוס, רק כך ניתן להבטיח שהמכשיר יפעל היטב וינצל את מלוא זמן הסוללה שלו בעתיד. האמת היא שזו שטות גמורה: חברות דורשות מכם להטעין את המכשירים לפני השימוש משום שאינן יכולות לדעת כמה זמן ישב המוצר באריזתו לפני שנמכר והאם הודגם קודם ללקוחות.

 

אפשר להוציא מהקופסה ולהתחיל להשתמש אפשר להוציא מהקופסה ולהתחיל להשתמש צילום: ניצן סדן

 

לכן יכול מאוד להיות שמישהו יקנה טאבלט שעל אריזתו כתוב שזמן הסוללה שלו מגיע לעשר שעות אבל בפועל, הסוללה תהיה טעונה רק ב-10%. כדי למנוע מבול של שאלות תם שיפול על שירות הלקוחות בחברה, פשוט בחרו לבקש מהקהל להטעין את המכשיר לפני השימוש. עקרונית, כמעט כל מכשיר אמור להיות טעון במלואו באריזה. אם לא תחברו אותו לחשמל לשמונה שעות לא תפגעו בביצועי הסוללה בעתיד.

 

8. קבצים נעלמים כשאתם מוחקים אותם

 

אני לא מאמין ברוחות ושדים, אבל בהחלט מודע לקיומם של קבצי רפאים: כשאתם מוחקים קבצים, הם נעלמים רק מממשק המשתמש. בפועל, כל מה שנמחק זו הישות שמאפשרת לכם לגשת למידע ולקרוא אותו. אם מחקתם תמונה למשל, היא עדיין קיימת בתור קוד על הכונן הקשיח של המחשב שלכם. כוננים בנויים מסקטורים, עליהם נכתב המידע כשיוצרים את הקובץ או מורידים אותו. תוכנות מקצועיות מסוימות מסוגלות לאתר את המידע הזה גם לאחר שנמחק ולשחזר אותו.

 

במחשב שלכם שום דבר לא נמחק בקלות במחשב שלכם שום דבר לא נמחק בקלות צילום: שאטרסטוק

 

כך ניתן להשיג מידע שאבד לאחר נזק נרחב למחשב - כמו לאחר שרפה או תאונה. אבל לא, כשאתם מרוקנים משהו מסל המחזור הוא ממש לא נעלם. רק כאשר ייכתב מידע חדש על כל הכונן הקשיח, יתחילו קבצים להישמר על סקטורים ובהם קבצי-רפאים שנמחקו. ומה לגבי מיילים ותמונות שנמחקו מפייסבוק או גוגל? הצחקתם אותי; אלו יישמרו על שרתי החברות הללו ואף ישמשו לאיסוף מידע פרטי עליכם.

 

9. אפל המציאה את העכבר

 

הרבה פיתוחים טכנולוגיים מיוחסים לאפל ולמייסדה סטיב ג'ובס. הנה אחד שהוא טעות: בעוד שלא מעט אנשים סבורים שאפל המציאה את עכבר המחשב, במציאות היתה זו גניבה מזירוקס. ב-1970 ביקר ג'ובס במרכז המחקר של זירוקס בפאלו אלטו ונדהם לראות עכבר בעל שלושה כפתורים, אמצעי ממשק חסר תקדים. המוצר אמור היה לעלות 300 דולר וג'ובס החליט שזה יותר מדי. הוא לקח את הרעיון והחליפו בעכבר בעל כפתור בודד שעולה 15 דולר.

 

10. טונרים לא מקוריים פוגעים במדפסת שלכם

 

תיכף תספרו לי שאתם מאמינים גם בפיות; טונרים הם מכרה הזהב של תעשיית ההדפסה: המדפסות עצמן זולות מאוד, אך הן זוללות דיו ומחייבות את המשתמש לקנות עוד ועוד טונרים. כך צמחה לה תעשיית הטונרים שאינם מקוריים מהיצרן - וכפי שקורה בכל תעשייה שכזו, מיהרו חברות המדפסות להכריז שאותם מתחרים עלולים להזיק למדפסת. אז כן, קל לראות שקיים פה אלמנט מסחרי לא מבוטל. אבל האם טונר שאינו מקורי מזיק למדפסת שלכם מבחינה טכנית? כמובן שלא: הטונר נבנה לפי תוכניות שמקורן בחברות הסינית שמייצרות את הטונרים המקוריים ולכן עושה כל מה שעושה טונר מקורי - חוץ מלהכניס כסף ליצרנית המדפסת שלכם.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x