$
הייטק והון סיכון

פרויקט כלכליסט

חנן לשובר: "סטארט-אפ שלא משתנה במרוצת חייו לא ישרוד"

מנכ"ל AOL ישראל, שמכר את אתר 5min לחברת המדיה האמריקאית ומכהן היום כבכיר בחטיבת הווידאו שלה, חלק עם סטודנטים את ניסיונו. בין הטיפים שנתן: לנהל פרוטוקול מדוקדק ולא לחשוש לתת נתח מהחברה למשקיעים

הראל עילם 07:5704.03.14

"כשאתה בתוך המיזם אתה כמעט לא חושב על אקזיט. אני ממליץ לכל מי שרוצה להקים מיזם רק בשביל האקזיט לוותר כבר עכשיו". את העצה הזו נותן חנן לשובר, מנכ"ל AOL ישראל, סגן נשיא טכנולוגיית וידאו ב-AOL העולמית ואחד משלושת מייסדי חברת 5min, שנמכרה לחברת השירותים המקוונים האמריקאית ב-2010.

את לשובר ראיין כתב ההייטק של "כלכליסט" מאיר אורבך במסגרת פרויקט "מעגל חיי הסטארט-אפ", שבמהלכו סטודנטים למדעי המחשב נפגשים עם בכירים בתעשיית ההייטק בחממת היזמות של המכללה. הפרויקט מופק בשיתוף פעולה בין "כלכליסט" והמכללה למינהל.

 


 

לשובר נמצא בעמדה ייחודית בתעשיית ההייטק הישראלית. לאחר ש־AOL רכשה את החברה שהקים עם רן הר-נבו וטל סימנטוב, הפכה 5min למובילת תחום הווידאו ב-AOL, חברת הענק האמריקאית שמתמקדת בשנים האחרונות במדיה דיגיטלית. בניגוד למנכ"לים רבים שעוזבים את החברה, לאחר מכירתה נשאר לשובר ב-AOL, עובדה שהפתיעה גם אותו. "לא חשבתי שאשאר ב-AOL יותר משנה, אבל מה שקרה בתוך החברה הוא מדהים. הם נתנו לנו את המפתחות לנהל את התחום שלנו כרצוננו", סיפר לסטודנטים.

 

הצליחו לשבור את תקרת הזכוכית

 

יום השיא בקריירה של לשובר, לדבריו, אינו יום האקזיט אלא דווקא סיום סבב הגיוס המשמעותי הראשון מקרן הון סיכון, נושא שהטריד רבות את הסטודנטים. "זאת היתה תקופה מדהימה של כמה חודשים. היום זה שונה, יש המון חממות ומאיצים, וסטארט-אפים חדשים מרגישים כמו בחנות צעצועים, שכולם רוצים אותם. אבל בסוף הם יוצאים מהשלב הזה וצריכים לגייס כסף אמיתי. כאן המציאות טופחת לך בפנים".

 

בתחילת דרכה ובימיו הראשונים של הווידאו ברשת בנתה 5min אתר מדריכי וידאו. בעוד האתר זכה להצלחה בתחילת דרכו, מייסדיו הבינו מהר מאוד שיצטרכו להמציא את עצמם מחדש. "אנליטיקס זה הדבר הכי חשוב במיזם. צריך למדוד ולנתח הכל, כל הזמן. ישבנו והסתכלנו על הנתונים, על קצבי הגדילה, והיה ברור לנו שאנחנו מגיעים לתקרת זכוכית. המספרים התחילו להתיישר וכל הזמן היינו צריכים להשקיע עוד ועוד משאבים בשיווק ולדחוף את התכנים שלנו. קשה מאוד להפוך לאתר אינטרנט שחוזרים אליו שוב ושוב, במיוחד בתחום המדריכים. הבנו שצריך לעשות שינוי. לא צריך לפחד משינוי. סטארט-אפ ממוצע ישנה את דרכו כמה פעמים במרוצת חייו. אתה צובר הרבה ידע וניסיון לאורך הדרך, ואם אתה לא משתנה ולא עושה עם הניסיון שום דבר אתה לא תשרוד".

 

לשובר במכללה למנהל לשובר במכללה למנהל צילום: אוראל כהן

 

כפלטפורמת הפצת וידאו 5min רשמה הצלחה רבה, והחלה להכניס כסף ולחתום על שיתופי פעולה עם גופי תוכן רבים. סטודנטים אחדים תהו בפני לשובר מדוע הוא מכר סטארט-אפ מכניס רק כדי לסגור אותו.

 

"הוא לא נסגר. ידענו שבתוך AOL נוכל להמשיך ולעשות את מה שחלמנו עליו רק עם תקציבים גדולים. החברה אולי הכניסה כסף, אבל היא לא היתה רווחית. בכלל, סטארט-אפים תמיד אומרים שהם יהיו רווחיים 'בשנה הבאה', וזה נכון, אבל אסור לעשות את זה. תמיד תשקיעו את הכסף בחזרה בתוך החברה ותמשיכו לצמוח".

