$
דו"ח טכנולוגי

דו"ח טכנולוגי

ברוכים הבאים לפלנטת גלאס, היכן שכולם יודעים מה שמך

אפליקציית זיהוי פנים חדשה למשקפי גוגל עלולה לשנות את האינטראקציה האנושית, מחקר מגלה שמשחקי מחשב אכן מעוררים אלימות בגיימרים ואדוארד סנודן זוכה בפרס על חשיפת פעילות ה-NSA

יוסי גורביץ 14:4808.04.14
אתה נראה לי מוכר

 

אפליקציה חדשה בשם NameTag מציעה משהו פשוט, מהפכני וקפקאי. הביטו באדם זר דרך משקפי הגוגל גלאס שלכם. צלמו אותו. מצמצו, ותוך שברירי שניה תקבל את כל הפרטים שהרשת יכולה למצוא עליו. אמונות דתיות. פעילות פוליטית. חיבה לחיות. שערוריות. תחביבים משותפים. קבלו את העולם ללא זרים.

 

תשכחו מפרטיות. אין יותר דבר כזה. הפרצוף שלכם כבר יאמר עליכם הכל תוך כמה שניות. הסתבכתם בשערוריה? כדאי שלא תצאו מהבית. ביצעתם פשע פעם? תמונת עירום שלכם הועלתה לרשת, בהסכמתכם או שלא בהסכמתכם? או שתעברו ניתוח פלסטי, או שתיאלצו לחיות עם הידיעה שזה הדבר הראשון שזר רנדומלי לומד עליכם.

 

אף אחד לא זר יותר. משקפי גלאס אף אחד לא זר יותר. משקפי גלאס צילום: רויטרס

 

"תנו חמש דקות לשטף דיבורי לטשטש את פרצופי, ואוכל לפתות את מלכת צרפת"; האמירה הזו, שמיוחסת לוולטייר, לא תהיה רלוונטית יותר. אף אחד לא יתן לכם חמש דקות. התוצאות הראשונות, בשברירי השניות הראשונות, יקבעו את גורלכם. תוכלו להסביר שהיתה פה טעות, שזה בכלל לא היה ככה, אבל זה כבר יהיה מעמדה של נאשם מול חבר מושבעים ספקן.

 

התוצאה תהיה אחת משתיים: או עליה מסיבית בכוחן של חברות העלמת מידע, שהג'וב שלהן הוא להטביע את הידיעות הלא חיוביות עליך במבול של ידיעות חיוביות; חברות כאלה כבר קיימות, והן מציעות שירות שהן מכנות "אנטי גלאס" תמורת סכום צנוע של 300 דולר לחודש. האפשרות האחרת היא יותר ויותר אנשים שיברחו מהרשתות החברתיות ויתנגדו לפרסום תצלומים שלהם. מה יקרה כשתבהו בעיניו של הזר, וגלאס תודיע לך שהאיש הזה פשוט לא קיים?  

 

אנחנו צועדים מבלי משים לתוך מים עמוקים. גוגל, יש לציין, מבהירה שוב ושוב שהיא לא מתכוונת לאפשר זיהוי פנים בגלאס. היא יודעת שאת הקו הזה אסור לה לחצות. אבל הצורך החוזר והנשנה בהבהרה אומר הכל. גלאס מיועדת לזיהוי פנים. זה השימוש הטבעי שלה.

 

כשדיפלומטיה רכה נמעכת

 

דיווחנו לאחרונה על השערוריה החדשה של שירותי הביון האמריקאים, הניסיון - באמצעות USAID, זרוע "כוח רך" של ארה"ב, שלא מורשית לבצע מבצעים חשאיים - לבנות תחליף טוויטר קובני. מטרת המיזם המשונה: לקדם את הפלת המשטר שם.

 

ובכן, USAID יצאה בכמה הכחשות לא משכנעות במיוחד. ראשית, היא אומרת, לא מדובר היה בכלל בפעולה חשאית (covert action); מדובר היה ב"פעולה דיסקרטית" (discreet action). וחוץ מזה, הקונגרס חתם בהיסח הדעת על הכל, וכל מה שראיתם על הפלת המשטר היה בכלל תכנית פעולה שלא נכנסה מעולם לפעולה. וואלה.

