$
הייטק והון סיכון

סרגיי גרישין: המשקיע הפרטי הכי פעיל בישראל בשנת 2013

גרישין, אמריקאי יליד רוסיה המשמש כיו"ר קבוצת ההשקעות RosEvro, ביצע לא פחות מ-11 השקעות ראשונות בסטארט-אפים ישראלים בשלב הראשוני שלהם, כך לפי חברת המחקר IVC

אסף גלעד 10:4612.03.14

שנת 2011 היתה השנה של אריק שמידט, שבאמצעות קרן ההון סיכון שלו Innovation Endeavors השקיע בעשרות חברות במהלך 2011-2012. שנת 2012 הפכה להיות השנה של לי קה שינג, מיליארדר הונג-קונגי ומייסד קבוצת התקשורת האצ'יסון שהשקיע בעשרות חברות ישראליות, וכבר הספיק לקטוף מאות מיליונים באקזיטים של השקעותיו בישראל כגון Waze ו- Onavo. שנת 2013, כך מגלה חברת המחקר IVC, היתה השנה של סרגיי גרישין, אמריקאי יליד רוסיה המשמש כיו"ר קבוצת ההשקעות RosEvro, שביצע לא פחות מ-11 השקעות ראשונות בסטארט-אפים ישראלים בשלב הראשוני שלהם.

 

סרגיי גרישין, יו"ר קבוצת ההשקעות RosEvro סרגיי גרישין, יו"ר קבוצת ההשקעות RosEvro צילום: cc by Sgpremier

 

את השקעותיו בישראל מנהל גרישין באמצעות קרן ההון סיכון שלו SG VC הקרויה על שמו ומנוהלת בידי דובי פרנסס, ישראלי המתגורר במאליבו. לפי IVC ביצע גרישין בשנת 2013 השקעות ראשונות ב-11 חברות סטארט-אפ ישראליות, רבות מהן חברות שגייסו הון גם מהמשקיעים הסדרתיים אורן זאב ואורן דוברונסקי: DudaMobile, Zao, Loop Commerce, Mallpad, Tipalti וכן החברות Fireblade, Pluralis, SalesPredict של קירה רדינסקי, Interlude של יוני בלוך ו- Commerce Sciences של אביב רווח.

 

הנתונים פורסמו בסקר ההשקעות הראשונות של חברת המחקר הישראלית IVC המסקרת את ענף הסטארט-אפים בישראל.

 

לפי הסקר שפורסם הבוקר (ד'), קרן ההון סיכון פונטיפקס, המתמחה בחברות מדעי החיים ומנוהלת בידי תומר קריב ורן נוסבאום, היא הקרן הפעילה ביותר בישראל בהשקעות בחברות חדשות. פונטיפקס, שמנהלת 206 מיליון דולר, עקפה קרנות גדולות וותיקות כגון פיטנגו, כרמל, ג'נסיס ומאגמה וביצעה 8 השקעות חדשות בשנה החולפת. בין השקעותיה, החברות TheraCoat, HeadSense, BioCep, Bioblast, Eloxx, Metabomed, V-Wave ו- OCON.

 

קרן פיטנגו, שגייסה בשנה שעברה את הקרן השישית שלה, התברגה במקום השני עם 7 השקעות ראשונות חדשות בחברות: Carambola, Revizer, Ubimo, SalesPredict, Taboola, JethroData ו- Keepy. למקום השלישי עם 6 השקעות חדשות התברגו 6 קרנות, רק שתיים מהן ישראליות שגם גייסו לאחרונה קרן הון סיכון חדשה: וינטאג' בניהולו של אלן פלד ומאגמה בניהולם של מודי רוזן ויהל זילכה. יחד עם קרנות אלה, מצויות במקום השלישי גם הקרנות הזרות באטרי ולייטספיד, וכן קרן הורייזונס בבעלותו של לי קה שינג, וקרן מארקר האמריקאית המנוהלת בידי יובל שחר ואוהד פינקלשטיין.

