$
דו"ח טכנולוגי

דו"ח טכנולוגי

אוזניים ל-Wall: פייסבוק רוצה להאזין למה שקורה סביבכם

עדכון לאפליקציית הרשת החברתית מאפשר לה להפעיל את מיקרופון המכשיר ולזהות שירים, גוגל מוכיחה מה שווה חוש ההומור שלה והורגת אתר פארודי חביב ולינקדאין מראה לכם האם אתם יותר מבוקשים בשוק העבודה מחבריכם במשרד

יוסי גורביץ 14:2022.05.14

מה כבר יכול לקרות?

 

פייסבוק, שמתקיימת ממכירת הפרטיות שלכם, הציגה דרך חדשה לחטט לכם בחיים: היא רוצה להפעיל את מיקרופון הסמארטפון שלכם ולהקליט אתכם. איך זה יעבוד? בכל פעם שתכתבו סטטוס, המיקרופון יאזין למה שקורה סביבכם, התוכנה של פייסבוק תנסה לזהות מהם הרעשים שהיא קולטת ותספק לכם מידע על מה שאתם גם ככה שומעים. למשל, אם היא תזהה שיר שמתנגן ברקע או קול שמשויך לתוכנית טלוויזיה, היא תאפשר לכם לכלול אותם בסטטוס.

 

ראשית, מי שמאזין למוזיקה תוך כדי כתיבת סטטוס ורוצה לספר לעולם יכול לעשות את זה בעצמו גם בלי שפייסבוק תקליט אותו. שנית, מי שלא מכיר או זוכר את שם השיר שמתנגן ברקע יכול להשתמש בשזאם או סאונדהאונד שיגלו לו את המידע הזה גם בלי שמר צוקרברג יהיה מעורב בתהליך. איך מפתה אתכם הרשת החברתית? באפשרות לשים בסטטוס 30 שניות מהשיר שהיא זיהתה.

 

רוצה לדעת מה אתם שומעים. צוקרברג רוצה לדעת מה אתם שומעים. צוקרברג צילום: בלומברג

 

כרגע מוצעת התכונה המיותרת הזו כאפשרות לבחירה, אבל מי שעוקב אחרי פייסבוק והשירותים המקוונים שלה יודע שדברים שמתחילים בתור Opt-In הופכים במהירות לOpt-Out, כלומר כאלה שפועלים מתוך ברירת מחדל וצריך לנטרל אותם אקטיבית.   

 

לפייסבוק כבר יצא שם של חברת מעקב. לפני כמה זמן, היא ניסתה לקבל אישור להפעיל את המצלמה של הסמארטפון בעצמה, ללא הצלחה. לא מן הנמנע שעם השקת פרסומות הווידאו האוטומטיות בפיד - עוד קללה שתוטל עלינו השנה - גם ככה יברחו לא מעט משתמשים מפייסבוק כאילו שהיא בוערת. האם בהנהלת החברה לא קולטים שהם משחקים פה בסבלנותם של המשתמשים?

 

תותח נגד זבוב

 

יש קבוצת פעילים גרמנית בשם Pengt Collective, שההתמחות שלה היא שיבוש תרבותי ו"פעולה ישירה חתרנית": שיבוש תרבותי הוא השימוש בסמלים קיימים, בדרך כלל סמלים תאגידיים אבל לא רק, כדי להעביר מסרים שחותרים תחת המסרים הרשמיים שהם אמורים להעביר. לפני כמה זמן, עלתה גוגל על הכוונת של חברי קולקטיב פנגט. הם בנו מספר אתרים למוצרים פיקטיביים של מעצמת האינטרנט, כשהם שמים אותם תחת אתר-על, לו הם קראו Google Nest.org.

 

באתר הזה, שמו שורה של מוצרים: Google Bee (שמאפשר לכם להפעיל מל"ט), Google Hug (שירות מיקום שמאפשר לכם לקבל חיבוקים במיקור המון, אחרי שהחברה הגיעה למסקנה שאתם לא מרגישים טוב וצריכים אינטראקציה אנושית), וגוגל ביי (פרופילים מקוונים לאנשים שעברו לעולם שכולו טוב). המטרה היתה לשעשע את הקהל ולהלעיג את התדמית החביבה של גוגל. התמונות ממה שנשאר מהאתר מעידות על כך: צבעי פסטל וציורים חביבים, שמסתירים תכנית מעקב שאפתנית.  

 

מתוך אתר גוגל נסט מתוך אתר גוגל נסט

 

"מה שנשאר"? כן, כי גוגל ממש לא אהבה את האתר. היא חיסלה אותו באמצעות התירוץ התאגידי הקלאסי: הפרת זכויות יוצרים. כאילו שמישהו באמת עשוי היה לחשוב שלגוגל יש שירות שבודק איך אתה מרגיש ומארגן לך חיבוק מזר רנדומלי. גוגל, כפי שכתבו עורכי הדין של ה-EFF, השתמשה בחוקי זכויות היוצרים כדי לדרוס אתר שהיה כולו מחאה פוליטית לגיטימית נגדה.

 

האירוניה שבסיפור היא שהמהלך של גוגל רק מבליט את המסר של Google Nest.org: החברה אמנם חביבה ונחמדה מבחוץ, אבל בתכל'ס, היא תאגיד אוכל אדם; וכולנו יודעים איזה מין חוש הומור יש לתאגידים.

