$
אינטרנט

פרשנות

אם יש בועה, היא לא קשורה לעליבאבא

הפריצה של החברה הסינית לא באמת אמורה להפתיע את מי שמכיר בסין כמעצמת אינטרנט

הראל עילם 07:4708.05.14

במבט מהצד, נראה שאי אפשר להתעלם מכך ששוק הטכנולוגיה נמצא כיום בלבה של בועה נוספת. כל חברות הטכנולוגיה נסחרות בשיעורי שיא, ואפליקציות שעדיין לא ייצרו הכנסות רציניות נמכרות ב־19 מיליארד דולר. אחרי אינסטגרם, הערכות של מיליארד דולר נשמעות נמוכות, וחברות כמו Airbnb, דרופבוקס ואחרות מכוונות מעלה־מעלה עוד לפני שהוכיחו את עצמן.

 

קשה להסתכל על עליבאבא ולא לחשוב על בועה. חברה שמנפיקה את עצמה ויכולה להגיע לשווי שוק של 250 מיליארד דולר? לגייס יותר כסף מכל חברה אחרת בעולם? זה נראה כמו סימן אזהרה אמיתי.

 

יש שיגידו שעכשיו זה הזמן הגרוע ביותר עבור עליבאבא להנפיק, מיד לפני פיצוץ הבועה. יש שיציינו בביטול את חברות האינטרנט הסיניות, התרבות העסקית הירודה שלהן, רמת השירות הנמוכה והמוצרים הפגומים שמגיעים לעתים קרובות מבתי העסק שלהן ומשתמשים בפלטפורמה של עליבאבא.

 

אבל האמת היא שגם אם שוק הטכנולוגיה אכן נמצא בבועה, אין לעליבאבא קשר אליה. מדובר בחברה שבנתה את עצמה במשך שנים ארוכות, והסיבה היחידה לכך שפרצה בהפתעה לתודעת המשקיעים היא חוסר תשומת הלב שרובם מקדישים לשווקים מתפתחים.

 

עליבאבא עליבאבא צילום: בלומברג

 

מדי פעם הנפקות של חברות סיניות מעוררות עניין קל, ומפסיקות לרגש מהר מאוד. אפילו הזינוקים המטאוריים של חברות אינטרנט סיניות כמו באידו וטנסנט לא זכו לכותרות. התרגלנו לחשוב על סין כמעצמה, אבל משום מה המשכנו להתייחס לארה"ב כמרכז האינטרנט העולמי ומרכז הקניות העולמי. בינתיים הסינים רק המשיכו לקנות.

 

לא מפחדים מהרגולציה

 

עליבאבא היא חברה יציבה להפליא, עם מותג מוכר ושליטה כמעט מוחלטת בשוק שלה, שימשיך להתפתח במהירות בשנים הקרובות בצורה כזו שהיא אפילו אינה חייבת לחפש לעצמה נישות נוספות או שווקים חדשים.

 

היא רושמת קצבי צמיחה מרשימים - וחשוב מכך, יציבים - זה עשור. גם שינוי חד ברגולציה הסינית, אולי הסכנה הגדולה ביותר בפני כל חברה במשטר הקומוניסטי, לא ישמיד את החברה שהשכילה לחדור לכל כך הרבה שווקים ותחומים.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x