$
חדשות טכנולוגיה

ראיון כלכליסט

מנכ"ל לנובו: "עם מוטורולה, נכבוש את שוקי המערב"

יאנג יואנצ'ינג מסביר בראיון מיוחד ל"כלכליסט" כיצד לאחר שהפכה למובילת שוק המחשבים האישיים בעולם, מתכננת היצרנית הסינית לכבוש את שוק הסמארטפונים. "בתעשייה שלנו המשחק הוא של גודל ובלעדיו אי אפשר להצליח"

הראל עילם, בייג'ינג 10:5201.06.14

"יש לנו הצלחה ראשונית בשווקים מתפתחים מחוץ לסין, אבל אנחנו צריכים את מוטורולה ואת הקשרים שלה", הסביר בראיון ל"כלכליסט" יו"ר ומנכ"ל לנובו יאנג יואנצ'ינג את רכישת מוטורולה מוביליטי מידי גוגל.

"יש להם שם טוב בתעשייה, הרבה קשרים עם ספקיות בכל העולם, ערוצי שיווק, יכולות הנדסיות, ולא מעט קניין רוחני שהוא קריטי בתעשייה. אני מאמין שנוכל למכור רישיונות לפטנטים שקיבלנו ולחזק את מעמדנו בנושא - הרבה חברות סיניות יתקשו להתחרות בשוק המערבי ללא פטנטים".

 

"אנחנו כל הזמן פונים החוצה"

 

נוסף לרכישה של מוטורולה מוביליטי, מייצבת את עצמה לנובו כאחת מחברות הטכנולוגיה המעניינות בתחום. כבר לפני כמה חודשים הכתירו אותה חברות המחקר גרטנר ו-IDC כחברה המובילה בשוק המחשבים האישי.

 

 יאנג יואנצ'ינג' יו"ר ומנכ"ל לנובו יאנג יואנצ'ינג' יו"ר ומנכ"ל לנובו

 

בינואר היא רכשה את חטיבת השרתים של IBM, וכאמור את מוטורולה מוביליטי מידי גוגל. עבור לנובו זוהי לא פעולה חריגה - החברה פרצה לשוק הבינלאומי ב-2005 כשרכשה את חטיבת המחשבים האישיים הכושלת של IBM, והפכה אותה בתוך פחות מעשור למובילת שוק. עכשיו היא מקווה להפוך למובילה גם בשוקי המובייל והאנטרפרייז.

 

ממה נובע הדחף לרכוש חברות מערביות? השוק בסין רחוק מרוויה.

"אין לנו ברירה, אתה חייב לגדול כל הזמן. לפני עשור, כשקנינו את החטיבה של IBM, היו לא מעט שחקניות מקומיות גדולות יותר, אבל היום אתה לא תזהה את השם שלהן. אם אתה נשאר רק בסין, אתה לא יכול להתחרות. לכן אנחנו כל הזמן פונים החוצה". כיום שולטת לנובו בשוק המחשבים הסיני עם נתח של 35.6%.

 

לדברי יאנג, שדיבר בפאנל שולחן עגול שכלל עיתונאים מכל רחבי אירופה, הדבר נכון גם כלפי מותגים מערביים שמנסים להיכנס לסין. "זהו שוק מאוד פתוח ותחרותי וקשה לעשות כאן כסף. אבל צריך לזכור שאם חברה כמו אפל יודעת למכור בארצות הברית, זה לא אומר שהיא יודעת למכור בסין. בכלל, התעשייה עוברת כעת מדגש על טלפונים יוקרתיים לטלפונים זולים יותר, ואנחנו יודעים לאזן בין חדשנות לבין יעילות. זה נותן לנו יתרון עצום בתמחור, במיוחד בטלפונים זולים".

 

מכשיר ה-S860 של לנובו מכשיר ה-S860 של לנובו צילום מסך: Lenovo

 

אחד הצעדים המשמעותיים שעשתה לנובו כדי להשתלב בשווקים חדשים היה הקמת מפעל בוואהן, העיר הגדולה ביותר במרכז סין, שמכסה שטח של 200 אלף מ"ר ובהקמתו הושקעו 200 מיליון דולר. במפעל תוכל החברה להרכיב יותר מ-100 מיליון טלפונים בשנה, כולל מכשירי מוטורולה (לכשתושלם העסקה) ובעצם תשלש את יכולת הייצור שלה. כיום עובד המפעל ב-20% תפוקה ומועסקים בו כ-3,000 עובדים.

 

העסקה שלכם עם גוגל מבוססת על החלפת מניות, אבל לא חסר לכם מזומן. מה ההיגיון בכך?

"העסקה מאפשרת לנו ליצור הסכם אסטרטגי ופיננסי עם גוגל. לדעתי, זה יכול לעשות טוב לשתי החברות. לנובו היא חברה חשובה במיוחד עבור גוגל, ואנחנו נותנים להם דריסת רגל בסין שאין להם כרגע. אם נוכל לשתף פעולה, אנחנו מצדנו נוכל לתת ללקוחות את המוצר הכי טוב שאפשר".

