$
דו"ח טכנולוגי

דו"ח טכנולוגי

גם אתם האמנתם לסיפורים על יזמות הייטק?

שיעור היזמות בארה"ב הוא הנמוך ביותר מאז שנות השבעים, שופטת דוחה את הסכם הפשרה בקנוניית אפל-גוגל נגד העובדים, אפליקציות סודיות מנסות (בחוסר הצלחה) למנוע בריונות, וסין מהדקת את השליטה במשתמשי הרשת

יוסי גורביץ 15:4910.08.14

יזמות? איזו יזמות?

 

אם להקשיב למפריחי הסיסמאות של עמק הסילי-קון, הפעלתנות שלהם היא יזמות והיא תצעיד את ארה"ב, ואולי גם את העולם כולו, קדימה. אם רק תאמינו בחברה שמייצרת קופסאות שישמרו על הטוסטים שלכם ברמת הלחות הנכונה, יהיה טוב יותר. או שלא.

 

יזמות אמיתית? לא בעמק הסיליקון יזמות אמיתית? לא בעמק הסיליקון צילום: קתי סטנלי-אריקסון cc-by-nd

 

דו"ח של מכון ברוקינגז מצא שעם כל הרעש סביב "יזמות," והראיה בכל בן 19 שהמציא אפליקציה כשווה ערך לניקולא טסלה, הרי שבפועל היקף היזמות בארה"ב מראה סימני דעיכה בולטים. הדו"ח מצא כי שיעור האנשים שפותחים עסקים חדשים, בכל אחת מחמישים המדינות וכמעט בכל 360 האזורים העירוניים בארצות הברית, נמצא בשיעור הנמוך ביותר מאז שנות השבעים. יתר על כן, שיעור החברות שנסגרות עולה בעקביות מאז 2007 והוא עובר כעת את שיעור החברות החדשות שנפתחות. המגמה הזו, ראוי לציין, גם לא פוסחת על תחום ההייטק.

 

מה אנחנו לומדים מזה? שעמק הסילי-קון באמת רק טוב בייצור רעש סביב עצמו. למרות כל הקשקשת על "שיבוש," חברות וותיקות עדיין עושות יותר כסף ויש להן יותר סיכויי השרדות מאשר לסטארטאפ צעיר ורזה.

 

אירונית, הפתרון נראה פשוט למדי – ולא ישים פוליטית. להכניס הרבה, הרבה מהגרים חדשים לארה"ב. לפי הדו"ח, הסיכוי של מהגר לפתוח עסק כפול מזה של מקומיים. אבל המפלגה הרפובליקנית, מעוז הגבר הלבן והשמרן, תעדיף התאבדות לאומית מאשר להזמין אזרחים חדשים.

 

תשכחו מזה, אתם תשלמו הרבה יותר

 

אפל וגוגל קשרו בעבר כנגד נגד העובדים שלהן, שהגישו מצידם תביעה יצוגית. במרץ האחרון, דיווחנו על ההסכם שהגיעו אליו הקושרות עם עורכי הדין של העובדים - הן הסכימו לשלם 324 מיליון דולר כפיצוי, כל עוד לא יאלצו לקחת כל אחריות בנושא.

 

סטיב ג'ובס. השופטת לוסי קו הכתירה אותו כיוזם הקנוניה נגד העובדים שלו סטיב ג'ובס. השופטת לוסי קו הכתירה אותו כיוזם הקנוניה נגד העובדים שלו צילום: רויטרס

 

הקנוניה, נזכיר, היתה פרי מוחו של סטיב ג'ובס, שתבע מגוגל - ומשורה של חברות אחרות – שלא לשכור עובדי אפל. המטרה היתה למנוע מעובדים את היכולת להעלות את השכר שלהם, משום שלא היתה חברה גדולה אחרת שהיתה מסכימה לשכור אותם. במהלך המשפט, דרשו החברות למנוע הצגת מסמכים שהיו מציגים את ג'ובס כבריון. באחד מהם, סופר כי הוא היה מגיב בסמיילי לכל הודעה על פיטורי עובדים.