 

לידיעת הסנודן הבא

 

כמה חודשים לאחר שפגש הכותב גלן גרינוולד את אדוארד סנודן ופרסם את המידע שלו על מבצעי הריגול של ה-NSA, שם לב גרינוולד שחלק מהקבצים שקיבל ממדליף העל הושחתו. עמיתתו, לורה פויטראס, החזיקה בגרסאות תקינות של הקבצים בבריטניה, אך היה צריך להעביר אותם פיזית לגרינוולד בברזיל, מחשש ליירוטם בידי סוכנות המודיעין. שליח שניסה להעביר את הקבצים נעצר בידי הרשויות הבריטיות בנמל התעופה בלונדון.  

 

גרינוולד החליט למצוא פיתרון לבעיה ולאפשר העברת קבצים מקוונת שתהיה חסינה מפני יירוט ממשלתי. האתר שלו, The Intercept, חשף השבוע כלי מקוון חדש שנקרא Onionshare ומאפשר לשתף קבצים בצורה אלמונית לחלוטין, שמתבסס על מערכת TOR.  

 

אדוארד סנודן אדוארד סנודן צילום: רויטרס

 

האחראי הטכני של האתר, מיקה לי, אמר שכעת אפשר יהיה להעביר קבצים גדולים במיוחד דרך TOR מבלי שמישהו יוכל לדעת ממי מגיע הקובץ ולאן הוא הולך. התוכנה יוצרת אתר זמני, מוגן סיסמה, שאליו מופנה המשתמש וממנו הוא מוריד את הקובץ. מרגע שהורד הקובץ, הוא לא זמין יותר לאף אחד.

 

הכלי יעיל במיוחד לאנשים שרוצים לשלוח קבצים כשהם נשארים אנונימיים אפילו מבחינת המקבל - מדליפים וחושפי שחיתויות, למשל. הנה כאב ראש חדש לאנשים שרוצים להסתיר מהציבור מידע.

  

קצרצרים

 

1. לינקדאין, רשת חברתית לקורות חיים, צריכה איכשהו לגרום למשתמשים לפעול בה גם כשהם לא מחפשים עבודה חדשה. כדי לעשות את זה, היא משתמשת בשיטה הקלאסית של שיסוי המשתמשים אלה באלה. מעתה, היא תעניק לכל משתמש דירוג לקבוצת אנשי הקשר שלו. למשל, היא תוכל לומר לכם שאתם נמצא בעשירון השלישי בקרב אנשי הקשר שלכם מבחינת מספר הפעמים שמישהו בחן את הפרופיל שלכם. המטרה היא לגרום למשתמש להתעסק בפרופיל בטירוף כדי לשפר את הדירוג. בהצלחה עם זה.

 

לינקדאין לינקדאין

 

3. רפורמת הפטנטים בארה"ב, שאמורה היתה להביס את המגפה של טרולי הפטנטים, קרסה בלהבות. הסנאטור פטריק ליהי, שמוביל מטעם הדמוקרטים את ועדת המשפט של הסנאט, הודיע שהוא מסיר את ההצעה מסדר היום של הוועדה, אחרי שלא הצליח לגבש הסכמה דו מפלגתית לחוק. זה האחרון יצטרך לחכות לבחירות אמצע הכהונה, בנובמבר. בינתיים הטרולים יוכלו להמשיך לבזוז.  

 

4. ואם כבר ענייני חוק ומשפט, אז שורה של חברות טכנולוגיה - גוגל, פייסבוק, אפל, מיקרוסופט, טוויטר, דרופבוקס ואחרות - יצאו בהודעה משותפת שמגנה את הגרסה המדוללת של חוק ה-NSA, שצפויה לעלות להצבעה היום. לדברי החברות, הגרסה החדשה תאפשר ל-NSA להמשיך איסוף כולל על אזרחי ארה"ב ללא הפרעה. הן כנראה צודקות; ההוכחה הטובה ביותר לכך היא העובדה שממשל אובמה תומך בגרסת החוק החדשה.  

 

5. חברת AirBnB, שלפני כשבוע חגגה נצחון משפטי על התובע הכללי של ניו יורק כשזה לא הצליח לקבל צו שיורה לה למסור את נתוני המשתמשים שלה, קלטה מהר מאד שזה היה ניצחון פירוס. תחילה, ניפתה מהרשימות כ-2,000 משתמשים בניו יורק אותם הגדירה ככאלה הפועלים שלא בתום לב, אבל הבינה שזה לא יספיק. השימוש ב-AirBnB בניו יורק, שבה החוק אוסר להשכיר דירה לפחות מחודש, הוא על פניו בלתי חוקי; עכשיו נכנעה החברה לגמרי והיא מוסרת את הרשימות שלה לרשויות. שלום, משתמשי AirBnB: ברוכים הבאים לעולם שבו חברת שיתוף שניסתה לדרבן אתכם לצאת למאבק פוליטי למען עתידה מוכרת אתכם במורד הנהר, כדי שתצטרכו לשאת בעול החוקי לבדכם.  
בטל שלח
    לכל התגובות
    x