  

העניין הוא, מזכירים לנו באטלנטיק, שלא כל כך מזמן, זה בדיוק היה סוג הפעולות שהממשל האמריקאי קידם, ודי בגלוי. הילארי קלינטון הכריזה, כמזכירת מדינה, על שירות חדש בפקיסטן: הרשת החברתית הראשונה במדינה. את התשתית והניהול של השירות היתה אמורה לספק חברה אמריקאית, Mobile Accord.  

 

"מה רשת חברתית? בואו נפוצץ אותם וזהו" "מה רשת חברתית? בואו נפוצץ אותם וזהו"

 

מובייל אקורד היא אותה החברה עצמה שבנתה את התשתית של חיקוי טוויטר שאמור היה לפעול בקובה. מאוחר יותר, היא גם אצה להקים תשתית SMS בהאיטי שאחרי הרעש. אבל שימו לב, יש כאן בכל זאת הבדל: ההכרזה של קלינטון היתה פומבית. החוזים ההם הופעלו ישירות דרך מחלקת המדינה. זו היתה תקופה אחרת, כשממשל אובמה חשב שהוא יוכל לשנות את דעת הקהל העולמית על ידי יתר פתיחות ותמיכה במיזמים שאמורים להראות שהוא שונה מהממשל של קודמו. היה אז גל אופטימיות גדול.

 

רעיון הכוח הרך כבר לא איתנו ויש לכך שתי סיבות עיקריות. הראשונה היא שממשל אובמה אימץ את מלחמת המל"טים. אנחנו לא שומעים עליה הרבה, כי הם הורגים אנשים בצבע אחר ובעלי דת אחרת, אבל בחלקים של העולם שבהם המל"טים מכים בשיטתיות - פקיסטן, אפגניסטן, קרן אפריקה, תימן, עיראק - שומעים אותם היטב ומתקשים לשמוע שום דבר אחר שמגיע מוושינגטון. השניה היא פרשת ה-NSA. הסתבר לעולם שבעוד זרוע אחת של ממשל אובמה מדברת על פתיחות, זרוע אחרת מקליטה אותם כשהם מדברים על הפתיחות הזו ושומרת את ההקלטה למקרה שאי פעם יהיה צורך להצמיד מל"ט חמוש בטיל לקול הזה.

 

מנין נובעת האלימות במשחקי המחשב?

 

יותר ויותר חוקרים מגיעים למסקנה שאכן יש קשר בין תחושות אלימות שחווים שחקני מחשב ובין משחקי המחשב עצמם. מדובר בנושא ששנוי במחלוקת קשה, הן מצד שמרנים שחושבים שמשחקי מחשב יהפכו את כולנו לרוצחים והן מצד השחקנים עצמם, שמתבצרים בתוקף בעמדה שאין דבר כזה.

 

גיימרים בכנס משחקים גיימרים בכנס משחקים

 

חוקרים מאוניברסיטת אוקספורד יצאו מנקודת הנחה שאכן, משחקים עשויים לקדם תחושות של אלימות, והחליטו לחקור את הנושא בצורה מעמיקה יותר. אחרי שביקשו משחקנים לשחק שורה של משחקי מחשב, כולל משחקים שעברו התאמה לצרכי המחקר והפכו בכך ללא אלימים, הם הגיעו למסקנה מפתיעה: לדבריהם, בהחלט יתכן שהסיבה לתחושות האגרסיביות של השחקנים איננה התוכן האלים של המשחק בפני עצמו, אלא הבקרים המתסכלים של המשחק.

 

שחקנים שלא קיבלו הסבר על הצורה שבה הם אמורים לשלוט במשחק, הפגינו הרבה יותר תסכול, ובהתאם תוקפנות, מאשר שחקנים שקיבלו את ההסברים. כלומר, אם המשחק מסובך, או שהבקרים שלו לא ברורים או לא אינטואיטיביים, הוא עשוי לעורר אגרסיות גם אם התוכן שלו לא בהכרח אגרסיבי. כשחושבים על זה, Flappy Bird - משחק בלתי אלים לגמרי - הוא דוגמא נהדרת.