 

אבל קשה לעבוד על השופטת לוסי קו. יש לה כבר היכרות ארוכה וכואבת עם אפל - היא ניהלה את תביעת הפטנטים של אפל נגד סמסונג. היא נקטה בצעד חריג מאד והודיעה שהיא דוחה את ההסכם בין עורכי הדין של התובעים ובין החברות. קו כתבה שההסכם בלתי סביר, ושהוצגו די והותר מסמכים כדי להוכיח קנוניה. לדבריה, הסכום שהחברות נדרשות לשלם נמוך בצורה מחפירה; המינימום שהיא תהיה מוכנה לקבל הוא 380 מיליון דולר.

 

היא הזכירה שלפני כשנה, לוקאספילם ופיקסאר נכנעו והסכימו לשלם פיצויים כבדים; גוגל ואפל סירבו לפשרה. לפי קו, בשנה האחרונה התובעים רק חזקו את כתב התביעה שלהם, והיא לא מוכנה שהם יקבלו פיצויים נמוכים יותר מאלו שקיבלו מלוקאספילם ופיקסר לפני כשנה. זה לא יקרה בבית המשפט שלה.  

 

היו לה גם כמה משפטים ראויים להגיד על ג'ובס: היא תיארה אותו כדמות המרכזית בקנוניה, שבלעדיה כנראה היא לא היתה מתרחשת. קו ציינה עוד גם את אחריותו של אריק שמידט, המנכ"ל לשעבר והיו"ר בהווה של גוגל. נעדכן.

 

אני יודע מה עשית בקיץ האחרון

 

הדבר הלוהט האחרון הוא אפליקציות סוד למיניהן, כמו Secret או Whisper. הן מאפשרות נשים לחשוף סודות באופן אנונימי. הבעיה היא שמאחר והכותבים הם אנונימיים, הפוטנציאל לבריונות רשת יוצא דופן.

 

אפליקציית Secret. לא עושים מספיק נגד בריונות רשת אפליקציית Secret. לא עושים מספיק נגד בריונות רשת צילום מסך: secret.com

 

החברות מודעות לבעיה. המנכ"ל של סיקרט כתב השבוע פוסט בו תיאר את מאמצי החברה שלו להלחם בתופעה, שכוללים בין השאר מפקחים אנושיים. בפורצ'ן החליטו להעמיד את הנושא למבחן, וכתבו הודעה משמיצה בעילום שם: "סופי ר. שכבה עם מר ג'ייקובס אחרי תום הלימודים. אני משוכנע שג'ארד לא יודע. זונה!"

 

ובכן, אם היתה סופי ר. שיש לה קשר עם איזה מר ג'ייקובס וג'ארד, אז החוג שלהם היה מזהה את הנפשות הפועלות תוך זמן קצר. אף על פי כן, ההודעה נשארה זמינה בסיקרט, להוציא אשה אחת שסימנה אותה כפוגענית. התוצאה היתה שאותה אשה לא ראתה את ההודעה, אבל כל השאר – כן. רק אחרי שפורצ'ן הפנו את תשומת הלב של אנשי היח"צ של סיקרט להודעה, היא הוסרה. זה לקח 24 שעות, שזה לא פרק זמן סביר להודעה פוגענית כל כך.

 

סין נגד המשתמשים, סיבוב 2,682

 

המשטר הקומוניסטי בסין כנראה לחוץ מאד, במיוחד לאור השערוריה שנחשפה לאחרונה של בכיר משטרה שנתפס בשחיתות. הפתרון? ולהדק עוד יותר את האחיזה בצוואר המשתמשים הסינים. שורה של הגבלות נוספות עומדות להכנס לתוקף.

 

Kako Talk הקוריאנית. משמשת גופי טרור? Kako Talk הקוריאנית. משמשת גופי טרור?

 

כך למשל, כל מי שמשתמש בשירותי מסרונים מיידיים ייאלץ לספק את פרטיו האמיתיים עם הרישום. מעבר לכך, מי שרוצה לשלוח לא רק מידע אישי, אלא מידע ציבורי ופוליטי, יצטרך קודם כל לפתוח פרופיל פומבי, ולהתחייב לקבל אישור מראש לכל ידיעה שהוא מפרסם.