 

למקום הרביעי עם חמש השקעות חדשות הגיעו הקרנות סקויה ישראל, אורבימד, קרן ההלוואות קראוס וכן קרן ההון סיכון של משה חוגג וקנגס רקישב, ג'נסיס אנג'לס, שהפתיעה עם השקעה בארבע חברות סטארט-אפ חדשות: Infinity AR, Beyond Verbal, StoreDot, Sirin ו- Stox.

 

מבין המיקרו-קרנות נחשבת הקרן של סרגיי גרישין, כאמור לקרן הפעילה ביותר עם 11 השקעות כשלאחריה קרן ואדי (Wadi) עם 8 השקעות; קרן לול של אביחי ניסנבאום ויניב גולן עם 6 השקעות; קרן Innodo של דני וינקי מרגלית ושל מאיר ואלינור ניזסנזון עם 6 השקעות; קרן הילסבן של בובי לינט, יוצא AOL, עם 4 השקעות וג'ף פולבר עם 4 השקעות.

 

עוד מצאה IVC כי מספר ההשקעות הראשונות ממשיך לדרוך במקום מדי שנה כבר מאז 2011, אז בוצעו 249 השקעות ראשונות. בשנת 2012 בוצעו 260 השקעות ראשונות, ואילו בשנה שעברה 255 בלבד. ועם זאת, מספר הקרנות הישראליות שמשתתפות במספר ההשקעות הראשונות נותר נמוך עם 38 השקעות, בעוד שמספר ההשקעות הראשונות שמתבצעות בידי זרים מרקיע שחקים עם 84, מספר שיא. מספרן של ההשקעות הראשונות מצד זרים חצה לראשונה את אלה שנעשו מצדם של ישראלים בשנת 2012, ומאז אלה השלישו את עצמם, בעוד שמספר ההשקעות הראשונות מצד ישראלים דרך במקום.

 

"זוהי הפעם הראשונה שנתח ההשקעות הראשונות של הקרנות הישראליות נופל מתחת ל-50 אחוזים מסך הכולל", מציינת מריאנה שפירא, מנהלת המחקר ב- IVC. "הוא עמד על 52 אחוזים בשנת 2012, ועל-72 אחוזים ב- 2009. אפילו ב- 2010, כאשר מספר הקרנות הפעילות היה בשפל עם 29 קרנות בלבד, הן עדיין תפסו נתח של 51 אחוזים מסך ההשקעות הראשונות. את זרימת ההון הזר אל חברות ההייטק הישראליות כבר ראינו בסקר השנתי שלנו שעסק בגיוסי הון של חברות הייטק ישראליות בשנת 2013, אותו פרסמנו לאחרונה. הניתוח הנוכחי מאשש את המסקנה שקרנות הון סיכון זרות אכן תופסות מקום מוביל בהשקעות חדשות בשוק ההייטק הישראלי".

 

קובי שימנה, מנכ"ל חברת המחקר IVC, מסביר: "אנו צופים במספר מגמות מעורבות בשנת 2013, אך כולן מצביעות בסופו של יום לאותו כיוון: לקרנות הון הסיכון הישראליות הולך ואוזל ההון הפנוי להשקעות חדשות. דירוג המשקיעים המובילים בחמישה המקומות הראשונים, כולל בעיקר קרנות הון סיכון שהצליחו לגייס כסף בשלוש השנים האחרונות, כמו פיטנגו, מאגמה וסקוויה ישראל, כמו גם מיקרו-קרנות כמו וואדי ונצ'רס ולול".

 

שיטת ההשקעה של קרנות המיקרו מאפשרת יותר השקעות, מסביר שימנה, "העליה בפעילותן הינה פונקציה הן של הצלחתן הגדולה יחסית בגיוס הון, והן של העובדה שהשקעה ממוצעת של קרן מיקרו, הרבה יותר קטנה מהשקעה של קרן הון סיכון רגילה. זו הסיבה שאנחנו רואים יותר מהן מבצעות מספר גדול יחסית של עסקאות חדשות. המגמה של גיוסי הון לקרנות מיקרו נמשכת, כך שאנו צופים שקרנות מיקרו נוספות יצטרפו לדירוג הקרנות המובילות בשנת 2014".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x