  

קצרצרים

 

1. אדוארד סנודן, המדליף החשוב בהיסטוריה זכה, יחד עם העיתונאית לורה פויטרס (הראשונה שהאמינה בו והראשונה שיצרה איתו קשר מוצפן) בפרס רידנהאואר לחשיפת האמת. הפרס מוענק על שמו של רונלד לי רידנהאואר, במעלות קדושים וטהורים, שהתעקש לחשוף את טבח מיי ליי במלחמת ויאטנם על אף לחצים כבדים מהקצונה לרדת מהנושא, והפך אחר כך לעיתונאי חוקר בזכות עצמו. הפרס מוענק לאנשים שפעלו להצגת אמת לציבור, במטרה לקדם צדק חברתי. בפברואר קיבלו ארבעה עיתונאים שעובדים על החומר של סנודן - פויטרס, גלן גרינוולד, אוואן מק'אסקיל, וברטון ג'למן - את פרס פולק לדיווח על חדשות בטחון לאומי. כשהכל התחיל, נזכיר, סנודן נתפס כאויב הציבור; הגלגל התהפך. מדינת המעקב היא זו שנתפסת כעת בחוגים רחבים כאויבת הציבור. ובינתיים, בארצנו, אף אחד לא יצא בין השורות וחשף את חלקן של סוכנויות המודיעין המקומיות   

 

אדוארד סנודן אדוארד סנודן צילום: רויטרס

 

2. פלטפורמות התגובות המקוונות Disqus החליטה כנראה להרוס את עצמה: היא בחרה באמצעי שיבריח ממנה את המספר הגדול ביותר של משתמשים: מעתה, היא תשתול בתגובות באתרים פרסומות שיתחזו לסתם תגובות. עכשיו הבלוג שלכם ייתקע עם תגובה של איזה תאגיד בראש שרשרת התגובות. נהדר. היש משהו טוב שפרסומאים לא הורסים?  

 

3. שומרים תמונות אינטימיות על הסמארטפון שלכם? זה עשוי להיות בעייתי. מעבר לעובדה שכל שוטר יכול לחפש בסלולר שלכם מתי שהוא רוצה, לגרוטאות הללו יש נטיה מעצבנת להתקלקל ללא התראה מראש (בניגוד למחשב, שבדרך כלל יציג כמה סימני אזהרה). כשתיקחו את הטלפון לתיקון, תפקידו בידי זר תוכן רגיש. בבריטניה הועמד לדין מנהל מכירות בחנות סלולר לאחר שגנב את תמונותיהן של שתי נשים שהביאו מכשירים לתיקון והעביר אותן למחשב שלו. הוא הודה בעבירה של מציצנות ובחדירה בלתי מורשית למחשב. מה למדנו? לא שומרים על הסלולרי תמונות מביכות. 

 

4. האגודה לזכויות האזרח של ארה"ב (ACLU) מספקת לציבור שירות חדש וחשוב: היא ארגנה את מסמכי ה-NSA שנחשפו עד כה בעקבות ההדלפה של סנודן באתר שמאפשר גם חיפוש בתוך המסמכים. האגודה מציינת שהמסמכים מאפשרים לציבור לדעת את מה שהממשלה לא מוכנה לומר בפומבי, כגון את היחס שלה ליכולת החיפוש ללא צו. ארבעים שנות מלחמה בסמים כבר ערערו עד היסוד את הסעיף בחוק האמריקאי שמונע חיפוש ללא סיבה ראויה - והובילו למיליטריזציה של כוחות השיטור; המלחמה בטרור, יחד עם המהפכה הדיגיטלית, מחסלות את מה שנותר.

  

5. ארגון הומניטרי בשם Texas EquuSearch Mounted Search and Recovery Team יצר דרך חדשה לחפש נעדרים במקרי אסון: מל"טים זולים וקלים. הארגון אומר כי עד כה, הצליחו המל"טים שלו למצוא ולהציל 42 אנשים ברחבי ארה"ב ושמונה מדינות אחרות. אלא שכעת קפץ עליו רוגזו של מנהל התעופה הפדרלי, שאוסר עליו להפעיל את המל"טים בשל תקנת שקרכלשהו. ה-FAA אסר לאחרונה על שימוש מסחרי במל"טים, אבל בית משפט קבע שהוא חרג מסמכותו. אקווסרץ' הבהירה שהיא תיקח את ה-FAA לבית המשפט שוב, במידת הצורך.  
בטל שלח
    לכל התגובות
    x