 

המשטר הסיני, שמודאג לאחרונה גם מן ההפגנות נגדו בהונג קונג, הגדיר לאחרונה את שירותי המסרונים כ"שירותי תקשורת המונים לכל דבר". המטרה של התקנות החדשות היא למנוע מעיתונאים לכתוב את מה שהם באמת חושבים. עכשיו המשטר ממשיך את החסימה של Kakao Talk ו-Line, שתי אפליקציות מסרונים פופולריות מאד, בתואנה שהן משמשות גורמי טרור.

 

קצרצרים

 

1. יזמת כתבה על חוויותיה כאשר ניסתה לגייס כספים בעמק הסילי-קון, ותיארה את מסכת ההטרדות וההשפלות שהיו מנת חלקה. כמו במקרים קודמים, היא לא מעזה לחשוף את שמותיהם של המטרידים – גם כשהיא עצמה כותבת בעילום שם. למה? כי הנזק שהחלאות האלו יכולים לעשות לה גדול מדי. ככה מנציחים את התופעה - מעודדים את המוטרדות להוריד את הראש. יש לך קריירה ומשפחה. שמישהי אחרת תטפל בזה.

 

2. ואם המשקיעים מתייחסים למייסדות כאל טרף מיני זמין, הרי שהיחס למייסדים שונה לגמרי. אלה, על פי הדיווחים, מקבלים את היחס ששמור לדיוות. ארוחות עם העשירים והמפורסמים או חופשות על איים מרוחקים. ככה הופכים אנשים שיש בהם עדיין שריד שפיות ושכל ישר לנרקיסיסטים. ואם זה לא מספיק, אז חלק מהמשקיעים אומרים שהם תמיד יתמכו במייסדים – ושהם מוותרים בפועל על הזכות שלהם להשפיע על החברה. הוויתור על פיקוח על ניהול של חברה שאת המייסדים שלה אתה הופך לנרקיסיסטים קטנים הוא מתכון לאסון.

 

3. לגוגל יש בעיה: היא מוכרת פרסומות למחייתה. יש לה מעקב אחרי המשתמשים כשהם עושים שימוש באפליקציות, והיא כמובן עוקבת אחריהם כאשר הם משתמשים בדפדפן, אבל התוצאה היא מעקב כפול ולא תמיד עקבי. עכשיו היא עורכת ניסויים בשילוב שני סוגי המעקבים, כדי שהיא לא תאבד אותך. החברה טוענת שהמטרה היא שירות טוב יותר למפרסמים, וזה נכון. המשמעות של "שירות טוב יותר למפרסמים," מבחינת המשתמש, היא שהוא הופך לטיפה יותר מוצר ושהפרסומאים מהדקים את אחיזת החנק שלהם בו. לידיעתכם.

 

4. יאהו החלה לאפשר למשתמשי שירות המייל שלה להצפין את המיילים שלהם באמצעות PGP. המטרה, בעקבות חשיפות סנודן, היא להקשות על שירותי השו-שו לשתות את כל המידע של משתמשי יאהו. מצד שני, אם אתה משתמש במייל של יאהו, הסיכוי שתצפין את המייל שלך ממילא נמוך במיוחד. אבל האופציה שם. כמובן, העובדה שאתה מצפין את המייל שלך לא תמנע משירותי השו-שו לדעת עם מי אתה מתכתב, אבל היי.

 

5. הקרב בין אמזון ובין ההוצאה לאור האצ'ט נכנס לחודש הרביעי, וקבוצה גדולה של סופרים זועמים פרסמו מכתב פומבי שדורש מאמזון להפסיק לפגוע בהם. בתגובה, הודיעה אמזון שאם הם רוצים שינוי, הם צריכים להפנות את הדרישות אל הנהלת האצ'ט, ושהיא נחושה בדעתה להמשיך במאבק עד שהאצ'ט תסכים להוריד את מחירי הספרים הדיגיטליים לרמה שאמזון דורשת.
בטל שלח
    לכל התגובות
    x