 

איך מקימים את החברה? כמה מייסדים צריך ואיך מחלקים את התפקידים בין כולם?

"אני לא חושב שיש מספר קסם של מייסדים, אבל כדאי שזה יהיה מספר אי-זוגי שעוזר לקבל החלטות בהצבעות. אני גם מציע שכולם יהיו שותפים שווים".

 

"לגבי תפקידים, לא לכל תפקיד צריך מייסד. אפשר להביא אנשים מבחוץ כי גם כך בהתחלה כולם עושים הכל. כולם מגייסים כסף וכולם משווקים אבל טוב שיש חלוקה ברורה. אני גם מציע לכם לשמור את כל התכתובות ולוודא שהן כולן באנגלית, מהיום הראשון. ערכו פגישות מסודרות, גם אם זה נראה מוזר לשמור על פרוטוקול עם שלושה אנשים". לגבי השליטה בחברה, לשובר מסביר: "במשך כל הזמן דאגנו לשלוט בנעשה בחברה. זה לא נושא של כמה כיסאות יש לך בדירקטוריון, אלא איך אתה מתנהל. המשקיעים שלנו רצו לדחות את ההצעה של AOL כאשר הם באו אלינו, אבל היה ברור להם שאם אנחנו רוצים את זה, זה יקרה".

 

כיצד להעריך את כמות האחוזים שיש לתת למשקיעים וכיצד לשמור על שליטה בחברה?

"אל תעצור לחשוב על האחוז שאתה מוותר עליו כדי לשפר את החברה. רוב הסטארט-אפים נכשלים בסוף. אי אפשר לשבת ולחכות לסוף הטוב. אחוז גדול ממשהו הוא עדיין יותר מאחוז קטן מאפס".

 

חיפוש סצנות ושחקנים בתוך סרטים

 

במסגרת המפגש, וכמסורת שהשתרשה בסדרת המפגשים, הציגו סטודנטים בפני לשובר רעיונות למיזמים חדשים שהם עובדים עליהם. הראשון שבהם הוא מנוע חיפוש לסצנות מתוך סרטים בשם טולי (Toolee), פיתוח של ארבעה סטודנטים למדעי המחשב במכללה למינהל שהוצג על ידי נועם פנחס, בהנחייתו של דר' שי הורוביץ.

 

"דמיינו לעצמכם שאתם רבים עם חבר באיזה סרט הופיע ציטוט כלשהו. אתם יכולים עכשיו להיכנס לטולי, ולחפש סצנה שבה הופיעו שחקן מסוים או מוצר מסוים, או שמילים מסוימות נאמרו", מתאר פנחס את המיזם.

 

השירות משתמש בטכנולוגיות זיהוי פנים כדי לאתר מתי שחקנים מסוימים מופיעים בסצנה, זיהוי דיבור כדי לתמלל את כל הדיאלוג וזיהוי טקסט (OCR). פנחס הדגים כיצד מנוע החיפוש יכול לאתר, למשל, קטע שבו אובמה מודה לקהל.

 

לשובר מצדו שיבח את הפרויקט כ"מגניב ומעניין", אך ציין כי חסר לו לשמוע יותר על המתחרות, למשל AnyClip הישראלית, שמציעה שירות דומה. "אבל זה לא משנה מי עוד נמצא בתחום. השאלה איך תוקפים את הבעיה. יש הרבה כיוונים שאליהם אפשר לקחת את זה, חשוב לא להתפזר. לבחור כיוון אחד וללכת עליו".

 

הפרויקט השני שהוצג בפני לשובר הוא LiveReview, מיזם של שלושה סטודנטים בחממה היזמית של בית הספר למינהל עסקים במכללה למינהל. ליאור רביבו, אחד הסטודנטים, הגדיר את השירות כאתר לחיפוש המלצות על שירותים כמו רופאים ושרברבים. האתר אוסף ביקורות גולשים מכמה מקורות כדי לדרג את נותני השירות הטובים ביותר.

 

לפי רביבו, "יש המון אתרים אבל אי אפשר לעבור על כולם. אתה הולך לגוגל, מחפש תקליטן לחתונה ומקבל מאות אלפי תוצאות. יש כאן הצפה של מידע. הרעיון הוא שנוכל לקבל תשובה אחת, ושזאת תהיה התשובה הטובה ביותר".

 

לשובר מסכים עם הרעיון, אבל מזהיר מפני בעיה מוכרת במנועי חיפוש: "איך תימנע מעודף מידע אצלך? ברגע שיש לך שירות מבוקש, אתה תגלה שיש הרבה מאוד אנשים שרוצים לפרסם אצלך. איך עושים קידום ופרסומות בלי לפגוע באובייקטיביות שלך? איך אתה מציג מידע מקודם? טוב שאתה מתחיל עם נישה ומראה שם את החשיבות שלך. זאת הדרך הנכונה לפעול".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x