 

מוטורולה היא כרגע עסק כושל. האם לא היה לכם כדאי לנסות ולהגדיל את השוק בעצמכם, כמו שהמתחרות הסיניות חואווי ו-ZTE עשו כשנכנסו למערב?

"אנחנו מאוד בטוחים שנוכל להחזיר את מוטורולה לרווחיות, אחרת לא היינו רוכשים אותה. אפשר לשפר את הרווחיות בהרבה דרכים גם בלי פיטורים, לשפר את עלויות הייצור ולהגדיל את העסק. ברגע שנשלב את שתי החברות, נהיה שחקן בינלאומי. ברבעון האחרון מוטורולה הציגה נתונים פיננסיים טובים בהרבה ממה שדווח לנו במקור, אז אנחנו מאוד אופטימיים. הם מותג הרבה יותר חזק מבלקברי, והרבה יותר מתאים לנו".

 

מפעל לנובו בסין מפעל לנובו בסין צילום: הראל עילם

 

אתם מדברים כל הזמן על להיות במקום הראשון בכל תחום. אתה לא מודאג שאתם אולי דוחפים את עצמכם יותר מדי מהר?

"בתעשייה שלנו המשחק הוא על גודל ובלי גודל אי אפשר להצליח. בתעשיות אחרות התשובה אולי היתה אחרת". האמביציה הזו משתקפת גם בדבריו של יאנג, שצופה שהחברה תמכור 100 מיליון סמארטפונים וטאבלטים בשנה שלאחר אישור רכישת מוטורולה, נתון שיהפוך אותה ליצרנית הסמארטפונים השלישית בגודלה בעולם. זהו יעד סביר עבור לנובו, שרושמת שיעורי צמיחה משמעותיים בשנים האחרונות. בתחילת 2011 החברה מכרה פחות מ-100 אלף טלפונים חכמים ברבעון. לקראת סוף 2013 המספר כבר הגיע ל-14 מיליון. כיום מוכרת לנובו כ־50 מיליון טלפונים חכמים בשנה, נתח של 4.8% מהשוק העולמי, וכ-9.2 מיליון טאבלטים.

 

"שוק מוצרי ה-PC ממשיך לצמוח"

 

עד שתכבוש תחומים חדשים, השוק החשוב ביותר של לנובו הוא זה של המחשבים האישיים - שדה שבו לנובו מצליחה להגדיל באופן עקבי את נתח השוק שלה, בזמן שכל שאר החברות סובלות מקשיים רבים. לדברי יאנג, הדרך הנכונה להסתכל על התחום כרוכה בהגדרה מחודשת של שוק המחשבים האישיים.

 

 

"אנחנו רואים שינוי אחרי שנים של קניבליזציה שבהן הטאבלטים אכלו את השוק של המחשב אישי. לדעתי הטאבלט הוא כבר לא קטגוריה נפרדת, אלא חלק מתעשיית ה-PC. אנחנו רואים איך הוא מתחיל להחליף את הנוטבוק, והתעשייה היום כוללת מחשבים נייחים, ניידים וטאלבטים. אם אתה כולל בפנים את הטאבלט, אז שוק ה-PC דווקא צומח".

 

איך השותפות שלכם עם מיקרוסופט מושפעת מכל הפעולות שלהם בתחום הטאבלטים והחומרה?

"מיקרוסופט היא שותפה קרובה וותיקה, וזה לא הולך להשתנות רק מכיוון שהתקרבנו לגוגל. הקשר שלנו עם מיקרוסופט הוא לא רק של ספקית ולקוחה, אלא שיתוף פעולה עמוק".

למרות הדברים המרגיעים של יאנג, שמנסה להגן על החשיבות של שוק המחשבים האישיים, הוא מודה כי העתיד הוא מעבר ל-PC.

 

"אנחנו צריכים לחשוב על אסטרטגיות חדשות ועל דרך טובה יותר לתאר את האסטרטגיה שלנו. אנחנו רוצים להיות אחת החברות הבודדות שמציעות מאגר מושלם של פתרונות". אם תאושר סופית רכישת מוטורולה מוביליטי, לנובו תהיה החברה היחידה בעולם שמוכרת כל מוצר ושירות מחשוב אפשרי - משרתים לארגונים גדולים, דרך טאבלטים, סמארטפונים, טלוויזיות חכמות, שירותי ענן ופתרונות תוכנה לארגונים, ועד למחשבים אישיים בגרסאות נייחות וניידות.

 

לדברי יאנג המכירות באזור EMEA , שכולל את אירופה, המזרח התיכון ואפריקה, עלו ברבעון האחרון לראשונה על הכנסות החברה בסין, ובישראל הפכה לנובו ליצרנית המחשבים הגדולה ביותר. מעבר לכך לא הרחיב יאנג על ישראל.

 

הכותב היה אורח לנובו בסין

בטל שלח
    לכל התגובות
    x